I konteksten "sette ting i perspektiv" så er det kanskje ikke alle som vet hva som er de primære støykildene i et produkt.
Strøm og strømforsyning er ikke blant de store støykildene.
Jeg har tidligere vært inne på hvordan likerettet spenning gir store mengder støy av natur, og at støy fra primærsiden (strømnettet) sjelden kan konkurrere med størrelsen på støyen fra likeretteren. Jeg har også ved flere anledninger nevnt at strømpulsene fra en 50Hz likeretter er større enn strømpulsene fra en 100kHz likeretter (altså såkalt "linjær" vs SMPS), og at derfor 50Hz trafo + likeretter er et slags worst case scenario. Disse strømpulsene kan være opphav til induksjon, spesielt om de plasseres ugunstig i et produkt, og dette har vi sett eksempler på i forsterkere til prisen av en ny Tesla.
Men om man ikke gjør noen helt åpenbare tabber på dette området så klarer vi å likerette og glatte spenning så effektivt i dag at strømforsyningen heller ikke er produktets primære støykilde. Det er tre andre ting jeg har lyst til å trekke frem som langt mer interessante:
1: Interferens mellom kretser.
Dette er egentlig godt inne i tabbe-kategorien det også, men vi har sett tilfeller der vi kan høre VFD-displayer pipe i høyttalerne, eller der vi kan høre tracking osv i CD-spillere veldig svakt i høyttalerne. I PC-er er det latterlig mye av dette. Mange PC-er med SSD høres ut som om de har snurredisk fordi man hører interferens som slår inn på lydkortet i PC-en. Vi har også hatt mange tilfeller av svake klikk, pip og pulsing i en del surroundreceivere. Dette bør egentlig være et ikke-tema i et dyrt hifiprodukt, men det er absolutt ingen garantier for dette. Selv innslag av strømforsyning som er helt unødvendig (som beskrevet over) forekommer helt tullete ofte.
2: Motstander støyer, og det hjelper ikke å velge dyrere varianter.
Termisk støy fra motstander er en av de aller største kildene til støy i signalkretser. Dette er en type støy der en motstand har et lite prosentvis tilfeldig avvik som skjer hele tiden og dekker hele audioområdet og mye mer. Man kan se for seg at en fraksjon av motstandsverdien fyker opp og ned helt tilfeldig, og denne fraksjonen øker med motstandens størrelse. Ett av triksene for å få ned denne typen støy er å designe kretser som ikke har altfor høy impedans internt. Da kreves det mer strømsterke internkretsløp, men det skal ikke veldig mye til for å komme fra 1kohm motstander til 500 ohm motstander for å løse samme oppgave. Et annet eksempel er dersom vi ser på den tradisjonelle differensialforsterkeren som man finner i nesten alle produkter. Denne har i prinsippet ikke forsterkning, men siden den har en differanse mellom positiv og negativ inngang har den lokalt 4 ganger forsterkning på begge. Å forsterke signalet betydelig før differensialforsterkeren kan redusere denne typen støy MYE. Ser vi for eksempel på Hypex og Purifi sine moduler med 12dB gain er disse av natur differensialforsterkere. Dersom man beholder signalet balansert frem til disse, og forsterker det 12dB før forsterkermodulen, har man allerede her spist opp 12dB støy. Vi har den samme utfordringen internt i op-amper, også de som er diskret koblet. Siden innvendig kobling varierer er det derfor en forskjell på om en op-amp er mest sensitiv for støy som funksjon av strøm eller støy som funksjon av spenning. Dette er blant annet veldig viktig når man skal designe en RIAA som er god til MM eller MC-pickuper. Kort sagt: Motstander er den største uungåelige kilden til støy.
3: Støy oppstår mellom strømforsyning og last.
Den dominerende kilden til støy på nettet er konsumenter som er noe annet enn en ren resistiv last. Slik er det innvendig i produkter også, en krets trekker ikke konstant strøm. Dette påvirker spenningen i strømforsyningen noe. Hvor mye avhenger av strømforsyningens utgangsimpedans ved den frekvensen der lasten faktisk trekker strøm. Selv om strømforsyningen er DC har lasten dynamisk karakter og man vil derfor legge AC-støy oppå denne DC-en. Ser vi for eksempel på Hypex Ncore og Purifi sine OEM-moduler er de spesielt følsomme for dette i en bestemt del av kretsen. Derfor benytter man regulatorer med ekstrem presisjon akkurat her. Noen har forsøkt, selv i dyre produkter, å komme unna med billige regulatorer. Det kommer de trolig også unna med, men det er allikevel en støykilde som er helt unødvendig. Før jeg startet produksjon av forsterkere forsøkte jeg på tilsvarende sted i en ICE-modul å bruke store blybatterier. Det viste seg å være en dårlig ide siden utgangsimpedansen på blybatteriene var langt høyere enn det man har ut fra en god regulator. Det låt rett og slett skikkelig dårlig, og batteriene ble derfor sammen med lasten til en voldsom støykilde.
Disse tre støykildene dominerer fullstendig over det vi mot formodning skulle klare å presse inn via primærsiden på forsterkeren. Alle tre vil påvirke såkalt SINAD, og de har betydelig effekt på lydkvaliteten. De er svært hørbare og det syndes ekstremt mye, så mye faktisk at det er ganske sjelden man ser noe som er virkelig godt konstruert, også i høye prisklasser.