På fredag ble det klart at den amerikanske banken Silikon Valley Bank (SVB) gikk overende. Banken ble rammet av et klassisk bank-run, der kundene trekker ut sine innskudd i frykt for en kollaps. Ytterligere en bank, Signature Bank, har blitt satt under myndighetenes administrasjon over helgen etter at kundene trakk ut sine innskudd på fredag. Hendelsene bidro til markante fall på børsene på torsdag og fredag. Over helgen har myndighetene annonsert tiltak for å forhindre nye bank-runs. Det blir tatt godt imot og nedgangen i aksjemarkedet ser ut til å ha stoppet opp.
Hva skjedde med SVB?
SVB var rettet mot oppstartsselskaper spesielt innenfor teknologisegmentet. Gjennom den store tech-boomen under pandemien ble mye penger kanalisert til tech-selskapene. Selskapene plasserte de store cash-beholdningene som innskudd, blant annet i SVB. SVB i sin tur evnet ikke å gjøre utlån i samme takt som veksten i innskudd. En stor del av innskuddene ble derfor plassert i trygge obligasjoner med lang løpetid, som amerikanske statsobligasjoner.
Dette fungerte godt lenge. Styringsrenten var lav og innskuddsrenten var lav. SVB hadde derfor en viss margin på plasseringen i lange statsobligasjoner. Rentene var lave også her, men likefullt høyere enn innskuddsrenten.
I takt med at styringsrenten ble satt opp økte innskuddsrente. Problemet for SVB var at banken allerede hadde låst inn avkastningen på aktivasiden gjennom statsobligasjoner. Samtidig begynte innskuddene å svikte. I fjor stoppet pengestrømmen til oppstartsselskapene opp og selskapene begynte å trekke ut penger.
For å imøtekomme uttrekk av innskudd ble SVB nødt til å selge obligasjonsbeholdningen. Obligasjonene var kjøpt på et lavt rentenivå og måtte derfor selges med et betydelig tap etter den kraftige renteoppgangen. Over 90% av innskuddene i SVB var ikke dekket av USAs sikringsfond og meldingene om at banken slet med å dekke innskuddene førte til frykt for at innskuddene skulle gå tapt. Det økte igjen presset på innskuddene og banken gikk over ende.
Hvor bekymret skal en være?
De negative markedsutslagene mot slutten av forrige uke var i stor grad basert på frykt for at hendelsen i SVB skal ramme andre banker. Over helgen har imidlertid myndighetene lovet å dekke alle innskuddene i SVB. De har også gått langt i å si at innskuddene i andre banker er sikret. Det er etablert en lånefasilitet der ankene kan låne penger i ett år til guntige vilkår, blant annet hva gjelder sikkerheten bankene må stille for midlene. Samtidig var det en rekke spesielle forhold ved SVB som taler for at hendelsen ikke er representativ for banker for øvrig. I den store sammenhengen er også banken liten. De store bankene, som dekker store deler av bankmarkedet, er under strengere regulering enn små og mellomstore banker.
Selv om faren for en smitteeffekt nå er liten minner hendelsen i SVB på at den kraftige renteoppganger kan ha uante konsekvenser på steder en ikke har tenkt på, «something breaks when Fed hikes», som det heter. Det er en viktig grunn til at vi har en nøktern tilnærming til aksjer, med en nøytral vekting mellom aksjer og obligasjoner.
Store bevegelser i markedet
Aksjemarkedet tok først godt imot nyhetene om omfattende tiltak fra myndighetene. Markedene svinger i skrivende stund rundt null. En kan spørre seg om myndighetenes overraskende kraftige svar indikerer at tilstanden er verre enn antatt.
Utslagene er store i rentemarkedet. Før SVB-hendelsen priset markedet en rentetopp på 5,6% i styringsrenten. Ventet rentetopp ligger nå på 4,8%. Neste rentemøte i mars var nylig et spørsmål om renten skulle settes opp 0,25 eller 0,55-poeng. Nå prises det en viss sannsynlighet for at det ikke blir renteøkning i det hele tatt. 10år statsrente har falt fra 4% til 3,55%.
Joachim Bernhardsen og Erik Bruce
Strateger