Hva med å påpeke hva som er galt fremfor å slenge med leppa, du lever i villfarelsen på orakelet weld som vet alt om energi og alle andre er idioter og uansett handler dette om mer enn bare tall.
Men for å ha noen tall å holde seg til, i 2022 eksporterte Norge 12,5 TWh med strøm mens vi samtidig eksporterte gass med energi tilsvarende 1 314 TWh så det skulle gi ca 105 ganger mer energi eksportert som gass.
Dersom den norske eksporten av elektrisk energi er en fis i havet så er også all netto kraftuveksling mellom land variasjoner over fiser siden Norge er en av de større netto eksportørene under normale omstendigheter. Sverige er større, og således en større fis. Andre nasjoner med bra trafikk i tarmregionen er Tyskland og Frankrike (dog ikke i 2022 grunnet alle problemene med atomkraftverk de hadde). Det største strukturelle kraftunderskuddet i Europa finnes i Italia, for øvrig. Om du følger flytene gjennom Europa så er det netto veldig mye som til slutt ender opp i Italia men selv de produserer normalt 85-90% av strømmen de forbruker selv.
Poenget kan kanskje greiest illustreres med Danmark: Til tider blåser det knapt i Danmark og strømproduksjonen er svært lav. Da er Danmark helt avhengige av å få import for ikke å gå i svart. Det kan de f.eks få fra Norge. I snitt ligger Danmark pluss minus null over tid. men det er ikke så veldig interessant hva snittet er, det sentrale er at kraft kan leveres når den trengs der den trengs. Norsk magasinbasert vannkraft er her i en særstilling siden vi har betydelig regulerbar produksjon uavhengig av vær og vind så lenge det er vann i magasinene og produksjonen kan styres opp eller ned omtrent umiddlebart. Det betyr at Norge kan levere kraft når det er mest behov for den (eller de dyreste timene, om du vil - det er derfor kraftutveksling er svært lønnsomt for Norge). Motsatt så kan Norge la være å produsere når det er uregulerbar overskuddskraft tilgjengelig. Effekten Norge totalt kan bidra med inn i det europeiske kraftsystemet tilsvarer ganske mange termiske kraftverk.
Et annet poeng er at når man kommer helt på et kraftsystems kapasitet så kan prisene svinge voldsomt på relativt små endringer i tilbud og etterspørsel - også har har norske kraftprodusenters evne til å levere godt med effekt en funksjon som er mye viktigere enn om man i et gitt år bidrar med 0.4% eller 0.41% av det totale energibehvoet.
Siden Norge - enn så lenge - har en strukturelt kraftoverskudd så vil Norge nesten alltid være netto eksportør. Om tallet for et gitt år er 10, 20 eller 5 TWh er ikke så fryktelig interessant, det sentrale er evenen til å levere når det er størst behov og kunne importere når det er overskudd andre steder. Hvor mye som eksporteres et gitt år er heller ikke spesielt avhengig av hvor mange forbindelser Norge har til utlandet, det er først og fremst en funksjon av den hyrologiske balansen og hvor stort innenlands forbruk er. I 2022 var det netto knapt eksport fra Sør-Norge for øvrig, omtrent all nettoeskport kom fra Midt- og Nord-Norge siden de hadde et av de våteste årene i manns minne.
Nettoflyt av naturgass er rimelig nok enormt mye større av den enkle grunn at det er mange land som bruker naturgass men som ikke produserer noe av den. Da blir landene som har stor overksuddsproduksjon, som Norge, store eksportører. Tenker du at Norge gjør Europa en stor tjeneste ved å være så generøse at vi aller nådigst er villige til å selge de enorme mengder gass til priser som har vært et sted mellom 3 og 20 ganger det som en gang var "normal" gasspris? Pengene som fosser inn i oljefondet og offentlige budsjetter er betalt av europeiske energikunder. Jeg er helt sikker på at den reelle sympatien i EU med Støre & Vedums innvortes "problemer" er eksakt lik null uansett hvilke høflighetsfraser europeiske politikere lirer av seg offentlig.
Derfor er det ikke så veldig interessant hvor mange prosent av EUs totale forbruk av elektrisk energi Norge bidrar med elller hvor mange prosent det er av gasseksporten. I stort sett alle land er netto prosentandel kraft som utveksles ganske lav i forhold til total produksjon, men det kan gå mye kraft frem og tilbake avhengig av hvor den trengs når og hvor den kan produseres når.