Nå som vi står foran våren, 17. Mai og sommer..Streik i mellomoppgjør for første gang gitt. NHO liker dårlig at arbeiderne skal få av kaka, mens topplederne forsyner seg til de triller av stolen?
Lærte en gang i tiden at man aldri skal snakke om prioriteringer om man ikke både er villig og kapabel til å nummerere dem.Altså: om man skal prioritere folk i arbeid, betyr det samtidig at man nedprioriterer alle utenfor arbeidslivet (pensjonister, uføretrygdede, barn, studenter osv). Dette er opplagt urettferdig og uetisk.
Ellers er jo prioriteringsdebatten noe av årsaken til problemene i utgangspunktet. Politikerne er svært gode til å vedta hva som skal prioriteres, men like dårlige til å si noe om hva som skal nedprioriteres. Dette setter helsetjenesten i en umulig posisjon.
LO er vel ikke mot bonus til sine medlemmer? Det de er redde for er at høye bonuser presser grunnlønnen ned.Når det refereres til lederlønninger så mener man i i praksis total kompensasjon inkludert resultatbasert bonus, men bonus når det går bra for bedriftene vil ikke LO ha!
Delvis rett. Det kan være med i feriepengegrunnlaget slik det ble endret til for noen år siden der jeg jobber.Bonuser gir ikke sykepenge grunnlag, feriepenge grunnlag, timelønn grunnlag, er heller ikke pensjonsgivende. Skjønner at de ikke vil ha bonuser og heller direkte på lønn.
Som en del av lokale forhandlinger, ja.Dersom en del av fastlønna skulle blitt erstattet med resultatbasert bonus ville det vel ikke være helt urimelig om fagforeningene også fikk delt styringsrett og fikk innflytelse på valg og velting av KPIer f.eks.
Ikke så sikker på at arbeidsgiversiden er så interessert eller tjent med det.
LO er vel ikke mot bonus til sine medlemmer? Det de er redde for er at høye bonuser presser grunnlønnen ned.
Så offentlige ansatte ( i virksomheter som omtrent pr def aldri går med overskudd) skal holdes utenom?Som en del av lokale forhandlinger, ja.
Dersom man vil ha en del av overskuddet må man det struktureres slik at bonus tas ut der og når overskuddet er.
Denne?Han mener gruppene som «stikker av» med høy lønnsvekst ødelegger for arbeiderne på gulvet.
Omtrent som i private barnehager? Ingen barn med spesielle behov, ingen lærlinger, dårlige pensjonsvilkår, o.s.v.En nøkkelsetning fra MMLs innlegg.
« I tillegg er alle operasjoner selektert slik at komplikasjonshyppigheten er drastisk lavere enn på et offentlig sykehus.»
Dermed en innbilt effektivitet i det private «sykehuset». Som brukes politisk for å skyte ned det offentlige tilbudet.
Det har de jo allerede, gjennom ansatterepresentanter i bedriftsstyrer og bedriftsforsamlinger. For folk fra andre land er det nærmest sjokkerende hvor stor og formalisert rolle fagforeningene har i norsk næringsliv. Arbeidsgiversiden ser seg faktisk tjent med det, siden de da vet at de tillitsvalgte også vet hvordan bedriften egentlig går. Det kan oftere være disiplinerende enn motsatt.Dersom en del av fastlønna skulle blitt erstattet med resultatbasert bonus ville det vel ikke være helt urimelig om fagforeningene også fikk delt styringsrett og fikk innflytelse på valg og velting av KPIer f.eks.
Ikke så sikker på at arbeidsgiversiden er så interessert eller tjent med det.
Så lærerne skal kreve høyere lønn fordi toppledere i oljebransjen har fått høye bonuser ? Det er jo ingen sammenheng.Så offentlige ansatte ( i virksomheter som omtrent pr def aldri går med overskudd) skal holdes utenom?
Blir enda mere attraktivt å være lærer eller helsearbeider da tenker jeg!
Det overgår min fatte evne hvordan du leser meg.Så lærerne skal kreve høyere lønn fordi toppledere i oljebransjen har fått høye bonuser ? Det er jo ingen sammenheng.
Det er vel ingen som har sagt at man skal ta vekk deler av fastlønnen.Det er vel mer overgripende roller. Jeg var selv ansattrepresentant i et styre en gang i tiden, og kan ikke huske vi gikk så detaljert inn i ting.
Jeg har imidlertid gleden av å stadig møte med fagforeningsrepresentanter, og har hatt mang en diskusjon rundt fastlønn og bonuslønn.
En lett forståelig innvending fra deres side er selvsagt at om man tar vekk deler av fastlønna og erstatter den med bonus, så har jo mange
av LO-medlemmene ikke lenger enn grunnlønn det går an å leve av. I motsetning til toppledere.
Hvordan skal man eller lese deg ?Det overgår min fatte evne hvordan du leser meg.
Det er du som promoterer bonus etter hvordan en bedrift går, jeg stiller spørsmål med hvordan det løses i virksomheter som ikke styrer etter et profitt mål.
Men ja, offentlige ansatte skal følge lønnsutviklingen i samfunnet
Skyhøye lederbonuser, ja.Det er LO som trekker bonuser inn i diskusjonen.
Dersom man som individ vil ha høyere lønn så er mitt beste tips å så fort som overhodet mulig komme seg bort fra et arbeidssted eller en yrkesgruppe som har kollektiv lønnsdannelse, eller i det minste bytte jobb. Man kan si mye om pro og conta med et system med kollektive avtaler og forhandlinger, men spesilet gunstig for individer som mener seg underbetalt er det ikke og potensialet er ikke allverden. Dersom man vil ha mer betalt er det langt mer fruktbart å finne seg en annen arbeidsgiver enn å stå på barrikadene gjentatte ganger for å til slutt i beste fall ende opp med noen småpenger mer enn hva man ville fått ved det opprinnelige tilbudet. Her om dagen var det en førskolelærer i avisen som mente at de burde få 10% mer lønn i år. Det kan man mene og man kan være enig eller uenig i at vedkommende burde får det men vedkommende kommer med 100% sannsynliget ikke til å få det.Skyhøye lederbonuser, ja.
Vet ikke om det er tema denne gangen, men det skjer. Jeg har selv vært med på det.Det er vel ingen som har sagt at man skal ta vekk deler av fastlønnen.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik tjener totalt 2,3 millioner kroner i samlet arbeidsgodtgjørelse. Årslønnen på 1,4 millioner kroner har økt med 13,1 prosent etter at hun tok over som leder i fjor.
Dem samlede godtgjørelsen til Følsvik inkluderer betydelige summer fra Sparebank 1-alliansen, som LO er «strategisk partner» og medeier i. Følsvik tjente 311.000 kroner for styreverv i Sparebank 1-systemet og 236.000 kroner for styreverv i Fremtind Forsikring, som er eid av Sparebank 1.
Samlet har LO-lederen tjent 1,2 millioner kroner i ekstrainntekt for ulike verv tilknyttet Sparebank 1-alliansen de siste tre årene, ifølge Kapital.
Dette er selvsagt noe heeelt annet enn å lede store bedrifter må vite!LO og informasjonssjef Trond Gram sier til Kapital at styrevervene er en del av avtalen mellom LO og Sparebank 1 Gruppen.
Tradisjonelt har LOs leder og nestleder hatt styreverv i Sparebank 1 Gruppen og Sparebank 1 Østlandet, mens øvrige verv fordeles blant LOs forbund og andre i LO-ledelsen.
– Det er krevende verv. Man har ansvar for forvaltning av betydelige verdier, samtidig som man som styremedlem tar på seg et personlig ansvar, påpeker Gram.
Kilder til Nettavisen forteller at NHO ville gi 4,86% i det sentrale oppgjøret. Det resterende skulle komme fra lokale oppgjør. Dette sa LO nei til, fordi lokale oppgjør varierer fra sted til sted.
Om det var småpenger hvorfor sa da ikke NHO ja?Småpenger det streikes for ja
NHO sa ja til meglerens forslag. Det var LO som sa nei og brøt forhandlingene.Om det var småpenger hvorfor sa da ikke NHO ja?
Spørsmålet var jo implisitt om at hvis forskjellen mellom LO og NHO var småpenger, kunne NHO innfridd.NHO sa ja til meglerens forslag. Det var LO som sa nei og brøt forhandlingene.