Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.152
    Antall liker
    4.558
    Noen pr siden jeg spiste kornmo med brunost. Jeg pleide å toppe det med en teskje jordbærsyltetøy😍
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23
    Det var da voldsomt...🤔. Men en skal aldri forsverge noe! Kjente en kokk en gang som brukte raust med majones på brødskiva med makrell i tomat. Synes det så kvalmt ut men det smakte egentlig ok. Måtte prøve..
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.348
    Antall liker
    3.016
    Sted
    Portugal
    Rest. A L’aise , Oslo.

    1681485429447.png

    KLASSIKER: Kan Snickers bli bedre? Ja, på A L’aise kan den det.
    Foto: Mathias Steinbru
    Les mer; VG i dag.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23

    Dagens DIY tilbehør; urteoljer. Tre varianter.

    Rimelig enkelt å lage og holder fint 1-2 mnd. i kaldt kjøleskap.
    Senere i kveld blir det å sylte rødløk og fermentere daikon (reddiktype)

    Gode råvarer er viktig - Odelias kaldpressede rapsolje er grei.
    Senere i sommer blir det egnendyrkede urter, som av naturlige årsaker ikke er klare ennå!

    20230415_191428.jpg

    Testing testing....

    20230415_191401.jpg


     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.900
    Antall liker
    7.599
    Sted
    Holmestrand

    Dagens DIY tilbehør; urteoljer. Tre varianter.

    Rimelig enkelt å lage og holder fint 1-2 mnd. i kaldt kjøleskap.
    Senere i kveld blir det å sylte rødløk og fermentere daikon (reddiktype)

    Gode råvarer er viktig - Odelias kaldpressede rapsolje er grei.
    Senere i sommer blir det egnendyrkede urter, som av naturlige årsaker ikke er klare ennå!

    Vis vedlegget 912177

    Testing testing....

    Vis vedlegget 912179


    Sylta rødløk er utrolig godt.
    Utrolig godt til både det ene og det andre.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23
    Ja, kan brukes til mye!! Burgers, bedre pølser, sammen med blåmuggost bl.a. Meget anvendelig. Jeg bruker eplecidereddik istedenfor vanlig eddik, og en blanding av palmesukker og litt honning. Utrolig rund og god smak. Lager løkkompott også, av vanlig gul løk. En 5 kg. sekk av gangen. Fryser ned i porsjoner. Perfekt til hjemmelagde karbonader for ikke å snakke om biffsmørbrød! 😋😋
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.900
    Antall liker
    7.599
    Sted
    Holmestrand
    Ja, kan brukes til mye!! Burgers, bedre pølser, sammen med blåmuggost bl.a. Meget anvendelig. Jeg bruker eplecidereddik istedenfor vanlig eddik, og en blanding av palmesukker og litt honning. Utrolig rund og god smak. Lager løkkompott også, av vanlig gul løk. En 5 kg. sekk av gangen. Fryser ned i porsjoner. Perfekt til hjemmelagde karbonader for ikke å snakke om biffsmørbrød! 😋😋
    Vi ble reintrodusert til sylta rødløk av datter 2, som gjerne serverer det til pizza, men fant kjapt mange andre anvendelser.
    Løkkompott er også saker.
    Løk burde egentlig regnes som en egen matgruppe. Utrolig anvendelig, og viktig fundament i mange retter.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23
    Nå fikk jeg lyst på god gammeldags marmorkake slik mine tallrike tanter lagde de! Helt i glemmeboka nå ser det ut som :(
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23
    Vi ble reintrodusert til sylta rødløk av datter 2, som gjerne serverer det til pizza, men fant kjapt mange andre anvendelser.
    Løkkompott er også saker.
    Løk burde egentlig regnes som en egen matgruppe. Utrolig anvendelig, og viktig fundament i mange retter.
    Vi spiser MYE løk her, alle typer fra vanlig gressløk til kinesisk ditto, vårløk, purre (underskatted, strimlet purre "dampet" i smør... fantastisk godt) rødløk, gul løk, hvitløk, sjalott... Alt går i grisen!
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23

    Litt lett søndags...

    Hønsesuppe med svineknoke og fersk bambus,
    king size reker (6-8) med lett spicy saus av skall/hode

    sm2.png
    sm1.png



     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.827
    Antall liker
    7.895
    Vi spiser MYE løk her, alle typer fra vanlig gressløk til kinesisk ditto, vårløk, purre (underskatted, strimlet purre "dampet" i smør... fantastisk godt) rødløk, gul løk, hvitløk, sjalott... Alt går i grisen!
    Løk, av alle arter, er blant de ytterst få ting jeg har vansker med å se hvordan jeg skulle klare meg uten på kjøkkenet.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23
    Div. løk, olje og salt/pepper. Litt godt brød til så er man berget! Sitron og persille så snakker vi fullkommen luksus 😋
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.364
    Antall liker
    2.741
    Jeg har selv "middelhavskjøkken" som en favoritt. Kreta skal visstnok ha de sunneste mattradisjonene av dem alle. Og det skal ha sin historiske årsak. Når Venezia (1200) og senere (1669) det Osmanske riket regjerte på øya blei kjøtt sort sett forbeholdt makthaverne, slik at øyas opprinnelige innbyggere måtte holde seg til grønnsaker, fisk, nøtter, oliven, olivenolje, belgfrukter og frukt samt melkeprodukter.

    Liker ikke ordet diett. Et klinisk uttrykk. Noe man går på når man er sjuk eller prøver å slanke seg. Det er rett og slett mye veldig god mat "der nede". At den er kjempesunn er jo ekstra hyggelig. I min oppvekst var jo det som var sundt ikke akkurat velsmakende favoritter, men det er jo i tråd med vår pietistiske tradisjon. Har kjøpt meg en del kokebøker hjem derfra opp igjennom årene.

    Ikke akkurat i Sandra Borch - land dette her:

    1682589394415.png

    Er Middelhavsdietten svaret på alt? Skal være bra for å forebygge demens, kreft, MS og hjertesykdom – NRK Trøndelag
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.153
    Antall liker
    12.753
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Man trenger da ikke slutte å spise kjøtt, men at mange har godt av å "spise litt mindre" kjøtt er vel greit... hvoedvekten for mange er biff og kjøttdeig i alle former....
    Fisk er jo fysjom for svært mange yngre, så jeg har inntrykk av at det går mye og mest i taco, burger og pizza.....
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.766
    Antall liker
    6.614
    Her gjelder vel det samme som i mye av livet ellers: Gjør det motsatte av hva Senterpartiet sier. Rødt kjøtt (spesielt prosessert) og melk i store mengder er ikke egnet føde for voksne mennesker.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.155
    Antall liker
    18.441
    Torget vurderinger
    2
    Jeg har selv "middelhavskjøkken" som en favoritt. Kreta skal visstnok ha de sunneste mattradisjonene av dem alle. Og det skal ha sin historiske årsak. Når Venezia (1200) og senere (1669) det Osmanske riket regjerte på øya blei kjøtt sort sett forbeholdt makthaverne, slik at øyas opprinnelige innbyggere måtte holde seg til grønnsaker, fisk, nøtter, oliven, olivenolje, belgfrukter og frukt samt melkeprodukter.

    Liker ikke ordet diett. Et klinisk uttrykk. Noe man går på når man er sjuk eller prøver å slanke seg. Det er rett og slett mye veldig god mat "der nede". At den er kjempesunn er jo ekstra hyggelig. I min oppvekst var jo det som var sundt ikke akkurat velsmakende favoritter, men det er jo i tråd med vår pietistiske tradisjon. Har kjøpt meg en del kokebøker hjem derfra opp igjennom årene.

    Ikke akkurat i Sandra Borch - land dette her:

    Vis vedlegget 915389

    Er Middelhavsdietten svaret på alt? Skal være bra for å forebygge demens, kreft, MS og hjertesykdom – NRK Trøndelag
    Det er ikke ordet diett det er noe galt med. Når engelsktalende skriver Mediterranean Diet, mener de ikke slankekur, men kost. Men man sier også «I’m on a diet,» og da er det restriksjoner de legger i ordet.

    I sympathise, sier jeg da.

    Næringen som kunne utvikles rundt Middelhavet er suveren, også en funksjon av perfekte dyrkingsforhold og god jord. Dessverre i endring nå, av ulike årsaker, men prinsippet er godt.

    IMG_2236.jpeg
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23

    MORTADELLA!

    Denne utsøkte italienske påleggsvarianten med stor smak....
    Svin- og kalvekjøtt, spekk og gode urter

    Surdeigsbrød og Mortadella variant med oliven og paprika.
    Nyskåret, saftig og fersk. Sverige 227,- / kg. - Norge fra 600,- (og dårligere kvalitet) :( :(


    1683277956724.png
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.900
    Antall liker
    7.599
    Sted
    Holmestrand

    MORTADELLA!

    Denne utsøkte italienske påleggsvarianten med stor smak....
    Svin- og kalvekjøtt, spekk og gode urter

    Surdeigsbrød og Mortadella variant med oliven og paprika.
    Nyskåret, saftig og fersk. Sverige 227,- / kg. - Norge fra 600,- (og dårligere kvalitet) :( :(


    Vis vedlegget 917724
    Etter en grundig vurdering har jeg funnet ut at du kan bestille for meg.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23
    Gjør et google søk på hva som finnes i Norge tilgjengelig i butikkene, se på dette så skjønner du hva som menes... Begredelig.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.514
    Antall liker
    110.523
    Torget vurderinger
    23
    Been there, done that.. En del bra ting på Vulkan men en del av prisene er hinsides min stusselige økonomi dessverre.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.026
    Antall liker
    14.589
    Har du vært hos Smak av Italia, @Sluket ? De har butikk på Vulkan. De skaffer ting.
    Der er stort sett ikke noe problem å få tak i ting i Oslo, det er prisen som er problemet. Jeg er glad i coppa - som selges for rundt 800 kroner kiloen sist jeg sjekket - sikkert mer nå, noe jeg ikke er villig til å betale så jeg lager selv til et sted rundt en tohundrelapp pr kilo. Det er ikke vanskelig og blir veldig bra. Jeg kjøpte et spann nitrittsalt fra en pølsemaker for kanskje 5 år siden for et par hundre kroner og har brukt litt over halvparten av det. Panchetta, fenalår som ikke er ihelsaltet osv er samme greia. Det er enten å lage selv eller la være. Eller kjøpe i Sverige - har ikke vært på harryhandel siden januar i coronaåret 2020 men må kanskje ta en tur etter hvert. For slike produkter spiller kronekursen igen rolle siden prisen er et sted rundt halvparten da det ikke er toll til Sverige.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.180
    Antall liker
    1.228
    Sted
    '
    Jeg har bodd noen år i klippfiskbyen Kristiansund som har hyllet denne retten med en egen statue av klippfiskkjerringa på kaia i enden av kaibakken. Mye kan sies om byen, men fisk og ball (ball som i potetball, seiball og blandaball) er noe nordmøringene har kontroll på.

    Med denne arven i bagasjen har jeg i voksen alder satt stor pris på klippfisk i ulike varianter.
    Brandade er klippfisk i potetmos, gjerne med en god del hvitløk, fløte og olivenolje. Jo fetere, jo bedre.

    06KQE56KI47NA39ME2.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn