Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.438
    Antall liker
    39.510
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    @Odd J sa: «I 1992 fikk en melkeprodusent ca 3,50 for en liter melk. I dag får samme bonde 5,50. Det burde si noe om hvordan norske bønder sitter igjen med en stadig mindre del av det man kjøper mat for i butikken.

    hvordan forklares dette blant de som snakker om marginer det ikke er noen grunn til å snakke om?

    lures vi av kroneantall og glemmer prosenter?
    Det går jo an å ha høye driftskostnader også, når nevnte melk skal hentes fra spredte småbruk der ingen kunne tru, fraktes til Tines industrielle meierier, og derfra tilbake til et utall butikker på hvert nes og hver holme. Geografien i Norge og plasseringen av melkebrukene er liksom ikke konstruert for å få produktet rimeligst mulig fra produsent til konsument.

    Det er også en del driftskostnader ved å ha dagligvare butikker overalt, med lange åpningstider og norske tarifflønninger. Norgesgruppens driftsmargin er ikke det samme som påslaget fra innkjøps- til utsalgspris. Driftsmarginen på 1-3 % er fortjeneste etter driftskostnader.
     
    Sist redigert:

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.969
    @Odd J sa: «I 1992 fikk en melkeprodusent ca 3,50 for en liter melk. I dag får samme bonde 5,50. Det burde si noe om hvordan norske bønder sitter igjen med en stadig mindre del av det man kjøper mat for i butikken.

    hvordan forklares dette blant de som snakker om marginer det ikke er noen grunn til å snakke om?

    lures vi av kroneantall og glemmer prosenter?
    Det interessante med deg regnestykket er at bonden får betalt i neste leddet også, igjennom samvirket. Er det gitt at det overhode ikke er noe å hente på drift i det leddet?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.915
    Antall liker
    10.434
    Det går jo an å ha høye driftskostnader også, når nevnte melk skal hentes fra spredte småbruk der ingen kunne tru, fraktes til Tines industrielle meierier, og derfra til et utall butikker på hvert nes og hver holme. Geografien i Norge og plasseringen av melkebrukene er liksom ikke konstruert for å få produktet rimeligst mulig fra produsent til konsument.
    Hæ? Med de store, robuste sentralmeieriene og effektiv henting med tankbil et par ganger i uken må da være mye billigere enn et lite meieri i enhver liten by og melken ble levert daglig, i melkespann
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.438
    Antall liker
    39.510
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det får de som er medeiere i landbrukets samvirkeorganisasjoner mene noe om. Jeg har ikke finlest regnskapene. Men det er nok litt dyrere å kjøre ut med tankbil til hver gård enn det var da min onkel leverte melken selv på det lokale meieriet og tankbilen hentet fra hele bygda på det ene punktet. Deretter gikk man over til kjøletank nede ved riksveien, og så henting på stasjonær gårdstank. Bonden sparte nok litt tid og penger i hvert trinn, men kanskje ikke meieriet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.000
    Antall liker
    18.245
    Torget vurderinger
    2
    Her er en matbutikk med et solid påslag fra varekostnad til salgsinntekter, og med et meget akseptabelt driftsresultat.

    IMG_2337.jpeg
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.059
    Antall liker
    3.130
    Torget vurderinger
    1
    Selvsagt har Tine en ulempe med henteplikten. I flg Johnny Ødegård, Tine (på jordbrukspodden) kunne samlet mengde melk i Norge fint vært håndtert av ett eneste meieri. Men på grunn av landbrukets beliggenhet over hele landet og Tines henteplikt går jo ikke det. Enn så lenge foregår det melkeproduksjon over stort sett hele landet, i tråd med Stortingets føringer og målsetting. Det er jo selvfølgelig også en styrke med slik spredt produksjon, særlig i forhold til værmessige problemer som for mye regn eller tørke. Men sånt teller jo ikke særlig mye lenger.

    Beklager at jeg ikke rekker å svare alle. Jeg jobber i norsk landbruk, det har vært full arbeidsdag og den er ikke over ennå.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.688
    Antall liker
    9.552
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Det er viktig med norsk matproduksjon, klimaendringer, krig, politisk utpressing og befolkningsvekst gjør at dette burde være høyt oppe på prioriteringslisten. Og med norsk matproduksjon burde det være mulig å ha en god kontroll på både dyrevelferd og bruk av kjemikalier. Regjering og storting burde vise langt mer handlekraft for å få dette til.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.438
    Antall liker
    39.510
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Følgende to påstander kan begge være sanne samtidig:
    1. Kapitalavkastningen i de forskjellige leddene av verdikjeden viser at dagligvarekjedene har et maktovertak. Norgesgruppen har superprofitt på ca 18 % kapitalavkastning, mens foredlingsleddet som f eks Orkla har normal kapitalavkastning på ca 8 %, og samvirkeorganisasjonene som Tine ødelegger eierverdier ved å ha kapitalavkastning rundt 5 % som ikke forsvarer kapitalkostnadene. Og produsentleddet, gårdsbrukene, med ny traktor og melkerobot? Vel, neppe superprofitt, og man behøver neppe mye regnskapsanalyse for å vise det. Den økonomiske makten øker nedover i kjeden.
    2. De høye matvareprisene i Norge skyldes høye driftskostnader gjennom flere ledd, fra gårdsbruk til butikk, beskyttet fra utenlandsk konkurranse gjennom importvern og tollmurer. Hele poenget med det regimet er å beskytte norske produsenter, spesielt gårdsbrukene, fra å bli utkonkurrert av mer effektive aktører. Indirekte opprettholder det også en ineffektiv og dyr foredlingsindustri, med lange transportstrekk og små produksjonsenheter. Noe av kostnaden betales av skattebetalerne over statsbudsjettet, men det meste betales av forbrukerne ved kassaapparatet.
    Jeg vil nesten påstå at begge påstandene er sanne.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    6.672
    Antall liker
    12.273
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Vedrørende mer effektive aktører - vis meg en eneste en som er mer effektiv enn den norske bonden når også mat- og forsyningssikkerhet, bosetting, pleie av kulturlandskap, forsvarsevne osv. tas med i regnestykket.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.000
    Antall liker
    18.245
    Torget vurderinger
    2
    Norsk landbruk er i ferd med å legges ned. Ungene vil ikke ta over. Andre jobber, med bedre betalt, kortere arbeidstid og langt større frihet for livsutfoldelse trekker dem vekk fra gårdsdrift.
    En uløselig floke, gitt dagens politikk.
    Man får forberede seg på konsekvensene.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.397
    Antall liker
    109.985
    Torget vurderinger
    23
    Maschmanns er vel i særklase den svindyreste ultra highend matvarebutikken vi har - i grell kontrast til små KIWI og Joker nærbutikker hva utvalg, kompetanse og kvalitet på produktene angår. Og den ligger på Skøyen - i smørøyet for folk som både har muligheten og viljen til å betale for det ypperste. Ingen overraskelse at de har god inntjening. Men representative for den jevne matbutikk er de definitivt ikke. I tillegg har de catering og både frokost- og lunsjservering, med hyggelige påslag som ikke akkurat svekker inntjeningsprofilen. Men det er en ren fryd å handle der og gå på oppdagelsesreise mellom hyllene.... For de som har råd.


    2023_05_22_08_59_43_Spekemat_Oslo_Vest_Parmaskinke_Serrano_skinke_Maschmanns_Mozilla_Firefox.png
     
    Sist redigert:

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.627
    Antall liker
    4.809
    Sted
    Sunnmøre
    Kva ville skjedd om vi kunne begrensa den heilt avsindige tettheita av matbutikkar i nær akkurat same segmentet, då? Kunne vi gjort det utan å få lokale monopol?

    Her eg bur har eg åtte butikkar i gangavstand (<5 min med bil) som er opne 8-23 (+/-) seks dagar i veka, og berre ein av dei har noko som liknar på ferskvare og ost som ikkje smakar papp. I tillegg kjem slaktar og Europris.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.545
    Antall liker
    11.510
    Det meste av norsk spekemat er så ihelsaltet at det er på grensen til uspiselig.
    Kunne ikke vært mer uenig. Det finnes diverse norske leverandører av spekemat i verdensklasse. Legg til at du i tillegg slipper en cocktail av antibiotika i dyreforet, så nærmer du deg virkeligheten. Jeg unngår virkelig spekemat fra Spania og Italia, både fordi det smaker omlag som rått kjøtt, og fordi dyrene drives som om de er fabrikker, og fores preventivt med antibiotika. Det er galskap.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.545
    Antall liker
    11.510
    Norsk landbruk er i ferd med å legges ned. Ungene vil ikke ta over. Andre jobber, med bedre betalt, kortere arbeidstid og langt større frihet for livsutfoldelse trekker dem vekk fra gårdsdrift.
    En uløselig floke, gitt dagens politikk.
    Man får forberede seg på konsekvensene.
    Har de siste par år besøkt en lang rekke melk- og kjøttproduserende gårdsbruk rundt i Norge, og må dessverre tilslutte meg det du her skriver. Bønder og hififolk er like utsatt for aldring, og ungene gir blanke i det som opptar foreldrene.
    Jeg synes det er fryktelig trist at den kunnskap, effektivitet og de naturgitte fordelene vi har i Norge, går i dass med vår generasjon. Dette er ett av de viktigste temaer vi har å forholde oss til i dagens Norge. Vår matproduksjon er unik, og vi bør være villige til å betale hva det koster å opprettholde den.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.969
    Den låta har vel gått på repeat i 40 år allerede, det eneste som har skjedd er at det har blitt færre enheter med større areal, produksjonen har holdt seg relativt stabilt. Ettersom det stort sett er generisk ræl som produseres så er det vel like greit å effektivisere det på færre enheter. Et høyt antall bønder har vel aldri vært noe kritisk mål med landbrukspolitikken
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.969
    Kunne ikke vært mer uenig. Det finnes diverse norske leverandører av spekemat i verdensklasse. Legg til at du i tillegg slipper en cocktail av antibiotika i dyreforet, så nærmer du deg virkeligheten. Jeg unngår virkelig spekemat fra Spania og Italia, både fordi det smaker omlag som rått kjøtt, og fordi dyrene drives som om de er fabrikker, og fores preventivt med antibiotika. Det er galskap.
    Ja det gjør det, men det du finner i disken på en gjennomsnittlig matbutikk er ikke fra noen av disse leverandørene.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.661
    Antall liker
    7.311
    Sted
    Holmestrand
    Det går jo an å ha høye driftskostnader også, når nevnte melk skal hentes fra spredte småbruk der ingen kunne tru, fraktes til Tines industrielle meierier, og derfra tilbake til et utall butikker på hvert nes og hver holme. Geografien i Norge og plasseringen av melkebrukene er liksom ikke konstruert for å få produktet rimeligst mulig fra produsent til konsument.

    Det er også en del driftskostnader ved å ha dagligvare butikker overalt, med lange åpningstider og norske tarifflønninger. Norgesgruppens driftsmargin er ikke det samme som påslaget fra innkjøps- til utsalgspris. Driftsmarginen på 1-3 % er fortjeneste etter driftskostnader.
    Lange åpningstider er noe butikkene (les kjedene) presser fram.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.545
    Antall liker
    11.510
    Ja det gjør det, men det du finner i disken på en gjennomsnittlig matbutikk er ikke fra noen av disse leverandørene.
    Meny har spekemat fra Tind, for eksempel.
    Og ellers er det min subjektive oppfatning at en hver standard leverandør av industriell spekemat (f.eks. Gilde) er å foretrekke fremfor en hver industriell leverandør fra alle land fra Tyskland og sørover, av årsaker tidligere nevnt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.744
    Antall liker
    14.354
    Lange åpningstider er noe butikkene (les kjedene) presser fram.
    Tja, alle kjedene ville vært tjent med at alle hadde kortere åpningstider. Samme totale omsetning og mindre kostnader. Det ser veldgig mye mer ut som eneste ekvilibrium er en situasjon der alle taper siden en butikk som har åpent vesentlig kortere enn andre fort vil miste markedsandeler i lokalmarkedet og de må tydeligvis anta at dette ikke blir tilstrekkelig kompensert av lavere driftskostnader.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.467
    Antall liker
    10.629
    Sted
    Trondheim
    Det er vel for så vidt noe annet som diskuteres her, men likevel - i forhold til inntekt er ikke maten spesielt dyr i Norge. Jeg drar til Praha snart, og der koster f.eks. 1 kg epler rundt 40 CZK - snitt månedslønn før skatt er vel rundt 40 000 CZK. Og en 3 roms leilighet i utkanten av Praha koster ca 25 000 CZK pr. mnd. i leie. (med mindre du har regulert leie da, men det blir færre og færre slike leiligheter, og da ikke i utkanten - der er alt markedsstyrt).
    Bare for å sette det litt i perspektiv...

    Kjedene tar over (Albert, Tesco, Kaufland) og åpningstidene reduseres (tidligere hadde Tesco døgnåpent, nå stenger matbutikkene stort sett kl 21)
     
    Sist redigert:

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.621
    Antall liker
    25.622
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Hvalkjøtt er godt. Det var i allefall bedre enn sild.
    Hilsen egersunder som er gammel nok til å huske lyden av sildeflåten om morgenen.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.915
    Antall liker
    10.434
    Var det en egersunder som fikk kjeft av sin kone? Du likte sild på Mandag, du likte sild på Tirsdag, du likte sild på Onsdag og i dag, Torsdag, liker du plutselig ikke sild?!!!!
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.770
    Antall liker
    2.393
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    hval er ikke mat
    Det er et eller annet du ikke har fått med deg her. Jeg vil heller si det slik at muligheten til å få tak i ferskt hvalkjøtt er en av hovedgrunnene til at jeg er i Norge fra mai til begynnelsen av oktober når sesongen for hvit trøffel starter i Italia.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.000
    Antall liker
    12.626
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Mange og stadig flere nordmenn som har utviklet matvanene til at det kun er biff, burger, taco og pizza som er mat.... resten "spiser jeg ikke..."
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.915
    Antall liker
    10.434
    Mange og stadig flere nordmenn som har utviklet matvanene til at det kun er biff, burger, taco og pizza som er mat.... resten "spiser jeg ikke..."
    Slik som " Kjøtt er mat og fisk er fisk" ? Bare huleboere som kommer med slike utsagn.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn