Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.288
    Antall liker
    2.961
    Sted
    Portugal
    Fiskenasjonen Norge er et uland på tilgjengelighet og bruk av tilgjengelig fisk.
    Bilde viser marked for konsumenter. Alle store og små byer i Portugal har fiskemarked.

    1684956477148.png
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.001
    Antall liker
    12.626
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det har du faktisk helt rett i.... Jeg bor i det som en gang var landets største fiskevær... og kjenner såpass mange at jeg får tak i det jeg trenger av fisk..
    For de som ikke har sine kontakter kommer det av og til en bil 16 mil fra et annet fiskevær, og selger fisk på torget her... fullstendig hysterisk idiotisk!
    Men - dette er faktisk tildels matvarekjedenes skyld, dette og.. Da matvarebutikkene var privat eid hadde de fleste en liten ferskvaredisk.. no more..
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.969
    Mye fisk som er digg, hval er hverken fisk eller digg
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.347
    Antall liker
    4.745
    Torget vurderinger
    1
    Ang hvalkjøtt. De beste stykkene er forholdsvis magre, tørre og har veldig lite bindevev, og det er fryktelig lett å oversteke kjøttet. Dersom en foretrekker kjøttet mer stekt enn «medium minus» så bør en bare glemme hvalbiff. Det blir ikke enklere av at det alt for ofte leveres alt for tynne kjøttstykker. En god hvalbiff bør være minimum 2 cm tykk. Dersom en har en mør hvalbiff i god tykkelse kan denne med fordel varmes vakumpakket (ferdig krydret) til en kjernetemperatur på ca 50 (ev opp mot 55 grader dersom en vil nærme seg medium), og deretter raskt flippes på meget høy varme i panne eller på grill. Fix ferdig og ganske utsøkt etter min smak.

    mvh
    KJ
     
    Sist redigert:

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Ang hvalkjøtt. De beste stykkene er forholdsvis magre, tørre og har veldig lite bindevev, og det er fryktelig lett å oversteke kjøttet. Dersom en foretrekker kjøttet mer stekt enn «medium minus» så bør en bare glemme hvalbiff. Det blir ikke enklere av at det alt for ofte leveres alt for tynne kjøttstykker. En god hvalbiff bør være minimum 2 cm tykk. Dersom en har en mør hvalbiff i god tykkelse kan denne med fordel varmes vakumpakket (ferdig krydret) til en kjernetemperatur på ca 50 (ev opp mot 55 grader dersom en vil nærme seg medium), og deretter raskt flippes på meget høy varmei panne eller på grill. Fix ferdig og ganske utsøkt etter min smak.

    mvh
    KJ
    for ikke å snakke om hvalcarpaccio!!!!!
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.617
    Antall liker
    7.189
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Ang hvalkjøtt. De beste stykkene er forholdsvis magre, tørre og har veldig lite bindevev, og det er fryktelig lett å oversteke kjøttet. Dersom en foretrekker kjøttet mer stekt enn «medium minus» så bør en bare glemme hvalbiff. Det blir ikke enklere av at det alt for ofte leveres alt for tynne kjøttstykker. En god hvalbiff bør være minimum 2 cm tykk. Dersom en har en mør hvalbiff i god tykkelse kan denne med fordel varmes vakumpakket (ferdig krydret) til en kjernetemperatur på ca 50 (ev opp mot 55 grader dersom en vil nærme seg medium), og deretter raskt flippes på meget høy varme i panne eller på grill. Fix ferdig og ganske utsøkt etter min smak.

    mvh
    KJ
    Den tradisjonelle hvalbiffen lages ikke som vanlig biff - det er en oppfinnelse laget på restaurantene i nyere tid.

    Hvalkjøttet skjæres i tynne skiver som vendes i mel, salt og pepper og brunes raskt. Løk skjæres opp og stekes. Deretter får det hele koke i en kraftig, brun saus, samen med gulerøtter skjært i biter. Serveres med mandelpoteter. Er den laget rett, er den så mør at den ramler fra hverandre i munnen...

    Johan-Kr
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.627
    Antall liker
    4.809
    Sted
    Sunnmøre
    Hugsar at kval var vanleg mat då eg var barn, men har knapt ete det i vaksen alder. Det kjem hovudsakleg av at det ikkje er veldig lett tilgjengeleg.

    Unnataket var då eg var på Færøyane, og blodfersk (nærast bokstaveleg tala) kval brått vart tilgjengeleg. Det var oppsiktsvekkjande godt. (Edit: Laga til slik @Fenalaar fortel).
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.347
    Antall liker
    4.745
    Torget vurderinger
    1
    Den tradisjonelle hvalbiffen lages ikke som vanlig biff - det er en oppfinnelse laget på restaurantene i nyere tid.

    Hvalkjøttet skjæres i tynne skiver som vendes i mel, salt og pepper og brunes raskt. Løk skjæres opp og stekes. Deretter får det hele koke i en kraftig, brun saus, samen med gulerøtter skjært i biter. Serveres med mandelpoteter. Er den laget rett, er den så mør at den ramler fra hverandre i munnen...

    Johan-Kr
    Min egen vri, uten gullerøtter, litt løk, rikelig med sopp og creme fraiche, en boks med mørkt øl (gjerne en bokk om den ikke er for bitter), serveres med ovnsbakte poteter (båter eller hasselback):
    DSC_0426.JPG

    mvh
    KJ
     
    Sist redigert:

    HeyHo

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.10.2016
    Innlegg
    1.598
    Antall liker
    3.177
    Torget vurderinger
    2
    Hugsar at kval var vanleg mat då eg var barn, men har knapt ete det i vaksen alder. Det kjem hovudsakleg av at det ikkje er veldig lett tilgjengeleg.
    Eg kjøpte i forrige uke på Rema 1000, tipper det er like tilgjengeleg på din nærmeste Rema butikk. (y)
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.627
    Antall liker
    4.809
    Sted
    Sunnmøre
    Eg kjøpte i forrige uke på Rema 1000, tipper det er like tilgjengeleg på din nærmeste Rema butikk. (y)
    Då justerer eg påstanden til at eg er lite observant, og at kvalen, på finurleg vis, greier å gøyma seg under haugane med ferdigmarinert grillribbe.
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    3.202
    Antall liker
    4.810
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    Kjøpte blodferskt hvalkjøtt ute på feltet da jeg var i kystvakta. Hurtigstekte stykkene i smør kun med salt og pepper. Den biffen var oppsiktsvekkende god. Kan ikke sammenlignes med diskevare. Hestebiff er også god mat. Det bør man ikke yttre i England, det er på linje med å ete de konglige skal man tolke reaksjonene.
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.915
    Antall liker
    10.434
    Jeg ble nesten kastet ut av en pub i England for mange år siden. Det var på den tiden Paul Watson herjet som værst. En kar kikket på meg og sa So you are from Norway. Do you still kill whales? Hvorpå jeg svarte Yeah, and we eat them.
    Da ble det stille, gitt.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.467
    Antall liker
    10.629
    Sted
    Trondheim
    Selvfølgelig skal man høste av en bærekraftig populasjon. Man skyter elg og hjort.
    Problemet med hvalfangst er jo når man fanger hval fra utryddingstruede arter.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.001
    Antall liker
    12.626
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Problemet med hvalfangsten er en mangeårig framstilling av hval som overintelligente dyr med en intelligens som langt overskrider mennesket. Det er vel ikke helt klart om oppdraget til "Grinpeisan" var ideologisk motivert eller om det var en slags økonomisk motivert kampanje. Det var i alle fall mange nok som tok agnet uten å forstå bæra av hverken feil eller fakta. Amrikanske inuitters blodige fangst i Alaske ble i alle fall aldri nevnt... nok om det..
    Men rett skal være rett.. hvalkjøtt har en nokså særegen smak, selv om det er mange år siden jeg var borti transmakende hvalkjøtt som ikke var helt uvanlig i peroden etter krigen. Selv foretrekker og lager jeg den som Fenalår beskriver, - eller marinert og grillet.....
    En lokal bistro har i mange år servert hvalbiff "Bloody Watson" til besøkende turister.... :cool:
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.397
    Antall liker
    109.985
    Torget vurderinger
    23
    Det bør man ikke yttre i England, det er på linje med å ete de konglige skal man tolke reaksjonene.
    Det ville i såfall vært første gangen de gjorde litt nytte for seg 😆😆😆
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.744
    Antall liker
    14.354
    Tentaklene til Norgesgruppen, Rema og Coop når tydeligvis også helt til Italia - der stiger prisen på pasta kraftig. Næringsminister Vestre forventes å sette ned et utvalg som skal finne ut hvordan dette kan skje.

     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.000
    Antall liker
    18.245
    Torget vurderinger
    2
    Ville kanskje vært rart om en gigantflom i Emilia-Romagna ikke førte til økte matpriser. Flommen truer 15 millioner frukttrær, har tatt et enormt areale der det dyrkes pastahvete og druknet ufattelig mange dyr.

    Men billige dustepoenger må ut.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.744
    Antall liker
    14.354
    Ville kanskje vært rart om en gigantflom i Emilia-Romagna ikke førte til økte matpriser. Flommen truer 15 millioner frukttrær, har tatt et enormt areale der det dyrkes pastahvete og druknet ufattelig mange dyr.

    Men billige dustepoenger må ut.
    Nei, det er ikke rart at matvareprisene i verden har steget mye.

    Men regjeringen v/ Vestre har like fullt satt ned et utvalg som skal finne forklaringen på hvorfor matvareprisene i Norge gjør et godt hopp oppover samtidig som matvareprisene hopper,og stort sett enda mer enn i Norge over absolutt hele verden.

    På en skala fra la oss si null til minus 10, hvor meningsfullt mener du et slikt utvalg er i disse tider gitt hva som skjer i hele verden?

    Det er ikke jeg som har forklart den kraftige økningen på matvarepriser i denne tråden med konsetrasjonen i det norske daglivaremarkedet. Hvordan noen i disse tider kan mene at det er der man finner svaret på prisutviklingen det siste året er langt over min fatteevne, men åpenbart ikke minister Vestres.

    Når man gikk til valg på at det endelig skulle være vanlige folks tur og så får vanlige folk den største reduksjonen i kjøpekraft i manns minne her i landet så er det jo fint å ha noen å skylde på fordi at det har gått som det har gått.
     
    Sist redigert:

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.969
    Vestre er selvsagt også klar over dette, et utvalg er som å sparke en blikkboks nedover veien, det er effektivt fordi vi glemmer og venner oss til saker og ting veldig kjapt, som f eks et økt prisnivå
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.744
    Antall liker
    14.354
    Vestre er selvsagt også klar over dette, et utvalg er som å sparke en blikkboks nedover veien, det er effektivt fordi vi glemmer og venner oss til saker og ting veldig kjapt, som f eks et økt prisnivå
    Selvsagt er han klar over dette, fyren er jo ikke fullstendig idiot. Men regjeringen mener åpenbart at velgerene er det siden et utvalgt som skal studere noe liksom skal fikse biffen. Dette er kun politisk posering for å late som man prøver å gjøre noe med saken mens man selvsagt ikke gjør det. Man må nesten anta at styre & stell tror at det funker på stemmekveget siden de driver med dette så kan man jo tenke sitt om det.

    Jeg er - riemelig nok - ikke oppdatert på prisene for utemøbler til næringsbruk som Vestres familiebedrift produserer men jeg er rimelig sikker på at de også har økt prisene sine ut en god slump i møte med høyere priser på alle innsatsfaktorer.

    Men i denne tråden har like fulllt enkelte prøvd å innbillie seg selv og andre at prisøkningen på mat følger av at Norge har tre dominerende dagligvarekjeder. Tines og Norturas galopperende kostnader for energi, lønn, økt arbeidsgiveravgift, økte kapitalkostnader og alt mulig annet har ingen ting med saken å gjøre.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Selvsagt er han klar over dette, fyren er jo ikke fullstendig idiot. Men regjeringen mener åpenbart at velgerene er det siden et utvalgt som skal studere noe liksom skal fikse biffen. Dette er kun politisk posering for å late som man prøver å gjøre noe med saken mens man selvsagt ikke gjør det. Man må nesten anta at styre & stell tror at det funker på stemmekveget siden de driver med dette så kan man jo tenke sitt om det.
    hvilket dermed viser at fyren er fullstendig idiot.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.770
    Antall liker
    2.393
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Dette kommer jeg til å gjenta mange ganger: "Fjern alle importrestriksjoner på matvarer." I enhver diskusjon om mat, selvforsyning. matsmitte, matkvalitet, og matpris kommer jeg til å gjenta dette mantraet. Jeg var innom Meny i Sandvika på torsdag og jeg måtte holde meg for ikke å skrike stygt når jeg så tilbudet. Jeg kom hjem fra Italia nettopp og jeg vet at jeg bør vente noen uker før jeg går i butikken i Norge, men det jeg så var katastrofalt. Det er ikke pris jeg snaker om, men utvalg. Nortura / Norgesgruppen vil selvfølgelig ha det sånn. Ingen utenlandsk konkurranse og full kontroll over hele produksjonskjeden.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.744
    Antall liker
    14.354
    Jeg var innom Meny i Sandvika på torsdag og jeg måtte holde meg for ikke å skrike stygt når jeg så tilbudet. Jeg kom hjem fra Italia nettopp og jeg vet at jeg bør vente noen uker før jeg går i butikken i Norge, men det jeg så var katastrofalt.
    Utvlaget er bedre i det store landet utlandet- det er ikke det, men om du ikke klarer å få et velsmakende måltid på bordet fra hva som selges på en gjennomsittelig Meny så er det vel først og frest du selv som er problemet.

    En kompis av meg studerte i sin tid i Canada. De italienske studentene okket og oiet seg over kvaliteten på pastaen og olivenolje som var tilgjengelig og fikk leveranser fra hjemlandet. Men de kunne fint spise dette sammen med aller kjipeste sort fiskepinner kjøpt lokalt.
     
    Sist redigert:

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.969
    Det er også mulig dumpsterdive etter et smakfullt måltid.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.744
    Antall liker
    14.354
    Det er også mulig dumpsterdive etter et smakfullt måltid.
    Jada, men vi har jo vært innom dette noen ganger opp gjennom årene. Dagligvarebransjen i Norge konkurrerer i all hovesak på pris, som igjen gir volum som gir bedre priser på innkjøp. Det er det verste det er mulig å konkurrere på. I et parallelt univers der store deler av befolkningen faktisk hadde interesse av å kjøpe fjonge produkter og lage mat fra bunnen av basert på fine råvarer så kan du være rimelig sikker på at alle sentrale aktører heller ville konkurere på det fordi marginene er mye større. I Norge finnes det et marked for dølle importepler selv i den norske eplesesongen. Utover jordbær om sommeren og kanskje lam om høsten har neppe de fleste i Norge særlig begrep om når noe er på sitt beste eller er i sesong.

    I Oslo er det stort sett mulig å få tak i hva man vil. Det krever fort en del betalingsvilje, men det er ikke slik at slemme kjeder og onde aktører har sørget for at varene ikke finnes tilgjenglig ett eller annet sted på en dertil egenet butikk. Man må anta at butikkdriften har nådd et slags ekvilibrium der det lokalt er en balanse mellom tilbud, etterspørsel og betalingsvilen til folk flest. Folk flest i Norge kan ikke å lage mat og er ikke spesielt interesserte i å lage mat - det er bare å se på hva som pushes av hel- og halvfabrikatamarkedet og hva folk faktisk putter i handlevognen. Det er ingen tvang for å kjøpe spekemat fra Grillstad eller poser fra Toro eller noe annet fra sortimentet til Orkla men folk gjør det åkke som.

    Meny, og dens tidligere avarter som ikke funket som Ultra og hva de nå het, prøver å henvende seg til et litt annet publikum ved å ha større utvalg og høyere, til del mye høyere priser. Det er ikke spesielt mye som tyder på at det er et stort marked for slikt landet rundt.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.584
    Antall liker
    2.969
    Problemet med meny er at det har blitt altfor dårlig, centra og ultra var bedre butikker, i tillegg hadde man smartclub som hadde greit utvalg av fersk og importvare. Det går bare i feil retning. Meny har ikke utvalget til å forsvare premiumen. Ellers er jeg selvsagt enig i at det er konsumentene som er problemet, kjipt er det okke som
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.825
    Antall liker
    7.891
    Intet er uansett aldri folk flests egen feil.

    De er like uskyldsrene i sine valg av udugelige politikere som i det begredelige vareutvalget der de handler.
     
    • Liker
    Reaksjoner: oen
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn