Asbjørn
Rubinmedlem
Ja, men siden forskyvningen er størst i vekstbransjer ser det ut til å være to mulige effekter:Empirien for at norske selskaper må betale ut spesielt mye utbytte av denne grunn er ikke spesiel god. Helt standard utbytte fra et børsnotert selskap i Norge holder lenge til å betale formueskatten. Spesielt for godt modne selskaper, de har gjerne ikke allverdens med investeringscase eller muligheter for vekst og betaler etter hvert ut et passe løpende utbytte til aksjonærene. Børsnoterte selskaper i Norge betaler gjerne et sted mellom 3% og 6% i utbytte årlig - noen mindre, noen mer.
Dersom et selskap ikke tjener penger og ikke betaler utbytte men har stor markedsverdi kan imidlertid norske eiere komme i den situasjon av de må selge seg ned for å få cash til å betale formueskatten. Det vil over tid erodere norske eieres eierandel, men det tapper fortsatt ikke seskapet for penger og endrer ikke på hvor mye penger selskapet har til å utvikle seg videre, eneste som skjer er at eierandeler i selskapet bytter eier.
1. Norske eiere av vekstbedrifter ser det som mer lønnsomt å selge til utenlandske oppkjøpere og i stedet kjøpe en praktbolig på Snarøya for pengene. Ka-ching.
2. Vekstbedrifter med norske eiere tvinges til å betale utbytte før bedriften er «godt moden», slik at det blir mindre kapital i selskapet til å finansiere vekst enn hos utenlandskeide konkurrenter.
Begge deler vil slå ut i statistikken som økende andel av verdiskaping i utenlandskeide bedrifter vs privat norsk/lokalt eide.