B&C er jo en leverandør mer til pro markedet ja.
Reint teknisk så er det et par forskjeller i forhold til om en sammenligner mot mer vanlige hifi drivere som Seas, SB acoustic osv.
Spolediameter:
Pro drivere har ofte større diameter på spole. Dette gir først og fremst bedre kjøling da driverne gjerne skal tynes mer.
Med større spole får en større areal med spole som er i spolegapet og dermed øker effektivitet.
Men siden da spole gapet er større må en da ha mer magnetkraft for opprettholde fluxtettheten i gapet som på en driver med mindre spole.
Større spolediemeter gir høyere spolemasse som en da må drasse på.
Med større diameter så ligger spolen lenger ute på membranet som gjør dette stivere, men det trenger ikke være ønskelig.
Dustcap blir større.
Oppheng:
Pro drivere har ofte strammere oppheng som ved en transient skal holde igjen membranet så det ikke går ut av sitt gode skinn ei heller at det skal dra tilbake og treffe polstykket. Dette gir fort overdempet kurve ved simulering sammen med høy BL.
Slaglengde:
Ofte er gjerne slike pro drivere som 5" vi har brukt med ganske kort linjær slaglengde på grunn av de er egentlig mer designet for rein mellomtone bruk.
Spolene er kortere i lengde retning. Men dertil øker også BL og effektivitet siden større mengde av spolen da er i gapet.
Valget med benytte B&C er rett og slett fordi driverne passer til de designmålene som jeg og HR ønsket å sette; at kassevolum ikke skal være for stort, men samtidig har vi prøvd å få litt bass ut av dette.
Skoeskene var målet om at skulle rulle av med -3dB ved 50hz på simulering.
Det har vi klart, nesten
Her er fra Vituix simulering av 5" driveren i Skoesken, med 2,5ohm seriemotstand, 8 liter kasse og 47hz tuning.
En er da -4dB ved 50hz med en litt brå avrulling under. En har god drift ved tuning med denne driveren og det blåser bra i den lille porten
En fordel når en simulerer driver og legger opp til bruk av seriemotstand er at en har en parameter ekstra som en kan "tune" med både opp og ned.
Motstand i seriespole er da ikke lenger så viktig, og en kunne mer designe høyttaleren ferdig før en skulle lage filter.
Bakdel er at en får en motstand i serie som spiser litt effekt som egentlig kunne vert benytte i driver, men da måtte driver vert designet slik også.
Jeg har simulert en stor mengde drivere til Skoeskene. Jeg har egentlig ikke funnet noen som passer bedre enn B&C 5" driveren til det vi har ønsket.
De fleste andre ville krevd litt større volum for å nå 50hz like godt, og samtidig skal levere noenlunde helt opp til over 3khz uten alt for store avvik.
Øker en kassevolum til 10 liter så er det straks fort at en kan velge f.eks Seas CA15RLY. Den gir da en veldig fin avrulling.
Ellers å velge Pro/PA drivere er jeg vel merket av at har drevet en del med JBL 15"ere med gode resultat, og gjerne fort også derfor ser den veien.
Fordeler og bakdeler er det uansett.
Subwooferen:
Her har jeg ikke funnet annet som enn B&C 10"eren som vi bruker og Seas LROY som har vert passende til ønsket design.
Med B&C så har vi kunnet bruke en vanlig port, med LROY måtte vi ha senket volum mer men dette ville krevd en veldig lang port. Da måtte en nok ha bygd dette som en hylleport som strakk seg via bunnplate og oppover bakplate.
Jeg har også her simulert et utall av drivere, også 8"ere og 12"ere før valget ble tatt.
Forøvrig har litt av tanken med subben at en skal kunne plassere en på hver side rett i nærheten av Skoesken.
En kan da med denne 10" driveren som er valgt, dele veldig høyt for å avlaste 5". Gjerne helt opp i 3-400hz med også lydmessige fordeler.