En ting er at vi kan ha litt støtte for de som ikke selv har muligheten til å bekoste dette, men hvorfor helt vanlige familier automatisk skal få dekket det absolutt dyreste alternativet(brille abonnement) er et mysterium for meg. Dette sikkerhetsnettet får stadig mindre masker.
Man har jo oppdaget dette, og fjernet støtte til abonnement, som forøvrig ikke egentlig er et abonnement, men en avbetaling der bindingstiden øker med måneder og år om man velger/trenger å fornye briller/linser. De som tilbyr dette unngår å fortelle at bindingstiden øker ved bruk utover den første anskaffelsen, og har i tillegg 3 mnd oppsigelsestid ETTER at bindingstiden er over. Ren svindel altså. Internett er full av forbannende mennesker som med rette føler seg rundlurt av disse abonnementene/kjedene, da man ikke klarer å komme seg ut av dem slik man fikk inntrykk av ved avtaleinngåelse. Jeg ble helt sjokkert da jeg hørte at Nav i noen tilfeller har dekket abonnement, som forøvrig også inkluderer både tjenester og produkter (kontaktlinser) som ikke inngår i ordningen.
Frem til 2020 var brillestøtten utelukkende en medisinsk ordning, behandling av såkalt amblyopi som er en fare ved høye plusstyrker, stor forskjell mellom styrken i venstre og høyre øye, samt skjeling. Konsekvensen kan bli at man ender opp med et øye som ikke utvikles. Det var kun øyeleger som kunne skrive ut dette, optikere var kun leverandør.
Av ulike årsaker skled dette ut, mange steder ble det utskrevet medisinsk behov selv om det bare var snakk om feks ordinære lesebriller. I tillegg utnyttet optikerne at det ikke var noen tak i denne ordningen, og det ble nok tatt i bruk unødvendig kostbare glass i mange tilfeller.
NAV så dermed en stor økning i utbetalingene og gjennomgikk ordningen, og noen av optiker-kjedene fikk forklaringsproblemer; "hvordan kan dere hevde i markedsføring at dere kan levere briller for noen få hundrelapper, mens dere fakturerer NAV for flere tusen kroner" osv osv.
Problemet ble imidlertid at ordningen ble helt barbert, og familier med barn der behovet er virkelig stort og dermed kostbart, ble fratatt mesteparten av støtten over natten. Etter mitt syn ble ordningen elendig utredet før endringene ble iverksatt. Det sagt var det helt nødvendig å revidere ordningen da den lett kunne utnyttes til å få dekket ønsker og behov som var langt utenfor ordningens intensjon.
Optikere, forutsatt et visst kompetansenivå, kan nå skrive ut disse sakene. Eldre optikere, uten nødvendig tilleggsutdanning, har ikke disse rettighetene.
SV klarte å få til en ny støtte, men denne er en sosial ordning og har ingenting med den medisinske ordningen å gjøre. Tanken er god, men i kjent stil velger man da å gi litt til mange i stedet for litt mer til de som virkelig trenger det. I denne ordningen får man lik støtte om styrken er +/-1,0 eller +/-4,0 selv om kostnaden for et ok resultat er svært ulikt. Man får mer støtte ved virkelig høye styrker. Den medisinske ordningen gjelder nå kun frem til fylte 10 år, man anser da behandlingen for ferdig. Den sosiale ordningen, som er mye dårligere, gjelder dog frem til fylte 18 år.
Politikerne budsjetterer lavere nå fordi ordningen blir langt mindre brukt enn NAV hadde beregnet. Det skyldes trolig at støtten er så lav i de tilfellene der behovet virkelig er kostbart, at støtten ikke fører til anskaffelse. En jeg kjenner som jobber på øyeavdelingen i Arendal bekrefter at de skriver ut veldig mange brillesedler til barn, der brillen ikke blir anskaffet. Så istedet for å øke støtten til realistiske nivåer, reduserer man budsjettene da ordningen nå er langt billigere enn antatt.
Jeg er ikke tilhenger av at støtteordninger som dette skal være ubegrensede, men denne har jeg såpass innsyn i at jeg er helt overbevist om at dette bortfallet er med å øke forskjellene på folk. I det store og det hele er det ikke spart mye på å barbere brillestøtten, men det har blitt uhorvelig dyrt for en del familier.