- Ble medlem
- 06.04.2019
- Innlegg
- 7.651
- Antall liker
- 11.864
Er det ikke noe på gang ang. dette? Mener at jeg har lest at det er en reversering av ordningen på trappene?
Dette er ei av baksidene (det er mange) av ein stadig meir liberalisert økonomi; kor mange felt skal vi eigentleg måtte køyra full anbudsrunde kvar gong vi skal kjøpa ei vare eller teneste? Understøtta av moralen i TV-reklamen: «Det er dumt [altså: du er dum] å betale for mye», og munnhellet «det er lov å prøva seg».Er sluttbruker virkelig tjent med å ta en aldri så liten anbudsrunde hver gang behovet for taxi oppstår?
Presis.Jo, det er avtalefrihet, men hvem er tjent med situasjonen? Angivelig er det jo sluttkunden som er tjent med valgmuligheter og konkurranseutsetting, alt jeg har sett om taxisituasjonen i Oslo siden frislippet tilsier det motsatte.
Bare å følge med i politikken, det.Hva i all verden har d med frp å gjøre?
Det har vel blitt delvis forklart med at det er altfor mange biler, spesielt i helgene, så de må ta seg veldig godt betalt når de først får seg en tur. Det er bare å ta en titt på taxikøen ved Oslo S. Står et lite fjell av biler der og rent anekdotisk ser det alltid ut som om det knappest er bevegelse i massen.I tillegg interessant at selv laveste pris i denne konkurranseutsatte næringen nå synes å ligge langt over hva den var før frislippet. Inflasjon sikkert, men kanskje ikke bare det.
Uber og Bolt i Portugal fungerte helt supert; visste alltid pris på forhånd og aldri lurt.Det kan du si, men spørsmålet er fortsatt hvordan dette gavner sluttbruker? Er sluttbruker virkelig tjent med å ta en aldri så liten anbudsrunde hver gang behovet for taxi oppstår? Det pleide jo å være sånn at avstand og tidspunkt ga klare indikasjoner på hva en tur ville koste. For alle som tok taxi ofte var det ganske opplagt hva prisleiet ville bli. Nå kan man altså bli avkrevd mange tusen fordi man er for sløv til å spørre på forhånd.
I tillegg interessant at selv laveste pris i denne konkurranseutsatte næringen nå synes å ligge langt over hva den var før frislippet. Inflasjon sikkert, men kanskje ikke bare det.
Nettopp, og det store antall biler er en direkte konsekvens av frislippet.Det har vel blitt delvis forklart med at det er altfor mange biler, spesielt i helgene, så de må ta seg veldig godt betalt når de først får seg en tur. Det er bare å ta en titt på taxikøen ved Oslo S. Står et lite fjell av biler der og rent anekdotisk ser det alltid ut som om det knappest er bevegelse i massen.
Jeg kan ikke huske sist jeg betalte for en taxitur i Oslo. Jeg tok faktisk taxi onsdag denne uken (som jeg ikke betalte selv) og så fikk jeg under corona taxi til Gardermoen på Flytogets regning da det stod men betalt av egen lomme er vinter og votter siden.
Absolutt. Jeg bruker alltid Uber. Bolt, Lyft e.l når jeg reiser. Ryddig og oversiktlig. Sist jeg var i Spania var det faktisk billigere med vanlig taxi, men etter én tur med den sorten var det Uber etterpå. Sliten taxi-bil og sjåfør som røykte, jeg måtte insistere på kvittering og han var sur for manglende driks.Uber og Bolt i Portugal fungerte helt supert; visste alltid pris på forhånd og aldri lurt.
Det funka heilt fint å ta taxi kvar enn eg skulle i Kairo også, det halvåret eg budde det. Pris forhandla på forhand, dersom nokon prøvde seg på for høgt utlendingstillegg var det berre å finna ein ny taxi. For meg fungerte det glimrande, godt smurd av at min inntekt (studielån) var minst ti gonger så høg som taxisjåføren sin.Uber og Bolt i Portugal fungerte helt supert; visste alltid pris på forhånd og aldri lurt.
Problemet her i landet var vel at dei ordentlege sjåførane (med løyve) opplevde at Uber tok kundane i rushet, medan dei sjølv måtte pliktlevera transport på ugunstige tidspunkt.Jeg ser den siden som kritiserer manglende ansettelsesforhold, pensjon, forsikringer osv. men for mange sjåfører virker det til å være veldig attraktivt med så lite forpliktelser.
At det, saman med løyve til å køyra i den tida med høg etterspurnad, også låg ei plikt til å tilby turar i mindre attraktive tidsrom. Heller ikkje kan du takka nei til å køyra nokon sjølv om du må køyra tom bil tilbake til utgangspunktet. I det gamle systemet var dette innebygd.Hva innebærer utsagnet "pliktlevere"?
Mener du at svindelsaker skal påvirke hvordan politikerne styrer landet?
Konkurransemyndigheter bestemmer prisene? Det har aldri vært deres oppgave. Konkurransemyndighetene skal gjøre nettop det som ligger i ordet; passe på at det er god konkurranse! Når det er det vil resursutnyttelse være bedre enn når det er regulert; prisene vil være lavere og det blir bedre for forbruker Det er når det IKKE er konkurranse at de som tilbyr tjenester kan flå forbruker.Det er ikke svindel men turbokapitalisme slik Høyre ønsker det.
Fra et regulert marked der konkurransemyndighetene bestemmer prisene, til et totalt fritt og uansvarlig marked der enhver kan ta hva man vil og gjør det. Hva kan gå galt?
Hva innebærer utsagnet "pliktlevere"?
Konkurransemyndigheter bestemmer prisene? Det har aldri vært deres oppgave. Konkurransemyndighetene skal gjøre nettop det som ligger i ordet; passe på at det er god konkurranse! Når det er det vil resursutnyttelse være bedre enn når det er regulert; prisene vil være lavere og det blir bedre for forbruker Det er når det IKKE er konkurranse at de som tilbyr tjenester kan flå forbruker.
Dette synes jo som et svært merkelig utslag av stort tilbud/lite etterspørsel. Noen ide om hvorfor taximarkedet skulle være et økonomisk bakventland?Før hadde man kjøreplikt for å få drosjeløyve. Høyre og FRP synes at det er en dårlig ide og fjernet det; gud og enhver skal kunne tilby drosjetransport når og hvor man vil. Følgen er at i de store byene blir du ruiniert fordi antall drosjer antagelig har dobblet seg eller mer, og sjåførene må ha mer for hver tur få å få det til å gå rundt (sammen med at alle krav er forduftet).
På "bygda" har rekrutteringen stoppet helt opp fordi yrket ikke er attraktivt lengere. På "bygda" er det ikke nok arbeidskraft (les mørkhudete) som er villig til å selge seg til sosial dumpingspriser. I dag er det vanlig, selv i relativt store småbyer, at det ikke er mulig å få drosje om natta lengre. Kjøreplikten er borte.
Før var drosje en del av kollektivtibudet. Det er det ikke lengre. Blitt en bransje for sosial dumping og cowboyer. Dette er en villet poltikk fra partier som ønsker å bygge ned den norske modellen av ideologiske årsaker....
Fenomenet er såpass spesielt at det har fattet litt interesse fra økonomer. En forklaring mener jeg var at der og da så er en taxi et lokalt monopol, altså man tar den ledige som kjører forbi eller som står fremst, noe man ikke må men folk i praksis gjørDette synes jo som et svært merkelig utslag av stort tilbud/lite etterspørsel. Noen ide om hvorfor taximarkedet skulle være et økonomisk bakventland?
Prøvde du å få en kvittering i en av de taxiene?For lenge siden var jeg i det ultra sosialdemokratiske/kommunistiske landet USA og New York.
På siden av alle yellow cabs stod det:
1$ starting then 10 cent every 1/10 of a mile.
Funka det!
I'll give you a receipt you cannot refuse.Prøvde du å få en kvittering i en av de taxiene?
Det hadde vært interessant å se en litt grundigere analyse av det, basert på hvordan de store volumene i markedet faktisk prises. Mitt inntrykk er at store deler av kundegrunnlaget ganske fort gikk til å bestille via app eller terminal i hotell- og kontorlobbyer. Selv i landlige Norra Bohuslän er det en app og sanntids visning av hvor den bestilte bilen befinner seg og hvor lenge det er til den når din lokasjon. Omtrent som en Uber i USA, hvor en yellow cab er noe helt annet.Fenomenet er såpass spesielt at det har fattet litt interesse fra økonomer. En forklaring mener jeg var at der og da så er en taxi et lokalt monopol, altså man tar den ledige som kjører forbi eller som står fremst, noe man ikke må men folk i praksis gjør
Ikke så lenge siden jeg var i DC og om jeg dristet meg til å be om kvittering så var det fortsatt fra et gulnet hefte med papir som så ut som det var fra telefaksens tid, ferdig stemplet og initialisert må vite.Mye rart skjer i NYC. De gangene jeg har tatt taxi både der og i Boston var kvitteringen blanko. Fyll ut selv hvor man dro fra og til, og hvor mye det kostet. Kjekt til regnskapet. Det er noen år siden, så det er mulig de har oppfunnet taxameter med print-funksjon i mellomtiden, men taxikusken så veldig rart på meg da jeg ville at han skulle fylle ut kvitteringen.
Sjekk også gjerne hvordan markedet for taximedaljonger fungerer i NYC.
I følge denne, faktisk stort sett alle (jeg er skeptisk, bare for å si det, men det er i alle fall et estimat). Men om du reiser østover og/eller sørover i Europa så er nok den svarte økonomien rimelig voksen selv om ingen vet hvor stor den faktisk er der eller andre steder.Hver gang jeg er i USA lurer jeg på hvilket europeisk land hvor den svarte delen utgjør en tilsvarende andel av økonomien.
Det hadde vært interessant å se en litt grundigere analyse av det, basert på hvordan de store volumene i markedet faktisk prises. Mitt inntrykk er at store deler av kundegrunnlaget ganske fort gikk til å bestille via app eller terminal i hotell- og kontorlobbyer. Selv i landlige Norra Bohuslän er det en app og sanntids visning av hvor den bestilte bilen befinner seg og hvor lenge det er til den når din lokasjon. Omtrent som en Uber i USA, hvor en yellow cab er noe helt annet.
Det kan jo tenkes det er useriøse krabater som fortsatt forsøker å ta svinske priser av fulle kunder på byen, men dette er prisene hos Oslo Taxi:
Vis vedlegget 968680
Vet ikke om det er så ekstremt ublu priser som det påstås?
Da jeg tok drosjer i USA hendte det jeg fikk det som må ha vært halve kvitteringsblokken etter at jeg betalte. Pleide være grei med tips, sikkert derfor.Ikke så lenge siden jeg var i DC og om jeg dristet meg til å be om kvittering så var det fortsatt fra et gulnet hefte med papir som så ut som det var fra telefaksens tid, ferdig stemplet og initialisert må vite.
Hver gang jeg er i USA lurer jeg på hvilket europeisk land hvor den svarte delen utgjør en tilsvarende andel av økonomien.
Har du en link til statistikk for hvordan Oslo Taxi’s priser har utviklet seg, gjerne regnet i inflasjonsjusterte kroner? Jeg er ikke så interessert i anekdoter om hvordan en uavhengig jalla-sjåfør flådde en uforvarende turist, mer i sammenlignbare priser hos det som tross alt er største aktør i dette markedet. Selv bruker jeg fortsatt bare dem via app når jeg en sjelden gang tar taxi i Oslo, men har dessverre ikke ført statistikk over faktisk prisutvikling.Ikke ublu, men fremdeles dyrere enn hva konkurransemyndighetene fastsetter. Her er minsteprisen 122kr. Liberaliseringen har ført til dyrere taxi pluss større risiko for å bli rævkjørt.
Oslo Taxi har stort sett alltid vært ryddige, vi har et slags krav på jobben om å bruke de når jobben betaler - delvis grunnet en storkundeavtale og delvis grunnet et forutsibart prisbilde vil jeg anta. Det er imidlertid ganske vill vest ellers. Sjekket Taxi2. Prisen deres på jamførtur er 25% høyere enn Oslo Taxi. Bytaxi tar 458 eller 48% mer enn Oslo Taxi. MyTaxi tar 548 eller 78% mer enn Oslo Taxi. Alt basert på jamførturen i Oslo (8 km 13 min og 20 kr Oslopakke)Det er da omtrent som konsumprisindeksen? Det har tross alt skjedd et par ting på de årene i tillegg til deregulering av taxibransjen.
Vis vedlegget 968745
Alle de må jo også være med i SSB's gjennomsnittstatistikk. Konsumprisindeksen tilsier at SSB's gjennomsnittlige 36,17 kr/km i 2020 tilsvarte 39,59 kr i 2022, begge deler i gjennomsnitt for hele året, eller 9,4 % prisstigning. Faktisk gjennomsnittspris i 2022 var 40,85 kr/km, eller 12,9 % prisstigning.Oslo Taxi har stort sett alltid vært ryddige, vi har et slags krav på jobben om å bruke de når jobben betaler - delvis grunnet en storkundeavtale og delvis grunnet et forutsibart prisbilde vil jeg anta. Det er imidlertid ganske vill vest ellers. Sjekket Taxi2. Prisen deres på jamførtur er 25% høyere enn Oslo Taxi. Bytaxi tar 458 eller 48% mer enn Oslo Taxi. MyTaxi tar 548 eller 78% mer enn Oslo Taxi. Alt basert på jamførturen i Oslo (8 km 13 min og 20 kr Oslopakke)