Fordi det var en "formative experience" for de av oss som er gamle nok til å ha vært med på det. Vi så venner og kolleger havne i skvis på forskjellige ubehagelige måter, og forsto at personlige formuer bygget opp over lang tid kan gå tapt ganske fort hvis man tvinges til å selge på et ugunstig tidspunkt. Da tenker man også at dagens rentenivå fortsatt snarere er lavt enn høyt i historisk perspektiv, og at rentenivået de siste ti årene har vært penger på billigsalg i en grad man sjelden vil oppleve. Så, 1) benytte seg av det mens det varer, og 2) ta ned risikoen i tide, om nødvendig ved å gi avkall på litt avkastning på slutten. Jeg solgte meg ned på nyåret 2020 og nedbetalte gjeld.Skjønner ikke hvorfor folk skal komme dragende med 80/90 tallet hele tiden, vi har jo hatt lave renter i 20år, samme hva de var 20års perioden før dette.
Det er nok mange som har brukt mye boligformue på tull, men det er også ganske mange som har måtte låne seg opp over pipa bare for å få et sted å bo.
Er alltid noen som kommer bakerst i køen
Det større poenget er at dersom en generasjon opplever Stort Ubehag ved gjeld så vil de typisk være mye mer forsiktige med det i fremtiden. Man har fått en førstehåndserfaring med hva det faktisk kan bety, om du vil. Avhengig av hvor ille det er så tar slikt fort en generasjon eller to å komme over. Det kan hende det går fint denne gangen, men jeg er mildt fascinert over eiendomsmeglere som nå sier essensielt at folk vil gå bananas bare rentene slutter å øke og vil springe til banken for å låne mest mulig for å kjøpe mest mulig BOA og prisene skal til himmels. Det kan selvsagt hende at så skjer, men det er ingen naturlov.Fordi det var en "formative experience" for de av oss som er gamle nok til å ha vært med på det. Vi så venner og kolleger havne i skvis på forskjellige ubehagelige måter, og forsto at personlige formuer bygget opp over lang tid kan gå tapt ganske fort hvis man tvinges til å selge på et ugunstig tidspunkt. Da tenker man også at dagens rentenivå fortsatt snarere er lavt enn høyt i historisk perspektiv, og at rentenivået de siste ti årene har vært penger på billigsalg i en grad man sjelden vil oppleve. Så, 1) benytte seg av det mens det varer, og 2) ta ned risikoen i tide, om nødvendig ved å gi avkall på litt avkastning på slutten. Jeg solgte meg ned på nyåret 2020 og nedbetalte gjeld.
Jeg grovregner fortsatt at en million i lån koster 10000 i måneden i renter og avdrag. Du kan selv regne baklengs for å finne ut hvilken kalkylerente det tilsvarer.
Penger har en naturlig pris som gjenspeiler at shit happens og man ikke lever evig, så penger i hånden i dag er helt reelt verdt mer enn et løfte om å få like mange penger om et år. Det er en sannsynlighet større enn null for at man ikke får noen glede av de pengene, eller at motparten ikke kan oppfylle løftet sitt. Rente som fenomen gjenspeiler nettopp det. Jeg tenker et sted rundt 5 % er en helt normal langsiktig rente eller avkastning på tilnærmet risikofri investering.Dessuten, hvorfor skal det koste så mye å låne penger? Det er jo et sykdomstegn at man må prøve å strupe økonomien ved å ha høye renter.
Du må huske på at de siste 10+ årene så er det de som har tatt mest risk, bevisst elller ikke, som har kommet best ut av det. Å være defensiv har ikke vært en vogue som de sier i utlandet. Jeg personlig skjønner det virkelig ikke, men jeg registrerer at så har skjedd i betydelig skala.Jeg prøvde å si til alle for en del år siden at de burde betale på lånet som om renta var 5% for dit ville den komme.
Så lenge renta var lav, ville de nedbetale lånet hurtigere, og når renta kom tilbake til et normalt nivå, ville de klart seg bra og lånet ville vært mindre.
Forsøkte også å si til noen at nå var tida inne for fast rente, omtrent uten nedside.
Og til tross for at bankene skulle stress teste lån med 5% oppside, sitter de nå og klager på å betale litt i overkant av 5% rente på lånet.
Det er vel rundt der det også ligger. Den store forskjellen på finansielle investeringer og eiendomsinvesteringer er likviditet. Om man trenger litt cash så kan man alltids selge unna noen fond eller hva man nå har, det er ikke så enkelt å selge en kvdratmeter av en bolig for å få ut noen titusenlapper. Om man har alt investert i en eller to boliger så er det ganske binært om man må selge noe. Transaksjonskostnadene er også astronomiske sammenlignet med stort sett null for finansielle plasseringer. Vet ikke hva det koster å selge en leilighet på 50 kvadrat i Oslo nå om dagen - 100k kanskje?Da setter man jo strengere krav til næringslivet. Dersom man skal investere i en bedrift bør denne da minst gi en 10% årlig avkastning gitt 5% i banken
Aksjemarkedet bør jo også da ligge på tilsvarende
Mitt relativt forsiktige indeksfond ligger på 12% årlig stigning de siste 10 år.Da setter man jo strengere krav til næringslivet. Dersom man skal investere i en bedrift bør denne da minst gi en 10% årlig avkastning gitt 5% i banken
Aksjemarkedet bør jo også da ligge på tilsvarende
Ja, selvfølgelig. Det er derfor man gjerne regner 15 % avkastningskrav på egenkapital og 5 % på lånekapital, slik at en bedrift med 50 % belåning har en gjennomsnittlig kapitalkostnad på 10 %.Da setter man jo strengere krav til næringslivet. Dersom man skal investere i en bedrift bør denne da minst gi en 10% årlig avkastning gitt 5% i banken
Aksjemarkedet bør jo også da ligge på tilsvarende
Dette er solide travere med utbytte, jeg snakker om resten av næringslivet samt feks start ups etcMitt relativt forsiktige indeksfond ligger på 12% årlig stigning de siste 10 år.
Der har du alt fra å miste alt jævla fort, til de som går som ei kule og tar 100gangernDette er solide travere med utbytte, jeg snakker om resten av næringslivet samt feks start ups etc
Som Asbjørn skriver, en normalpris for å låne ut penger bør ligge på ca 5% , akkurat her er jeg helt enig med ham.Nekter dere for at høye renter setter høyere krav til investeringer eller hva er greia?
Det er vel ingen som tar sjanser og investerer i en start up eller noe som går marginalt dersom de får bedre avkastning i banken
Heller ingen som putter penger i aksjer annet enn det som gir mer utbytte enn banken
Bortsett fra miljøargumentet så finnes det intet godt argument for at luftslott penger skal koste noe særlig å låne.
Men tar du livet av en skjære som plager deg eller en mus med feil felle så blir du bøtelagt så det holderVis vedlegget 972431
Bare på Smøla er 120 stk. freda havørn og kongeørner registrert drept av vindturbinene.
Mvh.
SAL
Ikkje so god i matematikk?det kommer vel ann på nivået det går fra også.
Å gå fra 0 til 5% er en en femdobling, å gå fra 5 til 10% er en dobling
Og kven vil låna bort pengar til å investera med om dei ikkje får betalt for det?Det vil jo berre vera tull?Hvorfor?
Burde en normalpris... bare tull det der
Å låne penger bør ikke koste noen ting
Å strupe økonomien og inndra kjøpekraft gjennom renter er en uting, det er en av få ting islam har gjort riktig
Eneste argumentet jeg kjøper er at økonomisk vekst = konsum= utslipp/miljøgifter
det kommer vel ann på nivået det går fra også.
Å gå fra 0 til 5% er en en femdobling, å gå fra 5 til 10% er en dobling
Det er jo leit å høre.Min personlige erfaring med fyren er alt annet enn positivt. Ble påklaget som helsepersonell etter en korrespondanse der dette alternativet ble fremsatt som en åpenbar trussel for å få meg til å vurdere en sak til "ønsket" utfall. Dette var åpenbart feil og noe jeg ikke kunne gå med på. Han hadde da ingen skrupler med å kjøre en omfattende sak selv om det var opplagt for alle (også for sjødin formoder jeg) at jeg hadde rett og saken grunnløs. Dette gir meg sterke antipatier når en intelligent person velger så omfattende og usympatiske fremgangsmåter for å vinne frem.
Dette samtidig som det nå er krefter som jobber for å stenge turstier, slutte å preppe skiløyper, stenge turisthytter osv flere plasser i fjellheimen slik at dyrene får fred. Men viftene kan fortsette å kverke dyr.Vis vedlegget 972431
Bare på Smøla er 120 stk. freda havørn og kongeørner registrert drept av vindturbinene.
Mvh.
SAL
HerregudIkkje so god i matematikk?
Jeg tror at mennesker som har penger og investeringer enten som levebrød eller hobby (ja, jeg skuler delvis til deg og Asbjørn), har vanskelig for å ta inn over seg hvor fremmed begrepsverdenen dere opererer med er for "vanlige folk". De fleste jeg kjenner har overhodet ikke noe forhold til begreper som avkastning og kapitalkostnad. Jeg har etter hvert begynt å sette litt penger inn i fond, men for meg føles ikke dette som ekte penger, men heller om noe som bare kan forsvinne når som helst i et krakk. Mens en bolig faktisk er noe håndfast og fysisk, et håndgripelig eierskap om du vil. Boligen koster meg kanskje mye penger for tiden, men den blir i hvert fall ikke borte og den er min.Jeg vet ikke så mye om andre folks emosjonelle landskap men jeg kan vanskelig se for meg at gleden ved å ha kjøpt seg altfor mye bolig finansiert med masse gjeld de siste årene veier opp for ubehaget nå.
Hvis noe går fra 0 til 5% så øker det med fem prosentpoeng. Hvis noe går fra 1% til 5% så femdobles det.Herregud
Jeg er fullt klar over at 0x5 er null, men gi meg gjerne et bedre ord for å beskrive noe som går fra 0 til 5
Fair point.Jeg tror at mennesker som har penger og investeringer enten som levebrød eller hobby (ja, jeg skuler delvis til deg og Asbjørn), har vanskelig for å ta inn over seg hvor fremmed begrepsverdenen dere opererer med er for "vanlige folk". De fleste jeg kjenner har overhodet ikke noe forhold til begreper som avkastning og kapitalkostnad.
Hva som er netto lurt (bra begrep, for øvrig) må man nesten finne ut av selv og svaret på det vil sannsyneligvis avhenge av hvem man spør og ikke minst når. Mitt overordnede poeng, som jeg da altså mener gjelder nesten helt generelt for alle, er at man ikke bør ha for mye gjeld. Selv om denne gjelden er tatt opp for å kjøpe noe man har veldig lyst på (stor fin bolig f.eks) eller fordi man har kjøpt noe man mener kun kan stige i verdi (igjen, bolig). Grunnen til dette er at fravær av stor gjeld fjerner 90% av tingene som kan gå Veldig Galt rent privatøkonomisk. Det er litt med sannsynelighet (ganske lav) ganger konsekvens (veldig stor) osv.Om det er netto lurt har jeg dog ingen aning om, for selv om jeg har høyere naturvitenskapelig utdanning og anser meg som mer enn gjennomsnittlig kapabel til å sette opp og løse regnestykker, så aner jeg ikke en gang hvor jeg skal begynne. Så jeg har den aller største forståelse for at Ola Dunk ikke har den finansielle innsikten som jeg av og til får inntrykk av at dere forventer.
Det har skjedd ganske mye på denne fronten for privatpersoner i Norge de siste 10(?) årene. Det er vel en kombinasjon av avisartikler, blogging, influencere og sikkert andre ting, men den kollektive kompetansen har blitt en god del høyere med årene og det har skjedd ganske store endringer i folks sparevaner.Og før i det siste har jeg knapt visst hva fondssparing er for noe.
Det synes jeg også gir veldig mye mening. Men jeg mener å huske at det var du som tidligere skrev om hvor fint det var å ha avdragsfrihet og la inflasjonen spise opp lånet, og at lønnsoverskudd burde plasseres i fond heller enn å brukes på avdrag. Eller husker jeg feil? Det var i hvert fall noen som skrev om det, i en tråd om sparing hvis jeg husker riktig.Hva som er netto lurt (bra begrep, for øvrig) må man nesten finne ut av selv og svaret på det vil sannsyneligvis avhenge av hvem man spør og ikke minst når. Mitt overordnede poeng, som jeg da altså mener gjelder nesten helt generelt for alle, er at man ikke bør ha for mye gjeld.
Det var jeg som skrev noe slikt ja. Det var da i en situasjon hvor man fikk "0" % avkastning på avdragene (nå får man 5.5% eller deromkring) og også mest sannsynelig basert på min egen situasjon som da innebærer relativt lite gjeld. Jeg har vel også, i lignende diskusjoner sagt at avdragsfrihet er noe man først og fremst bør vurdere når størrelen på gjelden er nede på et greit nivå, samt at når bæsjen treffer vifta er det ofte viktigere å være likvid enn å ha kommet seg litt mer ned på lånet.Det synes jeg også gir veldig mye mening. Men jeg mener å huske at det var du som tidligere skrev om hvor fint det var å ha avdragsfrihet og la inflasjonen spise opp lånet, og at lønnsoverskudd burde plasseres i fond heller enn å brukes på avdrag. Eller husker jeg feil? Det var i hvert fall noen som skrev om det, i en tråd om sparing hvis jeg husker riktig.