Soppsesongen er nesten ferdig. Men den innebærer også inneoppgaver, perfekte sysler for den mørke årstid, det er mao. alltid sesong. Og i dag ble
soppsoyaen klar!
Vis vedlegget 968426
det startet med å plukke 3-4 kg sopp. I skauen, men det går også an å bruke butikken. Champignon er god sopp. Soppen legges lagvis i en bøtte med salt, satt i press.
Vis vedlegget 968423
blek piggsopp, rødgul piggsopp, furuskjellpiggsopp, fåresopp, traktkantarell og kantarell. Alt går.
Vis vedlegget 968424
Inn på kjøl en ukes tid. Passe på å unngå luft, som igjen kan føre til mugg, soppsoyaens store fiende. En hvit prikk i bøtta så må alt kastes.
Vis vedlegget 968427
etter en ukes ventespenning, ble resultatet, til min lille overraskelse, velylkket. Nesten to liter sopplake, null mugg.
Vis vedlegget 968429
dermed begynne på den mer aktive delen av produksjonsprosessen. Starte med å karamellisere sukker, ha forsiktig laken oppi, tilsett ansjos, nellik, muskat, pepper, laubærblad, hvitløk, rødvin, hvitvin, smake til med litt sirup, la koke et par timer. Grovsile og la stå en dag eller to. Helle over i ny kasserolle, unngå bunngrumset, gi nytt oppkok, la avkjøle seg, sil resultatet som om det er en fiiin årgangsportvin, gjennom et kjøkkenhåndkle. Nytt oppkok og hell den varme soppsausen rett over i flasker som du tar rett ut i fra stekovnen som står på 100 grader.
Ferdig!
Nå må jeg inne ut hva jeg skal bruke den til.