ad ungarn og orban:
Obwohl durch Ungarn einst russische Panzer rollten und sich das Land oft der Sowjetherrschaft widersetzte, setzt Viktor Orbán auf einen freundlichen Kurs gegenüber Moskau. Ein renommierter Historiker erklärt, welche Ziele und überraschende Logik Ungarns Premier dabei verfolgt.
www.welt.de
(google trans)
Selv om russiske stridsvogner en gang rullet gjennom Ungarn og landet ofte motsto sovjetisk styre, følger Viktor Orbán en vennlig kurs mot Moskva. En anerkjent historiker forklarer hvilke mål og overraskende logikk den ungarske statsministeren forfølger.
Den italiensk-ungarske historikeren Stefano Bottoni er spesialist på Ungarn og professor ved det europeiske universitetet i Firenze. Han er forfatter av en mye anerkjent bestselger om Ungarns statsminister Viktor Orbán: «Un despota in Europa», på tysk: «A Despot in Europe» (2019).
VERDEN: Mr. Bottoni, hvordan kan det ha seg at Ungarn fortsatt husker veldig godt hvordan de sovjetiske stridsvognene rullet gjennom hele landet for å slå ned opprøret i 1956 og likevel praktisk talt er på siden av den russiske angriperen og ikke for dem Ukraina kjemper ?
Stefano Bottoni: Etter 1989 ble 1956 sett på som det grunnleggende øyeblikket for det ungarske demokratiet. Både høyre- og venstrepolitikere var enige på dette punktet. Men hendelsene i 1956 utviklet seg gradvis til en sak som hver part ønsket å kreve utelukkende for seg selv. Samtidig begynte minnene fra den tiden å forsvinne etter hvert som befolkningen ble eldre. Mange hadde emigrert, og det var også en gruppe som hadde samarbeidet med Janós Kádár-regimet (som tok kontroll etter at opprøret ble undertrykt, red.anm.). Til og med «Terrorens hus» i Budapest, en gang symbolet på antikommunisme, begynte å endre fremstillingen av tiden etter Viktor Orbán kom til makten i 2010. Den 23. oktober 2022, etter den russiske invasjonen av Ukraina, feiret Orbán årsdagen for opprøret, men forklarte at de som oppfordret til opprøret i 1956 ikke ønsket å kjempe mot Russland, men ønsket å slutte fred med det. Det var sjokkerende.
VERDEN: Hva sier denne nye versjonen av fortiden om de geopolitiske planene til makthaverne?
Bottoni: Orbán presenterer seg selv som en fredsmegler. Han drømmer om å holde forhandlingene i Ungarn og jobber derfor hånd i hånd med paven. Han likte det faktisk ikke på grunn av hans holdning til migrasjon. Men siden slutten av 2021, kort tid før invasjonen, har han begynt å innrette sine posisjoner etter Francis, som er svært anti-amerikansk. Nå har Orbán drømmen om å gjøre Ungarn til et slags Finland eller Østerrike, det vil si til et «nøytralt» terreng for forhandlinger og dermed gi seg selv den internasjonale statusen som en uunnværlig fredsstifter. Faktisk ville dette bety en russisk fred! Og nettopp derfor er det så viktig for ham å slette 1956 fra hukommelsen, fordi det symboliserer Ungarns håp om frihet.
VERDEN: Det er det motsatte av hva ukrainerne ønsker. De vil heller krig enn å underlegge seg.
Bottoni: Det er akkurat det: Orbán forteller ukrainerne at de bør underkaste seg! Han sier tydelig: Du kan ikke beseire russerne, så innrøm det, akkurat som vi måtte innrømme det i 1956. Denne veien som Orbán tok, betyr de facto en rehabilitering av "normaliseringen" som Janós Kádár valgte på den tiden. Orbán ville aldri si at Kádár hadde rett, men gjennom sine handlinger formidler han subliminalt at både Kádár og Miklós Horthy (regent av Ungarn fra 1920 til 1945, red.anm.) sørget for en liten form for fred. Han viser at han skaper en liten øy av stabilitet, nøytralitet og fred, i motsetning til resten av Europa og USA, som sliter med uro og protester i sammenheng med den israelsk-palestinske krisen.
VERDEN: Resten av Sentral- og Øst-Europa husker i det minste at deres sikkerhet er avhengig av NATO. Østeuropeerne var vitne til hvordan Putin ga Vesten et ultimatum i desember 2021, og ba den om å gå tilbake til situasjonen i 1997, det vil si uten NATO-paraplyen for de sentraleuropeiske statene. Burde ikke ungarere faktisk vite at deres sikkerhet også er knyttet til NATO?
Bottoni: Selvfølgelig. Men Orbán utnytter sin posisjon innenfor EU og NATO utmerket og trekker virkelig ut alt. I desember 2021, da advarselen du nevnte kom fra Russland, svarte han ikke på den. Det alene var allerede en indikasjon. Og så var det stadig tydeligere tegn på hans pro-russiske posisjonering. Du husker sikkert hendelsen i Kosovo da en gruppe serbere angrep Kfor-soldatene. Soldatene som ble skadet på den tiden tilhørte først og fremst italienske og ungarske kontingenter. Likevel klaget aldri Orbán-regjeringen, men kritiserte i stedet NATOs beskyttelsesstyrke i Kosovo, som har vært utplassert der i årevis. Og vet du hva den serbiske mobben ropte da de angrep? «Orbán, beskytt oss!» Så du ser hvor paradoksal situasjonen er i Ungarn, som er medlem av Atlanterhavsalliansen, men som sakte trekker seg tilbake.
VERDEN: Kan denne situasjonen vare lenger?
Bottoni: Det er et godt spørsmål, som igjen er knyttet til et annet. Hvor lenge vil den russiske økonomien fortsette å fungere? Selv var jeg en av dem som den gang ville tro at den ville kollapse i løpet av noen måneder. Men det skjedde ikke. Kanskje må det bli en enda mer brutal internasjonal krise for at Orbán skal gi opp sin ambivalente posisjon. Foreløpig kan han fortsette å danse i forskjellige bryllup, akkurat som Erdogan. Orbáns store fordel er at han har plass i Det europeiske råd. Og det er nettopp det som gjør ham så verdifull for Putin. Orbán mener han manipulerer andre, men det er han som blir manipulert.
VERDEN: Ifølge den tidligere polske utenriksministeren, Zbigniew Rau, kan Ungarns posisjon forklares med at landet fortsatt ser på seg selv som en imperialistisk nasjon, på lik linje med Østerrike, innenfor det østerriksk-ungarske riket. Ungarn har aldri overvunnet tapet av 70 prosent av sine territorier etter første verdenskrig, spesielt Zakarpattia til Ukraina.
Bottoni: Denne komponenten må tas på alvor. Ungarn hadde investert mye i Zakarpattia når det gjelder menneskelige ressurser, infrastruktur, politiske forbindelser og statsborgerskap (gjennom utdeling av ungarske pass, red.anm.). Man kan nesten si det skapte infrastrukturene til en parallell stat og samfunn. På 1920- og 1930-tallet la ungarere gjentatte ganger sine revisjonistiske territorielle krav på bordet. Det er fascinerende å se at de ungarske elitene nå igjen ser ut til å bli fristet til å lytte til de som hvisker til dem at de nå kan lufte sine klager igjen og gi opp de svært viktige prestasjonene til euro-atlantisk integrasjon for å gjøre det. Disse elitene husker fortsatt i dag at de ble såret og ikke "respektert" nok. Akkurat som russerne, som stadig krever "respekt", er det nesten litt som mafiosi. Men hva betyr det egentlig, respekt? At det gis spesielle privilegier?
VERDEN: Oppfører Orbán seg så sta fordi han føler at han er i en sterkere posisjon hvis han stoler på Putin?
Bottoni: Etter min mening ser Orbán fortsatt på denne krisen som en mulighet ikke bare til å holde seg ved makten, men til og med utvide den. Han ser to viktige datoer foran seg. Først: Europavalget og utsiktene til svært gode resultater for de høyreorienterte nasjonale og høyreekstreme partiene over hele Europa. Den andre daten er sjansen til at Donald Trump vinner. Han satser billedlig talt mye penger på det amerikanske valget. Det er et farlig pokerspill, men Orbán er også en typisk pokerspiller. Du kan se dette på måten han satser milliarder på Milorad Dodik, den serbiske lederen i Bosnia, eller i Serbia mot Kosovo. Og i dette grumsete spillet som tar sikte på å skape kaos på Balkan, blir Orbán Putins agent.
Dette intervjuet dukket først opp på Le Figaro. Oversatt fra fransk av Bettina Schneider.