Dersom man lurer på hva de mest sentrale aktørene mellom bonde og ens kjøleskap tjener så kan man stort sett se årsrapportene deres som publiseres. Nå er ikke denne bransjen noe jeg følger spesielt nøye akkurat, men meg bekjent er det ingen av de store aktørene (kjedene/Orkla/Tine) som har oppsiktsveggende store marginer, i alle fall om man klarer å skille mellom nominelle tall og prosenter siden de nominelle tallene fort blir ganske store i store sjapper. Tiine har eksempelvis lønnskostnader på over 4 milliarder kroner, hvorav det aller, aller meste i Norge. Vareforbruk - hvor man må anta at det aller meste er melk - er i samme størrelsesorden som andre driftskostnader totat sett og disse kostnadene må dekkes inn over prisen på produkter ut fra Tine til neste ledd. Tine pleier å tjene et sted mellom 1 og 2 milliarder kroner i året, Norgesgruppen ligger på 3-4 selv om virksomheten ikke er direkte sammenlignbar.
Det derimot nesten ingen i Norge vet er hva f.eks en liter melk koster ut fra Tine. Bonden får vel et sted over 5 kroner literen, en liter melk på Rema i Oslo koster, før mva ca 14 kroner literen om man kjøper den i 1.75l - kartong som jeg gjør. Om kalkylene for melk hos Rema er spesielt gode eller dårlige aner jeg rimelig nok ingen verdens ting om siden jeg ikke jobber med innkjøp og prising i dagligvarebransjen. Dette gjelder nesten alt av dagligvarer siden prisene inn til kjedene er godt bevarte hemligheter. Det har imidlertid blitt meg fortalt fra noen i bransjen at kjøttdeig stort sett alltid selges med tap og om man virkelig skal gi Rema et ballespark så skulle man kjøpe Axa havregryn, i alle fall en gang i tiden tapte Rema angivelig 7 kroner pr. pakke (dette er noen år siden jeg ble fortalt riktig nok). Før i tiden tjente de visstnok mye på ikke--spislige dagligvarer som sjampo, tannkrem og slikt men etter at Eruopris og senere Normal kom har visstnok det endret seg mye. En gang i tiden var frukt- og grønt på slang omtalt som "finansdepartementet" i dagligvare, det var der mye av fortjenesten lå. Basert på hva innvandrerbutkker i Oslo selger samme type grønnsaker for kan det se ut som det fortsatt er noe i dette forsåvidt.
De langt fleste skjønner nok at de koster pæng med landbruksmaskineri, drivstoff, kunstgjødsel osv samt at det skal legges ned mye arbeid. Men det er ikke akkurat gratis å drive resten av verdikjeden heller.