Mat, drikke og røyk Pizza og Pizzaovn + stein/stål/deig/utstyr

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.367
    Antall liker
    2.743
    Tar en kjangs innom her .
    Har en kompis som fikk en solid palle med ildfast stein (ubrukt) fra et nedlagt jernstøperi. Han har fått en skisse av en italiensk ovnmurer som jeg kjenner. Men han fløtta te junaiten i år .

    Så kompisen min lurer da på hvilken type mørtel han skal bruke mellom steinene.

    Forøvrig stilig den skissa , forskalinga innvendig lages ev tynn finer som bøyes med understøttelse av mest vertikale 2 x 2 og 2x4 innvendig i ovnskammeret . Det er en ganske røslig ovn. Når mørtelen har herdet , han sa min 7 dager for full styrke. Så fyrer du opp ovnen og forskalinga er "borte".
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.012
    Antall liker
    10.537
    Tar en kjangs innom her .
    Har en kompis som fikk en solid palle med ildfast stein (ubrukt) fra et nedlagt jernstøperi. Han har fått en skisse av en italiensk ovnmurer som jeg kjenner. Men fløtta junaiten i år.

    Kompisen min lurer på hvilken type mørtel han skal bruke mellom steinene.

    Forøvrig stilig den skissa , forskalinga innvendig lages ev tynn finer som bøyes med understøttettelse av vertikale 2 x2 og 2x4 innvendig i ovnskammeret . Når mørtelen har herdet , han sa min 4 dager. Så fyrer du opp ovnen og forskalinga er "borte".
    Mange typer ildfast mørtel å få kjøpt. Du må ikke bruke vanlig sement, den sprekker i varme.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.602
    Antall liker
    2.992
    hvilken stein har du i tankene for ooni 12?

    Dette er en stor oppgradering til relativt lite penger, steker bedre og holder mye bedre på varmen enn den tynne flisa som følger med originalt. Har du venner og/eller familie på besøk så kan man fint dure ut pizza etter pizza og bruke mye mindre tid på å varme opp steinen imellom.
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.299
    Antall liker
    2.625
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    26

    Dette er en stor oppgradering til relativt lite penger, steker bedre og holder mye bedre på varmen enn den tynne flisa som følger med originalt. Har du venner og/eller familie på besøk så kan man fint dure ut pizza etter pizza og bruke mye mindre tid på å varme opp steinen imellom.
    I min Karu 16 som jeg fyrer med kull og ved på sommeren (gass på vinteren) så er ikke undervarmen et problem, tvert om. Har bestilt en peeler slik at jeg lettere kan rotere pizzaen inne i ovnen i stedet for å bruk spaden og måtte ta den ut for å rotere med hånden. De første pizzaene går styggfort når gradestokken nærmer seg 500 grader.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.602
    Antall liker
    2.992
    I min Karu 16 som jeg fyrer med kull og ved på sommeren (gass på vinteren) så er ikke undervarmen et problem, tvert om. Har bestilt en peeler slik at jeg lettere kan rotere pizzaen inne i ovnen i stedet for å bruk spaden og måtte ta den ut for å rotere med hånden. De første pizzaene går styggfort når gradestokken nærmer seg 500 grader.
    Jepp, men 16 har tykkere sten en 12 originalt. I 12 så blir pizza 3 og 4 plaget av litt kald sten hvis du smeller dem inn med kort mellomrom
     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Hvor varme blir disse Ooni-ovnene under mot underlaget?

    Har et langbord på terrassen med bordplate av eik. Kan jeg bruke en slik ovn på enden uten at det setter merker eller bør man i tilfelle ha en fjøl under?
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    Jeg har en Koda 16, og har slitt litt med opplevelse av lite undervarme. Kan jeg lese de siste innleggene som en anbefaling av å legge i en ekstra stein på den opprinnelige? Jeg har en pizzastein for vanlig ovn, og det er jo en smal sak å legge den i ovnen som et forsøk.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.602
    Antall liker
    2.992
    Jeg har en Koda 16, og har slitt litt med opplevelse av lite undervarme. Kan jeg lese de siste innleggene som en anbefaling av å legge i en ekstra stein på den opprinnelige? Jeg har en pizzastein for vanlig ovn, og det er jo en smal sak å legge den i ovnen som et forsøk.
    Den vil nok mest sannsynlig sprekke hvis du bruker den i koda'n
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Jeg har en Koda 16, og har slitt litt med opplevelse av lite undervarme. Kan jeg lese de siste innleggene som en anbefaling av å legge i en ekstra stein på den opprinnelige? Jeg har en pizzastein for vanlig ovn, og det er jo en smal sak å legge den i ovnen som et forsøk.
    det fins dør til koda 16 også. som sagt, jeg er meget fornøyd med min til koda 12. høyere og jevnere temp på steinen.

     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.933
    Antall liker
    7.634
    Sted
    Holmestrand
    Jeg har en Koda 16, og har slitt litt med opplevelse av lite undervarme. Kan jeg lese de siste innleggene som en anbefaling av å legge i en ekstra stein på den opprinnelige? Jeg har en pizzastein for vanlig ovn, og det er jo en smal sak å legge den i ovnen som et forsøk.
    Temeperaturen bak hos meg ligger på drøyt 500 grader. Det burde holde, det gjør det hos meg i hvert fall.
    Veldig fornøyd med koda 16. :)
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Hvor varme blir disse Ooni-ovnene under mot underlaget?

    Har et langbord på terrassen med bordplate av eik. Kan jeg bruke en slik ovn på enden uten at det setter merker eller bør man i tilfelle ha en fjøl under?
    @noruego målte nå på glassplata under min ooni 12: regn med mellom 30-40 grader av typen celsius.
     

    Tand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.12.2002
    Innlegg
    1.255
    Antall liker
    1.491
    Fredag er pizza her i huset. Forrige uke prøvede jeg meg på rød og hvit med Nidelven Blå, verdens beste ost i 23. Fantasktisk god ost og det smakte knall godt!

    Nå tenkte jeg å teste ut hva som har blitt kåret til verdens beste pizza laget av Frenco Peppe, kalt Margherita Sbaglita. Denne smakte svært godt, enkel med få men gode råvarer som en Margherita skal ha. Nøkkelen er å lage en basilikumreduksjon og legge dette på etter stekingen sammen med tomatsausen. Føler at dette løfter Margheritaen til ett høyere nivå. Tror nok om jeg nok må jobbe litt med presentasjonen😁.

    Anbefaler alle å se Netflix serien Chefs table, PIzza. Franco Peppe er med i fjerde episode men synes alle episodene er verdt å se.

    IMG_7842.jpeg


     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.902
    Antall liker
    14.190
    Sted
    Sørlandet
    Morsomt.. Har laget den samme selv. Utfordringen vår her hjemme er kvaliteten på råvarene.
     

    Tand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.12.2002
    Innlegg
    1.255
    Antall liker
    1.491
    Morsomt.. Har laget den samme selv. Utfordringen vår her hjemme er kvaliteten på råvarene.
    Ja, det er ikke alltid så lett å få tak i det som står i oppskriftene men litt moro å prøve noe nytt med de forutsetningen man har👍
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    I går hadde jeg en lang snakk med Nils, som er kornbonde helt syd i Skåne. Fikk 00 av ham, han får 15% protein på Ølandsmelet og vi har prøvesatt noen deiger i dag.
    Fint å kunne få topp mel «kortveisfra», mulig vi blir salgssted for ham.
    Satt som surdeig. Rapport følger.
    Nykvernet mel pleier være uslåelig.

    IMG_3094.jpeg
     

    Antonsen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2010
    Innlegg
    4.866
    Antall liker
    5.441
    Sted
    Hvittingfoss
    Torget vurderinger
    9
    Vis vedlegget 664492
    50 sekunder, ekstra varm ovn i kveld. Knappe 30 sek i kontakt med bunnen av ovnen, før rotasjon under flammen. Sekunder feil og den er ødelagt.

    Har erfart viktigheten av riktig mel og oppskrift siste ukene. Lagde deig av caputo classic tipo 00, med samme resultat jeg har hatt med andre tipo 00 før. Deigen blir mindre varmebestandig og brenner seg fortere, og det smaker ikke godt.

    Mitt tips er Caputos Pizzeria Tipo 00, som er et noe hardere mel som tåler lenger heving. For 7 pizza:
    1kg mel
    25g salt
    550g lunkent vann
    2 gram fersk gjær
    Bland saltet med melet og gjæren med vannet. Bland og elt med hendene i ca 10 min til deigen er helt smooth. Først i bollen, så direkte på benken. Skal være av en slik konsistens at den ikke klisser til hender eller benken.

    Jeg hever denne fra onsdag kveld til fredag etter jobb. Så fort jeg kommer hjem deler jeg den i emner på rett under 220g, knyter de til baller og lar de etterheve under et fuktig håndkle i minst 3timer. Håndstrekkes og stekes med enkel topping. Her er det deigen som er stjerna.
    glemte helt bort at jeg pleier å halvere denne deigen før jeg lager den, så nå blir det litt mye pizza på fredag…

    hvordan er det å fryse ned denne deigen når den er ferdig hevet?

    alternativt - hvor lenge holder deigen seg i kjøleskap?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Du kan fryse pizzadeig etter at den har hevet.
    Elisabeth pleier også å bake pizzabunner med overskuddsdeig. Da halvbaker hun dem og fryser dem. I kjøleskapet har du noen få dager på deg, under en uke.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.037
    Antall liker
    14.602
    glemte helt bort at jeg pleier å halvere denne deigen før jeg lager den, så nå blir det litt mye pizza på fredag…

    hvordan er det å fryse ned denne deigen når den er ferdig hevet?

    alternativt - hvor lenge holder deigen seg i kjøleskap?
    Stek bunnene og frys de så kan du lage pizza kjapt på en hverdag om du er fysen. Selv om det ikke blir det samme får du fortsatt litt av pizzaovn-vibbene til tross for at de steker pizzaen i stekeovn.

    uten fyll på blåser de seg opp noe jævlig så kalk de evt ned under steking eller blir det fort veldig svidd på toppen.
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.299
    Antall liker
    2.625
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    26
    Ser på Ooni koda 16, noen som har testet den?
    Har hatt den men gikk videre til Karu16 som du kan fyre på gass/tre/kull. Bruker tre og kull om sommeren og gass om vinteren.
    Koda16 er en bra ovn. 2 brennere i kammeret gjør at du må snu pizzaen noen ganger før den er ferdig(men det må du i de fleste ovnene).
     

    gwh

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.04.2006
    Innlegg
    874
    Antall liker
    693
    Sted
    Oslo
    Har Koda 16 og elsker den.
    Akkurat passe størrelse for pizzaer.
    Som ELJ sier, må snu noen ganger i løpet av steketiden og det er alt.
     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.299
    Antall liker
    2.625
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    26
    12 vs 16? Utenom størrelsen da...
    Fordelen med 12 er størrelsen og at du kan bære den med deg i et trekk som du kan kjøpe til den. Ellers så er det jo mindre størrelse på pizza. Bruttern har en og har ikke hatt problemer med å lage pizza til 8-10 personer. Selv foretrekker jeg 16 hvis den ikke skal fraktes rundt. Større pizza og større kapasitet
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.299
    Antall liker
    2.625
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    26
    12 vs 16? Utenom størrelsen da...
    Ville seriøst vurdert Karu hvis jeg var deg. De har dør, bedre gassvarming(men bruker en del mer gass en Koda) og du kan fyre med kull/ved. Jeg fyrer med Argentinsk kvalitetskull og lemper inpå en liten vedpinne ett minutt før pizzaen skal inn. Da blir overflaten "slikket" av vedflamme. Men da må du passe på ellers tar pizzaen fyr :cool:
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.516
    Antall liker
    1.677
    Sted
    VestBredden
    Varme er svaret, ikke minst klare og kontrollere den. Behersker du ved som brensel, har man kommet lengre enn de fleste.
     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.299
    Antall liker
    2.625
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    26
    Varme er svaret, ikke minst klare og kontrollere den. Behersker du ved som brensel, har man kommet lengre enn de fleste.
    Blir avsindig varmt når jeg fyrer tungt med ved og kull. En pizza tar mindre enn 45 sekunder å steke. Må passe på og rotere pizzaen hele tiden ellers tar det fyr i kantene:oops:
    Det er ikke noe man prøver seg på for første gang når man får gjester. En del prøv og feil før man får sving på det
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.516
    Antall liker
    1.677
    Sted
    VestBredden
    OT alert: på min gamle offset smoker ( RIP ) så fikk jeg ca 520 grader 🔥🔥🔥🔥
     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Ville seriøst vurdert Karu hvis jeg var deg. De har dør, bedre gassvarming(men bruker en del mer gass en Koda) og du kan fyre med kull/ved. Jeg fyrer med Argentinsk kvalitetskull og lemper inpå en liten vedpinne ett minutt før pizzaen skal inn. Da blir overflaten "slikket" av vedflamme. Men da må du passe på ellers tar pizzaen fyr :cool:
    En 16 Karu virker absolutt interessant. Har plass på uteterrassen for mer eller mindre permanent plassering. Det at man kan eksperimentere seg frem med ulike typer brennstoff i tillegg til gass trigger huleboernerdegenet. Spesielt for en som har grillet mye og lenge med en Weber gassgrill men allikevel savner det rituelle rundt det å fyre opp en god kullgrill. Litt som vinyl der altså.
     

    Musikkmannen

    Musikk i fokus
    Ble medlem
    11.11.2006
    Innlegg
    17.049
    Antall liker
    21.401
    Sted
    I kjelleren
    Torget vurderinger
    2
    Har alltid bare hatt kullgrill, kommer ikke til å gå over til gassgrill med det første. Er inne på Weber-kullgrill nummer 6.
     

    Musikkmannen

    Musikk i fokus
    Ble medlem
    11.11.2006
    Innlegg
    17.049
    Antall liker
    21.401
    Sted
    I kjelleren
    Torget vurderinger
    2
    Ok, skal teste den i kveld. Er det slik at en kan bruke maisennamel på steinen slik at en lettere kan snu pizzaen?
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.299
    Antall liker
    2.625
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    26
    Ok, skal teste den i kveld. Er det slik at en kan bruke maisennamel på steinen slik at en lettere kan snu pizzaen?
    Anbefaler semulegryn, det svir seg ikke så lett
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    glemte helt bort at jeg pleier å halvere denne deigen før jeg lager den, så nå blir det litt mye pizza på fredag…

    hvordan er det å fryse ned denne deigen når den er ferdig hevet?

    alternativt - hvor lenge holder deigen seg i kjøleskap?
    Spurte Elisabeth om hva hun gjør når hun halvsteker bunner.

    Former pizzabunn, med litt olje på hendene i siste runde.
    Deretter ovn på 230C. Uten vifte. Bunnene inn. Så slår hun av ovnen og venter til temp når 170C.
    Da er de ferdige og kan fryses. Stekes som vanlig når du skal bruke bunnene. Forbausende godt resultat.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.933
    Antall liker
    7.634
    Sted
    Holmestrand
    12 vs 16? Utenom størrelsen da...
    Koda 16 er større som du sier, men den har også brenner i bakkant og på venstre side.
    Koda 12 har vel brenner bare bak.
    Så 16 er større, og leverer mere varme.

    Jeg er på 3. sesong med Koda 16, og er veldig fornøyd.
    Har en kamerat som har 12.
    Vi er begge fornøyde, men han sier han hadde valgt 16 i dag.
    Han valgte 12 pga portabilitet,
     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn