Politikk, religion og samfunn Norge hva nå ? Forsvar. Beredskap. Sikkerhet.

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.074
    Antall liker
    14.639
    det har du nok rett i tid.
    Da jeg gikk inn var det mer for å få en utdannelse og utsikten til fast jobb, og mange spennede arbeidsoppgaver. Vår generasjon var vel i større grad interessert i fast langsiktig arbeid en dagens generasjon
    Samtidig var det fremdeles vanlig med familie som fulgte med på lasset til hvor-som-helst. Det er vel heller ganske vanskelig idag, men mindre begge jobber i etaten eller den ene parten har et annet ettertraktet yrke feks i helse eller utdanning...
    Som sagt, smått utrolig med siste pensjonsreform gitt det vi nå ser konturene av
    En kompis av meg gikk på NTNU på lutforsvsrets kvote som betydde dobbel plikttjeneste, altså to år pr år utdannelse. Han hadde det forsåvidt fett med lønn fremfor studielån osv men angrer etter hvert noe voldsomt etter hvert som det gikk opp for han hva som faktisk fantes av jobber der ute i det sivile.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    Ofte sånn
    Etter å ha vært i begge kan jeg si at intet slår Forsvarets når det gjelder muligheter og spennende arbeid/arbeidsoppgaver. Det er så mange muligheter, men man må evne å ta sjansen.

    Men elendig lønn, og nå også elendig pensjon,
    og
    det offentliges Damokles sverd, her for Forsvaret; man bruker masse penger/ressurser på antatt ressurssterke folk (man har jo ansatt de beste av de årlige søkerne som offiserer) ved å gi de militær utdanning lokalt og globalt og med sivile utdanninger for de som ønsker det (vet det for jeg har benyttet meg av det ganske så kraftig).
    Når man så kommer ut i jobb og skal benyttes seg av den spisse kompetansen man tross alt har opparbeidet seg gjennom utdanning og ofte relevant erfaring skal alle beslutninger kvalitetssikres av eksterne som ikke har meget peiling på det som skal besluttes. Så man ender opp, som spesialist, med å lære opp eksterne, gjerne veldig unge, konsulenter til et 0-nivå slik at de kan eksternt vurdere deg, din jobb og beslutninger. Det gidder man ikke å holde på med lenge
    Ref FSJ årlige anbefalinger som alltid blir bortvurdert, beviset står i dag i den "nye" planen der kapasiteten som skal anskaffes slett ikke er så mye nytt (for de som kan sitt forsvarsfag).

    Og frekkhetens nådegave: politikere som i åresvis har kuttet bort i Forsvaret står rakrygget på TV og utbasunerer at man nå har fått til tidenes forsvarssatsing; altså de tar ros for at de nå må reanskaffe alt Forsvaret tidligere hadde som de samme politikerne gjennom kort tid har tatt bort
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    12.847
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Denne kronikken er svært interessant, og setter fingeren på mye som er feil...

     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    Helt korrekt, og er nok slik mange "Forsvars"folk føler og har følt gjennom lengre tid de siste 20+ år

    Det å endre den nåværende norske kulturen mht. forsvarsvilje tror jeg man kan fortsette å drømme om, det vil nok ikke skje med mindre man foretar tvangsinxrullering over lang tid, dvs at personell blir tvangsinnrullert over lengre tid, litt ala russerne.
    Å komme dit vi engang var er vel som å presse ketsjupen inn i flaska etter å ha spredt den ut på pommesen

    Løsningen, flytt til et sted lengre unna russland, tipper spania utvandring blir en hit når de litt større årskullene nå går inn i 60+ alderen..;
    varmt vær + greie priser + fantastiske veier med helt flatt og sporfri asfalt + litt lengre unna russerne + unna norske sløve politikere = grei pensjonisttilværelse uten for mange bekymringer
    (Som nordlending; der får man faktisk dagsfersk fisk i butikken, betjeningen sløyer og fileterer mens du ser på, rett hjem på grillen eller gryta + ferske friske grønnsaker (med navn på gården der det kommer fra) + kald hvitvin = terrassen og ny runde tastaturkriging; whats not to like..)
    Spania girer forresten også opp forsvaret og spanias Fmin advarte spanjolene mot å bli for avslappet siden russermissilene ikke ville bruke lang tid før de nådde spania
    og i det norskeste av det norske i spania, Torrevieja, er 10% av de fastboende russere så det er en viss risiko for at putler prøver seg på en beskyttelsesoperasjon.
    Da har jeg faktisk større tillit til den spanske beredskapen en den norske, også ift. hvordan spanjolene går frem når det er avvik...
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.074
    Antall liker
    14.639
    Det å endre den nåværende norske kulturen mht. forsvarsvilje tror jeg man kan fortsette å drømme om, det vil nok ikke skje med mindre man foretar
    Det er kanskje riktig men man vet sjelden heller hva som bor i folk før ett eller annet dramatisk skjer, da er det mye som kan overraske i alle retninger. Jeg var på førstegangstjeneste i 96/97 så det begynner å bli noen år siden men jeg kan ikke huske spesielt stor entusiasme for opplegget blant de som var der akkurat (dette var i Feltartilleriet på Haslemoen, som nå selvsagt er nedlagt). Dersom det nå skulle være ønskelig å ha grunnleggende militære ferdigheter i en stor del av befolkningen så regner jeg med at formatet må endres - jeg var inne i litt under et år siden jeg som mange andre jobbdimmet noe før tiden og mye av denne tiden var ymse former for dødtid og dersom målet var å utdanne folk i grunnleggende soldatferdigheter så mener jeg i alle fall at det burde være mulig på langt kortere tid om det var mer konsentrert og fokusert og ikke basert på at det faktisk skal vare ca et år.

    Avfyrte ikke fryktelig mange skudd i løpet av den tiden siden de sikkert skulle spare penger på ammo, men til gjengjeld ble det avfyrt et enormt antall granater på Hjerkinn da dette var den tiden da 105mm - skytsene skulle fases ut for godt.

    Repøvelse har jeg aldri vært på og ble formelt demobilisert eller hva det heter rundt 2005.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.074
    Antall liker
    14.639

    Den egentlige kostnaden er derfor 28.000 årsverk som ikke er tilgjengelige for ansettelse i verken næringslivet eller i øvrig offentlig sektor. Hvorfor er det relevant nå? Jo fordi Russlands aggresjon har gjort det nødvendig å øke dette tallet. Fram mot 2036 skal antallet ansatte og vernepliktige økes med til sammen 9200. I tillegg skal vi ha 13.700 flere reservister.

    Det betyr at godt over 10.000 årsverk skal trekkes ut av privat og offentlig sektor de neste 12 årene og inn i forsvaret av landet. Forsvarets andel av arbeidsstokken skal opp fra 1 prosent til ca. 1,3 prosent. Det er mye. Hvor skal de hentes fra?
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    tja si det, kanskje fra folk flest?
    og ungdommen fra bygd og by, enten via
    - generøse lønnsmidler, eller
    - tvangsinnrullering

    kanskje ta fra
    - helsevesenet
    - lærere
    - politiet
    - de tidlige pensjonerte ved 62 år, flg politikernes pensjonsforlik bør de lett kunne innrulleres siden de kan ha opptil 15 års rest arbeidskapasitet
    - andre offentlige ansatte der det er for mange

    eller en type Wagner fullt av innvandrere og profesjonelle soldater, Hamas, feks, de har snart ikke land å krige i/for, innleide amerikanske soldater og andre velvillige leiesoldater..Tror verdensmarkedet har for mange leiesoldater så sikkert noen muligheter for en rik velfødd oljenasjon..
    Glemte jeg å nevne kineserne.. de har nok folk de, eller indere..
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.198
    Torget vurderinger
    1
    Nationen kommenterer Aftenposten i går: Oppdrett, Beredskap | Matberedskapen faller i fisk (nationen.no)

    Matberedskapen faller i fisk

    Troen på at havet skal mette oss i krig og krise er like standhaftig som den er falsk. Siste troende ut er Aftenpostens lederskribent.

    LEDER

    Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

    Aftenposten trykker en ledende bekjennelse om at norske bønders betydning for norsk beredskap og sikkerhet er oppskrytt, og at jordbruket er "stadig mer subsidiert". I virkeligheten har jordbruket produsert stadig mer mat, på en stadig mindre andel av de årlige statsbudsjettene, de siste tiårene.

    Målet til regjeringen er at selvforsyningen fra jordbruket skal opp fra 40 til 50 prosent av det nordmenn faktisk spiser. Men selvforsyningsgraden er neppe særlig viktig i et beredskapsperspektiv, mener Aftenposten.

    For drar ikke fiskeriene opp et halvt tonn fisk per nordmann per år? Og oppdrettsbransjen eksporterer laks og ørret tilsvarende 30 millioner fiskemåltider om dagen, uten subsidier.

    – Fortsatt virker det omstridt i Senterpartiet om sjømat skal anerkjennes som mat. Som vanlig er «matproduksjon» ensbetydende med «jordbruk», melder avisen.

    Det er nødvendig å opplyse Aftenposten om at årsaken til at fiskeri ikke regnes som matproduksjon, er at det ikke ER matproduksjon. Fiske er høsting av en begrenset og sterkt varierende vill ressurs, hvorav det meste hentes langt til havs. Den fisker som klarer å unngå fiendtlige fartøyer, vil fortsatt risikere svart hav.

    Oppdrett er matproduksjon i norske fjorder - men ikke på lokale ressurser. Storparten av fôret er importert på skipskjøl, i de farvannene som Aftenposten burde huske at ble minelagt under forrige krig.

    I sum betyr dette at i krig og krisetid vil den tilgjengelige fisken for folk i innlandsbygd og by vil bli sterkt begrenset. Storparten av fisken vi henter i fredstid, vil rett og slett falle bort. Derfor er det riktig som regjeringen skriver i stortingsmeldingen om økt matberedskap: «Den globale usikkerheita understrekar tydinga av eigen matproduksjon som ein viktig del av beredskapen mot kriser i Noreg».

    I normale tider er Aftenposten veldig opptatt av at den kosmopolitiske forbrukeren alltid skal kunne fråtse i eksotiske fiskeslag og franske poteter i butikken. I krigstid, derimot, er det ikke måte på hvor fleksible Aftenposten tror nordmenn vil bli i matveien.

    Men lite tyder på at vi vil eller kan overleve på sild på mandag og hyse resten av uka. Det er som regel masse ben, men ikke karbohydrater i fisk. De må vi få fra mat som produseres på land.

    Dersom Aftenposten hadde rett i sin tro på norsk marin matforsyning, hadde Henrik Ibsen aldri skrevet diktet "Terje Vigen". Da ville Vigen simpelthen rodd ut i Skagerrak for å fiske føda til seg og sin lille kjernefamilie, under Napoleonskrigenes blokade og matmangel tidlig på 1800-tallet.

    Men han gjorde ikke det. Vigen måtte ro til Danmark etter korn. Og det gikk galt. Regjeringens opptrappingsplan for norsk matberedskap er heldigvis ikke preget av den havblå naiviteten til Aftenposten.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.074
    Antall liker
    14.639
    ^ forsåvidt greit nok, men også landbruk på norsk jord er vel også en både "begrenset og varierende" ressurs som avhenger av vær, vind og generelle føreforhold og heller ikke går som normalt i en situasjon der det er krigshandling på norsk jord.

    Her, som med tilsig til vannmagasinene, holder det ikke å se på hva som skjer i snitt i et normalår og tenke at alt er fint. Ingen år er normale.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.198
    Torget vurderinger
    1
    Omtrent som om ikke norske bønder vet det. Vet resten av befolkningen det?
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.198
    Torget vurderinger
    1
    Tar fram en stemme som sjelden er framme i media, plantegenetikerne:
    Nationen 6.4.24 Matsikkerhet, Beredskap | Matberedskap starter med genetikken (nationen.no)

    Matberedskap starter med genetikken

    Kristin Børresen, administrerende direktør i Graminor AS
    Matproduksjon og tilgang til trygg mat er en grunnleggende samfunnskritisk funksjon. All matproduksjon starter med et frø og all matproduksjon er avhengig av planter.

    En optimal planteproduksjon starter med genetikk tilpasset det aktuelle dyrkingsstedet. For norsk matberedskap og -sikkerhet er det avgjørende at vi har plantesorter egnet for dyrking i norsk klima og vekstforhold. Dette er en forutsetning for matproduksjon basert på norske ressurser. Klimaendringer fører til mer utfordrende værforhold i planteproduksjon og krever kontinuerlig utvikling av plantesorter for å levere god avling av høy kvalitet.

    Norge er ett av landene i verden med lavest selvforsyning. Norsk matforsyning er helt avhengig av internasjonal handel og fungerende forsyningslinjer. De siste årene har store kornproduserende land innført eksportrestriksjoner i kriseår for å sikre matberedskap til egen befolkning.

    Krigen i Ukraina viser at transport av korn og andre viktige varer blir stoppet, og etablerte forsyningslinjer blir «truet» over natten. I en krise -og krigssituasjon er det heller ikke sikkert at penger er det som skal til for å kjøpe mat. Det kan avhenge av hvilke land vi er venner – eller ikke venner – med.

    Dette gjør oss sårbare. For å være forberedt på usikre tider må vi øke beredskapen. Det er også en klar anbefaling å styrke den nasjonale matberedskapen i Totalberedskapskommisjonen (NOU 2023:14) og Forsvarskommisjonen (NOU 2023:17) som begge ble lagt fram i 2023.

    Både matkorn og såkorn er viktig i et beredskapsperspektiv. Beredskapslagre for matkorn i Norge ble avviklet i 2003. Beredskapslager for såkorn ble avviklet i 2000, men reetablert etter jordbruksforhandlingene i 2011. Det ble da innført et tilskudd til lagring på cirka 15 prosent av totale årlige forbruket av såkorn. Vekstsesongen 2022 var god, og beredskapslagrene for såkorn ble fylt opp.

    2023 ble en helt annen vekstsesong hvor avlingene ble lave med dårlig kornkvalitet. Dette gjør at vi må bruke opp såkornet i beredskapslagrene, i tillegg til import, for å få nok såkorn til vekstsesongen 2024. Utfordringen er at det nesten bare er Sverige og Finland som har såkorn egnet for norske forhold. Import (og eksport) av såkorn har skjedd flere ganger tidligere. Vi samarbeider godt med våre nordiske venner når det gjelder utveksling av såkorn.

    Særlig erfarer vi at Finland alltid har noe «på lur». Det vi erfarer i år er at hele Norden og Nord-Europa hadde utfordringer med vær- og vekstforholdene. Alle opplever lave avlinger og dårlig kvalitet på såkornet. Det er dermed store utfordringer med å få tak i såkorn generelt, og av egnede sorter for norske forhold spesielt.

    For å få nok såkorn til vekstsesongen 2024 må såvareselskapene gå lenger sydover – til Tyskland og Frankrike – og importere såkorn derfra. Dette er av sorter som ikke er utviklet eller testet for våre vekstforhold, og er med det en risiko å dyrke i Norge. Får vi en vekstsesong i 2024 lik den i 2023 så blir det kritisk for tilgjengeligheten av såkorn. Situasjonen vi nå står i viser viktigheten av å ha så stor produksjon som mulig på norske ressurser for god matsikkerhet.

    Det er dessverre lite som tyder på at vi går fredeligere tider i møte. Klimaendringer og endrede geopolitiske forhold gjør at vi må prioritere handling vedrørende matberedskap i Norge. Den aller viktigste matberedskapen er et levende aktivt landbruk. De to siste årenes store svingninger i kornproduksjon, og politisk, uro viser nødvendigheten av økt beredskapslagring. Dagens beredskapslager av såkorn er for lite og må økes. Dette for å sikre såkorn av god og egnet genetisk kvalitet for våre norske vekstforhold.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.702
    Antall liker
    8.102
    Torget vurderinger
    0
    Morsomt å registrere at Søreide og Elvenes som representanter for de største nedbyggerne av Forsvaret i seinere tid, nå plutselig har sett lyset...
    Jaja.... tiden vil vise....
    Vi får se når de sitter i regjering og må saldere budsjett??
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.702
    Antall liker
    8.102
    Torget vurderinger
    0
    Nå gjelder det bare og få stoppet Bondepartiets tåpelig distrikts påfunn.
    Forsvar skal ikke være distriktspolitikk! Nå MÅ alle se behovet for at forsvaret KUN må fokusere på Forsvarets behov!
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.702
    Antall liker
    8.102
    Torget vurderinger
    0
    Go Navy Go
    det måtte nok bli sånn med våre østlige naboers inntreden i NATO

    Etter relativ lang erfaring med anskaffelser i Sjøforsvaret blir det spennende å se hvordan alt materiellet skal anskaffes.
    Blir det kjøp av ferdig eksisterende materiell med dertilhørende tilpasning av norsk operasjon/drift/opplæring/vedlikeholdsmønster?
    Blir det kjøp av ferdig eksisterende materiell med teknologitilpasning som passer det norske operasjon/drift/opplæring/vedlikeholdsmønster?
    Blir det kjøp av spesifikt materiell for det norske behovet?
    Blir det kjøp av spesifikt materiell for det norske behovet i samarbeid med andre nasjoner (slik som pågående ubåt prosjekt)? Og i så fall hvilke nasjoner?
    Hvem spesifiserer og hvem følger opp slik at materiell er iht. krav og ikke har skjulte feller?

    Og hvor henter man personell til å gjennomføre anskaffelsene? Hvilke operative miljøer må avgi personell som vil medføre en nedgang i den operative beredskapen?

    Mye å følge med på, spennende for det tjenestegjørende personellet som blir involvert. Håper ikke man gjentar historiske feil.. Lista er jo lang når det gjelder offentlige anskaffelser. Det finnes mange kunnskapsløse papirkrigere som plutselig skal bestemme....
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    12.847
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Forsvar skal ikke være distriktspolitikk! Nå MÅ alle se behovet for at forsvaret KUN må fokusere på Forsvarets behov!
    Enig... men så er det de mange som i fullt alvor innbiller seg at Forsvarets behov kun gjelder Oslo og indre østlandet... som om det hadde hjulpet med borgmur og vollgrav rundt Oslo om det plutselig ble alvor....
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.702
    Antall liker
    8.102
    Torget vurderinger
    0
    Har ikke lest den nye planen men jeg håper i alle fall at de har tatt på alvor at "noe" må gjøres for å tilføre mere personell. Det største "kukstykket" som ble gjort var da de bestemte at man skulle betale "full markedsleie" for å bo i forsvarets boliger langt pokker ute i Huttaheiti. Det medførte jo at folk flyttet sine familier til den plassen der de kom fra og ville slå seg til på etter fullført tjeneste i Forsvaret. Og da kom selvsagt også pendlingen. Så det som i utgangspunktet ikke var veldig familievennlig, beordringer hvert 3-4 år, ble faktisk ennå værre både for familie og Forsvaret ved at pappa kun ble "helgepappa". Hva det har hatt å si for skilsmisseraten blandt disse aner jeg ikke, men at det har vært skrekkelig gunstig tror jeg ikke.
    I sjøforsvaret har jo situasjonen vært at de spanske korvettene ikke har vært 100% operative da vi har latt en ligge ved kai som flytende reservedelslager, dumt på alle plan!, Og minst en har ligget ved kai grunet at vi ikke har hatt personell til å bemanne den. (I henhold til "rykter" man har plukket opp)
    Så i tillegg til å anskaffe mye nytt utstyr til den skarpe enden, må vi kjøre på med mere personell, Inkludert en dobling av HV fra 40.000 til de 80.000 som det var tidligere. Og så har vi min personlige kjepphest. Sanitet! Forsvarets sanitet MÅ styrkes masse. Vi hadde en gang et tosiffret antall feltsykehus på lager, disse har vi gitt bort til kreti og pleti etter som det har vært behov på grunn av naturkatastrofer rundt om i verden. Her må det kjøpes inn mye nytt! Helikoptre til MEDEVAC er også mangelvare. Man har i stor grad satset på mobilisering av sivile maskiner, men mange av disse er faktisk helt nødvendige i sin rolle innefor oljeindustrien. Vi kan ikke legge ned "olja" hvis det drar seg til.
    Skal vi "mobilisere" folk fra det sivile samfunn til fronttjeneste må disse faktisk ha vært inne til en førstegangstjeneste. Vi kan ikke sende utrenede sivilister til fronten uten å være helt klare på at dette vil føre til dramatiske tap. Ergo må hele ungdomskullet inn til førstegangstjeneste. Ikke alle for å delta i den spisse enden, men det finnes mange oppgaver i et totalforsvar der "ikke stridende" kan gjøre en god og fornuftig jobb.
    Et annet problem med "mobilisering" er at Forsvaret da må ha utstyr og våpen å gi de som melder seg. I dag har vi ikke det og de aller fleste, 80-90%, vil bli sendt hjem. De som kanskje vil få lov til å delta er folk som har tur/jaktklær og våpen og ammo med seg når de melder seg. Har du armbånd med de norske fargene har du i henhold til internasjonale konvensjoner "uniform", ikke at det spiller noen rolle for russerne bryr seg ikke om slikt uansett! Fordelen med slike er at de faktisk kan bruke det våpenet de har tatt med seg. Skyttere med erfaring fra ulike skytedisipliner vil være gull verd ved mobilisering. Ofte vil disse også ha erfaring fra Forsvaret i en eller annen form. Og i en slik situasjon der Forsvaret ikke har tilstrekkelig med håndvåpen vil altså SV endre Våpenloven slik at sivile ikke skal ha våpen. Noen i partiet har funnet ut at hver våpeneier i Norge har 3 skytevåpen i snitt, og DET er helt forferdelig! Og ja, det er forferdelig at noen er så gærne at de skyter hele familien. Men derfra til innføre "kollektiv" avstraffelse av en hel gruppe lovlydige borgere er å ta den litt langt imho! Vi bør forsøke å unngå det som skjedde i Ukraina der man rett etter den russiske invasjonen delte ut rifler til alle sivile som ville ta i mot en! Forsvarsevne er ikke noe isolert fra samfunnet, men noe som er en del av og inkluderer HELE samfunnet, og der er vi også ved noe meget viktig, folk må forstå at forsvaret av landet involverer hver enkelt av oss. Det er ikke noe som kan eller bør overlates til "andre"! Som det heter i 3.de vers av vår nasjonalsang: "Kvinner selv stod opp og strede, som de vare menn" Dette er noe som angår oss alle og det burde også angå alle uansett politisk ståsted. Vi vet hvordan russere på "besøk" oppfører seg!
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.809
    Antall liker
    4.947
    Sted
    Sunnmøre
    Enig... men så er det de mange som i fullt alvor innbiller seg at Forsvarets behov kun gjelder Oslo og indre østlandet... som om det hadde hjulpet med borgmur og vollgrav rundt Oslo om det plutselig ble alvor....
    Kan vi ha krokodiller i den vollgrava?

    Eg er forresten litt fascinert av den svenske centralforsvarsdoktrinen på 1800-talet: at dersom det gjekk så langt som at fienden fekk sett i land soldatar, så skulle dei militære styrkane og den politiske leiinga trekkja seg inn i landet, til Karlsborg, og nedkjempa fienden derifrå. Forsvaret av Stockholm og Göteborg var i utgansgpunktet berre opphaldande strid.
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Materiell og personell vil alltid være mangelvare. Effektiv og koordinert ledelse ved et krigsutbrudd kan i starten bøte på en del mangler. Det snakkes veldig lite om hvordan man utøver kriseledelse ved at angrep på Nato i f.eks. Norden.

    Finland blir angrepet og ber om assistanse fra den nyopprettede brigaden i Finnmark. Norge sier nei, Finland gir seg ikke og ber om assistanse innen 12 timer da den norske brigaden er utstyrt med noen greier fra Kongsberg Våpen som skal være effektive. Norge sier nei på nytt, vi må beskytte oss selv osv. Eller er det en overkommando i Nato som gir oss beskjed om til helvette se å få flyttet materiell og personell fra Finnmark til Finland. Dere ser tegningen.

    Hvem leder hva, og hvilke fullmakter gjelder innad i unionen osv. Hvert land sin generalstab, men hvem beslutter i krig/krise? Hver nasjon bygger opp sine egne forsvarsverk, men ledelsen under en krise kommer fra Nato? Er det noen som tror at kriseledelsen fra Nato er enig i hva hvert enkelt land i unionen har forberedt seg på og anskaffet av materiell og forsvarsverk? Har vi en felles plan for hva som anskaffes av materiell – et avtalt minimum bestykning for de ulike våpengrener?

    Som sagt skulle likt visst mer dette og hvordan governance utøves innad i Nato ved krise/krig.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    Og plutselig er vi tilbake til 90 tallets store diskusjon og beslutning i daværende Sjøforsvaret
    Spennende å følge nøye med hva løsningen nå blir? Kommer helt sikkert med større bemanning dersom man kjøper sammen med andre eller et eksisterende konsept
    Og det driver anskaffelseskost, men kan tjene på gjennom levetiden slik at sluttregninga blir lavere
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    The good old boys
    Disse har lang erfaring, skarp forsvar og militær kompetanse, verdt å lytte til selv om kanskje ikke alle liker tidligere FSJ
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.383
    Antall liker
    2.764
    Materiell og personell vil alltid være mangelvare. Effektiv og koordinert ledelse ved et krigsutbrudd kan i starten bøte på en del mangler. Det snakkes veldig lite om hvordan man utøver kriseledelse ved at angrep på Nato i f.eks. Norden.

    Finland blir angrepet og ber om assistanse fra den nyopprettede brigaden i Finnmark. Norge sier nei, Finland gir seg ikke og ber om assistanse innen 12 timer da den norske brigaden er utstyrt med noen greier fra Kongsberg Våpen som skal være effektive. Norge sier nei på nytt, vi må beskytte oss selv osv. Eller er det en overkommando i Nato som gir oss beskjed om til helvette se å få flyttet materiell og personell fra Finnmark til Finland. Dere ser tegningen.

    Hvem leder hva, og hvilke fullmakter gjelder innad i unionen osv. Hvert land sin generalstab, men hvem beslutter i krig/krise? Hver nasjon bygger opp sine egne forsvarsverk, men ledelsen under en krise kommer fra Nato? Er det noen som tror at kriseledelsen fra Nato er enig i hva hvert enkelt land i unionen har forberedt seg på og anskaffet av materiell og forsvarsverk? Har vi en felles plan for hva som anskaffes av materiell – et avtalt minimum bestykning for de ulike våpengrener?

    Som sagt skulle likt visst mer dette og hvordan governance utøves innad i Nato ved krise/krig.
    Heldigvis så øves det på dette stadig vekk, både som papirøvelser i nasjonale staber og i NATOS ditto. Og flere årvisse samøvelser, både på land, i lufta og på havet, med deltakelse oppi tosifret antall nasjoner Det har vært fast prosedyre siden NATO blei "født". Og ja enkelte stabsøvelser involverer også regjeringsnivået.

    Akkurat nå:

    Dabla`bruker selvfølgelig ordet krigsskip det er mye mere "Dablask` " enn marinefartøy.

    1714462982780.png

    «Dynamic Mongoose» - Norskekysten full av krigsskip (dagbladet.no)
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.383
    Antall liker
    2.764
    Og plutselig er vi tilbake til 90 tallets store diskusjon og beslutning i daværende Sjøforsvaret
    Spennende å følge nøye med hva løsningen nå blir? Kommer helt sikkert med større bemanning dersom man kjøper sammen med andre eller et eksisterende konsept
    Og det driver anskaffelseskost, men kan tjene på gjennom levetiden slik at sluttregninga blir lavere
    En svært ambisiøs tidsplan som antydes i artikkelen. Første fregatt på plass før 2030 !!!! Det er kort tid, for å si det mildt. Dersom vanlig anskaffelsesreglement og prosedyrer skal følges så holdet det ikke. Det må ekstraordinære tiltak på plass. Planlegging må starte nå, og det er FD som forvalter regelverket og har startpistolen !!!!

    Personellbehovet er en annen stor bøyg som det poengteres av OK Strømmen.

    Og prisen kommer til å ligge på et sted omkring10 -15mrd pr fartøy.

    Det er i det hele tatt mange skjorteermer som må rulles opp !!!!!!
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    12.847
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Ref Blabladet... det er faktisk grunn til å lure på om de har en slags intern doktrine om å krisemaksimere alle oppslag, eller om allmenkunnskapen om samfunn og ikke minst forsvar faktisk er så totalt fraværende som man man mistenkes til å tro..
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.383
    Antall liker
    2.764
    Bakgrunnen er medaljesaken. Og artikkelforfatteren har flere gode poeng. Håndteringen av denne saken har vært meget slett fra FD og Forsvaret og bidratt til ytterligere mistenkeligjøring av det hele.

    Oberst Eystein Kvarving er kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

    Sår tvil om etablerte fakta
    Kvarving feilsiterer meg, angriper pressen og sår tvil om etablerte fakta. Noen eksempler:
    • Kristoffersen har sagt til DN at han skjønner at mannen de arresterte, ikke var Taliban-lederen Qari Nejat. Kvarving hevder nå at «det er ikke sikkert han som ble arrestert, var Qari Nejat, men det vet vi ikke». Jo, det vet vi. Amerikanske styrker fortsatte jakten på Taliban-lederen og drepte ham og fire livvakter med droner ett år senere. Det er verifiserbare fakta.
    • Kvarving skriver at jeg hevder at Mohamed Naseem, mannen som feilaktig ble arrestert var en «uskyldig murer», men jeg har kun hevdet at han ikke var noen Taliban-leder. Som mange menn i området var mureren både Taliban-sympatisør og ofte bevæpnet, men altså ingen leder og definitivt ikke Qari Nejat. Derfor ble han satt fri. Naseem som ønsket å saksøke norske myndigheter, er viet et eget kapittel i Anders Sømme Hammers bok «Drømmekrigen». Det er ingen tvil om hvem han var.
    • Kvarving kaller Naseem en Taliban-kriger og sier han var del av en tungt bevæpnet Taliban-gruppe. Afghansk etterretning kalte ham «lokal arbeider». I Kristoffersens egen bok fremgår det at FSK sprengte seg inn i hjemmet til en sovende afghansk bondefamilie, med kvinner og barn, da de arresterte ham. Mennene sov med våpen ved siden av seg. Det er normalt i Afghanistan.
    • Kvarving forteller at operasjonen både var «banebrytende» og beskrevet som «textbook» av dem som deltok, men det som er banebrytende, står ikke i noen «textbook». Bøker og vitnesbyrd fra Irak og Afghanistan forteller om mange operasjoner som ligner. Mangelen på ydmykhet er påfallende.
    • Mer alvorlig er det at Kvarving anklager VG for å feilinformere, og at Kristoffersen hevder i DN å være utsatt for ryktespredning og spør om hvordan sakene rundt hans person påvirker folks tillit til mediene. Å angripe pressen er virkningsfullt, men det bidrar til en forsøpling av det offentlige ordskiftet og undergraver pressens rolle i et demokrati.

    1714468723125.png


    Er Eirik Kristoffersen best egnet til å lede Forsvaret? (aftenposten.no)
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    En svært ambisiøs tidsplan som antydes i artikkelen. Første fregatt på plass før 2030 !!!! Det er kort tid, for å si det mildt. Dersom vanlig anskaffelsesreglement og prosedyrer skal følges så holdet det ikke. Det må ekstraordinære tiltak på plass. Planlegging må starte nå, og det er FD som forvalter regelverket og har startpistolen !!!!

    Personellbehovet er en annen stor bøyg som det poengteres av OK Strømmen.

    Og prisen kommer til å ligge på et sted omkring10 -15mrd pr fartøy.

    Det er i det hele tatt mange skjorteermer som må rulles opp !!!!!!
    Dersom man skal tru på mediarapporter så er ledelsen i Forsvaret ganske så overrasket over den mengde penger som vil komme. De er selvsagt klar over mangelen, spesielt på teknisk side, på personell. Trur vel at spesielt prosjekt erfaring som offiser vil, som vanlig, være mangelvare. Ligger an til flere "gode" overskrifter.

    Som vist i post #825, de gutta er skeptisk på at dette vil bli en suksess som medfører økt kampkraft..
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.809
    Antall liker
    4.947
    Sted
    Sunnmøre
    I kor stor grad er innkjøp og administrasjon av oppbemanning noko ein treng folk med (sjø)krigsskule for å driva med?
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    12.847
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Tja si det... Norge har hatt et svært stort overskudd av skrivebordsoffiserer, sammenlignet med feks Sverige og Finland.. den forrige regjeringens løsning var å følge stjernegrisenes ønske om å ha messa si i fred, - dermed har man fjernet alle lavere offiserer ved å konstruere dette såkalte fagspesialistkorpset med sersjantgrader, noe som har skapt stor misnøye hos de mange som feks var løytnanter og kapteiner med fagkompetanse... mange slutter....
    Det er typisk norsk politikk å erstatte/fixe noe som ikke er helt bra med noe som er enda verre...
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    Skal forsøke å unngå kabeltråd eller motorolje diskusjon ala MC.. - og det ble kanskje litt vel lang posting ..

    Jeg er litt uenig i betegnelse skrivebordsoffiserer, det er ingen som er utdannet til det, men det er en konsekvens av
    - nedskjæringer; avdelinger og kampkapasiteter legges ned. Da er det en rekke offiserer som blir berørt, men de har i høyeste grad operativ og teknisk erfaring/kunnskap/kapasitet, og
    - fast ansettelse som gjør at arbeidsgiveren må finne nytt arbeid til de, ofte bak et skrivebord, legg så til at
    - de fleste (materiell)prosjekt gjennomføres ved et skrivebord, før det materialiserer seg, og da begynner virkelig skrivebordsmarerittet; testing og testing (hørte jeg noen nevne KNM Helge Ingstad)
    uten at jeg vil kalle de som jobber med komplekse materiell anskaffelser som skrivebordsoffiserer av den grunn

    Jeg har jobbet med anskaffelser i det offentlige (Sjøforsvaret, Forsvaret og endel andre morsomme greier) siden 1992 så ganske så stor erfaring innen mange segmenter/produkter; fra Marinens antatt "beste" fartøyer over og under vann til store og komplekse IT anskaffelser, og de vanlige "smør og brød" anskaffelsene (standard produkter som nesten kun krever en innkjøpsordre/bestilling),
    og jeg er av den sterke oppfatning at innkjøp og administrasjon,lik linje med ledelse på de fleste nivå, krever at du vet hva du skal lede, kjøpe, kjenner markedet og sjølsagt har de evnene som dette stiller.
    Offiserer har normalt ikke anskaffelser (for noen innkjøp) og prosjekt administrasjon som fag, jeg ser da bort fra Sjøkrigsskolens intendanturlinje og lang kurs logistikk (vet ikke om disse eksisterer idag). Men offiserene har de operative behovene, de har normalt erfaringene som kan si hva som funke i en løsning og hva som bare er tull og tøys - og i denne kategorien er det virkelig mye, problemstillingen blir ofte å finne det rett nivået og fjerne alt det som ikke er relevant. Information overload gjelder i høyeste grad.
    (Fregattene var, og er kanskje enda, norges mest avanserte real-time datasystem, med teknologibase fra sent 80 tall til idag - det er det ikke mange som teknisk behersker, og det lærer man ikke på et par år..)

    Så kommer sjølsagt det tekniske på det som skal anskaffes
    Så kommer sjølsagt behovene, og som man nå er klar over, dette endres kjapt.
    Legg til tilgang til personell, både vernepliktige og offiserer. I Marinen er det langt flere "offiserer"/befal en menige. Oppsettsplanen på fartøy er en kompleks sak å sette opp, identifisere kunnskap/erfaringsbehov som må henge sammen med den utdanning og opplæring som Forsvaret har tilgang til..
    Marinen var tidligere oppsatt med teknisk utdannet offiserer, både fra Sjøkrigsskolen og Sjømilitære korps (der jeg startet), noe som er sjølsagt siden det å operere et skip ala Fregatt, ubåt, MTB, Kystvakt etc ikke er for amatører. Idag er vel de tekniske satt opp som fagspesialister. Ikke en ny sak siden Sjøforsvaret hadde dette i tidligere tider (avskaffet på 1930 tallet). Overgangen fra 3-årig teknisk befalskole til 1-årig befalsskole for Sjøforsvaret/Marinen i 1983/84 medførte et skifte av tilgang til teknisk personell som jeg tror er en av grunnene til at Marinen er der man er idag

    Innkjøpere i det offentlige har normalt ikke teknisk erfaring eller kompetanse, og kan tildels være ignorant overfor de tekniske aspektene av en kompleks anskaffelse, slik som et marinefartøy er. Legg til at man får inn sivile som ofte har ansvaret for prosjekt gjennomføring på ulike nivå, med tildels høy teoretisk kompetanse, men manglende generell og/eller spesifikk militær kompetanse
    Da kan det fort bli overskrifter (noen som tenker på luftens baroner..)
    (Som en teknisk siving sa; før hadde jeg 4 siving å forholde meg til - det gikk veldig bra siden vi alle skjønte hva det gikk i, nå er det 4 sivøk, det funke ikke i det hele tatt)

    Og da har jeg ikke begynt på sikkerhetsaspektet.. for de som er meget interessert holder det vel å nevne Bergen Engines..eller kanskje NSM (ikke verst at de som er Nasjonal SikkerhetsMyndighet klarer å bryte Grunnloven - er alt håp ute?) ..

    Vil du ha en utfordring, prøv lov om offentlige anskaffelser (jada, gjelder også for Forsvaret) og sikkerhetsloven og lag et opplegg som funker i praksis (jeg har, så jeg vet kravene og hva som må til) i et relativt "åpent" marked, eller kanskje man kan si åpent og liberalt samfunn som er der de fleste av Norges samarbeidende nasjoner ift. forsvar befinner seg.
    Ikke mange (sivile) som driver med innkjøp som har dette som fag, for de som vil vite mer, sjekk pass og Thales for noen år siden.. Hærlig suppe som lett kunne vært unngått med litt kompetanse og erfaring

    Men det at du evt har krigsskole er ingen garanti for at anskaffelsen blir en suksess. Kombinasjonen offiser - operativ og teknisk, og interesse for anskaffelsesarbeid gir bedre odds. Krigsskole/tilsvarende gir deg kun den militære bakgrunnen som er, jeg vil hevde, et must for å kunne forstå behovene som anskaffelsen skal bidra til å løse.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.225
    Antall liker
    12.847
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Forsåvidt enig, men begrepet "skrivebordsoffiser" har vært brukt lenge om en overvekt av offiserer i administrative stillinger, som nok ikke alltid har/hadde for mye å gjøre... muligens som et resultat av mer eller mindre automatiske forfremmelser som en slags belønning.. Det har lenge vært påpekt at Norge feks har 7-8 ggr flere offiserer med majors grad og oppover, enn feks Finland, som vel har mer enn 10 ggr fler soldater enn Norge...
    Jeg har selv ikke vært ansatt i FOrsvaret, så utover verneplikt som telegrafist for over 50 år siden, er min direkte tilknytning til Forsvaret... På den annen side har nokså mange i min omgangskrets, de fleste som offiserer, i de siste godt over 40 år... det har ikke akkurat manglet på frustrasjon blant flere av disse....
     
    Sist redigert:

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    Den frustrasjonen deler jeg helt. Det var, og er, fortvilende å se at nedskjæringene tar livet av dyktige fagmiljø som kan sine saker. Spesielt når man vet hvor lang tid det tar å bygge opp slike robuste fagmiljøer.
    Som tidligere skrevet, man skryter av tidens forsvarssatsning.. ha! Man bygger opp noe som er mindre en det vi hadde feks på 80 og 90 tallet. Støre med sin krigsskole bakgrunn burde vite bedre en den historiefortellingen

    For egen del, mye av frustrasjonen gjør seg nok gjeldende på mange ting i samfunnet; Gamle Gretne Gubber som vet best.. også viser det seg faktisk ganske ofte at det gjør GGGene.
    Litt tilsvarende det jeg ofte opplevde i Forsvarets anskaffelser. Sivile innleide konsulenter kom inn, ofte på ledelses nivå, man måtte lære de opp og dermed blir de fort verdensvante. Bare å sette opp "rødflaggene" på det man ikke burde gjøre, og jammen gikk de rett på. Gang etter gang.

    Uten at det hjelper noe særlig - bortsett fra hva var det jeg sa. Det er jo også en type belønning, men dessverre lav avkastning
     

    komfort

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.11.2010
    Innlegg
    1.601
    Antall liker
    510
    Den frustrasjonen deler jeg helt. Det var, og er, fortvilende å se at nedskjæringene tar livet av dyktige fagmiljø som kan sine saker. Spesielt når man vet hvor lang tid det tar å bygge opp slike robuste fagmiljøer.
    Som tidligere skrevet, man skryter av tidens forsvarssatsning.. ha! Man bygger opp noe som er mindre en det vi hadde feks på 80 og 90 tallet. Støre med sin krigsskole bakgrunn burde vite bedre en den historiefortellingen

    For egen del, mye av frustrasjonen gjør seg nok gjeldende på mange ting i samfunnet; Gamle Gretne Gubber som vet best.. også viser det seg faktisk ganske ofte at det gjør GGGene.
    Litt tilsvarende det jeg ofte opplevde i Forsvarets anskaffelser. Sivile innleide konsulenter kom inn, ofte på ledelses nivå, man måtte lære de opp og dermed blir de fort verdensvante. Bare å sette opp "rødflaggene" på det man ikke burde gjøre, og jammen gikk de rett på. Gang etter gang.

    Uten at det hjelper noe særlig - bortsett fra hva var det jeg sa. Det er jo også en type belønning, men dessverre lav avkastning
    Har ikke lest den nye planen men jeg håper i alle fall at de har tatt på alvor at "noe" må gjøres for å tilføre mere personell. Det største "kukstykket" som ble gjort var da de bestemte at man skulle betale "full markedsleie" for å bo i forsvarets boliger langt pokker ute i Huttaheiti. Det medførte jo at folk flyttet sine familier til den plassen der de kom fra og ville slå seg til på etter fullført tjeneste i Forsvaret. Og da kom selvsagt også pendlingen. Så det som i utgangspunktet ikke var veldig familievennlig, beordringer hvert 3-4 år, ble faktisk ennå værre både for familie og Forsvaret ved at pappa kun ble "helgepappa". Hva det har hatt å si for skilsmisseraten blandt disse aner jeg ikke, men at det har vært skrekkelig gunstig tror jeg ikke.
    I sjøforsvaret har jo situasjonen vært at de spanske korvettene ikke har vært 100% operative da vi har latt en ligge ved kai som flytende reservedelslager, dumt på alle plan!, Og minst en har ligget ved kai grunet at vi ikke har hatt personell til å bemanne den. (I henhold til "rykter" man har plukket opp)
    Så i tillegg til å anskaffe mye nytt utstyr til den skarpe enden, må vi kjøre på med mere personell, Inkludert en dobling av HV fra 40.000 til de 80.000 som det var tidligere. Og så har vi min personlige kjepphest. Sanitet! Forsvarets sanitet MÅ styrkes masse. Vi hadde en gang et tosiffret antall feltsykehus på lager, disse har vi gitt bort til kreti og pleti etter som det har vært behov på grunn av naturkatastrofer rundt om i verden. Her må det kjøpes inn mye nytt! Helikoptre til MEDEVAC er også mangelvare. Man har i stor grad satset på mobilisering av sivile maskiner, men mange av disse er faktisk helt nødvendige i sin rolle innefor oljeindustrien. Vi kan ikke legge ned "olja" hvis det drar seg til.
    Skal vi "mobilisere" folk fra det sivile samfunn til fronttjeneste må disse faktisk ha vært inne til en førstegangstjeneste. Vi kan ikke sende utrenede sivilister til fronten uten å være helt klare på at dette vil føre til dramatiske tap. Ergo må hele ungdomskullet inn til førstegangstjeneste. Ikke alle for å delta i den spisse enden, men det finnes mange oppgaver i et totalforsvar der "ikke stridende" kan gjøre en god og fornuftig jobb.
    Et annet problem med "mobilisering" er at Forsvaret da må ha utstyr og våpen å gi de som melder seg. I dag har vi ikke det og de aller fleste, 80-90%, vil bli sendt hjem. De som kanskje vil få lov til å delta er folk som har tur/jaktklær og våpen og ammo med seg når de melder seg. Har du armbånd med de norske fargene har du i henhold til internasjonale konvensjoner "uniform", ikke at det spiller noen rolle for russerne bryr seg ikke om slikt uansett! Fordelen med slike er at de faktisk kan bruke det våpenet de har tatt med seg. Skyttere med erfaring fra ulike skytedisipliner vil være gull verd ved mobilisering. Ofte vil disse også ha erfaring fra Forsvaret i en eller annen form. Og i en slik situasjon der Forsvaret ikke har tilstrekkelig med håndvåpen vil altså SV endre Våpenloven slik at sivile ikke skal ha våpen. Noen i partiet har funnet ut at hver våpeneier i Norge har 3 skytevåpen i snitt, og DET er helt forferdelig! Og ja, det er forferdelig at noen er så gærne at de skyter hele familien. Men derfra til innføre "kollektiv" avstraffelse av en hel gruppe lovlydige borgere er å ta den litt langt imho! Vi bør forsøke å unngå det som skjedde i Ukraina der man rett etter den russiske invasjonen delte ut rifler til alle sivile som ville ta i mot en! Forsvarsevne er ikke noe isolert fra samfunnet, men noe som er en del av og inkluderer HELE samfunnet, og der er vi også ved noe meget viktig, folk må forstå at forsvaret av landet involverer hver enkelt av oss. Det er ikke noe som kan eller bør overlates til "andre"! Som det heter i 3.de vers av vår nasjonalsang: "Kvinner selv stod opp og strede, som de vare menn" Dette er noe som angår oss alle og det burde også angå alle uansett politisk ståsted. Vi vet hvordan russere på "besøk" oppfører seg!
    Hva tror dere kommer til å skje med pensjonsordningene i Forsvaret?
    Best case?
    Worst case?
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    2.600
    Sted
    Bergen
    Hva tror dere kommer til å skje med pensjonsordningene i Forsvaret?
    Best case?
    Worst case?
    Vanskelig å spå i de offentliges irrganger
    Worst case er at man beholder dagens forhandlede løsning
    Best case er at man lager noe bedre
    Dog, det er en utfordrende sak iom at det er mange særbehov ift. pensjon blant det offentlige, feks brann, politi etc
    Så dersom man skal få til noe må man fort ta hensyn til alle tilsvarende offentlige grupperinger, noe som bla ble gjort ved siste pensjonsoppgjøret. Og da er man fort tilbake til utgangspunktet.
    Og utgangspunktet for det offentlige er som alltid å spare penger.

    Etter 26 år i Forsvaret (SPK: Statens Pensjonskasse + 10 år samkjørt pensjonsavtale med SPK) kan jeg si at foreløpig utregnet pensjon iht foreløpig automatisk utregning fra NAV er omtrent minstepensjonist. Men har ikke fått det offisielle svaret fra NAV..
    Lover ikke godt.
    På den tiden jeg gikk inn var det ingen som kunne angi hva pensjonen blir. Idag regnes det ut på minutter, dvs man får et anslag så det er relativt enkelt å finne ut hvilken pensjon du som 20 åring får dersom du går inn i Forsvaret vs egen utdanning feks som Maste of et-eller-annet
    Så helt åpenbart at det er en utfordring for Forsvaret, selv SMin innrømmer det. Men arbeidstagerorganisasjonene er sterke og der blir forsvaret en minoritet.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.105
    Antall liker
    3.198
    Torget vurderinger
    1
    Såkorn = utgifter. Lite såkorn = lite utgifter. En villet utvikling.Som du ser i artikkelen er det bøndene som har et problem, ikke alle oss andre.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn