Asbjørn
Rubinmedlem
Det forstår jeg/vi veldig godt. Jeg ser en del nybygde melkefjøs og traktorer som knapt har plass til å snu på jordlappene og tenker mitt. Det virker ikke som vedkommende gjorde normale nåverdiberegninger på det prosjektet. Dømt til å tape penger. Alle andre næringsdrivende skulle vel også ønske seg statsgaranti mot å tape penger og få garantert avkastning på kapitalen. Men det er ikke sånn verden fungerer.Hvordan tror dere man kan holde på med husdyrproduksjon basert på elendig økonomi, inkl negativ kapitalavkastning i særlig lang tid uten å ha en formening om 1.) hvorvidt man får solgt produktet (egg/melk/slakt) når den tid kommer. 2.) hvilken pris man kan beregne å få for produktene.
Det tar rundt ni og en halv måned fra ei ku insemineres til det fødes en kalv. Er det en oksekalv tar det 15-18 måneder før den slaktes og gir inntekt. Før det er det bare arbeid og utelegg på den oksen. Er det en kvigekalv tar det to år før den selv kalver og gir inntekt i form av melk. Alt forut er utlegg og arbeid. At dere ikke ser at disse forholdene utløser et krav om forutsigbarhet for en bonde - det skjønner jeg bare ikke. Et moderne melkefjøs i dag koster fra 12 millioner og oppover. Hva skal til for at dere selv vurderer det som greit og bygger fjøs? For dere vil vel gjerne ha norsk mat - eller ikke?
Apropos markedsregulator for frysedisken:
Orkla satsar halv milliard på Stranda
Orkla investerer 500 millionar kroner i auka kapasitet på Stranda. Det er ny rekord.
nett.no
Så hvorfor ikke gi dem myndighet til å være markedsregulator og bestemme både pris og hvor mye konkurrentene får lov til å produsere, slik at de ikke risikerer å tape på investeringen sin?