Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.344
    Antall liker
    105.952
    Torget vurderinger
    23
    Ikke billig sier du? Vel - de prisene som står på de pakkene på bildet er det da ingen ting å si på, dersom de pakkene er representative for det kjøttet du mener.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.146
    Antall liker
    36.710
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Sant, men jeg tok dessverre ikke bilde av Scans og Coops egne merkevarer bortover i disken. KustCharken kan nok innkassere en pen prispremie, i tillegg til at det er kort transport og ett ledd mindre i verdikjeden fra bonde til konsument.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.333
    Antall liker
    2.720
    Ser også ut som man klarer kunststykket å kutte en kotelett med skikkelig/riktig tykkelse OG med fettkappe i nabolandet
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.146
    Antall liker
    36.710
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ser også ut som man klarer kunststykket å kutte en kotelett med skikkelig/riktig tykkelse OG med fettkappe i nabolandet
    Ja, hvis man beskriver seg offentlig som «en jäkel på att stycka gris», så har man jo lagt listen.

    1715967520534.png

    Dette er faktisk noe helt annet enn å legge alle ressurser på å profilere «bøndenes eget varemerke Gilde», og så anonymisere menneskene bak det på planøkonomisk vis.

    «EU’s industrilandbruk» som skremmebilde, ja. Bah, humbug. Det er heller ikke sånn at de naturlige forutsetningene er så mye bedre her enn på den andre siden av Svinesund. Samme landskap, mye sand og stein, små gårdsbruk med diverse attåtnæring i skogen og på sjøen. Naturlig og kulturelt er dette Norge, hvis vi ser bort fra bagatellen med freden i Roskilde (1658).

    1715968115185.jpeg
     
    Sist redigert:

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.051
    Antall liker
    10.811
    Underlig at Asbjørn har gått forbi alle de mer forseggjorte produktene i kjøttdisken i selv de billigste butikkene i Norge. Stange, Grøstad, Lofotlam mm. fl.
    Endelig begynner Sverige å nærme seg Island og Norge mht. forbruket av antibiotika i dyreholdet, så de kommer etter så smått.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.051
    Antall liker
    10.811
    «EU’s industrilandbruk» som skremmebilde, ja. Bah, humbug. Det er heller ikke sånn at de naturlige forutsetningene er så mye bedre her enn på den andre siden av Svinesund. Samme landskap, mye sand og stein, små gårdsbruk med diverse attåtnæring i skogen og på sjøen. Naturlig og kulturelt er dette Norge, hvis vi ser bort fra bagatellen med freden i Roskilde (1658).

    Vis vedlegget 1025261
    Dess lenger sør du kommer, dess høyere bruk av medisiner, og mindre frigang. Norge og Island er i en særstilling mht dyrevelferd og minimal bruk av medisiner.
    Jeg vil aller helst unngå kjøtt fra og med Danmark og sørover, uansett hvor fantastisk det ser ut. Av flere årsaker.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.146
    Antall liker
    36.710
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Underlig at Asbjørn har gått forbi alle de mer forseggjorte produktene i kjøttdisken i selv de billigste butikkene i Norge. Stange, Grøstad, Lofotlam mm. fl.
    Endelig begynner Sverige å nærme seg Island og Norge mht. forbruket av antibiotika i dyreholdet, så de kommer etter så smått.
    OK, du har unektelig et poeng der. Ja, jeg handler jo helst kylling fra Stange eller Solvinge i norsk butikk, eller svin fra Grøstad (om man kan finne det). Det var faktisk antibiotikabruken (narasin) i Priors kylling som i sin tid fikk meg til å velge Stange. Da var Stange det eneste antibiotikafrie man kunne få kjøpt i norsk butikk. Heldigvis fulgte de andre etter, og Remas Solvinge (Hubbard) har blitt helt OK, men Nortura/Prior har fortsatt disse hurtigvoksende «belgisk blå»-kyllingene (Ross 308). De vil jeg helst ikke spise. Dyrevelferd er mer enn antibiotikabruk, og det norske landbrukssamvirket er ingen garantist for dyrevelferd. De må snarere dras bortover mens de gjør motstand hele veien.

    1715969198806.png
    Det er slike kyllinger som blir vist på TV når man forsøker å forsterke skremmebildet av «industrilandbruket i EU».

    Hva EUs vitenskapspanel mener om saken:
    1715969815394.png

    Likevel, her i EU’s Bohuslän kan jeg handle kjøtt fra lokale gårder i butikk. Lokalt som i at dyret er født, oppvokst og slaktet innenfor noen kilometer fra butikken, og jeg kan få vite navnet på gården og bonden som stelte for dyret om jeg er interessert. I noen tilfeller er det QR-koder på pakken som identifiserer det eksakte dyret.

    I norske Vestby kan jeg gjøre noe av det samme med lokalprodusert hjortekjøtt, men å finne egg eller kjøtt fra lokale gårder? Niks, bare som en ubestemmelig andel av innholdet i Nortura/Gilde/Priors standardprodukter. Det er ikke tilfeldig at eksemplene du fremhever er fra de utskjelte butikkjedenes egne merkevarer eller eksklusive partnere, ikke fra landbrukssamvirket. Deres industrielle logikk er en helt annen.

     
    Sist redigert:

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.095
    Antall liker
    8.901
    Sted
    Oslo
    Den slags parodi er knapt mulig å framføre i offentligheten i våre dager.
    I min ungdom var det hippies og blomsterbarna og raddisser som sto for hasj og fri sex.
    Nå er de verdiene faen meg kapra av Simen Velle og FrpU
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.095
    Antall liker
    8.901
    Sted
    Oslo
    Dess lenger sør du kommer, dess høyere bruk av medisiner, og mindre frigang. Norge og Island er i en særstilling mht dyrevelferd og minimal bruk av medisiner.
    Jeg vil aller helst unngå kjøtt fra og med Danmark og sørover, uansett hvor fantastisk det ser ut. Av flere årsaker.
    I Spania har ibérico griser minst ett mål mark pr stykk å bevege seg på.
    Grøstad og Grilstad og hva de kaller seg i Norge kan gå og legge seg
    Bellota skinkene koster det hvite ut av øynene, og der tjener de penga sine.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.051
    Antall liker
    10.811
    OK, du har unektelig et poeng der. Ja, jeg handler jo helst kylling fra Stange eller Solvinge i norsk butikk, eller svin fra Grøstad (om man kan finne det). Det var faktisk antibiotikabruken (narasin) i Priors kylling som i sin tid fikk meg til å velge det. Da var Stange det eneste antibiotikafrie man kunne få kjøpt i norsk butikk. Heldigvis fulgte de andre etter, men Nortura/Prior har fortsatt disse hurtigvoksende «belgisk blå»-kyllingene (Ross 308). De vil jeg ikke spise. Dyrevelferd er mer enn antibiotikabruk, og det norske landbrukssamvirket er ingen garantist for dyrevelferd. De må snarere dras bortover mens de gjør motstand hele veien.

    Rema har faset ut Ross for lengst. Meny har gode produkter fra sitt eget merke Jacobs, og kylling fra Lerstang. Alle de andre kjedene har også egne merker eller tilknytning til leverandører med ekstra fokus på kvalitet og dyrevelferd. Vil du ha topp kvalitet i Norge finner du det, og om det koster ekstra, så er det fordi også bonden skal kunne leve av kvalitet.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.051
    Antall liker
    10.811
    I Spania har ibérico griser minst ett mål mark pr stykk å bevege seg på.
    Grøstad og Grilstad og hva de kaller seg i Norge kan gå og legge seg
    Sjekk forbruket av medisiner.
    Jo, det smaker bra, men jeg spiser det kun motvillig når jeg er i "syden".
    Og det er min oppriktige oppfatning at norsk spekemat overgår spansk og italiensk med god margin.
    Sjømat er min greie. Nei, ikke oppdrettslaks.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    3.954
    Antall liker
    4.078
    Sted
    Sunnmøre
    Vil du ha topp kvalitet i Norge finner du det, og om det koster ekstra, så er det fordi også bonden skal kunne leve av kvalitet.
    Kjøpte (temmeleg tilfeldig) egg frå Stange på Rema i går, med vesentleg lågare pris enn Prior. Eg har gjeve opp å forstå korleis norske egg vert prisa i butikk. Verkeleg.

    Men egga frå Stange var gode, altså.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.146
    Antall liker
    36.710
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    I Spania har ibérico griser minst ett mål mark pr stykk å bevege seg på.
    Grøstad og Grilstad og hva de kaller seg i Norge kan gå og legge seg
    Bellota skinkene koster det hvite ut av øynene, og der tjener de penga sine.
    Apropos Grilstad:
    IMG_0867.jpeg
    «EU-landbruk».
     
    • Liker
    Reaksjoner: oen

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.051
    Antall liker
    10.811
    Kjøpte (temmeleg tilfeldig) egg frå Stange på Rema i går, med vesentleg lågare pris enn Prior. Eg har gjeve opp å forstå korleis norske egg vert prisa i butikk. Verkeleg.

    Men egga frå Stange var gode, altså.
    På innvandrerbutikker i og omkring hovedstaden får du som oftest egg direkte fra lokale produsenter, med eksellent kvalitet til fornuftige priser. Anbefales!
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    3.954
    Antall liker
    4.078
    Sted
    Sunnmøre
    På innvandrerbutikker i og omkring hovedstaden får du som oftest egg direkte fra lokale produsenter, med eksellent kvalitet til fornuftige priser. Anbefales!
    Ja, litt slik min lokale Kiwi ordna seg under problema no i mai. Eg veit, men eg skal vedgå at eg er litt bekymra for type lagring og oppbevaring på ein del slike sjapper. Ikkje at det er kjempekritisk, egg er jo ikkje kritisk kjølevare, og til ein del føremål er halvgamle egg like greie som ferske.

    Men litt engsteleg er eg. Du ser liksom om ein tomat er dårleg, det er litt verre med egg før dei vert opna.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.333
    Antall liker
    2.720
    Dette er hva noen får seg til å kalle "toppkvalitet"
    1000007167.jpg
    1000007168.jpg
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.333
    Antall liker
    2.720
    Grøstad er forøvrig underlagt UNIL og er en merkevare med stort sett overprisa ræl
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.095
    Antall liker
    8.901
    Sted
    Oslo
    800-Lomo-iberico-filete.png
    Slik ser en god svinefilet ut.
    Cerdo Ibérico og godt marmorert
    Som enhver kokk veit, smaken sitter i fettet
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.333
    Antall liker
    2.720
    Ellers så er det jo morsomt at man nevner kylling og variasjon. Kyllingproduksjonen er styrt av markedet og er som ett av få landbruksprodukter ikke er underlagt markedsordningern kontrollert av Nortura.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.333
    Antall liker
    2.720
    Hvor mye forteller utseendet om dyrevelferd og antibiotikainnhold?
    Skal love deg at Iberico gris med alle sine krav til at det kan kalles en Iberico gris har det ekstremt mye bedre enn en norsk gris som stort sett står på betong året rundt. Du kan jo Google Iberico pig og lese deg opp litt.
    Det ser ut som du har kjøpt norsk landbrukspropaganda med både søkk og snøre.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.146
    Antall liker
    36.710
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Dette er hva noen får seg til å kalle "toppkvalitet"
    Uten å påberope meg spesiell ekspertise vil jeg påstå at Grøstads produkter i beste fall er omtrent på samme nivå som Scans «rapsgris» i svensk butikk. Bedre enn gjennomsnittet, men ikke eksepsjonell. Andrevalg hvis Kustkött/KustChark er utsolgt.

    Grenseverdien for antibiotikarester i mat er forøvrig den samme i Norge og EU. Bruken er lavere i Norge, men ifølge Mattilsynet gjør det ingen forskjell når det kommer på tallerkenen. De har aldri funnet et parti importert EU-kjøtt som lå over grenseverdiene.
     
    Sist redigert:

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.095
    Antall liker
    8.901
    Sted
    Oslo
    Hvor mye forteller utseendet om dyrevelferd og antibiotikainnhold?
    Som residente i Spania kan jeg si deg at Ibérico svin er rigorøst kontrollert
    Medisin bruk er nærmest null.
    Wagy kjøtt fra Japan er det eneste som er like strengt kontrollert.
    Svinekjøtt på Supern her i Spania til 3€ kiloen er noe helt annet
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.129
    Antall liker
    2.430
    Sjekk forbruket av medisiner.
    Jo, det smaker bra, men jeg spiser det kun motvillig når jeg er i "syden".
    Og det er min oppriktige oppfatning at norsk spekemat overgår spansk og italiensk med god margin.
    Sjømat er min greie. Nei, ikke oppdrettslaks.
    At du foretrekker norsk spekemat framfor spansk og italiensk. Deg om det. Den vanlige norske industrispekematen (Gilde m.fl) er mere egnet som ølbrikke eller bokmerke. Ramsalt og tørr !

    Som jeg har påpekt tidligere så har jeg ingen problem å finne kortreist,økologisk kjøtt og spekemat i min lille italienske favorittby. Småskala landbruk med egenproduksjon av oster og kjøttprodukt er svært utbredt i Italia. De har f.eks 600 ostetyper (av totalt 2500 !) som er merkevarebeskyttet og regionalt bundet.

    Jeg har selv hatt den glede å besøke flere slike gårder og produsenter. Har vært med produsent og bonde gjennom rekkene av bugnende skinker som henger under hvelvingene i en flere hundre år gammel steinkjeller, mens han stikker en trepinne inn i kjøttet som han så snuser på for å sjekke modningen. Tre generasjoner er til stede, yngstemann på tolv er under opplæring ! Og i kjelleren ved siden av henger spekepølsene.

    På nabogården var det produksjon av geit og saueost, det var også et cooperativt ysteri for bygda. Joda de banker med hammer på ostene, det også for å sjekke modning. Dette blei også vist i en reklame for Jarlsbergost for noen år siden, noe som selvfølgelig bare var løgn og bedrag.

    De fleste nordmenn tror at Jarlsberg er en særegen norsk ost. Det er den IKKE. Det er en helt grei emmenthaler type ost. Litt smaksfattig etter min mening. "Mild og god" som det heter her i Norge. Men de har klart kunsten i merkevarebygging, spesielt i USA hvor de har lisensproduksjon. De kjører "Haiendtrikset" - eksklusivitet gjennom pris. Det er den dyreste emmenthaleren på markedet over der.

    Du nevner nok en gang påstanden om frigang, jo lenger sør mindre frigang. Den er blitt tilbakevist av andre tidligere i tråden. I den bygda jeg nevnte over var ALLE dyrene ute HELE året. Også grisene ! Norsk svineavl har vel vært vist på teve flere ganger.

    Og generell dyrevelferd, dyrene blei gjetet og passet på selvfølgelig. I motsetning til i Norge hvor norsk sauedrift er institusjonalisert vanskjøtsel. Intet annet.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.146
    Antall liker
    36.710
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    De fleste nordmenn tror at Jarlsberg er en særegen norsk ost. Det er den IKKE. Det er en helt grei emmenthaler type ost. Litt smaksfattig etter min mening. "Mild og god" som det heter her i Norge. Men de har klart kunsten i merkevarebygging, spesielt i USA hvor de har lisensproduksjon. De kjører "Haiendtrikset" - eksklusivitet gjennom pris. Det er den dyreste emmenthaleren på markedet over der.
    Likevel klart billigere enn Jarlsberg i Norge, også den gangen den ble produsert på norsk melk for eksport, før lisensproduksjon ble etablert. Da jeg bodde der borte fascinerte det meg at jeg kunne kjøpe langtreist Jarlsberg billigere på min lokale Bread & Circus i Cambridge, MA enn på Rema og Coop i Norge. Et logistikkmirakel med negative transportkostnader og anti-fordyrende mellomledd.

    Eller ulovlig dumping av overskuddsproduksjon under selvkost inntil nye handelsavtaler satte en stopper for det. Norsk landbruk vil gjerne ha tollbarrierer som beskytter dem selv, men man har ikke like mye imot å dumpe egen overproduksjon på andre. Det var et stort oppstyr om hvor fælt det var da USA og EU ble enige om å ikke gjøre sånt mot hverandre lenger, av hensyn til egne melkeproduserende familiebruk. Deretter ble det lisensproduksjon i stedet.

    Og, ja, Jarlsberg startet som et litt mislykket forsøk på å kopiere «sveitserost» med en importert ostemaker og det hele.
     
    Sist redigert:

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.013
    Antall liker
    2.610
    Sted
    Portugal
    De har Jarlsberg her også,laget i Irland.
    Men det er mange andre bedre oster i EU.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.381
    Antall liker
    11.971
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Eksemplet Jarlsberg er akkurat det som jeg har påpekt flere ganger som "noe er seriøst galt" med norske matpriser... Nå er det lenge siden jeg va på "Harrytur" men Jarlsberg var i alle fall betydelig billigere i Sverige enn i Norge..
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.246
    Antall liker
    16.836
    Torget vurderinger
    2
    Av alle tenkelige foregangsskikkelser som skulle få fart på britisk landbruk, er Jeremy Clarkson den siste jeg ville gjettet på.

    Han er nå ferdig med sesong 3 av Clarkson's Farm, på Amazon Prime, og er i gang med opptakene til sesong 4. Programserien har fyrt opp under politikere, mobilisert bønder og vekket folk flest til hvor utsatt bondenæringen er blitt.
    Clarkson kjøpte i 2008 en gård på 4000 mål/dekar (400 hektar for dem som foretrekker det), og selv sier han "1000-acre farm". Der forsøker han seg på ulikt, dyrker raps, hvete og bygg, skaffer får og kyr, setter i gang med bier, osv. Når den som driver gården for Clarkson pensjonerer seg, bestemmer han seg for å drive den selv, sammen med en annen "contract farmer".
    Første år i TV-serien sitter han igjen med 144 GBP i overskudd på gårdsdriften. "Seven days a week, long days. And I have 40 p per day to show for it."

    SPOILER - det går ikke bedre etterhvert. Utfordringer med vær og kostnadsutviklingen kniper.

    Men programserien har endret folks oppfatning og har mobilisert opinionen på gunstig vis, i bøndenes favør. Briter innser hvor sårbart landbruket er blitt, spesielt etter Brexit, som førte til at de mistet sine støtteordninger. (Og Toryene har ikke innfridd løftene om at de ville bli kompensert).

    Serien er blitt en sensasjon på øyriket og den er både underholdende og tankevekkende. Anbefales. "Kampen" mellom Kaleb Cooper (som kan gårdsbruk) og Clarkson (som innbiller seg han vet hva han gjør) er perfekt underholdning, og reisen de foretar over tre sesonger har allerede ført til omfattende endringer i politikernes holdninger til og forståelse av landbrukets utfordringer.
    Clarkson flytter meninger med tordenskrall. Og får også sparken når han gjør Kaleb til "farm manager".


    Om programserien:

     

    Deng1

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    482
    Antall liker
    591
    Sted
    VestBredden
    Når det gjelder Grøs(s)tad gris - gården ligger i nabolaget her, så er det selvfølgelig sånn det går nå man starter som ideologist.
    Man gjør det man vil for og få et topp produkt slik man selv vil ha det, men så treffer man spikern, og markedet krever mer enn hva man klarer og levere, og går da på kompromiss med det enn startet med. Og med hånden inn i vepsebolet Norges Gruppen, gjør nok ikke saken noe bedre.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.246
    Antall liker
    16.836
    Torget vurderinger
    2
    Når det gjelder Grøs(s)tad gris - gården ligger i nabolaget her, så er det selvfølgelig sånn det går nå man starter som ideologist.
    Man gjør det man vil for og få et topp produkt slik man selv vil ha det, men så treffer man spikern, og markedet krever mer enn hva man klarer og levere, og går da på kompromiss med det enn startet med. Og med hånden inn i vepsebolet Norges Gruppen, gjør nok ikke saken noe bedre.
    Norgesgruppen kjøpte merket og "brander" produkter fra ulike steder med navnet Grøstad. Det man kjøper har ingen som helst kobling til hva Grøstad gård opprinnelig gjorde.
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.129
    Antall liker
    2.430
    Norgesgruppen kjøpte merket og "brander" produkter fra ulike steder med navnet Grøstad. Det man kjøper har ingen som helst kobling til hva Grøstad gård opprinnelig gjorde.
    Storytelling er jo mye brukt også innen matvarebransjen, og det virker !. Inter ord er vel mer misbrukt enn Hjemmelaget.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.246
    Antall liker
    16.836
    Torget vurderinger
    2
    Storytelling er jo mye brukt også innen matvarebransjen, og det virker !. Inter ord er vel mer misbrukt enn Hjemmelaget.
    Alltid stusset over hvorfor NORA slipper unna med ordet Hjemmelaget.


    Skjermbilde 2024-05-24 kl. 17.05.24.png
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Alltid stusset over hvorfor NORA slipper unna med ordet Hjemmelaget.
    Gammel sak (det er snakk om 2015) men vet ikke om noe har endret seg siden (neppe)


    (min utheving)

    I januar avgjorde en lokalavdeling i Mattilsynet at Orkla ikke lenger fikk kalle fabrikkprodusert mat hjemmelaget. Orkla anket, og nå har Mattilsynet sentralt snudd, skriver Aftenposten.

    – Fordi mat laget i private hjem ikke er tilgjengelig på markedet i vesentlig grad, kan vi vanskelig fastslå at en normalt opplyst gjennomsnittsforbruker per i dag har forventninger til denne type produksjonsmåte, skriver Mattilsynet til Orkla.

    Mattilsynet har brukt tre år på saken etter en henvendelse om begrepsbruken. Det siste året er brukt på anken, ifølge avisen.

    Forbrukerrådet er uenig i Mattilsynets avgjørelse og etterlyser en innstramming. Begrepene brukes kun fordi de har en salgsfremmende effekt, mener fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

    ...


    Så Mattilsynet antar altså at forbrukere ikke er helt nedsnødde mens Orkla implisitt antar at de er det. Nå er det neppe veldig mange som faktisk tror at disse produktene er "hjemmelaget" til tross for reklamene om damer som rører i gryta osv men Orkla mener åpenbart det funker.
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.129
    Antall liker
    2.430
    Produsentene har lett spil. Norsk matkultur ? Nordmenn har svært lite kunnskap om mat. Antakelig på bunnen i Europa. Vårt forhold generelt til mat er - lite interesse. Det er flere indikatorer på dette som vårt enorme konsum av en produktserie som har det svært misvisende navnet Grandiosa, og beslektede arter. Norges mest populære restaurantkjede som er mer å betrakte som overpriset gatekjøkken - Egon. Sitat: "går ofte der fordi du får påfyll på cola". Og da vårt enorme konsum av sockerdrycka - eller uten s. Sa noen Pepsilait ?

    Kokk på krigsstien! Han her har flere gode poeng. Men han gjentar myten om antibiotikabruk i utenlandsk landbruk. Sannheten er at det er ikke påvist større mengder restantibiotika i utenlands kjøtt enn i norsk. Dette kontrolleres løpende. Men det er mange andre grunner til at stort forbruk av antibiotika i dyreavl ikke er bra.

    1716628702218.png



    Grillmat, Rema 1000 | Liker ikke det de har i grillkjøttet hos Kiwi, Rema 1000 og Extra (nettavisen.no)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn