Så fint da, ikke for meg og mange av de jeg kjenner. Skriver man inn lønnen når man startet et sted så ser man hvor den skal ligge.Lønnsutvikling er godt over KPI.
Kanskje for de som er organisert men det er veldig mange uorganiserte
Så fint da, ikke for meg og mange av de jeg kjenner. Skriver man inn lønnen når man startet et sted så ser man hvor den skal ligge.Lønnsutvikling er godt over KPI.
Jada, men ingenjören är ljusår unna vår vardag med fri varje helg, fri i påsken och jul, kommer hem til middag med familjen, kan vara med på träning och göra läxor med barnen, slipper myndighetspålagda kontroller var tredje månad genom hela karriären, slipper 60 timmars arbetsvecka m.m.Da hadde dere veldig god lønn i 2002 også da.
Med 1,4 mil i dag ligger dere langt over sivilingeniører med samme antall års erfaring og jeg vil i grunn tro at dere ligger over absolutt alle andre yrkesgrupper som har en kollektiv avtale, og det er ganske bra lønn når man ikke har brukt mer enn 1/3 til 1/4 av tiden til mange av de andre gruppene på utdannelse.
Det er nesten så man kan mistenke at flere kommunikasjonsdirektører ikke var løsningen på problemene."Det går alltid et tog" var en av reklamene til NSB - noen som husker det. Jeg tok mye tog på 70- og 80-tallet. Det fungerte og togene korresponderte. F.eks Sørlandsbanen og Bergensbanen osv.
Men det var før det var stillinger som direktør for samfunnskontakt osv var oppfunnet. Nå er det slike, selvfølgelig i hvert av de 10 selskapene som har en fot i togdrift i Norge.
Husker svært godt en italiensk togingeniør som jeg traff ,han hadde jobbet i Norge i to år: "One thing is for sure, you dont know much about trains"
Vis vedlegget 1028310
Riksrevisjonen, Jernbane | Flengende kritikk av norsk jernbane fra Riksrevisjonen (nettavisen.no)
Det var jo for å løse problemene at man endte med 60 direktører, - var det ikke??Det er nesten så man kan mistenke at flere kommunikasjonsdirektører ikke var løsningen på problemene.
Jeg tittet litt på en kollektivavtale for Norwegian piloter jeg fant på nettet ,og jeg kan godt innrømme at jeg ikke helt greide å skaffe meg et bilde av hvordan dette funker.Jada, men ingenjören är ljusår unna vår vardag med fri varje helg, fri i påsken och jul, kommer hem til middag med familjen, kan vara med på träning och göra läxor med barnen, slipper myndighetspålagda kontroller var tredje månad genom hela karriären, slipper 60 timmars arbetsvecka m.m.
Vi kommer nog aldrig bli eniga om vad vi bör ha av lön, så tänker vi lägger den död.
Jo, men det var du som tog upp exemplet med ingenjören med samma lön. Prövde bara visa till att i den samma lönen slipper han allt det vi inte slipper, som turnus, 12-timmarsdagar, helger, helgedager osv. Jag menar bara att detta har ett värde som bör komma fram om en bara jämför en «lik» lön mot en annan.Jeg tittet litt på en kollektivavtale for Norwegian piloter jeg fant på nettet ,og jeg kan godt innrømme at jeg ikke helt greide å skaffe meg et bilde av hvordan dette funker.
Men kort:
- Det å jobbe rotasjon/helger osv - er det jo mange som gjør - politi, helse, industri, offshore og slik ubekvem arbeidstid er gjerne kompensert med at 100% stilling har et lavere antall arbeidstimer enn et normalårsverk. Det ser det vel ut til at det er for der også.
- Litt usikker på hva du mener med myndighets pålagt kontroll - men vil tro at dette er bare en verifikasjon på at du kan jobben din/har helse til det - og at det utføres i arbeidstiden. Vi blir til stadighet revidert av kunder og blir selvsagt også grundig gjennomgått i ISO revisjoner. Dette er en del av jobben min
Så ser jeg jo utfra den lille titten jeg tok i avtalen at arbeidsgiver har relativt omfattende styringsrett til å snu om på ting og kreve at pilotene kommer på jobb.
Jeg trives med å komme hjem hver dag, med barna, middag, trening og alt det som følger med - og derfor har jeg heller ikke valgt en jobb hvor dette er krav. Jeg jobbet tidligere i marinen hvor vi var på seilas, hadde vakter og øvelser og generelt en uforutsigbar arbeidshverdag. Jeg trivdes med det da, men kunne ikke tenkte meg det nå.
Jeg har jo litt innblikk i hvordan turnus/overtid/helgejobb og slikt nlir kompensert i det offentlige og i industrien - og jeg synes fortsatt at totalpakken til pilotene er veldig god.
Jeg har ingen innvendinger mot lønnsnivået til piloter generelt, enten de tjener 1 mill, 1,5 eller 2, for den del. Problemet er ikke nivået, men kravet om påslag på bare ett år. Har dere vært uheldige og havnet bakpå, så gjelder det å bruke tiden til å hente inn slakken. Det skaper dårlig stemning internt og i samfunnet generelt når de høyest lønnede ber om påslag som ligger laaaaaaangt over det "vanlige folk", og, ikke minst, ens egne kolleger på bakken og bak i kabinen med noen rimelighet kan oppnå. På samfunnsnivå tjener dere godt, og dere har en del tillegg som også bidrar relativt greit, dermed kan det være nødvendig å være litt avslappet med kravene, så dere ikke framstår som kravstore og/eller utakknemlige. Man kan bare ikke gå ut i streik fordi man ikke får 25 - 30% lønnstillegg, det får faktisk være grenser.Jo, men det var du som tog upp exemplet med ingenjören med samma lön. Prövde bara visa till att i den samma lönen slipper han allt det vi inte slipper, som turnus, 12-timmarsdagar, helger, helgedager osv. Jag menar bara att detta har ett värde som bör komma fram om en bara jämför en «lik» lön mot en annan.
Den lönen vi får är baserad på what you see is what you get. Andra som jobbar natt, helg, helgedag, osv. har väl gärna en extra kompensation för detta i form av mer betalt? (Rätt skal vara rätt. Jobbar vi en «röd» dag utlöser det en extra diett som kompensation, utan att det egentligen är lön)
Försöker inte få över opinionen på «vår» sida, eller sympati för den saks skull, men heller visa till hur det ligger till och vad som ligger i siffrorna.
Du hoppet over mitt svar till deg där jag prövade att förklara vad saken består i och citerar mitt svar till OMF?Jeg har ingen innvendinger mot lønnsnivået til piloter generelt, enten de tjener 1 mill, 1,5 eller 2, for den del. Problemet er ikke nivået, men kravet om påslag på bare ett år. Har dere vært uheldige og havnet bakpå, så gjelder det å bruke tiden til å hente inn slakken. Det skaper dårlig stemning internt og i samfunnet generelt når de høyest lønnede ber om påslag som ligger laaaaaaangt over det "vanlige folk", og, ikke minst, ens egne kolleger på bakken og bak i kabinen med noen rimelighet kan oppnå. På samfunnsnivå tjener dere godt, og dere har en del tillegg som også bidrar relativt greit, dermed kan det være nødvendig å være litt avslappet med kravene, så dere ikke framstår som kravstore og/eller utakknemlige. Man kan bare ikke gå ut i streik fordi man ikke får 25 - 30% lønnstillegg, det får faktisk være grenser.
Jeg har tatt med begge de svarene i betraktningene. Som nevnt unner jeg dere en god lønn, jeg mener bare det er veldig lite taktisk å be om å hente inn en sånn slakk over natta, og true med streik om man ikke får et tillegg (i % !!) som ingen andre i samfunnet er i nærheten av. Det er en fin oppskrift på hvordan man mister respekt, ganske enkelt. Og det er det siste dere bør miste.Du hoppet over mitt svar till deg där jag prövade att förklara vad saken består i och citerar mitt svar till OMF?
Se post 27.183 och 27.189
Vem har sagt över natten? Avtalen är över 3 år.Jeg har tatt med begge de svarene i betraktningene. Som nevnt unner jeg dere en god lønn, jeg mener bare det er veldig lite taktisk å be om å hente inn en sånn slakk over natta, og true med streik om man ikke får et tillegg (i % !!) som ingen andre i samfunnet er i nærheten av. Det er en fin oppskrift på hvordan man mister respekt, ganske enkelt. Og det er det siste dere bør miste.
(Så vidt jeg vet ligger norske piloter i SAS omtrent på deres nivå. Og de flyr til og med Airbus!)
Det var muligens noe flåsete, but still.Vem har sagt över natten? Avtalen är över 3 år.
Snittlönen är alltså INTE 200% av snitt Norge. Som jag skrev tidigare är inngångslönen 415.000 och topplönen 1.350.000. You do the math.Ser på Finansrådet.no at flyverter i Norwegian tjener i snitt 470.000.- i året.
Dvs under 80% av snitt lønn i Norge, piloter ligger på over 200% av snitt i Norge.
Turnus, helg og høytids arbeid er vel noe av det samme.
Om noen ber om min solidaritet er jeg ikke i tvil om hvor den ligger
Okidokey, ifølge finansekspert.no er median lønn for Flygere/Pilot "kun" 1.230.000.- i året.Snittlönen är alltså INTE 200% av snitt Norge. Som jag skrev tidigare är inngångslönen 415.000 och topplönen 1.350.000. You do the math.
Nå har du varit både flåsete OCH använt hersketeknikker på en och samma dag. Nå få du snart ge dig innan det blir styggt..Det var muligens noe flåsete, but still.
Jeg har blant annet ei god venninne som er cabin crew i SAS, og jeg kan love deg at de har måttet tåle betydelig mer kutt og innskrenking av goder enn godt er de siste 6 - 8 år, og de har ingen dans på roser de som bemanner kabinen hos dere, heller. Det jeg mener er at her må man fare forsiktig fram, for selv om det finnes noen som tjener bedre enn dere, er det ikke slik at dere har endt opp som lavtlønnede de senere år. Dere ønsker ikke opinionen og dere egne kolleger som motstandere på grunn av et såpass heftig krav. Ta tiden til hjelp, eller finn et selskap som gir bedre totalpakke, det er en konkurranse der ute. Men man bør i utgangspunktet være litt forsiktige med streikevåpenet om man ikke har blitt grundig tråkket på.
Det fick inte helt som jag hade hoppats på. Alltså, vi har inte en snittlön på 1.230 mill i året. Vem har upp mot 2 miljoner per år siden du vet allt detta? Jag vet att det går att få till, men då har du skilsmässa och stundande hjärtinfarkt bankande på dörren. (Plus att du måste ha allt av tillägstjänster som går att få internt. Mao, långt, långt, från något som helst snitt)Okidokey, ifølge finansekspert.no er median lønn for Flygere/Pilot "kun" 1.230.000.- i året.
Ganske tett på 200% av snitt i Norge.
Argumentasjonen minner litt om mange milliardærer som skyver en som har et verksted til 20milloner foran seg, for å slippe formuesskatt.
Kanskje Pilot foreningen hadde fått litt mere sympati om deres fokus var på å heve inngangs lønnen, og ikke å heve de best betalte opp mot 2 millioner?
Ifølge NTB vil lønnskravet innebære at piloter med høyest ansiennitet vil få drøye 1.9 millioner i grunnlønn.Det fick inte helt som jag hade hoppats på. Alltså, vi har inte en snittlön på 1.230 mill i året. Vem har upp mot 2 miljoner per år siden du vet allt detta? Jag vet att det går att få till, men då har du skilsmässa och stundande hjärtinfarkt bankande på dörren. (Plus att du måste ha allt av tillägstjänster som går att få internt. Mao, långt, långt, från något som helst snitt)
Hade varit fint om vi kunde hålla snittlön och topplön separerade.
Säkert en smula naivt av mig att försöka mig på reela tal och siffror, men skit också, kan inte låta felaktigheter stå oemotsagda.
Ifølge NTB vil lønnskravet innebære at piloter med høyest ansiennitet vil få drøye 1.9 millioner i grunnlønn.
Beklager at jeg var så flåsete å skrive oppimot 2 millioner, tar kritikk på det.
Tiderna har onekligen förändrar sig. Men, en kan också vända på steken. Fråga en av de gamla SAS-piloterna hur många timmar de producerade den gången. Vi producerar i dag dubbelt av vad den gamla garden gjorde och är en generation försökaniner. Att flyga 300-400 timmar/år var standard den gång. Nu ligger vi på 800-900..En venninne av meg jobbet på 80tallet som internasjonal flyvertinne i SAS, dengang relativt lukrativt.
En uke fly til LA, 3 dager i en bungalow med basseng og all inclusive, tilbake til Oslo, en uke fri og så noe lignende til Dubai.
Lønn langt over en offentlig saksbehandler, slik er det ikke lengre.
Nattog konduktør Oslo København, ned på natta, 2 døgn på hotell i København, tilbake til Oslo og friperiode.
Slik er det ikke lengre.
All respekt for piloter, at de tjener godt helt okei, men i opinionen begynner dere å få en standing som heismontører hadde på 80tallet.
Inte bara det, dengang var flyvertinner snygga tjejer, nu är många av dom för fan nestan pensionärerTiderna har onekligen förändrar sig. Men, en kan också vända på steken. Fråga en av de gamla SAS-piloterna hur många timmar de producerade den gången. Vi producerar i dag dubbelt av vad den gamla garden gjorde och är en generation försökaniner. Att flyga 300-400 timmar/år var standard den gång. Nu ligger vi på 800-900..
Inte bara det, dengang var flyvertinner snygga tjejer, nu är många av dom för fan nestan pensionärer
Jeg vet ikke - det varierer sikkert, men på svært generelt grunnlag lar store deler av det offentlige kapitalen sin forvitre ved at ting ikke blir vedlikeholdt, det er til dels enorme etterslep på bygninger og infrastruktur som veier og vann/avløp. Det er gøy å bygge ting og åpne ting, ikke fullt så morsomt å holde ting ved like. På en annen side har kommuner tvungne avdrag på gjelden som skal tilsvare nedskrivingene.^ Kommunal gjeld er vel stort sett lik kommunale investeringar. Det er vel nesten aldri at kommunen byggjer noko og betalar frå sparepengane sine? Eller at dei låner direkte til drift?
Små kommunar må ha veldig mange av dei samme bygga, vegane osb som store, og at det ikkje er enorme summar å spare på å byggja smått.
Slik eg har forstått det, er nybygg investering og vedlikehald drift. Vidare, å kjøpe iPad og Chromebook er investering (!), ekstra kontaktlærar i småskulen drift.men på svært generelt grunnlag lar store deler av det offentlige kapitalen sin forvitre ved at ting ikke blir vedlikeholdt, det er til dels enorme etterslep på bygninger og infrastruktur som veier og vann/avløp. Det er gøy å bygge ting og åpne ting, ikke fullt så morsomt å holde ting ved like.
Løpende vedlikehold er, i motsetning til mye annet en kommune driver med, ikke en pålagt ting de må levere. Å drive ymse former for forebyggende arbeid stiller også fort i samme liga, det kuttes og neglisjeres for å prioritere andre ting vel vitende om at det mest sannsynelig kommer en Mye Større Regning noen år frem i tid. Det har over lang tid blitt veldig mye som er bestemt og pålagt fra sentralt hold så frihetsgradene er gjerne ikke allverdens på lokalplanet. Dette gjelder forsåvidt generelt i det norske samfunn og er ikke begrenset til kommunepolitiske prioriteringer.En tommelfingerregel tilsier at en må bruke rundt en prosent av nybyggkostnaden til vedlikehold hvert år.
Å spare penger på vedlikehold, er som å overtrekke bankkontoen. Du må betale tilbake med renter pluss overtrekksgebyr. Når en har forsømt vedlikeholdet i 30 år, er gjerne forfallet så framskredent, at det er like billig å bygge nytt. Hadde en vedlikeholdt jevnlig, har en kanskje brukt en tredjedel så mye. En vaktmester eller to kan spare inn veldig mye penger på å holde forfallet i sjakk.
For kommunepolitikerene er dette enkelt - Budsjettene er hele tiden presset, og de sliter med hva de skal kutte. Byggvedlikehold har ikke foreldre eller andre interessegrupper som går i tog eller skriver flammende innlegg i avisa og på facebook, så dermed skyver de på vedlikeholdsbudsjettene. Problemet er at vedlikehold får aldri tilbake disse pengene, så de får ikke gjort innhogg i forfallet.
Når en har forsømt vedlikeholdet i 30 år, er gjerne forfallet så framskredent, at det er like billig å bygge nytt. Hadde en vedlikeholdt jevnlig, har en kanskje brukt en tredjedel så mye. En vaktmester eller to kan spare inn veldig mye penger på å holde forfallet i sjakk.
Eg er einig i mykje av dette.Løpende vedlikehold er, i motsetning til mye annet en kommune driver med, ikke en pålagt ting de må levere. Å drive ymse former for forebyggende arbeid stiller også fort i samme liga, det kuttes og neglisjeres for å prioritere andre ting vel vitende om at det mest sannsynelig kommer en Mye Større Regning noen år frem i tid.
På skulen eg arbeidde før (fylkeskommunal) hadde vi lenge ein lokal "teknisk driftsleiar" som fungerte om lag som ein gamaldags vaktmeister. Fantastisk arbeid - og han var respektert og frykta av både lærarar og elevar (litt som Nask/Filch i Harry Potter).I dag gjøres det ingenting annet enn knapt no å "registrere" feil og forfall... og budsjett til vedlikehold er stort sett ikke-eksisterende..
Kommunalt vedlikehold er et interessant tema... her i kommunesentret jeg bor var det for 40 år siden 8 vaktmestre, fordelt på rådhus,skoler, idretts og svømmehall... Nå er det 2 - siger og skriver to - som i tillegg har både helsesenter og omsorgsboliger og litt annet... De gamle for 40 år side reparerte og vedlikeholdte faktisk ting ( utenom større jobber utvendig og innvendig)... I dag gjøres det ingenting annet enn knapt no å "registrere" feil og forfall... og budsjett til vedlikehold er stort sett ikke-eksisterende..