Politikk, religion og samfunn Hva har gått galt i Norge?

  • Trådstarter Desillusjonert
  • Startdato

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.267
    Antall liker
    13.762
    Jeg ble en gang valgt til redaktør i en studentavis nettopp fordi mine forgjengere i redaktørstolen hadde publisert «journalistikk» på dette nivået. Da var det skattelistene de hadde forlest seg på, og insinuasjonene gjaldt hvordan en navngitt person i universitetsmiljøet hadde økt formuen uten å kunne vise tilsvarende skattbar inntekt. «Vi bare spør.»

    Vel, svaret var at han hadde arvet en tante. Deretter ble hele den redaksjonen byttet ut ved første korsvei. (Det var kanskje en grunn til at avisens jubileumsbok ved 100-års-jubileet delte inn avisens historie i fire bolker, hvor de tre vannskillene var andre verdenskrig, studentopprøret i ‘68, og meg.)

    Dette nivået fra NRK-oppslaget er ikke godt nok engang for en studentavis.
    jeg er usikker på om NRK skjønner hvor kapitalt de har driti seg ut her. Eneste som er flauere er hun skatteprofrssordams som, om hun er korrekt sitert, må være fullstendig nedsnødd. Tipper de har klappet hverandre stort på ryggen og trodd de skal sette dagsorden og ikke klart å innse hvor stupdumt dette er. Det hele er latterlig dårlig.
     
    • Liker
    Reaksjoner: cox

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.356
    Antall liker
    1.213
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Vi sykler av gårde med bind for øyan ! Skammelig.

    Men iflg en havforsker jeg traff startet utviklingen i Oslofjorden faktisk så tidlig som på 1930 - tallet. De hadde måleserier som strakte seg så langt tilbake som viste dette. Hans fagfelt var forurensning i havet og dens påvirkning .

    Vis vedlegget 1029640


    Oslofjorden, Badeplasser i Oslo | Det er ikke forurensing som dreper Oslofjorden (nettavisen.no)
    Så flott vi har så dyktige politiker til å ta avgjørelser for oss og det bare forsetter. Glad jeg ikke er unge i dag og har et helt liv foran meg i denne verden !
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.699
    Antall liker
    17.819
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    ^ Ja, men de som vokste opp fra 1950ish og frem til +/- Y2K har nok sett det annerledes
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.157
    Antall liker
    10.969
    Så flott vi har så dyktige politiker til å ta avgjørelser for oss og det bare forsetter. Glad jeg ikke er unge i dag og har et helt liv foran meg i denne verden !
    Det er vel neppe noen trøst, men den samme unnfallenhet er et verdensomspennende fenomen. Europas største møkkarenne heter Donau, og den (i lag med mange andre store elver) ender opp i Svartehavet. Underveis passerer den en del millionbyer på B, ingen av dem har renseanlegg, og Donau svelger unna. Ta i tillegg med at i flere av landene er tradisjonen å legge søpla nede ved elva og vente på flom. Og flommen kommer, vær du sikker. Og da ser ikke elvene bra ut, de gjør ikke det. De prydes av en uendelig mengde blå prikker, hver og en av dem er toppen på en vannflaske av plastikk. Om du synes Oslofjorden er ille ute, så er den dessverre ikke alene om et slikt fenomen, tvert om. I en slik sammenheng er vi direkte forsiktige her i landet.

    (Til uka skal jeg for øvrig på Fjordredningskonferansen, det er ikke sånn at politikere og fagfolk snur ryggen til, akkurat)
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.660
    Antall liker
    107.079
    Torget vurderinger
    23
    Indre Oslofjord - helt inn til Utstikker A ved Rådhuset er et gigantisk deponi for tidligere (og relativt nye også) synder. Gadd vite hva som ligger under bunnlaget av uhumskheter og svineri. Jeg er ekte Oslogutt, født, oppvokst og bosatt her uten opphold og jeg husker godt hvordan det var under oppveksten. Hadde en tante og onkel som bodde i Universitetsgata rett ved siden av Nasjonalgalleriet og jeg var der av og til i weekendene. Pleide gå tur med onkel nede på brygga. Det luktet så en kunne spy; ved kaikanten foran byens storstue Rådhuset veltet det kloakk ut av rør, avføring, brukte kondomer, tømte askebeger, all slags menneskeskapt søppel lå og fløt i flere lag! Det var en som falt uti denne suppa og ble alvorlig syk, mulig vedkommende døde - husker ikke lenger. Bunnen var det ikke mulig å få øye på gjennom den gulbrune suppa. Når de forskjellige fergene til øyer og turistruter kom inn, snudde og dro avgårde igjen så bruste det godt i gjørma og en enda mer liflig duft av råttenskap og uidentifiserbare kjemiske forbindelser. Det var helt jævlig.

    Forvillet man seg bort til Akerselva var det enda verre - den var gulbrun som Mekong og så tykk av forurensning at den nesten ikke fløt. Plastposer, flasker, bleier og all slags skrot prydet elvebreddene. Hvis vi sto på brua ved Brugata kunne vi kaste stein ned i elva uten at de sank; de ble liggende oppå denne grauten av svineri! Ubeskrivelig stank. Rett ut i fjorden rant den, forbi uteliggerhusbåten i Bjørvika med solid kurs for Hovedøya.

    Ålefisket var utmerket dersom en tok turen litt lenger bort til Grønlia og Sjursøya - ikke så rart, kloakken gikk rett ut fra bedrestilte beboere i den østre delen av byen...

    Stort bedre var det heller ikke på vestsiden men det var litt mer åpent og større avstander. Men tok du turen til Middagsbukta på innsiden av Langåra så lå dritt & dopapir og fløt, og var man dristig nok til å stupe uti fra båten en fin Sankthansaften risikerte du å komme opp igjen med et større stykke dasspapir vakkert dandert over hodet som parykken på en engelsk dommer...


    Jeg bodde langs Alnaelven i 40 år. Den var interessant serru, kom fra Groruddalen hvor det var mangslungen industri den gangen, og deres etterlatenskaper var mange og varierte! Bl.a. hadde vi malingsfabrikken De Nordiske Destillasjonsverker, NODEST - som hadde produksjon på en bergknaus inntil Alna ( eller Loelva som det het den gang, lokalt) øverst i Kværnerdalen. Der ble det tømt beis, maling og unevnelige kjemikalier rett ut fra fabrikken på baksiden. 20 meter rett ned i elva. Det var tommetjukke lag med svineri på fjellveggen ned i vannet, i tyve-tredve meters bredde! I alle regnbuens farger lenge før Pride var et faktum. Elva var noen ganger rød, andre ganger grønn osv. Stanken var ubeskrivelig gjennom hele dalføret. Hadde @Powerpoint bivånet dette ville harakiri vært eneste sansynlige reaksjon!!
    I skråningen ved siden av fabrikkbygningen, skjult for omverden - der var det deponi for rustne tønner og etterhvert de typiske store blå plastdunkene med lokk festet med metallring. Problemet var bare at tønnene rustet i stykker, restinnholdet rant ut, og metallringene fra plastdunkene korroderte også med løse lokk og lekkasjer som resultat. Et svineri uten like.

    Stort bedre var det ikke lenger opp i elva der den fløt bred og tjukk i dalføret ved tegleverket, på Etterstads østside grensende til jernbanen. Mudderbreddene var tjukke og feite og så forurenset at når vi gutta kastet ukurant murstein nedi så var stanken så ille at vi måtte bare løpe - og da sto vi allerede øverst i skråningen 10-15 m. fra elvebredden!!! Der også hente det at mursteinene ikke sank umiddelbart. Omtrent som når en legger en solid smørklatt i midten av rømmegrøten. Men denne rømmegrøten langs Alna og Akerselva var definitivt ikke spiselig.
     
    Sist redigert:

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.345
    Antall liker
    2.233
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    godt med litt lokalhistorie fra oslo losen :)
    folk ser på meg rart når jeg sier jeg aldri skal bade i oslofjorden men ser at magefølelsen var rett
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.501
    Antall liker
    12.102
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Jeg vokste opp på 50 og 60-tallet, innerst i en fjord i Midt-Troms... Da var det smått med renovasjon på landsbygda... Vi bodde i utkanten av kommunesentret, og nest etter oss var et stykke vei langs sjøen uten hus. Dette veistykket fungerte som søppelplass for bl.a. stedets forretninger, hvor søppel av ymse slag havnet rett i grovsteinsfjæra, for så innimellom å bli satt fyr på , slik at røyken fra ødelagte matvarer lå som en eim innover forbi oss og mot kommuensentret. Fjorden fungerte som søppelkasse for alt som ikke kunne brennes, - i alle fall for de som hadde tilgang på båt, og det hadde de fleste. Kloakkrenseanlegg var stort sett ukjent i distriktskommuner og mange byer også... Jeg har siden 1980 hatt eget hus knappe 100m fra fjæra ut mot storhavet, i et lite boligfelt som var nytt på den tida. Hver vår rydda vi stranda for skrot og søppel som kom med sjøen, og St.Hans-bålet var ofte stort som et hus bare av skrot langs et par hundre meter. Det meste hadde tydelige spor av å komme fra skipstrafikken, hvor alt av søppel gikk over bord i den tida. Så begynte det å komme restriksjoner, og i dag er det svært lite søppel langs fjæra - selv om det alltid er noe som tildels også kommer langveis fra.. I dag er det returstasjoner og gjenbruk overalt, og restriksjonene er så mange at det i seg selv kan føre til problemer. Jeg har noe gråstein liggende bak garasjen, som jeg forsøker å bli kvitt, men her i kommunen er det faktisk ingen steder hvor jeg kan dumpe dette lovlig - bortsett fra å levere det som usortert avfall til 4kr/ kilo......Det nytter - men det koster innsats, både av oss som privatpersoner og ikke minst kommunene, som forøvrig gjerne er de første til å skrive seg selv ut av ligninga.....
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.660
    Antall liker
    107.079
    Torget vurderinger
    23
    Sikkert et landsomfattende fenomen, kast driten på sjøen... det ble gjort også på den lille gården til min mors familie i Hardanger. Husker det godt, bæreposer med ikkebrennbart avfall, i den tohjulede tralla ned til nesset på baksiden... uti med det!! 🤬🤬 Selv som liten gutt reagerte jeg på det.
     
    Sist redigert:

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.157
    Antall liker
    10.969
    Indre Oslofjord - helt inn til Utstikker A ved Rådhuset er et gigantisk deponi for tidligere (og relativt nye også) synder. Gadd vite hva som ligger under bunnlaget av uhumskheter og svineri. Jeg er ekte Oslogutt, født, oppvokst og bosatt her uten opphold og jeg husker godt hvordan det var under oppveksten. Hadde en tante og onkel som bodde i Universitetsgata rett ved siden av Nasjonalgalleriet og jeg var der av og til i weekendene. Pleide gå tur med onkel nede på brygga. Det luktet så en kunne spy; ved kaikanten foran byens storstue Rådhuset veltet det kloakk ut av rør, avføring, brukte kondomer, tømte askebeger, all slags menneskeskapt søppel lå og fløt i flere lag! Det var en som falt uti denne suppa og ble alvorlig syk, mulig vedkommende døde - husker ikke lenger. Bunnen var det ikke mulig å få øye på gjennom den gulbrune suppa. Når de forskjellige fergene til øyer og turistruter kom inn, snudde og dro avgårde igjen så bruste det godt i gjørma og en enda mer liflig duft av råttenskap og uidentifiserbare kjemiske forbindelser. Det var helt jævlig.

    Forvillet man seg bort til Akerselva var det enda verre - den var gulbrun som Mekong og så tykk av forurensning at den nesten ikke fløt. Plastposer, flasker, bleier og all slags skrot prydet elvebreddene. Hvis vi sto på brua ved Brugata kunne vi kaste stein ned i elva uten at de sank; de ble liggende oppå denne grauten av svineri! Ubeskrivelig stank. Rett ut i fjorden rant den, forbi uteliggerhusbåten i Bjørvika med solid kurs for Hovedøya.

    Ålefisket var utmerket dersom en tok turen litt lenger bort til Grønlia og Sjursøya - ikke så rart, kloakken gikk rett ut fra bedrestilte beboere i den østre delen av byen...

    Stort bedre var det heller ikke på vestsiden men det var litt mer åpent og større avstander. Men tok du turen til Middagsbukta på innsiden av Langåra så lå dritt & dopapir og fløt, og var man dristig nok til å stupe uti fra båten en fin Sankthansaften risikerte du å komme opp igjen med et større stykke dasspapir vakkert dandert over hodet som parykken på en engelsk dommer...


    Jeg bodde langs Alnaelven i 40 år. Den var interessant serru, kom fra Groruddalen hvor det var mangslungen industri den gangen, og deres etterlatenskaper var mange og varierte! Bl.a. hadde vi malingsfabrikken De Nordiske Destillasjonsverker, NODEST - som hadde produksjon på en bergknaus inntil Alna ( eller Loelva som det het den gang, lokalt) øverst i Kværnerdalen. Der ble det tømt beis, maling og unevnelige kjemikalier rett ut fra fabrikken på baksiden. 20 meter rett ned i elva. Det var tommetjukke lag med svineri på fjellveggen ned i vannet, i tyve-tredve meters bredde! I alle regnbuens farger lenge før Pride var et faktum. Elva var noen ganger rød, andre ganger grønn osv. Stanken var ubeskrivelig gjennom hele dalføret. Hadde @Powerpoint bivånet dette ville harakiri vært eneste sansynlige reaksjon!!
    I skråningen ved siden av fabrikkbygningen, skjult for omverden - der var det deponi for rustne tønner og etterhvert de typiske store blå plastdunkene med lokk festet med metallring. Problemet var bare at tønnene rustet i stykker, restinnholdet rant ut, og metallringene fra plastdunkene korroderte også med løse lokk og lekkasjer som resultat. Et svineri uten like.

    Stort bedre var det ikke lenger opp i elva der den fløt bred og tjukk i dalføret ved tegleverket, på Etterstads østside grensende til jernbanen. Mudderbreddene var tjukke og feite og så forurenset at når vi gutta kastet ukurant murstein nedi så var stanken så ille at vi måtte bare løpe - og da sto vi allerede øverst i skråningen 10-15 m. fra elvebredden!!! Der også hente det at mursteinene ikke sank umiddelbart. Omtrent som når en legger en solid smørklatt i midten av rømmegrøten. Men denne rømmegrøten langs Alna og Akerselva var definitivt ikke spiselig.
    Jeg har brukt Oslofjorden både over og under vann siden slutten av 60-tallet, har til og med dykket et par ganger i Middagsbukta etter sesong, i forbindelse med ryddedugnad. Ligger mye campingstoler, kaffekjeler, flasker og mye annen drit der nede, ja. Og mudderbunn garanterer null sikt, det blir å føle seg fram med hendene...
    Fjorden ble mye bedre etter åpningen av VEAS, og var egentlig veldig bra utover 90-tallet. Men deretter har det vært en langsom nedtur, og nå er det svært, svært tydelig at indre Oslofjord har stor åndenød. Det er bånntrist å se på. Et lite lyspunkt at Ærfuglene har poppet opp over alt, de var ikke tilstede på 90-tallet. Men ettersom måkene strir med å finne mat til ungene sine, går det ofte hardt ut over de små nøstene som svømmer etter mamma; ærfuglene er tidlig ute med ruging...
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.501
    Antall liker
    12.102
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Kaste på sjøen, brenne eller grave ned.... det var løsningen.. Jeg kjenner personlig til en del nedgravde biler, - i tillegg til det som var åpne kommunale fyllinger som i dag bare er dekt over med stein og jord....
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.660
    Antall liker
    107.079
    Torget vurderinger
    23
    godt med litt lokalhistorie fra oslo losen :)
    folk ser på meg rart når jeg sier jeg aldri skal bade i oslofjorden men ser at magefølelsen var rett
    Vi bodde i telt på Langøyene flere somre - fattige som vi var på penger (men ikke på kameratskap, samhold og gode opplevelser) så var dette en finfin ferieløsning. Der ble det badet lystig, spesielt fra sandstranden som ligger bortvendt fra byen, med utsikt til Nesodden. Reneste sørlandet, og vannet var ikke spesielt ille der heldigvis. Men jeg ville aldri badet på Sørenga, ved Operaen eller ved Aker brygge...
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.660
    Antall liker
    107.079
    Torget vurderinger
    23
    ^Men jeg har lært på HFS at personlig innsats betyr ikke noe.
    Ja - magien i å ubetydeliggjøre ting når tallene blir brutt ned til lavest/færrest mulige enheter er helt utrolig! Funker ofte. Klassisk amerikansk konsept - enten det gjelder mennesker, ting eller penger. Kun $ 0.99 / dag - det er jo ingen ting 😃 men det blir jo faktisk drøyt $ 361.00 i løpet av året, et beløp som for mange mennesker faktisk utgjør en god del.

    "Det hjelper ikke hva JEG bidrar med i det store bildet" Uopplyst, ignorant, arrogant, oppgitthet, mange merkelapper en kan henge på folk i så måte - MEN - når det er noen millioner "jeg" x lengre tid så monner det faktisk. Vi har alle et ansvar for å gjøre vårt beste, ikke det verste..
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.660
    Antall liker
    107.079
    Torget vurderinger
    23
    Sluket er i det samfunnskritiske hjørnet i dag som dere forstår!! 😃 😃 😃
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.557
    Antall liker
    10.021
    Jeg er født og oppvokst ved Frierfjorden, avløpet til Norsk Hydro og noen papirfabrikker. Vi kunne såvidt bade frem til 1960, men senere gikk den fine sandstranden over til gjørme. 50 år senere har badestranden dukket opp igjen, men man skal vel fremdeles ikke rote for mye på bunnen av fjorden enkelte steder. Egentlig ser det relativt lyst ut for fjorden da industrien langs den virkelig har skjerpet seg.
    Det samme gjelder utslipp til luft. Smog, som tidligere var vanlig, er nå helt fraværende. Porsgrunn var innhyllet i en gul tåke fra Hydro og Brevik var grå grunnet sementfabrikken der.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.259
    Antall liker
    9.130
    Sted
    Oslo
    Veldig mange i klimatråden som hevder at Norges utslipp av klimagasser utgjør så lite globalt at det kan vi se helt bort fra.
    Like logisk som å si at den dritten/søplet/plasten jeg slenger i naturen utgjør fryktelig lite i forhold til hvor mye som slenges av de andre 5.5 millioner nordmenn.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.557
    Antall liker
    10.021
    Veldig mange i klimatråden som hevder at Norges utslipp av klimagasser utgjør så lite globalt at det kan vi se helt bort fra.
    Like logisk som å si at den dritten/søplet/plasten jeg slenger i naturen utgjør fryktelig lite i forhold til hvor mye som slenges av de andre 5.5 millioner nordmenn.
    Da pleier jeg å spørre om det er greit at jeg hiver søppelet mitt i deres hage. Mitt bidrag til søppelberget er jo så mikroskopisk at det ikke burde merkes.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.501
    Antall liker
    12.102
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå er det likevel et faktum at norsk utslipp av klimagasser som for noen få år siden utgjorde 0,2% av verdenstotalen utgjør fint lite, når de tunge forurenserne i verden heller øker med mange prosent pr. år.... det er likevel ikke det samme som at vi skal gi faen - men det monner faktisk fint lite i den store sammenhengen....
     

    alipax

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.03.2003
    Innlegg
    1.368
    Antall liker
    373
    Sted
    Herja
    Torget vurderinger
    2
    Jeg er født og oppvokst ved Frierfjorden, avløpet til Norsk Hydro og noen papirfabrikker. Vi kunne såvidt bade frem til 1960, men senere gikk den fine sandstranden over til gjørme. 50 år senere har badestranden dukket opp igjen, men man skal vel fremdeles ikke rote for mye på bunnen av fjorden enkelte steder. Egentlig ser det relativt lyst ut for fjorden da industrien langs den virkelig har skjerpet seg.
    Det samme gjelder utslipp til luft. Smog, som tidligere var vanlig, er nå helt fraværende. Porsgrunn var innhyllet i en gul tåke fra Hydro og Brevik var grå grunnet sementfabrikken der.
    Ja, den gule tåka og lukta fra den dro seg noen ganger helt til Geiteryggen i Skien, rett i nærheten av der jeg vokste opp. Dette ble mye bedre ut på -90 tallet.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.465
    Antall liker
    3.829
    Torget vurderinger
    4
    Er ifra Ekstrand og det var dioksinprat på 80 tallet husker jeg. Ble vel rydda opp. Spiste ikke krabbene ved brygga heller. Pus fikk fisken også. Men bada hele tiden.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.660
    Antall liker
    107.079
    Torget vurderinger
    23
    Nå er det likevel et faktum at norsk utslipp av klimagasser som for noen få år siden utgjorde 0,2% av verdenstotalen utgjør fint lite, når de tunge forurenserne i verden heller øker med mange prosent pr. år.... det er likevel ikke det samme som at vi skal gi faen - men det monner faktisk fint lite i den store sammenhengen....
    Det er selvsagt riktig, tall- og statistikkmessig sett. MEN;

    Det som kanskje monner er muligens eksempelets makt, delaktighet i påvirkning av lover, overføring av teknologi og bistand slik at de verste svina kan forbedre seg. Det bør være Norges viktigste bidrag.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.557
    Antall liker
    10.021
    Ja, den gule tåka og lukta fra den dro seg noen ganger helt til Geiteryggen i Skien, rett i nærheten av der jeg vokste opp. Dette ble mye bedre ut på -90 tallet.
    Tåken/lukten drev også ut til Rugtvedt der jeg gikk på skole. Sikten var noen ganger en armlengde eller to og lukten,...ekkel. Det hendte vi loset biler gjennom de verste tåkebankene på hovedveien. Vi syklet da på den hvite stripen og bilen lå bokstavelig talt hakk i hæl. Ble litt belønning når tåkebanken var passert og da var det bare å gå over på andre siden av veien og ta med et par biler den andre veien.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.267
    Antall liker
    13.762
    Da pleier jeg å spørre om det er greit at jeg hiver søppelet mitt i deres hage. Mitt bidrag til søppelberget er jo så mikroskopisk at det ikke burde merkes.
    Forsøpling og utslipp av klimagasser har ikke veldig mye med hverandre å gjøre. Førstnevnte er, i alle fall på individnivå, først og fremst et spørsmål om folkeskikk. mens det på samfunnsnivå er et spørsmål om forvarlig håndtering av søppel. Utslipp derimot er langt på vei kun et spørsmål om generell levestandard og om man ser stort på det så sklarer det med disponibel inntekt siden det først og fremst er den som definerer ens materielle levestandard. Utslipp av klimagasser måles i CO2-ekvivalenter og ikke av hvilke tanker man tenker eller meninger man har. Det er en ren funksjon av hva man gjør, eller ikke gjør.

    Produksjon av søppel henger jo også sammen med ens materielle levestandard, men man kan fint prdodusere mye søppel uten å forsøple.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.501
    Antall liker
    12.102
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    For å være helt ærlig, så tror jeg at nordmenns største bidrag er å slutte å kjøpe klær og annet skrot over evne, slik det foregår i dag..
    Jeg har den lokal gjenvinningsstasjonen rett borti høgget, og det er nokså sjukt å se hva som kasseres, samt at diverse Fretex og Uff containere rundt om i lokalmiljøet er konstant fulle til over toppen....
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.267
    Antall liker
    13.762
    For å være helt ærlig, så tror jeg at nordmenns største bidrag er å slutte å kjøpe klær og annet skrot over evne, slik det foregår i dag..
    Jeg har den lokal gjenvinningsstasjonen rett borti høgget, og det er nokså sjukt å se hva som kasseres, samt at diverse Fretex og Uff containere rundt om i lokalmiljøet er konstant fulle til over toppen....
    I 2019, ble det generert over 12 millioner tonn avfall i Norge: 2,4 millioner tonn fra husholdninger (20 %), 1,8 millioner tonn fra industrien (15 %), 3,2 millioner tonn fra bygge- og anleggsvirksomhet (26 %), 2,2 millioner tonn fra tjenesteytende næringer (18 %) og 2,5 millioner tonn fra andre eller uspesifisert næring (20 %). Bygge- og anleggsvirksomheten er den største kilden til avfall i Norge, mens avfallsmengden fra husholdningene er ganske stabil. Nær 71 prosent av det samlede avfallet (12 millioner tonn) ble gjenvunnet og cirka 41 prosent ble materialgjenvunnet.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.699
    Antall liker
    17.819
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    Forvillet man seg bort til Akerselva var det enda verre - den var gulbrun som Mekong og så tykk av forurensning at den nesten ikke fløt.
    Det var ille nok helt oppe ved Stilla til langt utpå 80-tallet. Man badet ikke nedenfor Brekkedammen
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.356
    Antall liker
    1.213
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Klart Norge er en lite fjert i det store landskapet, men det hjelper om alle gjør litt!

    Derfor er jeg rimelig oppgitt over folk som slipper ting der de står, anda til en meter fra søppelkassa. Går med hund 1-2 timer daglig og kan plukke en pose med søppel nesten hver dag om jeg går inn for det. Som regel blir det ett og annet om søppelkassa ikke er langt unna. Forstår det ikke - i det siste har det snødd papirlommetørkler :(

    Det som skremmer nesten mest er at vi ser at antall arter som dør, det være seg landyr, fisk og insekter, er nesten like stort som når dinosaurene døde ut. Den eneste arten som øker er mennesket, men vi går nok på en kjempesmell før vi aner.

     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.501
    Antall liker
    12.102
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Når man ligger ute på veien på tur, kan man rett som det er observere ting som kommer ut av bilvinduer... gatekjøkkenbokser, brusbokser, div div... heldigvis er det færre som drikker fra flasker, som slett ikke var uvanlig før....
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.660
    Antall liker
    107.079
    Torget vurderinger
    23
    Sånne svin... skulle fått tak i de og stappet søppla opp i ræva på de så de måtte fordøye det i revers..🤬🤬
     

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.536
    Antall liker
    13.485
    Indre Oslofjord - helt inn til Utstikker A ved Rådhuset er et gigantisk deponi for tidligere (og relativt nye også) synder. Gadd vite hva som ligger under bunnlaget av uhumskheter og svineri. Jeg er ekte Oslogutt, født, oppvokst og bosatt her uten opphold og jeg husker godt hvordan det var under oppveksten. Hadde en tante og onkel som bodde i Universitetsgata rett ved siden av Nasjonalgalleriet og jeg var der av og til i weekendene. Pleide gå tur med onkel nede på brygga. Det luktet så en kunne spy; ved kaikanten foran byens storstue Rådhuset veltet det kloakk ut av rør, avføring, brukte kondomer, tømte askebeger, all slags menneskeskapt søppel lå og fløt i flere lag! Det var en som falt uti denne suppa og ble alvorlig syk, mulig vedkommende døde - husker ikke lenger. Bunnen var det ikke mulig å få øye på gjennom den gulbrune suppa. Når de forskjellige fergene til øyer og turistruter kom inn, snudde og dro avgårde igjen så bruste det godt i gjørma og en enda mer liflig duft av råttenskap og uidentifiserbare kjemiske forbindelser. Det var helt jævlig.

    Forvillet man seg bort til Akerselva var det enda verre - den var gulbrun som Mekong og så tykk av forurensning at den nesten ikke fløt. Plastposer, flasker, bleier og all slags skrot prydet elvebreddene. Hvis vi sto på brua ved Brugata kunne vi kaste stein ned i elva uten at de sank; de ble liggende oppå denne grauten av svineri! Ubeskrivelig stank. Rett ut i fjorden rant den, forbi uteliggerhusbåten i Bjørvika med solid kurs for Hovedøya.

    Ålefisket var utmerket dersom en tok turen litt lenger bort til Grønlia og Sjursøya - ikke så rart, kloakken gikk rett ut fra bedrestilte beboere i den østre delen av byen...

    Stort bedre var det heller ikke på vestsiden men det var litt mer åpent og større avstander. Men tok du turen til Middagsbukta på innsiden av Langåra så lå dritt & dopapir og fløt, og var man dristig nok til å stupe uti fra båten en fin Sankthansaften risikerte du å komme opp igjen med et større stykke dasspapir vakkert dandert over hodet som parykken på en engelsk dommer...


    Jeg bodde langs Alnaelven i 40 år. Den var interessant serru, kom fra Groruddalen hvor det var mangslungen industri den gangen, og deres etterlatenskaper var mange og varierte! Bl.a. hadde vi malingsfabrikken De Nordiske Destillasjonsverker, NODEST - som hadde produksjon på en bergknaus inntil Alna ( eller Loelva som det het den gang, lokalt) øverst i Kværnerdalen. Der ble det tømt beis, maling og unevnelige kjemikalier rett ut fra fabrikken på baksiden. 20 meter rett ned i elva. Det var tommetjukke lag med svineri på fjellveggen ned i vannet, i tyve-tredve meters bredde! I alle regnbuens farger lenge før Pride var et faktum. Elva var noen ganger rød, andre ganger grønn osv. Stanken var ubeskrivelig gjennom hele dalføret. Hadde @Powerpoint bivånet dette ville harakiri vært eneste sansynlige reaksjon!!
    I skråningen ved siden av fabrikkbygningen, skjult for omverden - der var det deponi for rustne tønner og etterhvert de typiske store blå plastdunkene med lokk festet med metallring. Problemet var bare at tønnene rustet i stykker, restinnholdet rant ut, og metallringene fra plastdunkene korroderte også med løse lokk og lekkasjer som resultat. Et svineri uten like.

    Stort bedre var det ikke lenger opp i elva der den fløt bred og tjukk i dalføret ved tegleverket, på Etterstads østside grensende til jernbanen. Mudderbreddene var tjukke og feite og så forurenset at når vi gutta kastet ukurant murstein nedi så var stanken så ille at vi måtte bare løpe - og da sto vi allerede øverst i skråningen 10-15 m. fra elvebredden!!! Der også hente det at mursteinene ikke sank umiddelbart. Omtrent som når en legger en solid smørklatt i midten av rømmegrøten. Men denne rømmegrøten langs Alna og Akerselva var definitivt ikke spiselig.
    Den såkalte samfunnsutviklingen med sin industrihistorie har medført mye faenskap, ofte fordi man ikke viste bedre eller den gang ikke kunne nyttiggjøre seg produktet som den gang ble klassifisert som avfall eller til bry. Så er det selvfølgelig slik at masse fast og flytende har blitt kastet eller tømt på havet, ut i vassdrag eller dumpet i en innsjø. Det dumme med dette er at menneskeheten så vidt har begynt å forstå at vi lever på en liten blå kule som kan sammenlignes med et romskip. Altså kommer ingenting ut her i fra, men alt blir her og vil over tid påvirke økosystemene og ha en effekt på human helse. Det er bare å sjekke ut vår tids vidunder kjemikalier per-, og polyfluorerte forbindelser (PFAS) som er benyttet i allverdens produkter i tillegg til brannskum, spesielt ved lufthavner. Dette er overflateaktive stoffer som finnes i GORETX produkter, møbelstoff, gulvbelegg, maling, matemballasje osv.osv. De er vann, fett og oljeavstøtende. Altså, kjekt å ha! Vi finner stadig ut mer og mer om enkelte av de nærmere 10 000 forbindelsens uheldige effekt på planter, insekter, strandbiota, fisk, dyr og mennesker. De meste kjente forbindelsene som nevnes i den sammenheng er PFOS og PFOA, to forbindelser som kan gi nevrotoksikologiske effekter og/eller være potensielt kreftfremkallende. Det er bare å søke på nettet.

    Så er det nok slik at undertegnede ikke hadde begått "harakiri" den gang de villede utslippene til vassdragene rundt Oslofjorden og indre Oslofjord pågikk som verst, men jeg ville vel heller søkt etter muligheter for å få ledelsen til diverse foretak og fabrikker i gapestokken, dømt eller forsvinne i det stille. Eksempelvis er det jo mulig å drikke maling ;) nok sludder og dagdrømming.

    Om man lurer på noe omkring forurensingshistorikk omkring vassdragene som har sitt utløp til indre Oslofjord, og fjorden selv, så er rapportarkivet til Norsk Institutt for Vannforskning (https://www.niva.no/) en nær sagt uuttømmelig kilde. For NIVA sto Oslofjorden allerede i starten av 60-tallet på dagsorden som forskningsobjekt med fokus på å finne årsakene, og deretter sette inn tiltak.

    Undertegnede har vært med på utallige tokt med prøvetaking av sedimenter fra Drøbak til indre havn fra ca.1990 frem t.o.m kontrollprøvetaking av sjøbunn etter den famøse mudringen av Oslo havn (2006-2008). Mangt og meget kan sies om sistnevnte operasjon, men nøyer meg med å si at som vanlig kom miljø til kort. Manglende vilje og kompetanse fra det politiske byråkratiet, og ikke minst kunnskapsvakuumet hos de faglige kontrollinstansene var særs ødeleggende for noe som kunne ha virket langt bedre. Og da har jeg ikke en gang nevnt "dypvannsdeponiet" ved Malmøykalven :mad::oops::cry:

    Så er det en gang slik at alle monner drar, og det og unnskylde sin egen manglende tiltakslyst og forståelse av miljøaspektet ved å bidra i det små, og at dette hjelper for det første lokalt og over tid regionalt. INGEN kan juge på seg at det ikke betyr noe om jeg lar den plastposen, is papiret, polystyrenesken du hadde med hamburgeren din på stranda i, snusesken, engangsgrillen osv bare ligge, FORDI MITT bidrag blir/er så lite i den store sammenheng. Ikke glem eksempelets makt, og jeg har blitt kalt mye rart på min vei når jeg har plukket opp avfall etter andre langs stier, turveier og strender. Mitt avkom og jeg har siden de var 4 år gamle ALLTID startet med å rydde stranda/badeplassen vi skal kose oss på og ved. Så vist hjelper det.

    Nylig kom det en ny rapport som tok for seg nordmenns dårlige vaner med å slenge søppel langs norske veier. Neida, det er ikke et stort volum i det store hele, men effekten av det som kastes er langt ut over visuell irritasjon og sakte frigivelse av mikroplast, metaller og organiske mikroforurensninger til jordsmonnet. Noe av søppelet tas opp av fôrhøsteren til bonden :oops: og det er krise for Dagros med flere som tygger i seg sylskarpe metallbiter fra aluminiumsbokser, snusposer (dette er faktisk en plastfiberduk med tobakk i), mange forskjellige plast typer fra ymse produkter og ikke minst knust glass (dette var verre før plastflasker og aluminiumsbokser tok over).

    Så atter en gang blir min hovedkonklusjon at hovedproblemet for miljøet er at det er for mange dyr på 2 bein på planten, samt den helt absurde skjevfordelingen av ressurser vi rår over. Så i mangel av noe annet heier jeg på Ozonlaget Sluket ;) og fortsetter å stå på mitt etter >35 års virke, forhåpentligvis i miljøets tjeneste.
     
    Sist redigert:

    amason

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.11.2017
    Innlegg
    2.718
    Antall liker
    2.203
    Torget vurderinger
    8
    Akkurat det resultatet forundret meg ikke.
    Nei og det ser ut til at jeg ikke er alene hvis en skal stole noenlunde på svenske målinger i div media slik som valgmålinger her! Ikke alle som deler samme syn som 4-5 stk her inne 🙏
     

    Roald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2005
    Innlegg
    5.464
    Antall liker
    2.711
    Torget vurderinger
    1
    Alt går når det er kamuflert som grønt......
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn