Politikk, religion og samfunn Russland - En tikkende bombe eller bare fjas?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.528
    Antall liker
    9.972
    Du fortsetter å dumme deg ut. Holdt på å kalle deg en tufs, men skal avstå fra det. Kan du fortelle hva det er du finner så gjevt med Trump? Han har vel vist for hele verden hva han står for?
    Trump hører til høyresiden av amerikansk politikk så da må han være bra. Så da så.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.971
    Antall liker
    8.737
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Selvsagt. For høyresiden i USA må jo være lik høyresiden i Norge og Europa og ikke langt utenfor farbar vei på noe europeisk politisk kart.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.971
    Antall liker
    8.737
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Nettopp. For høyresiden i USA har Frp forlengst forsvunnet ut av syne i bakspeilet. Sverigedemokratene og AFD kan knapt skimtes i det fjerne.
     

    BurntIsland

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.02.2006
    Innlegg
    8.669
    Antall liker
    12.147
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    2
    Dessverre bak betalingsmur. Artikkelforfatteren hevder at europeisk våpen og ammunisjonsproduksjon er på ca 1/3 av det ukrainerne ble lovet. Det er EU komissær Thierry Breton som har overdrevet kapasiteten, og kastet blår i øynene på Ukraina (og oss). Noen ganger lurer jeg på om Ukrainas støttespillere i vest virkelig vil at Ukraina skal vinne..

     

    RojohII

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2011
    Innlegg
    4.427
    Antall liker
    1.851
    Sted
    Karmøy - Rogaland
    ...men de kan jo fortsatt lage helvete hvis de bruker arsenalet til "internt" bruk, og sannsynligvis mer treffsikker enn POTUS. Da gjenstår det bare å vitse om Europa...
     
    Sist redigert:

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.384
    Antall liker
    2.923
    Krigen e skikkelig heit nå om dagen. F eks skal temperaturen på dagtid i Zaporizhzhia øst i Ukraina ligge på mellom 35 og 40 grader de neste 10 dagene.

    Stanken av russiske lik som ligger og råtner på bakken må jo være forferdelig.
     

    Stover

    Tittel… itt
    Ble medlem
    03.04.2022
    Innlegg
    701
    Antall liker
    2.324
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Mtp opphissingen rundt Natolands bidrag inn mot mål på Russisk banehalvdel. Jeg er tilbøyelig til å tenke at noen må vise klokskap nå!
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.384
    Antall liker
    2.923
    …minst like mange mot Zelenskyj er det grunn til å tro.

    Og hvis du holder en pistol mot tinningen min og jeg er nødt til å inngå et veddemål, så myrdes Zelenskyj først.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.547
    Antall liker
    106.660
    Torget vurderinger
    23

    Vladimir Putins mislykkede krig har snudd alt på hodet.


    Ingen vet vel sikkert hva Vladimir Putin hadde i tankene da han beordret angrepet på Ukraina i 2022. Grovt ulovlig, uansvarlig, umoralsk og irrasjonelt. Men lå det allikevel objektive eller rasjonelle grunner bak? Ja, særlig fire.

    Men først: Putin har bygget opp et narrativ om Moskvas eierrett til Ukraina fra vikingtiden av. Og om at Vesten har tilsidesatt legitime russiske sikkerhetsinteresser, at Vesten orkestrerte kupp i Kyiv i 2014 og er på et slags korstog for å ensrette verden, holde Russland nede og hindre dets rettmessige plass som ledende makt og sivilisasjon. «Vesten» er nå USAs finansielle, industrielle og onde politiske elite. Vi andre er lakeier som ikke skjønner vårt eget beste.

    Vanskelig å tro
    For oss fortoner dette seg som grotesk og forvrengt. Det er vanskelig å tro at noen i det hele tatt kan falle for slikt tøv. «Folkemord» i Donbas, tvungen demilitarisering og nøytralitet, «denazifisering», avstraffing av «kuppmakere og Bandera-tilhengere» i Ukraina. Det er falske og merkelige påskudd for krig.


    Men åpenbart har Putin i 2022 trodd at det forelå et mulighetsvindu for suksess, både for hans regime og dets idé, men hånd-i-hånd med det: gjenreisning av russisk makt og innflytelse, som europeisk og global stormakt, som en fryktet tungen på vektskålen i alle vesentlige sikkerhets- og samarbeidsspørsmål i Europa og verden.

    Putin synes å ha konkludert:

    • Ukrainerne lar seg ikke kue av separatisme, Minsk-protokoller, cyber-operasjoner og annen undergraving
    • Et militært sjokkangrep vil få Kyiv-regimet til å ramle. Et Russland-vennlig styre vil bringe Ukraina inn i den løse unionsstaten med Russland og Belarus, og for alltid skrinlegge planer om NATO- og EU-medlemskap.
    • Vesten er forvirret, splittet og svak. De vil ikke makte å gripe inn, og etter hvert – sikkert motvillig – leve med nyordningen, slik som etter Georgia i 2008 og Krym i 2014.
    • Sjokkangrep, undertvingelse av Ukraina og ydmykelse av Vesten vil imponere resten av verden, virke som gunstig medisin på «det nære utland», øke sjansene for utvidelse av unionsstaten eller Den eurasiske økonomiske unionen, og gjenreise forståelse for Russlands interesser og rettigheter, og respekt for Russlands maktmidler.
    Putin har ikke nådd noen av disse militære og politiske målene. At krigsmålene så er blitt endret til faktisk erobring og russifisering av ukrainsk territorium er både latterlig og tragisk.

    Putin har grunn til nervøsitet. For under overflaten av Putins krigsmål lurer nemlig fire svært alvorlige, nærmest «umulige» utfordringer for Russland. Hverken han eller krigspropagandaen snakker om disse, men de er klare «objektive» trusler som han nok har håpet effektivt ville kunne avbøtes med rask seier i «spesialoperasjonen».


    Putin må være mer enn uroet over følgende:

    1. Russland/Den russiske føderasjon er i realiteten et usikkert imperium. Det holdes sammen hovedsakelig av svært sentralisert makt, et omfattende kontrollapparat, politisk ensretting og intens propaganda, blant annet om å være omringet av fiender. Det er ikke nødvendigvis en tilpasningsdyktig eller konkurransekraftig modell. Og befolkningens oppslutning kan fort snu. Men en løsere og demokratisk føderasjon er for Putin ingen opsjon. Han venter sannsynligvis ikke annet enn oppblussing av suverenitetskrav og separatisme som i Sovjetunionens siste år og føderasjonens første.

    2. Russland har mistet sin demografiske overlegenhet og har ingen mulighet i dette århundret til å gjenvinne posisjonen som verdens tredje mest folkerike stat. (Sovjetunionen hadde ca. 293 millioner innbyggere i 1991, og var da verdens tredje mest folkerike stat etter Kina og India. Red.anm.) «Kjøttvekt» har alltid vært en avgjørende historisk fordel for Russland, i krig og i fred. Denne fordelen er sterkt svekket.

    3. Russland vil miste sin fossile energimakt. Dette påvirker både statsinntekter og politisk og økonomisk innflytelse. Vesten vil ventelig lykkes med det grønne skiftet, selv om det tar tid. Med tanke på innovasjon, politisk og industrielt fokus er det lite som tyder på at Russland vil kunne sikre seg en sentral rolle i den grønne konkurransen (muligens unntatt atomkraft). Russland blir marginalisert.


    4. Kina som fremtidig rival. Det er allerede 10:1 i Russlands disfavør hva angår folkemengde og økonomi. Kina er sterkt nærværende både i Amur-Vladivostok-provinsene (som ble tatt fra Kina i 1858 og 1860 og kolonisert) og i Sentral-Asia (del av det russiske imperiet fra 1800-tallet). De er venner i dag, men det er så å si et historisk unntak. Også for Russland er Kina uforutsigbart. Kinas fremrykking er subtil. Det er et skrekkscenario for Putin at Kina en gang i fremtiden kan komme til å benytte samme metoder som de Russland selv har benyttet overfor sine svakere naboer.

    Snudd på hodet
    Putin forstår at både regimet og staten er sårbart i en tid med raske endringer, og med kontinuerlig trykk fra USA/EU og økende avhengighet av Kina. Men Russland har ikke overskudd eller mulighet til å håndtere to fronter samtidig. Først etter å ha svekket Vesten og dets samhold gjennom en rask undertvingelse av Ukraina og sparket bein under USAs og EUs «innblanding» i vest, kunne Putin ha realistisk håp om å demme opp for Kina i øst og sør.

    Putins storskala angrep i februar 2022 hadde derfor sannsynligvis som mål å slå flere fluer i ett smekk. Ikke bare å fjerne det demokratiske styret i Ukraina og innsette en quisling-regjering, men også å bedre sjansene til å håndtere de «umulige» utfordringene i tiden fremover. Han ønsket å sette skrekk i dem han oppfatter som geopolitiske rivaler. Og som bonus av seier i Ukraina, kanskje skremme tidligere vasaller inn i en ny «frivillig» union med Russland.


    Putins mislykkede krigseventyr har snudd alt dette på hodet. Russland fremstår selv mer og mer nærmest som vasall av Kina, noe som vil pine den jevne russer langt inn i margen. Dersom krigen i Ukraina skulle stanse, forsvinner ikke de fire «umulige» utfordringene.

    P.S. Jeg har overfor min tidligere arbeidsgiver Utenriksdepartementet foreslått å gjennomgående endre begrep fra Russland og russisk til Rossia og rossisk. I Norge har Russland ofte en ganske positiv valør. Endring til Rossia, som de kaller seg selv, vil nå bidra til å justere dette inntrykket og blant annet også kunne bryte forestillingen hos oss om at Russland/Rossia er en direkte etterkommer etter Gardariket, som våre forfedre hadde så tett og god erfaring med.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.746
    Antall liker
    7.665
    Bare å slutte seg til hva Olav Berstad skriver.

    Han har både historie og situasjonsforståelse fra å ha jobbet tett på Russland det meste av sin karriere.

    Skulle gjerne sett flere av våre ambassadører, da særlig de pensjonerte, bidra slik Berstad gjør til folkeopplysning om utenrikspolitiske forhold. Som ambassadør har man tilgang til informasjon akademikere og andre eksperter, selvutnevnte eller ei, stort sett bare kan drømme om.

    Her har Norge litt å lære fra UK, US og en del andre land hvor man har et bedre system for å sørge for at den spesialkompetansen toppdiplomater har opparbeidet seg ikke bare ender opp i arkivkasser i kjelleren på UD ved pensjon, men blir delt med studenter, forskningsmiljøer og den offentlige diskurs.
     

    Skipnes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.11.2013
    Innlegg
    2.792
    Antall liker
    1.551
    Sted
    Sætre
    Er du psykiater?
    Vet du at Biden er dement?
    Men det som er utvilsomt er at Trump er en dømt kriminell.
    For Trump er det tydeligvis viktigere å henge opp de 10 bud i alle klasserom, enn å følge dem.
    (Btw å slenge ut beskyldninger om at noen er dement er i ditt lille hode ikke å slenge dritt?)
    Skal ikke være spesialist for å skjønne at biden er dement.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.096
    Antall liker
    10.003
    Sted
    Trondheim
    Biden er slettes ikke dement, i hvert fall sier de som vet noe om slikt det.
    Han har en lang historie i å blande sammen navn. Han stammer og bruker teknikker for å hindre det, og snakker dermed langsomt. Han går stivt siden han har artritt i beina. At han er 81 år gjør at dette blir tydeligere.
    Han tenker klart og har god oversikt over det som foregår, men det er uansett bekymringsfullt at de 2 som stiller til valg er for gamle. Trump er tross alt bare 3 år yngre enn Biden.
    Trump viser imidlertid klare tegn på kognitiv svikt. Om det er en begynnende demens eller om han alltid har vært sånn er jo spørsmålet. Han har alltid vært høylytt, brautende og ekkel, men i det siste har han begynt å gjenta seg sel, ikke avslutte setninger og fortellinger han begynner på, og å finne på ord selv (han husker hvordan ordet begynner, men ikke hele ordet, så han bare finner på en avslutning). Dette er ganske klare symptomer på en begynnende demens, men hvor langt den har kommet er jo vanskelig å si.
     
    Sist redigert:

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.857
    Antall liker
    2.069
    Sted
    Bergen
    Bare å slutte seg til hva Olav Berstad skriver.

    Han har både historie og situasjonsforståelse fra å ha jobbet tett på Russland det meste av sin karriere.

    Skulle gjerne sett flere av våre ambassadører, da særlig de pensjonerte, bidra slik Berstad gjør til folkeopplysning om utenrikspolitiske forhold. Som ambassadør har man tilgang til informasjon akademikere og andre eksperter, selvutnevnte eller ei, stort sett bare kan drømme om.

    Her har Norge litt å lære fra UK, US og en del andre land hvor man har et bedre system for å sørge for at den spesialkompetansen toppdiplomater har opparbeidet seg ikke bare ender opp i arkivkasser i kjelleren på UD ved pensjon, men blir delt med studenter, forskningsmiljøer og den offentlige diskurs.
    Helt enig. Der må bli større åpenhet fra diplomatiet mot hva som skjedde i kulissene når ambassadefolk fratrer. De er fremdeles bundet av taushetserklæringer etc, men mye av deres historikk er helt sikkert avgradert materiale.
    En slik åpenhet tror jeg vil øke interessen for urix, egen politikk, forsvar og beredskap etc.

    se forøvrig også Berstad kronikk om Orban; spot on observert, og nok materiale til å starte gode konspirasjonsteorier som fort viser seg å være selve livet.
     

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    2.835
    Antall liker
    2.406
    Torget vurderinger
    2
    Biden er slettes ikke dement, i hvert fall sier de som vet noe om slikt det.
    Han har en lang historie i å blande sammen navn. Han stammer og bruker teknikker for å hindre det, og snakker dermed langsomt. Han går stivt siden han har artritt i beina. At han er 81 år gjør at dette blir tydeligere.
    Han tenker klart og har god oversikt over det som foregår, men det er uansett bekymringsfullt at de 2 som stiller til valg er for gamle. Trump er tross alt bare 3 år yngre enn Biden.
    Trump viser imidlertid klare tegn på kognitiv svikt. Om det er en begynnende demens eller om han alltid har vært sånn er jo spørsmålet. Han har alltid vært høylytt, brautende og ekkel, men i det siste har han begynt å gjenta seg sel, ikke avslutte setninger og fortellinger han begynner på, og å finne på ord selv (han husker hvordan ordet begynner, men ikke hele ordet, så han bare finner på en avslutning). Dette er ganske klare symptomer på en begynnende demens, men hvor langt den har kommet er jo vanskelig å si.
    Tja, jeg vet ikke om Biden faktisk er dement eller ikke. Men jeg så deler av debatten, og for meg står det ganske klart at den mannen ikke er skikket til å være president. Trump gjorde en langt bedre figur faktisk, han fremsto som rolig, og klarte å snakke i sammenhengende setninger:ROFLMAO:
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.096
    Antall liker
    10.003
    Sted
    Trondheim
    Jeg har ikke sett debatten, men ut fra det jeg har lest på nettet prøvde faktisk Biden å debattere, mens Trump bare var Trump som snakket usammenhengende, ikke svarte på spørsmål og slengte ut løgn etter løgn. Man har tydeligvis forskjellig oppfatning av den debatten.

    Biden viser, ifølge leger som har slikt som fagfelt, ingen tegn på demens. Det gjør imidlertid Trump, men det er det tydeligvis ingen som vil snakke om.
    Jeg er ikke lege og kan absolutt ingen ting om demens, så jeg velger å stole på de som kan noe om det. Men det finnes jo ymse utgaver av de også, som den legen (som tilfeldigvis er republikaner) som i sin tid sa at Trump var det sunneste menneske han hadde undersøkt.

    At Biden er for gammel er det liten tvil om (grunnen til at han blir nominert er hel hovedsaklig fordi det er det vanlige for en som har sittet bare 1 periode, men også at han faktisk er svært dyktig og omgir seg med folk som vet hva de snakker om), men det er jammen Trump også. I tillegg er ikke Trump helt "riktig navla" som vi sier her oppe.
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.857
    Antall liker
    2.069
    Sted
    Bergen
    Jeg har ikke sett debatten, men ut fra det jeg har lest på nettet prøvde faktisk Biden å debattere, mens Trump bare var Trump som snakket usammenhengende, ikke svarte på spørsmål og slengte ut løgn etter løgn. Man har tydeligvis forskjellig oppfatning av den debatten.

    Biden viser, ifølge leger som har slikt som fagfelt, ingen tegn på demens. Det gjør imidlertid Trump, men det er det tydeligvis ingen som vil snakke om.
    Jeg er ikke lege og kan absolutt ingen ting om demens, så jeg velger å stole på de som kan noe om det. Men det finnes jo ymse utgaver av de også, som den legen (som tilfeldigvis er republikaner) som i sin tid sa at Trump var det sunneste menneske han hadde undersøkt.

    At Biden er for gammel er det liten tvil om (grunnen til at han blir nominert er hel hovedsaklig fordi det er det vanlige for en som har sittet bare 1 periode, men også at han faktisk er svært dyktig og omgir seg med folk som vet hva de snakker om), men det er jammen Trump også. I tillegg er ikke Trump helt "riktig navla" som vi sier her oppe.
    Det er for tiden en merkelig forestilling når det gjelder fokus på Biden og trump.

    Man kan si at media og andre eksperter vet at de blir kjølhalt av trump og de har ikke tjangs mot gatas parlament og mobbekongen.

    Biden derimot, en gentleman av den gamle skolen, en perfekt hakkekylling som alle umiddelbart hopper på fordi ingen klarer å outsmarte mobbekongen

    Easy match i demokratiet, som kanskje om ca 8 mnd fremstår son en gammel drømmeverden for amerikanerne

    forøvrig er dette tema i en annen tråd, men forståelig nok vanskelig å skille helt i dagens globale og åpne verden
     
    Sist redigert:

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    2.835
    Antall liker
    2.406
    Torget vurderinger
    2
    Jeg er heller ikke lege, men det var skremmende å se på Biden i den debatten. Jeg tror de fleste som faktisk så det og som er relativt objektive vil være enig.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.384
    Antall liker
    2.923
    Kan Trump som president bli redningen for Zelenskyj?

    Et provoserende spørsmål mener nok mange.

    Men…i dag uttalte Zelenskyj at han sitter på lovnader at så snart krigen er slutt vil han motta sikkerhetsgarantier fra vesten og et ganske umiddelbart medlemskap i Nato.

    Analytikerne sier at Trump ønsker å få til en snarlig slutt på krigen. Putin vil bli gitt et ultimatum. Han får en god del av det okkuperte territoriet. Til gjengjeld må han underskrive en fredsavtale og ikke stå i veien for at Ukraina kan bli Nato-medlem.
    Hvis Putin ikke går med på dette er riset bak speilet at Trump vil signe mye mer våpen til Ukraina og fortsatt krig.

    Hva har Biden å tilby hvis han fortsetter? Egentlig bare den samme linje som tidligere. Våpenleveranser, men med restriksjoner på hvor våpnene kan brukes. Krigen bare fortsetter som før. Putin sitter mest sannsynlig trygt.

    Zelenskyj er i en vanskelig posisjon. Landet ødelegges bit for bit og folk blir det stadig færre av. Zelenskyj er viklet inn i en Gordisk knute. En ny president kan være det som skal til for å løse knuten og lette byrdene fra skuldrene hans.

    Er det noen rettferdighet i at Putin skal imøtesees med ransutbytte? Selvfølgelig ikke. Men verden har aldri vært rettferdig. Og ser man historisk på det, så har mesteparten av vår nyere historie dreid seg om bytte av landområder, frem og tilbake. Hvorfor skulle det slutte i vår levetid?
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    7.971
    Antall liker
    8.737
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Jeg har ikke sett debatten, men ut fra det jeg har lest på nettet prøvde faktisk Biden å debattere, mens Trump bare var Trump som snakket usammenhengende, ikke svarte på spørsmål og slengte ut løgn etter løgn. Man har tydeligvis forskjellig oppfatning av den debatten.

    Jeg tror den som oppfattet det slik må ha vært alvorlig blindet av bias mot Trump. Trump løy selvsagt i hver eneste setning, det gir seg selv, men han fremsto helt annerledes enn han gjør til vanlig, på rallyene sine, osv. Han var rolig og virket etter måten avbalansert og sammenhengende. Om man ikke visste noe bedre så var han nok svært overbevisende. Spesielt i kontrast med Biden som var et stotrende, usammenhengende, eldgammelt vrak.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn