Hønndjevelen
Hi-Fi freak
og uten salt så dør du, og med for mye salt så dør du ogsåDet er livsviktig å drikke vann, men det går ikke så bra om en blir sluppet i drinken, 100km fra land
og uten salt så dør du, og med for mye salt så dør du ogsåDet er livsviktig å drikke vann, men det går ikke så bra om en blir sluppet i drinken, 100km fra land
Klarer vi ikke å holde det rent og ryddig i eget reir så klarer vi det i hvert fall ikke oppe i luften...Men det er greit å slippe søppel (co2, svovel og andre uhumskheter) opp i luften?
Det argumentet der er syltynt. Hvor mye co2 er det i luft og hvor mye trenger planter? Du har vel hørt om balanse?co2 er det planter lever av hvis du ikke visste det
Forsøpling er forsøpling, være seg på land, i elver, i hav eller opp i atmosfærenbalanse er å ikke blande luftkvalitet inn i diskusjon rundt forsøpling. To forskjellige ting
Nja, lite til overs for Sp, men forklaringen er nok en annen. Stadig flere potetbønder lar være å sette poteter, det er dyrt, veldig utsatt for uforutsigelig vær og betalingen for sluttproduktet er elendig i forhold til innsatsen. At prisen går opp er en funksjon av de høyere kostnadene i landbruket, samt det man tradisjonelt kaller "en gulrot", som skal motivere bønder til å ta inn settepoteter og ta jobben med å dyrke poteter.Meninger: I høst kan poteter koste over 100 kroner kiloen
I desember kostet poteten 20 kroner kiloen. Nå er prisen omtrent det dobbelte. Snart blir det mye verre.www.vg.no
Bondepartiet igjen.
Nå var det en potetbonde på Dagsrevyen i kveld som spådde gode avlinger og bondens pris er visst ikke veldig høy,...
- men som flere her har forklart så er det jo mengden enheter som gjør at matbaronene blir milliardærer...
Jeg synes vel ikke det er et veldig stort påslag. En femmer er jo momsen. Så skal jo andre ledd ha betalt for vasking, pakking, transport, lagring og svinn. Også regner jeg med at du ønsker at de som jobber med alt dette og i butikken skal ha skikkelig betalt. Du får trolig en bedre pris om du kjøper 100 tonn.Bonden i D18 i går nevnte at han akkurat nå fikk 7kr/kilo for sine poteter, så da er det 33kr igjen opp til de ~40kr/kilo de koster i butikk. Uansett om dette skulle være reelle økte utgifter eller ei så er det i alle fall uhørt at de ikke kan ettergås fordi de i praksis er hemmeligstemplet.
Jeg synes vel ikke det er et veldig stort påslag.
Men det kan jo ikke være dagligvare baronenes skyld.Var en snakkis for 25år siden også
Sterk prisøkning på frukt og grønnsaker
Prisen på frukt og grønnsaker økte med 56 prosent mellom 1989 og 2000. Poteter, kål og gulrot har hatt høyest prisøkning.www.aftenbladet.no
For ikke å snakke om oppdretts merdene i Genfersjøen ?Akkurat. Det er som kjent bøndene som stikker av med alle pengene. Søkkrike hele gjengen og styrer fjøsimperiene sine fra haciendaer i Sveits.
artig at potatis har samme pris som poteter, blinkskuddPoteter, ca. samme pris som Sverige.
Vis vedlegget 1039206
Nå er altså fortsatt margin i sisteleddet 3-4% og det har vært ganske stabilt i årevis. Dette har åpenbart svært mange tungt for å akseptere. Det gir en totalmargin i bransjen i Noege på et sted mellom 10-15 milliarder årlig så evig nok til å bli rik av siden der gjentas år etter år. Men det er knappest noen bransje i Norge som driver med lavere marginer. Ikke så merkelig, egentlig, siden de stort sett konkurrerer på pris og ingen ting annet og de er nær besatt av volum som man eller ikke er så veldig opptatt av (man pleier å fokusere på lønnsomhet, ikke volum). Elkjøp og lignende er vel de eneste med like lave marginer, men betydelig dårligere avkastning på kapital siden den snurrer fort i dagligvare.Akkurat. Det er som kjent bøndene som stikker av med alle pengene. Søkkrike hele gjengen og styrer fjøsimperiene sine fra haciendaer i Sveits.
Siste leddet har muligens 3-4% margin. For Reitan gruppen er muligens 7% av brutto omsetning i franchise avgift vel så viktig.Nå er altså fortsatt margin i sisteleddet 3-4% og det har vært ganske stabilt i årevis. Dette har åpenbart svært mange tungt for å akseptere. Det gir en totalmargin i bransjen i Noege på et sted mellom 10-15 milliarder årlig så evig nok til å bli rik av siden der gjentas år etter år. Men det er knappest noen bransje i Norge som driver med lavere marginer. Ikke så merkelig, egentlig, siden de stort sett konkurrerer på pris og ingen ting annet og de er nær besatt av volum som man eller ikke er så veldig opptatt av (man pleier å fokusere på lønnsomhet, ikke volum). Elkjøp og lignende er vel de eneste med like lave marginer, men betydelig dårligere avkastning på kapital siden den snurrer fort i dagligvare.
Det er fortsatt ingen som har prøvd særlig eller klart å stable noen konkurrent på bena og ICA gikk mer eller mindre konk. Det er fritt frem å starte dagligvarekjede om man mener det er store penger på gata her. En betydelig andel av dagligvarebutikker går også med underskudd men får kunstig åndedrett av kjedene for å opprettholde volumene.
– Resultatene fra kartleggingen viser jevnt over høy lønnsomhet i verdikjeden for dagligvarer, sier nestleder ved Konkurransetilsynets avdeling for mat, handel og helse, Magnus Friis Reitan.
Konkurransetilsynet finner at lønnsomheten i driften for flere av aktørene på leverandør- og detaljistleddet i verdikjeden for dagligvarer er betydelig høyere enn det en skulle forvente å finne i et marked med hard konkurranse og få etableringshindringer. Med andre ord er resultatene konsistente med svak konkurranse og betydelige etableringshindringer i deler av det norske dagligvaremarkedet.
Tidligere har Konkurransetilsynet vurdert at konkurransen i det norske dagligvaremarkedet er svak, blant annet på grunnlag av sterk konsentrasjon, høye etableringshindringer og høye priser. Resultatene fra tilsynets nye kartlegging støtter opp om denne vurderingen.
Noegesgruppen har 3-4% på konsernnivå. Regnskapene er offentlige om du vil sjekke selv. REMA og coop ligger på ca samme give or take litt.Siste leddet har muligens 3-4% margin. For Reitan gruppen er muligens 7% av brutto omsetning i franchise avgift vel så viktig.
Og med tanke på vertikal organisering, at man eier grossist, lager, transportører ++++ så er det mange ledd der bondens 7 kroner og konsumentens 40 kroner kan pósteres. Det er kanskje ikke din lokale kjøpmann som tjener 2kr/kiloen som er årsaken.
Men forstår godt at de store kjedene ser seg tjent med at systemet er rimelig opakt.
Samtidig er vel ikke bondens inntekt begrenset til 7 kroner om man regner med landbrukssamvirkene.Siste leddet har muligens 3-4% margin. For Reitan gruppen er muligens 7% av brutto omsetning i franchise avgift vel så viktig.
Og med tanke på vertikal organisering, at man eier grossist, lager, transportører ++++ så er det mange ledd der bondens 7 kroner og konsumentens 40 kroner kan pósteres. Det er kanskje ikke din lokale kjøpmann som tjener 2kr/kiloen som er årsaken.
Men forstår godt at de store kjedene ser seg tjent med at systemet er rimelig opakt.
utlendingsjapper er geniale for frukt og grønnsaker. Bedre pris og bedre kvalitetIkke enkelt å etablere seg. Uansett - "Sultan" borte i gata her klarer fint å halvere prisene på identiske varer i mange tilfeller. Spørs om det er liv laga i lengden.Lite forbigående «griskflasjon», men høy lønnsomhet i dagligvare
Konkurransetilsynets kartlegging av lønnsomheten i dagligvaremarkedet viser få tegn på at dagligvareaktørene utnyttet koronapandemien eller krigen i Ukraina til å øke prisene.konkurransetilsynet.no
Naboen er kjøpmann (butikksjef i en SPAR butikk). Ikke småpenger han drar inn pr. år og 2020-2022 var totalt bonansa. Nå skal det sies at han jobber opp til en hel del.
De har sikkert gode ordninger på pensjon, overtidsbetaling, betalte pauser, osv også.utlendingsjapper er geniale for frukt og grønnsaker. Bedre pris og bedre kvalitet
Handler mye på sultan, yellow etc
I en annen tråd var du ganske på detaljnivå om en perifer studie om klima.De har sikkert gode ordninger på pensjon, overtidsbetaling, betalte pauser, osv også.