Trump, Fox News og resten av røkla virker ikke bry seg nevneverdig om Ukrainas skjebne. Ifølge dem er jo landet en kommuniststat.
JD Vance er på linje med dem, og har uttalt:
Jeg skal være ærlig med deg. Jeg bryr meg faktisk ikke om hva som skjer i Ukraina, den ene eller andre veien, sa forfatter J.D. Vance noen dager før invasjonen.
Er det herfra redningen skal komme?
ORLANDO (Aftenposten): Utenrikspolitikken er ikke lenger et felt som forener den amerikanske høyresiden. De siste ukene har det vært stor strekk i feltet.
www.aftenposten.no
Invasjonen av Ukraina var allerede et faktum. De første rakettene hadde truffet Kyiv og flere andre byer.
Likevel hadde ikke Fox News-programleder Laura Ingraham mye pent å si om ukrainerne eller president Volodymyr Zelenskyj.
– Vi fikk en virkelig patetisk oppvisning fra den ukrainske presidenten tidligere der han i praksis tryglet Putin om ikke å invadere, sa hun til seerne.
Uttalelsen var ikke et enkeltstående tilfelle. Ingrahams kollega Tucker Carlson la ikke noe imellom i sine beskrivelser av Ukraina før invasjonen.
– Ukraina er ikke et demokrati. Det er en klientstat for det amerikanske utenriksdepartementet, skrev han på Twitter en knapp time før de første rakettene traff.
Dagen før hadde han blitt kritisert for å løpe Putins ærend etter et langt segment om Ukraina og Russland.
– Demokratene i Washington har fortalt deg at det er din patriotiske plikt å hate Putin. Veldig snart kan dette hatet bringe USA inn i en konflikt i Øst-Europa, advarte Carlson.
Bryr seg ikke
Fox News-stjernen har lenge vært kjent for å ha en isolasjonistisk holdning til amerikansk utenrikspolitikk, men nå har også andre stemmer på høyresiden brukt en lignende retorikk.
– Jeg skal være ærlig med deg. Jeg bryr meg faktisk ikke om hva som skjer i Ukraina, den ene eller andre veien, sa forfatter J.D. Vance noen dager før invasjonen.
Vance, som skrev bestselgeren «Hillbilly Elegy», har kastet seg inn i kampen om delstaten Ohios sete i Senatet.
“I gotta be honest with you, I don’t really care what happens to Ukraine…I do care about the fact that in my commun… https://t.co/rQcbEGDdnD
Mer ytterliggående stemmer har uttrykt direkte støtte til Russlands president Vladimir Putin både før og etter invasjonen. Samtidig sprer en rekke konspirasjonsteorier seg på nett,
ifølge New York Times.
Den konservative talkshowprogramlederen Candance Owens mener krigen i Ukraina skyldes Biden-familiens «kriminelle koblinger og insistering på å piske opp konflikt i regionen».
– Setter alle sammen pris på Hunter Bidens Burisma-krig? skrev Owens på Twitter torsdag, med henvisning til gasselskapet der presidentens sønn tidligere satt som styremedlem.
Ond og hensynsløs
Folk som Carlson, Vance og Owens er ikke representative for hele høyresiden. Mange av republikanere i Kongressen har lagt seg på en tradisjonell og langt mer Russland-kritisk linje.
Flere har kritisert Putin i sterke ordelag frem mot invasjonen – og tatt til orde for at USA burde vært langt hardere i klypen enn det president Joe Biden har vært villig til.
– Putins invasjon er hensynsløs og ond. Han må holdes ansvarlig for sine handlinger, sa Kevin McCarthy, lederen for republikanerne i Representantenes hus og en nær alliert av Trump, etter invasjonen.
Flere positive til Russland
Behovet for å vise styrke mot Sovjetunionen, og senere Russland, var en gang politiske standpunkter som forente hele høyresiden i USA.
Men det har endret seg markant det siste tiåret. Donald Trump uttrykte sin beundring for den russiske presidenten flere ganger og tok samtidig et oppgjør med deler av republikanernes tradisjonelle utenrikspolitikk. Trump var blant annet svært kritisk til tidligere president George W. Bush og Irak-krigen.
Fra 2014 til 2018 økte antall republikanere som ser på Russland som en venn fra 22 til 40 prosent, ifølge data fra Gallup. Og for første gang hadde republikanerne et vesentlig mer positivt syn på Russland enn demokratene.
Trump høstet kritikk da han tidligere i uken omtalte Putins strategi i Ukraina som «genial».
– Trumps beundring for Putin hjelper fiendene våre, tordnet den republikanske kongresskvinnen Liz Cheney på Twitter.
Etter at invasjonen hadde startet, sa Trump til Fox News at hendelsene gjorde ham sint og trist, før han la til at «alt dette skyldes at presidentvalget ble rigget».
Inspirerende kamp
De interne splittelsene bidrar til å gjøre Ukraina til en vanskelig materie for den amerikanske høyresiden.
På den toneangivende konservative konferansen CPAC, som nå finner sted i Orlando, blir krigen viet relativt liten plass. Programmet, som skulle handle om kulturkrig, rasedebatt og «wokeness», gjennomføres som planlagt.
Mens mange hopper bukk over Ukraina, har enkelte talere sneiet innom den dramatiske krigen.
– Ukrainas kamp inspirerer en hel verden, sa senator Marco Rubio fra Florida fredag.
Vance, som snakker på CPAC denne helgen, fortsetter å argumentere imot amerikansk innblanding, men han har etter hvert moderert seg noe. Nå sier han at Russlands invasjon «utvilsomt er en tragedie».
Owens, som ble tatt imot som en stjerne av CPAC-publikumet, nevnte ikke Ukraina i sitt innlegg fredag. Men i sosiale medier fortsetter hun å spre påstander om at det er Biden-familien som er skyld i krigen.
Enige om én ting
Selv om det er dyp uenighet om hvor mye USA skal gjøre for å hjelpe ukrainerne, har høyresiden etter hvert klart å samle seg om ett sentralt talepunkt: At Putins invasjon viser hvor svak Biden er.
Det blir nå gjentatt igjen og igjen.
– Dette ville aldri skjedd under Trump, sa kongressmedlem Jim Banks fra Indiana, til stor jubel i salen i Florida.
Kollega Madison Cawthorn fra Nord-Carolina fulgte opp noen timere senere.
– Jeg vil ha en president som resten av verden er livredd for, sa han.
Kristi Noem, guvernør i Sør-Dakota, hadde en lignende diagnose.
– Dette er det som skjer når USA fremstår som svake, sa hun.