weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 21.609
- Antall liker
- 14.175
Når avisene har vært ute i folkedypet etter denne saken så virker det som det er en del som faktisk tror at økningen i matvarepriser de siste årene mer eller mindre i sin helhet har gått til økt overskudd i dagligvarekjedene. I det hele er det, også som eksemplifisert i denne tråden flere ganger, en ganske utbredt misforståelse at det er enorme maginer og at pengene fosser inn i disse kjedene. Coop er det forresten snakk om i teorien kan gå konk som følge av denne boten om de ender opp å skulle betale den, de har ikke allverdens egenkapital i sjappa og disse to millioner+ eierene de snakker så mye om i reklamene sine er neppe spesielt hyppe på å skyte inn mer av sorten om det blir nødvendig.Likevel, det er ikke et par prosentpoeng høyere marginer i handelsleddet som forklarer hvorfor medioker mat er dyrt i Norge. Start med geografi, bosettingsmønster, vekstforhold og importvern, så har man det meste av forklaringen rett der.
Grunnene til at mat i Norge er mye dyrere enn i omverdenen er et resultat av en serie politiske valg man kan være enig eller uenig i, samt geografi. Men det er veldig behagelig for styre & stell at harmen hovedsaklig rettes mot næringsdrivende. Sånn sett hadde det nok vært gunstigere om man istedenfor 3 dominerende aktører hadde mange flere små, men å tro at det isolert sett skal gjøre maten så mye billigere er rørende naivt.