Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.609
    Antall liker
    14.175
    Likevel, det er ikke et par prosentpoeng høyere marginer i handelsleddet som forklarer hvorfor medioker mat er dyrt i Norge. Start med geografi, bosettingsmønster, vekstforhold og importvern, så har man det meste av forklaringen rett der.
    Når avisene har vært ute i folkedypet etter denne saken så virker det som det er en del som faktisk tror at økningen i matvarepriser de siste årene mer eller mindre i sin helhet har gått til økt overskudd i dagligvarekjedene. I det hele er det, også som eksemplifisert i denne tråden flere ganger, en ganske utbredt misforståelse at det er enorme maginer og at pengene fosser inn i disse kjedene. Coop er det forresten snakk om i teorien kan gå konk som følge av denne boten om de ender opp å skulle betale den, de har ikke allverdens egenkapital i sjappa og disse to millioner+ eierene de snakker så mye om i reklamene sine er neppe spesielt hyppe på å skyte inn mer av sorten om det blir nødvendig.

    Grunnene til at mat i Norge er mye dyrere enn i omverdenen er et resultat av en serie politiske valg man kan være enig eller uenig i, samt geografi. Men det er veldig behagelig for styre & stell at harmen hovedsaklig rettes mot næringsdrivende. Sånn sett hadde det nok vært gunstigere om man istedenfor 3 dominerende aktører hadde mange flere små, men å tro at det isolert sett skal gjøre maten så mye billigere er rørende naivt.
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.227
    Antall liker
    2.907
    Sted
    Portugal
    Start med geografi, bosettingsmønster, vekstforhold og importvern, så har man det meste av forklaringen rett der.
    Du glemte en viktig ting som er spesielt for Norge, butikk tetthet.

    Markedsandeler er viktig.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.220
    Antall liker
    39.023
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Markedsandeler er viktig, men det svenske dagligvaremarkedet er vel dominert av fire store kjeder, om jeg husker rett. Kan ikke si jeg legger merke til noen stor forskjell i butikkstrukturen der vs Norge. Foredlingsleddet er kanskje litt mer spredt enn i Norge, men det er i stor grad de store kollektivene som Arla og Lantmännen og de store internasjonale som Unilever og Orkla. Nokså likt, det også. Likevel er prisene til konsument vesentlig lavere.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.609
    Antall liker
    14.175
    Jeg har tenkt litt på, uten å skulle påstå å ha noe svar, hva som ville vært gunstigst for kjedene: Som i dag med masse prisjegere som springer rundt eller rent hypotetisk at ingen av de gjorde det.

    Eksempelvis er det, som alle sannsyneligvis er enige i, altfor mange dagligvarebutikker i Norge med for lange åpningstider. Det ville isolert sett helt åpenbart vært mye mer lønnsomt for kjedene dersom alle kjedene hadde færre butikker som ikke var åpne så lenge som de er. Ca samme omsetning og mye lavere kostndader. Gitt hvor viktig markedsandeler er, vil noe slikt imidlertid ikke være et ekvilibrium og man ender opp som i dag - altfor mange butikker og lange åpningstider. Det er jo av samme grunn at kjedene ikke er spesielt hyppe på søndgsåpne butikker, stort sett eneste det gjøre er å drive opp kostnadene uten at inntjeningen øker.

    Samme greia med prisjegere. Normalt når man driver butikk så er det fint med mest mulig forvirring rundt priser, altså minst mulig opplyste forbrukere og maksimal asymmetri i informasjon. Nå vet jo alle at typiske basisvarer koster ca det samme over alt så det har liten hensikt i å springe rundt for å sammenligne. Et mindre harmonisert prisbilde skulle man anta gav betydelig større muligheter til å hente ut ekstra marginer, men det vil sikkert også være mer krevende å være konsekvent rimeligst, noe som åpenbart er viktig i et så døllt dagligvaremarked som det norske hvor pris har veldig stor betydning.

    Problemet blir uansett det samme som antall butikker - det er ikke et ekvilibrium at ingen sjekker prisene hos hverandre, så da ender man opp med at alle gjør det og etter hvert i nærmest industriell skala.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.885
    Antall liker
    12.494
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Hva er gunstig for kjedene?? Mest mulig markedsmakt og fortjeneste, på bekostning av private initiativ ... Over det gnaske land er vi nå prisgitt kjedemakta og deres begrensede utvalg.. lokal mat og ikke minst lokal matkvalitet skal vi i alle fall ikke ha noe av...
    Slik som dette har faenskapen holdt på i årevis, med det resultat at vi er prisgitt en direkte tragisk kvalitet på bakervarer - muligens unntatt større byer hvor det fortsatt er et marked stort nok for alternativene.... Heia Norge!!! - og alle som lovpriser kjedemakta...

     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.553
    Antall liker
    2.937
    Hva er gunstig for kjedene?? Mest mulig markedsmakt og fortjeneste, på bekostning av private initiativ ... Over det gnaske land er vi nå prisgitt kjedemakta og deres begrensede utvalg.. lokal mat og ikke minst lokal matkvalitet skal vi i alle fall ikke ha noe av...
    Slik som dette har faenskapen holdt på i årevis, med det resultat at vi er prisgitt en direkte tragisk kvalitet på bakervarer - muligens unntatt større byer hvor det fortsatt er et marked stort nok for alternativene.... Heia Norge!!! - og alle som lovpriser kjedemakta...

    Her vel problemet at nordmenn vil ha billigst mulig brød ferdig kutta i en plastpåsa og driter egentlig om det er bakeoff eller kommer fra det lokale bakeriet.
    Kommer man f.eks til danmark så kan man jo besøke et bakeri 0700-0730 på hvilken som helst hverdag så står det kø ut døra selv i den minste landsby, de aller fleste har eget bakeri
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.885
    Antall liker
    12.494
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Billig, billig... at det smaker gummi og ikke-smak betyr visst ikke noe... koster stort sett godt over 50 kr nå, for sorten...

    Nokså merkelig siden brød er en av hovedingrediensene i norsk kosthold...
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.240
    Antall liker
    109.278
    Torget vurderinger
    23
    Billig, billig... at det smaker gummi og ikke-smak betyr visst ikke noe... koster stort sett godt over 50 kr nå, for sorten...

    Nokså merkelig siden brød er en av hovedingrediensene i norsk kosthold...

    8 av 10 er ikke bedre vant, kjenner ikke særlig forskjell, bryr seg ikke, tenker ikke over det osv. osv. Har ikke tid til å bry seg med slike "detaljer" oppi den travle hverdag med alt som "må" gjøres, være med på, få med seg... Overfladiskhet preger store deler av livene til store deler av befolkningen. Går igjen i mange settinger, mat, interiør, musikk, sosiale relasjoner.... ukritisk konsum hvor mengde/hastighet/tilgjengelighet styrer. Og innen salg og markedsføring er det de store talls lov som gjelder. Det er massene som adresseres med reklamen. Unntak er selvsagt de nisjene som er interessante nok.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.553
    Antall liker
    2.937
    Billig, billig... at det smaker gummi og ikke-smak betyr visst ikke noe... koster stort sett godt over 50 kr nå, for sorten...

    Nokså merkelig siden brød er en av hovedingrediensene i norsk kosthold...
    Et godt brød fra en god baker koster kjerne 90-100 spenn, således så er jo 50 kroner for et brød på ræva1000 billig, selv om det selvsagt ikke er verdt 50 kroner. Lager brød hjemme kvelden før unger og slikt har turdag i bhg, koster meg en femmer.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.885
    Antall liker
    12.494
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    EN femmer er nå så billig at du muligens har gratis mel...:cool: Vi baker for det meste sjøl... 3 passe store brød koster vel ca 40kr... trur eg...
     

    PeriodeLytter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.02.2013
    Innlegg
    3.612
    Antall liker
    3.312
    Medvirkende kan også være brødbakerkjeder i Norge. Hvor dem utgir seg som bakerier, men i virkeligheten nytter samme industrielle smør og melprodukter som industribakern. For forbrukeren blir det same same, men dem tror dem har vært hos "bakern" og kjøpt brød. Denne forbrukeren lærer da at dem får nesten samme ved å kjøpe Spleisebrødet i hvilken som helst matvarekjede.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.220
    Antall liker
    39.023
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Et godt brød fra en god baker koster kjerne 90-100 spenn, således så er jo 50 kroner for et brød på ræva1000 billig, selv om det selvsagt ikke er verdt 50 kroner. Lager brød hjemme kvelden før unger og slikt har turdag i bhg, koster meg en femmer.
    Som omni-nerd baker jeg eget surdeigsbrød, noe i nærheten av dansk rugbrød med solsikkefrø, men også med noe spelt, bygg, havre og diverse andre frøslag, stekt i støpejernsform. Det tar ca 24 timer kalendertid fra jeg bestemmer meg for å bake til brødet er klart. Et 50-kroners «dansk rugbrød» fra butikken fremstår som en billig imitasjon i forhold, men uten å ha finregnet på det tror jeg nok hvert brød koster meg minst en femtilapp i ingredienser og strøm. Aner ikke hva et tilsvarende ville koste fra en kommersiell baker, men det ville ikke blitt billig.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.220
    Antall liker
    39.023
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    8 av 10 er ikke bedre vant, kjenner ikke særlig forskjell, bryr seg ikke, tenker ikke over det osv. osv. Har ikke tid til å bry seg med slike "detaljer" oppi den travle hverdag med alt som "må" gjøres, være med på, få med seg... Overfladiskhet preger store deler av livene til store deler av befolkningen. Går igjen i mange settinger, mat, interiør, musikk, sosiale relasjoner.... ukritisk konsum hvor mengde/hastighet/tilgjengelighet styrer. Og innen salg og markedsføring er det de store talls lov som gjelder. Det er massene som adresseres med reklamen. Unntak er selvsagt de nisjene som er interessante nok.
    Man kan langt på vei være enig med Nietsche. Mon tro hva han ville sagt om dagens «influensere».
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.240
    Antall liker
    109.278
    Torget vurderinger
    23
    Vel.. han var jo en reflektert og rasjonell herre. Tror han ville studert fenomenet i noen minutter for deretter å ha gått videre... hoderystende og mumlende "Jetzt ist alles vorbei.."
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.407
    Antall liker
    10.535
    Sted
    Trondheim
    Jeg kjøper stort sett brød hos Rosenborg Bakeri heri Trondheim. De koster rundt 70 kr, men er svært gode. Handler man litt sent på dagen får man gjerne brødene til halv pris...
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.895
    Antall liker
    18.064
    Torget vurderinger
    2
    Her er det bare å slå til og investere, folkens. Bankers! (Sier man bankers fortsatt?)


    Selskapet bak det fancy navnet er Pro Tech AS. De bedriver vertikalt landbruk i Trondheim - altså distribusjon av vann pakket inn i salatblader og plast.

    Skjønner godt at de trenger friske midler, men avbefaler sterkt en investering. Dette er ikke fremtidens landbruk.

    Screenshot 2024-08-29 at 09.48.33.png

    Minner om Kalera, som blåste milliarder.

    Screenshot 2024-08-29 at 09.36.19.png
     

    ePi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.04.2003
    Innlegg
    1.609
    Antall liker
    1.296
    Tja, man kan jo alltids håpe på et fools rush-oppsving i starten som "muliggjør gevinstrealisering" (som det heter på kommunalsk nå for tiden). Legg igjen fornuft og logikk hjemme og bli med på turen et lite stykke. Men om det etisk sett skiller seg så mye fra å selge dyre magiske amuletter til folk som tror på det vet jeg ikke...

    Ellers enig, bare så det er sagt.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.895
    Antall liker
    18.064
    Torget vurderinger
    2
    Må si jeg syns lønningene ikke helt står i forhold til inntektene, men det stanset jo ikke gutta bak Freyr.

    Problemet er at dette er en veldig dyr måte å dyrke salat på, og næringsinnholdet i salat er veldig lite. Så man selger vann i grønn innpakning, og bruker meget avansert teknologi for å få det til.

    Ordene gårdsbruk og landbruk er vel ikke de rette ...

    Screenshot 2024-08-29 at 12.36.29.png
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.354
    Antall liker
    2.725
    Som omni-nerd baker jeg eget surdeigsbrød, noe i nærheten av dansk rugbrød med solsikkefrø, men også med noe spelt, bygg, havre og diverse andre frøslag, stekt i støpejernsform. Det tar ca 24 timer kalendertid fra jeg bestemmer meg for å bake til brødet er klart. Et 50-kroners «dansk rugbrød» fra butikken fremstår som en billig imitasjon i forhold, men uten å ha finregnet på det tror jeg nok hvert brød koster meg minst en femtilapp i ingredienser og strøm. Aner ikke hva et tilsvarende ville koste fra en kommersiell baker, men det ville ikke blitt billig.
    Her er litt fra andre enden av skalaen. Når Backstube åpna for et par år siden i Bergen, fikk jeg litt følelse av at her var det noe muffens med muffinsen. Slike utenlandske kjeder , hmmm IKKE !

    Og jeg fikk rett ! Halvfabrikata og deig - importert. Nesten avgiftsfritt. Og skatter til utlandet. Dobbelt IKKE !


    1727003016811.png

    Bakere er bekymret over importerte bakervarer – NRK Vestland
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.240
    Antall liker
    109.278
    Torget vurderinger
    23
    Har prøvd noe av bakverket derfra, ikke top notch akkurat. Men de henvender seg vel til de som ikke har god nok råd til å flanere rundt i de mer eksklusive coffee shops...
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.537
    Antall liker
    4.689
    Sted
    Sunnmøre
    Har prøvd noe av bakverket derfra, ikke top notch akkurat. Men de henvender seg vel til de som ikke har god nok råd til å flanere rundt i de mer eksklusive coffee shops...
    Men teglstein og innreiing i litt “ubehandla” tre er openbert meint å gje kjensla av “Åpent bakeri” eller “Godt brød”.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.240
    Antall liker
    109.278
    Torget vurderinger
    23
    Greit nok innredning, reflekteres i prisene som er godt lavere enn på Kaffebrenneriet, Espresso House etc.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.895
    Antall liker
    18.064
    Torget vurderinger
    2
    Backstube er kjøpe billig selge billig bakevarer. Og innredningen er fake mursteinsplastplater og enkel set-design. Fungerer som F, men ikke dit du drar om du vil ha sunne bakevarer. Verdisetting i taket, selvsagt.

     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.990
    Antall liker
    9.914
    Sted
    Oslo
    Backstube er kjøpe billig selge billig bakevarer. Og innredningen er fake mursteinsplastplater og enkel set-design. Fungerer som F, men ikke dit du drar om du vil ha sunne bakevarer. Verdisetting i taket, selvsagt.

    Har handla på Backstube én gang.
    Det er det nok en god grunn til.
    Fake "Disney" interiør og kvalitet på linje med butikkbakt hos Rema 1000
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.609
    Antall liker
    14.175
    Backstube er kjøpe billig selge billig bakevarer. Og innredningen er fake mursteinsplastplater og enkel set-design. Fungerer som F, men ikke dit du drar om du vil ha sunne bakevarer. Verdisetting i taket, selvsagt.
    Dette konseptet er jo en fin pekepinn på hvor grunt hele ideen om at man skal spise ordentlig faktisk er. Butikkene og konseptet ser ved første øyenkast ganske fjongt ut og folk strømmer åpenbart til. At det er jalla så det holder er åpenbart ikke et problem.

    Det er også litt søtt at norske bakerier klager sin nød, listen over industrier som har dødd ut i Norge fordi ingen er villige til å betale hva arbeidskraften koster er relativt lang.

    På en kaffibar i Oslo koster en croissant eller en pain au chocolat et sted rundt 40-50 kroner og er ca 100% juks, allergenlisten inklulderer ikke melk men soyalecitin. I Frankrike koster en ordentlig croissant 1/4 av prisen i Norge, en baguett koster også en brøkdel av hva tilsvarende koster her på berget.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.895
    Antall liker
    18.064
    Torget vurderinger
    2
    På en kaffibar i Oslo koster en croissant eller en pain au chocolat et sted rundt 40-50 kroner og er ca 100% juks, allergenlisten inklulderer ikke melk men soyalecitin. I Frankrike koster en ordentlig croissant 1/4 av prisen i Norge, en baguett koster også en brøkdel av hva tilsvarende koster her på berget.
    Å, det handler vel om hvor du handler. Hun her baker suverene håndverksbrød og tar seg klokt betalt. Langt fra brøkdeler, Martin på Ille brød ville vært imponert. Og hun er slett ikke unik.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.609
    Antall liker
    14.175
    Å, det handler vel om hvor du handler. Hun her baker suverene håndverksbrød og tar seg klokt betalt. Langt fra brøkdeler, Martin på Ille brød ville vært imponert. Og hun er slett ikke unik.
    En baguette er mel, vann, gjær og salt - altså ingen vits i å jukse med råvarene. Det blir jo ikke billigere av å ersatte så basale ting med noe annet. At de fleste hippe kaffibarer i Norge velger å selge wienerdeig-bakevarer uten smør i tilsier at det er verdi i å jukse der.

    En croissant til en euro i paris har listet melk som allergen, altså bruker de smør.

    Uten å ha gjort matematikken så tilsier det at dersom man, rent hypotetisk kunne fylle et fly fra Frankrike med baguetter og croissanter/pain au chocolat og selge de i Norge samme dag så ville det fort ha lønnet seg å chartre et fly for transporten. Det er jo fort en av bivirkningene av at folk skal ha noenlunde anstendig betalt her i landet og at det ikke er allverdens vilje til å kjøpe dagsferske bakevarer i stor skala.
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.885
    Antall liker
    12.494
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå er det vel såpass mange faktorer i dette med lønninger og levekostnader at å sammenligne direkte fra land til land er rimelig vanskelig...
    80-90 kr for en enkel kopp traktekaffe og en vaffel er det man ofte betaler på kafe her i landet.. påfyll er ofte 10 kr ekstra....
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.895
    Antall liker
    18.064
    Torget vurderinger
    2
    Blir litt rart å bortse fra at Norge er et høykostland når man leter etter brøkdelsammenligninger. Og er altså fullt mulig å finne billige og dyre versjoner av matvarer også i andre land. Gjærbakst med ekstra gluten og billig hvetemel som er kunstig bleket og langtidslagret etter kverning må man gjerne dytte i seg, men det finnes heldigvis alternativer. Også i Frankrike.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.609
    Antall liker
    14.175
    Blir litt rart å bortse fra at Norge er et høykostland når man leter etter brøkdelsammenligninger. Og er altså fullt mulig å finne billige og dyre versjoner av matvarer også i andre land. Gjærbakst med ekstra gluten og billig hvetemel å som er kunstig bleket og langtidslagret etter kverning må man gjerne dytte i seg, men det finnes heldigvis alternativer. Også i Frankrike.
    Det er selvsagt fritt frem å mene at et bakverk kun er spiselig om det er produsert av kortreist nykvernet økologisk mel og man vet om tanta til bakreren har fotsopp eller ikke men faktum er uansett at et anstendig produsert bakverk i Frankrike koster ca 1/4 av hva en til dels dårlig kopi koster i Norge.

    Om du tror at der faktiske slaget står på hvilket mel som brukes så be my guest. Det er det selvsagt ikke og det skjønner ca alle som ikke lever av å selge nisjeprodukter.
     
    Sist redigert:

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.990
    Antall liker
    9.914
    Sted
    Oslo
    Ingen aning men garanter ikke 1/4 av tilsvarende i Norge
    I Spania tjener kelnere i nærheten av 5 € timen
    Omtrent 1/4 av tilsvarende i Norge.
    Og hvor mange i Norge er villig til å gå på jobb 3 om morran for å selge deg baguetter fra klokka 7?
    Iallefall ikke uten en grei kompensasjon for nattarbeid.
    I 2022 kosta en baguette i Frankrike mellom 0.90 og 1,20€,
    Ser at i Norge i 2024 ligger det et sted mellom 13 og 18 kroner.
    4 gangern din virker litt tvilsom
    Sikkert håndverksbakere som ligger godt over, det har de i Paris også
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.609
    Antall liker
    14.175
    I Spania tjener kelnere i nærheten av 5 € timen
    Omtrent 1/4 av tilsvarende i Norge.
    Og hvor mange i Norge er villig til å gå på jobb 3 om morran for å selge deg baguetter fra klokka 7?
    Iallefall ikke uten en grei kompensasjon for nattarbeid.
    I 2022 kosta en baguette i Frankrike mellom 0.90 og 1,20€,
    Ser at i Norge i 2024 ligger det et sted mellom 13 og 18 kroner.
    4 gangern din virker litt tvilsom
    Sikkert håndverksbakere som ligger godt over, det har de i Paris også
    I Frankrike får du en ordentlig baguette for rundt en euro. Et bakeri i norge som lager ordentlig vare tar ca 40 kroner. Selvsagt er etterspørsel etter så mye høyere i Frankrike av kulturelle årsaker men der har veldig lite med meltype Å gjøre som fela impliserer.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    8.990
    Antall liker
    9.914
    Sted
    Oslo
    I Frankrike får du en ordentlig baguette for rundt en euro. Et bakeri i norge som lager ordentlig vare tar ca 40 kroner. Selvsagt er etterspørsel etter så mye høyere i Frankrike av kulturelle årsaker men der har veldig lite med meltype Å gjøre som fela impliserer.
    Artisanal bakerier i Frankrike, omtrent som Åpent Bakeri i Norge, tar 2€ for baguette, Åpent Bakeri tar 49kr, selv med euro på 7,50 (det var tider gitt) er du et godt stykke unna 4gangern
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.609
    Antall liker
    14.175
    Dersom man i fullt alvor er så tett at man tror at mat er et spørsmål om råvarer så kunne man starte Norges beste restaurant om man har god tilgang på sorten. I den virkelige verden er flinke kokker veldig mye mer vesentlige enn om man kjenner bonden og teknikk og komposisjon er mye viktigere enn om det som ligger på tallerkenen er økologisk eller ikke.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.609
    Antall liker
    14.175
    Artisanal bakerier i Frankrike, omtrent som Åpent Bakeri i Norge, tar 2€ for baguette, Åpent Bakeri tar 49kr, selv med euro på 7,50 (det var tider gitt) er du et godt stykke unna 4gangern
    Tenk så fantastisk den baguetten ville vært om de brukte riktig økologisk mel.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn