Sverige har for eksempel ikke hatt høye blodverdier,
Dopingmistanke ryster langrennssporten: – Det er kaldblodig juks
Etter å ha analysert over 10 000 prøver er flere dopingeksperter samstemte: Langrennssporten har et dopingproblem.
Det kommer fram i en dokumentar publisert av
svenske Uppdrag Granskning.
De har fått tilgang til det internasjonale skiforbundets (FIS) database med blodverdier fra over 2000 utøvere. Testene er gjort fra 2001 til 2010. Totalt 10 000 dopingprøver avslører høye blodverdier blant medaljevinnere i VM og OL.
Ifølge SVT er 100 av dem svenske.
En svensk utøver trekkes frem i dokumentaren fra Uppdrag Granskning. Han har så høye blodverdier at det kun i ett av 10 000 tilfeller kan forklares som naturlig.
SVT-dokumentar: 16 norske skiløpere med mistenkelige blodverdier
I del to av SVTs dokumentar om doping mener kanalen å ha avdekket 16 norske løpere med blodverdier som ifølge eksperter kun kan forklares som naturlig i 1 av 100 tilfeller. Sannsynligheten for doping pekes på som høy i 3 av de 16 tilfellene.
Høy sannsynlighet.
På Stray-Gundersens liste over utøvere han mener trolig er dopet, finner man blant annet 13 russere, tre nordmenn og to svensker.
En av svenskene, som ikke navngis, skal ha store variasjoner i sine blodpass. Verdiene går utenfor det én av 10.000 kan forklare naturlig, ifølge forskerne SVT har snakket med.
Kanalen melder at tre av fire eksperter de har snakket med anser det som sannsynlig at den svenske utøveren er dopet.
Allerede før dokumentaren ble vist på SVT, slo flere aktører knallhardt tilbake mot det de omtaler som «useriøs journalistikk».
– Man har bevisst tilbakeholdt fakta, sier den svenske landslagslegen Per Andersson.
– Blodverdier er kun en indikasjon. Man må se på flere faktorer før man konkluderer, sier Andersson i dokumentaren.
– Det er rent bedrageri. De sier de har bevis, men de har ingen bevis. Det er en ren bløff, kommenterer FIS' dopingekspert Rasmus Damsgaard.