Politikk, religion og samfunn Klimaforskerne regnet rett Hva nå?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.144
    Torget vurderinger
    1
    Det er vel ganske klart at det ikke er reell politisk vilje til å gjøre noe. Business as usual til tidsvinduet uansett er passert.

    Oljelobbyen & Heiagjengen har skremt bort politikerne våre (tør du virkelig spille poker med velferdsstaten i potten??) og da gjenstår det bare å gjøre klimatiltak til en personlig greie for de ranke og rene der kun den uskyldshvite kan kaste den første sten. Og dem er det som kjent ikke mange av.

    Det hele må sies å ha vært ganske effektivt.
     
    Sist redigert:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.169
    Antall liker
    9.280
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Må være lettvint å ha noen å skylde på, er det slik at politikerne tar mye kraftigere grep der de ikke har olje?

    Politikerne representerer jo oss - hva er du villig til å kutte? (Altså generell velferd, ikke øke skatten for de rike - vil du stemme på et parti som innfører kutt i sykelønn, kutt i helsetilbud, kutt i alderspensjon, kutt i tilskudd til flyktninger, kutt i uføretrygd osv- for klimaet?)
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.144
    Torget vurderinger
    1
    Ja, det virker som land som ikke produserer olje gjør vesentlig mer enn Norge for å redusere utslippene sine. Tror Hardingfele hadde statistikk på dette tidligere i tråden. Disse landene synes vel det er greit å få både i pose og sekk: mindre klimautslipp (følge opp avtaler man har skrevet under på er jo et pluss) og litt mindre pengebruk på olje og gass kjøpt fra Norge. De pengene kan brukes på annet, bl.a velferd, tenker man vel gjerne. Som i Danmark og Sverige. Danskene har vel klart å gjøre butikk på klimateknologi, til og med. Det skal jo ikke gå an ifølge den norske fortellingen rundt dette.

    Norge sliter med å finne summen som skal betales i avlat for tekkes alle Thunberg'ene. Brukte vi ikke akkurat flere milliarder på tullebatterifabrikk kanskje?! Hva blir det neste? Kan vi snart få slippe dette tullet og fortsette å lete og pumpe? Takk.
     
    Sist redigert:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.169
    Antall liker
    9.280
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Jeg synes jeg ikke er så lett å se i tallene.

    Har bare googlet kjapt:
    Her er vi på en 2. plass globalt

    Her er en annen rapport:

    Og her er noen tall
    Filtrerer du denne listen på de med største vekst i utslipp så er det vanskelig å finne oljenasjoner.
     

    pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    5.968
    Antall liker
    4.299
    Torget vurderinger
    1
    Kjell Erik Eilertsen slår et slag for Industri og Næringspartiet (INP) på Facebook:

    “Det nasjonale klimamålet er en utopi som bør legges vekk.
    Målet om 55% reduksjon i CO2-utslippene fra 1990-nivå innen 2030, er elefanten i rommet, som forklarer kronesvekkelsen, prisstigningen, renteøkning og skatteøkning. Det er elefanten i rommet som driver det klimapolitiske kraftsløseriet som legges til grunn for påstanden om kraftunderskudd.

    Klimamålet er en blåkopi av EUs mål. At vi har påtatt oss det samme prosentvise målet, uten at vi hadde kullkraft i 1990, som vi kunne erstattet med gasskraft, er idioti.

    Det kan sammenlignes med følgende: Et forsikringsselskap krever at en mann som veier 160 kg må slankes 50% til 80 kg. Det er bra for selskapet og mannen. Men om en mann som veier 80 kg får samme prosentvise krav, sliter både mannen og selskapet. Relatert til klimamålene er Norge mannen som må reduseres til en Belsen-fange fordi den usunne tjukkasen skal bli sunn.

    En av de viktigste årsakene til at EU og UK har klart å kutte utslipp siden 1990 er norsk gass som har erstattet kull. Norsk gasseksport startet i 1977. Norsk gass fra Ormen Lange-feltet er en direkte årsak til at UK har avviklet kullkraften og dermed halvert CO2-utslipp pr. kWh strøm produsert.

    Norge er Europas største leverandør av utslippskutt uten å ta seg betalt. Og når svenskene og danskene fyrer sine tidligere varmekraftverk med langreist treflis fra Canada, som frigjør 50% mer CO2 pr. kWh enn kullkraft, regnes det som nullutslipp. Dette er latterlig.

    Hvis du fortsatt vil tro på en løgn og ha utopiske klimamål med kronesvekkelse, prisstigning, høye renter og skatteøkning på kjøpet, er det bare å stemme på Stortingspartiene.

    Tror du virkelig det hjelper å bytte ut Terje Aasland med Nikolai Astrup? Med Erna Solberg i førersetet i stedet for Jonas Gahr Støre?

    Det tror ikke jeg. Fordi det er ingenting som tyder på det. Forskjellen mellom Arbeiderpartiet og Høyre er hybridkabler og litt retorikk om formuesskatt. That’s it.”
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.144
    Torget vurderinger
    1
    Nå er det forskjell på CO2-utslipp fra trevirke og kull. Det ene er fossilt og det andre ikke. Men når det skal kjøres fra Canada på båt er det jo uansett bare tullballeri, eller avlatshandlinger. Det var sånt man gjorde her i landet når man skulle starte pelletsovn-eventyret for noen år siden.

    Det er ingen forskjell på klimapolitikken til våre 'ansvarlige' partier, derfor kommer det heller ikke til å skje noe. Man anser det som politisk selvmål å skulle forsøke, derfor lar man det være mens snakketøyet går på høygir. Innsatsen kommer til å være rettet mot å å behandle symptomene og ikke årsaken. Alt som kan pumpes opp kommer til å bli pumpet opp. Vi fyker vel forbi 3 graders oppvarming i løpet av våre barns levetid. Og det stopper jo ikke der, hvorfor skulle det gjøre det?
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.264
    Torget vurderinger
    2
    I boken "Don't Even Think About It: Why our brains are wired to ignore climate change", intervjuer George Marshall Daniel Kahneman. Jeg skrev følgende om den samtalen i 2015. Det eneste som har endret seg er at da jeg skrev var andelen CO2 i atmosfæren straks over 400ppm. Nå er vi på 422ppm, etter en sommer med aktiv fotosyntese på den nordlige halvkulen (den prosessen reduserer andelen, som vil stige igjen nå over vinteren og frem til neste sommer).

    Ikke dårlig, på bare ni år! Jeg siterer meg selv, og Marshall:


    Daniel Kahneman, kjent fra boken “Thinking fast and slow”, er psykolog, og spesielt opptatt av hvordan mennesker fatter beslutninger som leder til handling. Eller hvorfor vi lar oss paralysere, og avstår fra handling. I samtale med George Marshall melder han kort “jeg er dypt pessimistisk. Jeg ser ingen vei til suksess når det gjelder klimaendringer”.
    Kahneman lister opp tre årsaker:


    1. Klimaendring er ikke tett nok på oss, trusselen er ikke tilstrekkelig konkret eller udiskutabel. I stedet er den abstrakt, fjern, usynlig og gjenstand for debatt.


    2. For å takle klimaendringer, må vi godta kostnader og avkorting av levestandard i nåtid, for å begrense større, men uvisse tap i fjern fremtid. Denne kombinasjonen er det ytterst vanskelig for oss å akseptere.


    3. Siden informasjonen vi mottar om klimaendringer er usikker, og utfordres av kritikere, vil mottakerne velge å se på problemet som uavgjort - “selv om man har Vitenskapsakademiet på den ene siden, og noen tullinger på den andre.”


    “Skal vi klare å mobilisere folk, må dette gripe følelsene våre”, sier Kahneman. “Det må bli et nært og følbart problem. En fjern, abstrakt og uavklart trussel har simpelthen ikke det som skal til for å mobilisere folkemeningen.”


    Når Marshall spør Kahneman om man kan overvinne barrierene som avholder folk fra langsiktig handling, ved å opplyse om dem, er svaret lite løfterikt: “All verdens psykologiske bevisstgjøring klarer ikke å få oss til å fortrenge vår uvilje mot å redusere levestandarden.”


    Problemet forstørres av at verdens klima- og miljøaktivister feilkommuniserer, med få unntak. Et fremmedgjørende stammespråk er oppstått og skaper distanse mellom aktivister og folk flest. Appellene griper ikke folks følelser og lykkes ikke i å vekke forståelse for det moralske verdivalget klimaendringene utgjør. Aktivistene foretrekker å møte med dem som forstår stammespråket, altså hverandre, og søker å omvende politikere og næringslivsledere. Fremfor å engasjere folket trives de best i ekspertgrupper der de kan utveksle fakta og data. Og de tror de kan få statsledere og næringslivet til å endre kurs, når disse utfra kortsiktige motiver stritter mot alt de kan. Klimadebatten er flyttet til konferanser og ekspertfora. Den er gjort abstrakt og ugjennomtrengelig, og er dermed blitt enklere for folk flest å fornekte.


    Det vi må forsøke å forstå, er at fornektelsene ikke skyldes at folk er dumme. Tvert om, mange som fornekter menneskeskapt klimaendring er velorienterte og med et godt grep om fakta; men de utnytter enhver tvil for hva den er verdt, slik at de skal slippe å godta konsekvensene og måtte redusere sin levestandard. Våre reaksjoner på trusselen om klimaendringer er blitt et stort studiefelt innen adferdspsykologi. Det er lett å forstå hvorfor - man har å gjøre med folks respons på en reell, eksistensiell trussel, satt i forhold til sterke motiver som får oss til å ignorere trusselen. Robert Gifford er miljøpsykolog med fokus på adferd utfra klimaendringer. Han og hans team mener at våre hjerner er ute av stand til å forstå de langsiktige følgene av dagens teknologiske utvikling og komplekse samfunnsstruktur. “Ancient Brain” kaller Gifford dette - hjernen er innstilt på å registrere og takle umiddelbare trusler og muligheter, og vil kun i sjeldne tilfeller engasjeres i langsiktige perspektiver. Og dette er kun én av mange barrierer vi stiller opp; Gifford og hans team har funnet foruroligende mange. Det som går igjen er at barrierene gir oss argumentene vi trenger for å la være å endre adferd, for å fortsette å tro på status quo, for å bevare roen selv om vi egentlig aner at vi bør være urolige.


    Klimabarrierer:
    Ancient Brain, Ignorance, Environmental Numbness, Uncertainty, Judgmental Discounting, Optimism Bias, Lack of Perceived Behavioral Control, Worldviews, System Justification, Suprahuman Powers, Technosalvation, Social Comparison and Norms, Perceived Inequity, Sunk Costs, Behavioral Momentum, Conflicting Values Goals and Aspirations, Lack of Place Attachment, Mistrust, Perceived Program Inadequacy, Reactance, Denial, Functional Risk, Physical Risk, Financial Risk, Social Risk, Psychological Risk, Temporal Risk, Tokenism, The Rebound Effect.


    Det kan synes brutalt av meg å påstå at klima- og miljøaktivisters kommunikasjon har vært fånyttes. La oss stikke fingeren i Jorden. Vi har kjent til alvoret i trusselen siden tidlig 1970-tall. Forskningen er siden blitt mer presis, instrumentene er blitt mer nøyaktige og konklusjonene er blitt klarere. Likevel står vi dårligere stilt i dag enn vi gjorde dengang. Fra å være beredte til konkrete mottiltak, er vi blitt manøvrert inn i et hjørne, der farseaktige internasjonale konferanser er blitt substitutter for nødvendig handling. Våre politikere lirer av seg pjatt, næringslivet bedriver grønnvasking og andelen CO2 i atmosfæren har passert 400 PPM (parts per million). Så høy har den ikke vært på 2,5 millioner år.
     
    Sist redigert:

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.354
    Antall liker
    2.735
    I boken "Don't Even Think About It: Why are brains are wired to ignore climate change", intervjuer George Marshall Daniel Kahneman. Jeg skrev følgende om den samtalen i 2015. Det eneste som har endret seg er at da jeg skrev var andelen CO2 i atmosfæren straks over 400ppm. Nå er vi på 422ppm, etter en sommer med aktiv fotosyntese på den nordlige halvkulen (den prosessen reduserer andelen, som vil stige igjen nå over vinteren og frem til neste sommer).

    Ikke dårlig, på bare ni år! Jeg siterer meg selv, og Marshall:


    Daniel Kahneman, kjent fra boken “Thinking fast and slow”, er psykolog, og spesielt opptatt av hvordan mennesker fatter beslutninger som leder til handling. Eller hvorfor vi lar oss paralysere, og avstår fra handling. I samtale med George Marshall melder han kort “jeg er dypt pessimistisk. Jeg ser ingen vei til suksess når det gjelder klimaendringer”.
    Kahneman lister opp tre årsaker:


    1. Klimaendring er ikke tett nok på oss, trusselen er ikke tilstrekkelig konkret eller udiskutabel. I stedet er den abstrakt, fjern, usynlig og gjenstand for debatt.


    2. For å takle klimaendringer, må vi godta kostnader og avkorting av levestandard i nåtid, for å begrense større, men uvisse tap i fjern fremtid. Denne kombinasjonen er det ytterst vanskelig for oss å akseptere.


    3. Siden informasjonen vi mottar om klimaendringer er usikker, og utfordres av kritikere, vil mottakerne velge å se på problemet som uavgjort - “selv om man har Vitenskapsakademiet på den ene siden, og noen tullinger på den andre.”


    “Skal vi klare å mobilisere folk, må dette gripe følelsene våre”, sier Kahneman. “Det må bli et nært og følbart problem. En fjern, abstrakt og uavklart trussel har simpelthen ikke det som skal til for å mobilisere folkemeningen.”


    Når Marshall spør Kahneman om man kan overvinne barrierene som avholder folk fra langsiktig handling, ved å opplyse om dem, er svaret lite løfterikt: “All verdens psykologiske bevisstgjøring klarer ikke å få oss til å fortrenge vår uvilje mot å redusere levestandarden.”


    Problemet forstørres av at verdens klima- og miljøaktivister feilkommuniserer, med få unntak. Et fremmedgjørende stammespråk er oppstått og skaper distanse mellom aktivister og folk flest. Appellene griper ikke folks følelser og lykkes ikke i å vekke forståelse for det moralske verdivalget klimaendringene utgjør. Aktivistene foretrekker å møte med dem som forstår stammespråket, altså hverandre, og søker å omvende politikere og næringslivsledere. Fremfor å engasjere folket trives de best i ekspertgrupper der de kan utveksle fakta og data. Og de tror de kan få statsledere og næringslivet til å endre kurs, når disse utfra kortsiktige motiver stritter mot alt de kan. Klimadebatten er flyttet til konferanser og ekspertfora. Den er gjort abstrakt og ugjennomtrengelig, og er dermed blitt enklere for folk flest å fornekte.


    Det vi må forsøke å forstå, er at fornektelsene ikke skyldes at folk er dumme. Tvert om, mange som fornekter menneskeskapt klimaendring er velorienterte og med et godt grep om fakta; men de utnytter enhver tvil for hva den er verdt, slik at de skal slippe å godta konsekvensene og måtte redusere sin levestandard. Våre reaksjoner på trusselen om klimaendringer er blitt et stort studiefelt innen adferdspsykologi. Det er lett å forstå hvorfor - man har å gjøre med folks respons på en reell, eksistensiell trussel, satt i forhold til sterke motiver som får oss til å ignorere trusselen. Robert Gifford er miljøpsykolog med fokus på adferd utfra klimaendringer. Han og hans team mener at våre hjerner er ute av stand til å forstå de langsiktige følgene av dagens teknologiske utvikling og komplekse samfunnsstruktur. “Ancient Brain” kaller Gifford dette - hjernen er innstilt på å registrere og takle umiddelbare trusler og muligheter, og vil kun i sjeldne tilfeller engasjeres i langsiktige perspektiver. Og dette er kun én av mange barrierer vi stiller opp; Gifford og hans team har funnet foruroligende mange. Det som går igjen er at barrierene gir oss argumentene vi trenger for å la være å endre adferd, for å fortsette å tro på status quo, for å bevare roen selv om vi egentlig aner at vi bør være urolige.


    Klimabarrierer:
    Ancient Brain, Ignorance, Environmental Numbness, Uncertainty, Judgmental Discounting, Optimism Bias, Lack of Perceived Behavioral Control, Worldviews, System Justification, Suprahuman Powers, Technosalvation, Social Comparison and Norms, Perceived Inequity, Sunk Costs, Behavioral Momentum, Conflicting Values Goals and Aspirations, Lack of Place Attachment, Mistrust, Perceived Program Inadequacy, Reactance, Denial, Functional Risk, Physical Risk, Financial Risk, Social Risk, Psychological Risk, Temporal Risk, Tokenism, The Rebound Effect.


    Det kan synes brutalt av meg å påstå at klima- og miljøaktivisters kommunikasjon har vært fånyttes. La oss stikke fingeren i Jorden. Vi har kjent til alvoret i trusselen siden tidlig 1970-tall. Forskningen er siden blitt mer presis, instrumentene er blitt mer nøyaktige og konklusjonene er blitt klarere. Likevel står vi dårligere stilt i dag enn vi gjorde dengang. Fra å være beredte til konkrete mottiltak, er vi blitt manøvrert inn i et hjørne, der farseaktige internasjonale konferanser er blitt substitutter for nødvendig handling. Våre politikere lirer av seg pjatt, næringslivet bedriver grønnvasking og andelen CO2 i atmosfæren har passert 400 PPM (parts per million). Så høy har den ikke vært på 2,5 millioner år.
    Veldig bra artikkel. Det er der vi er.
     

    Fivus

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.01.2020
    Innlegg
    894
    Antall liker
    646
    Torget vurderinger
    2
    Smale gater definitivt ikke på ønskelista ved flommer.
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.354
    Antall liker
    2.735
    Villere, våtere, varmere - og mer uforutsigelig. De kaster gjørme og gjenstander på Spanias konge, mens han er i katastrofeområdet.

    Utrolig reportasje: https://www.vg.no/nyheter/i/RzK3KA/...ere-leter-i-parkeringskjellere-etter-flomofre

    Med slike bilder.

    Vis vedlegget 1071115
    Det var jo en helt kataklysmisk hendelse. Et års nedbør ila 8 timer, registrert 491mm. Og det skjedde så utrolig kjapt når flommen kom. En mann som skulle redde bilen i kjellerparkeringen, blei funnet i bilen. Mange som han. 220 til nå.

    Og det skjedde pga "oss". Et lavtrykk som kom fra Atlanteren sugde inn ekstra fuktig varmluft fra Middelhavet, nedkjøling og kaboom..... . Middelhavet har en temperatur i sjøen som er 2 til 4 grader over normalen. Det er enormt. Så et videoklipp av tordenværet, som stroboskoplyset på 80-talls disco. Det var også hagl på tennisballstørrelse. Syndfloden - bokstavelig talt. Våre synder.

    I Italia har dei år registrert 19 større flomhendelser i oktober . Det var et intervju med en dame i Emilia Romagna (fylke) som hadde fått huset fylt for tredje gang siden i fjor høst. Hun flytta nå, men var selvfølgelig bekymra for hvor mye hun kunne få for huset. Bestemora på 94 hadde aldri opplevd noe slikt før.

    Joda ser at f.eks OMF viser til statistikker som forteller at det dør færre pga klimarelaterte hendelser enn "før." Dette ser jeg brukes som et bevis på at klimaet har faktisk gått til det bedre. bl.a skeptikerguru Bjørn Lomborg, (dansk statsviter, finansiert av oljebransjen) er jo en sann mester i slik s.k. cherrypicking. Han hadde jo selvfølgelig full sal på sin foredragsturne i Stavanger (Åljo).

    Herr Lomborg mener for øvrig jo at idealtempearaturen for kloden vår er 3.5 grader over førindustriell tid. Jeg presiserer at han er statsviter , hva nå det har å bety innen fagfeltet !

    Verden har faktisk blitt veldig mye bedre i varsling, beredskap og organisert nødhjelp/redning. Slik at konsekvensene blir mye mindre av slike hendelser. Det kan nok være av svært stor betydning for tapstallene !

    EDIT: så nyheter på RAI 1 (Italia) i dag (4/11). Det var et sted i Valenciaområdet som hadde fått 600mm nedbør på 12 timer. Av disse kom 180mm på 1 time.

    For å sette det litt i perspektiv det falt 200mm nedbør i.l.a 24 timer på Gullfjellet (v/Bergen) under Jakob nå, mest i Norge, det betegnet en meteorolog som ekstremt !
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.144
    Torget vurderinger
    1
    Det går jo raskere og raskere. Nye rekorder hvert år lover ikke bra. Likevel har vi greit med tid ifølge oljekameratene.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.264
    Torget vurderinger
    2
    Det går jo raskere og raskere. Nye rekorder hvert år lover ikke bra. Likevel har vi greit med tid ifølge oljekameratene.
    Hva med Solen? Vulkaner? Vanndamp? Det er ikke bevist med sikkerhet at CO2 er årsaken til oppvarming og det er jo plantemat. For oss som bor nærmere Nordpolen er det en fordel om det blir varmere, det skjønner du vel? Og vi ser jo at god værvarsling og satellittovervåkning redder liv når superstormene kommer, så jeg ser ikke problemet, vi kommer til å klare oss helt fint. Litt ras her og der, havstigning, men vi har penger til å bygge sjømurer og diker og maten kan vi kjøpe fra andre land.
    Nei, det blir altfor mye oppstyr. Lomborg sier at optimal global oppvarming er 3,75ªC. Vi har mye å gå på! Det globale snittet er såvidt over 1,5ªC. Det er mye dyrere å forsøke å avverge oppvarmingen enn å forsøke å gardere seg mot konsekvensene, og med vårt Oljefond er vi bankers. Dette klarer vi helt fint, så lenge vi alle er enige om at norsk olje og gass er en viktig del av klimaløsningen langt ut i dette århundredet.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    Ja, det virker som land som ikke produserer olje gjør vesentlig mer enn Norge for å redusere utslippene sine. Tror Hardingfele hadde statistikk på dette tidligere i tråden. Disse landene synes vel det er greit å få både i pose og sekk: mindre klimautslipp (følge opp avtaler man har skrevet under på er jo et pluss) og litt mindre pengebruk på olje og gass kjøpt fra Norge. De pengene kan brukes på annet, bl.a velferd, tenker man vel gjerne. Som i Danmark og Sverige. Danskene har vel klart å gjøre butikk på klimateknologi, til og med. Det skal jo ikke gå an ifølge den norske fortellingen rundt dette.

    Norge sliter med å finne summen som skal betales i avlat for tekkes alle Thunberg'ene. Brukte vi ikke akkurat flere milliarder på tullebatterifabrikk kanskje?! Hva blir det neste? Kan vi snart få slippe dette tullet og fortsette å lete og pumpe? Takk.
    Store utslippskutt kommer typisk av at kullkraft fases ut. Elektrisitetsproduksjonen (i alle fall onshore) i Norge er allerede tilnærmet 100% fornybar så det at Norge "har olje" er ikke akkurat det mest opplagte stedet å lete etter en forklaring på hvorfor en god del andre land kutter mer.
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.539
    Antall liker
    2.304
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Hva med Solen? Vulkaner? Vanndamp? Det er ikke bevist med sikkerhet at CO2 er årsaken til oppvarming og det er jo plantemat. For oss som bor nærmere Nordpolen er det en fordel om det blir varmere, det skjønner du vel? Og vi ser jo at god værvarsling og satellittovervåkning redder liv når superstormene kommer, så jeg ser ikke problemet, vi kommer til å klare oss helt fint. Litt ras her og der, havstigning, men vi har penger til å bygge sjømurer og diker og maten kan vi kjøpe fra andre land.
    Nei, det blir altfor mye oppstyr. Lomborg sier at optimal global oppvarming er 3,75ªC. Vi har mye å gå på! Det globale snittet er såvidt over 1,5ªC. Det er mye dyrere å forsøke å avverge oppvarmingen enn å forsøke å gardere seg mot konsekvensene, og med vårt Oljefond er vi bankers. Dette klarer vi helt fint, så lenge vi alle er enige om at norsk olje og gass er en viktig del av klimaløsningen langt ut i dette århundredet.
    visste du var fornuftig innerst inne :)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.264
    Torget vurderinger
    2
    Store utslippskutt kommer typisk av at kullkraft fases ut. Elektrisitetsproduksjonen (i alle fall onshore) i Norge er allerede tilnærmet 100% fornybar så det at Norge "har olje" er ikke akkurat det mest opplagte stedet å lete etter en forklaring på hvorfor en god del andre land kutter mer.
    Den forklaringen er for enkel. Mens norsk næringsliv har kuttet de hissige klimagassene fra industriprosesser, har norske husstander økt sine utslipp i betydelig grad, siden 1990. I sammenlignbare land har privathusholdningers utslipp blitt redusert betydelig, pga offentlige tiltak. Oljenæringens bruk av gass til elproduksjon står for en betydelig andel av samlede utslipp, men det gjør også "norskers" livsstil.

    I andre land har man innført revisjonsordninger som sporer utslipp og endringer og dermed har man et klart bilde av hvor skoen trykker. Det har vi ikke hatt i Norge, og dermed kan man leke med tallene. Mye nyttig her:


    Han (professor Helge Drange) mener dette også viser en svakhet ved klimaloven:

    – Loven er grei nok i og for seg, men hvor er revisjonsapparatet? Hvor er den uavhengige faginstansen som går gjennom klimaregnskapet hvert år? Som tvinger politikerne til å svare for valgene som er gjort?

    Drange peker på at britene har et slikt revisjonssystem bakt inn i sin lovgivning.

    – Jeg mener Riksrevisjonen burde produsert de grafene som vises i denne rapporten. Eller en annen kontrollinstans som ikke finnes. Så lenge vi ikke har det, er det ingen som ser politikerne i kortene. Her har heller ikke mediene vært tilstrekkelig våkne. Det er få, om noen, som stiller de tøffe men nødvendige spørsmålene. Det er et stort problem for oss alle. Vi blir dullet inn i en tåke av begreper og positive uttalelser, uten at bruken av olje og gass går ned, sier Drange.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    Den forklaringen er for enkel. Mens norsk næringsliv har kuttet de hissige klimagassene fra industriprosesser, har norske husstander økt sine utslipp i betydelig grad, siden 1990. I sammenlignbare land har privathusholdningers utslipp blitt redusert betydelig, pga offentlige tiltak. Oljenæringens bruk av gass til elproduksjon står for en betydelig andel av samlede utslipp, men det gjør også "norskers" livsstil.
    Jeg skjønner at nordmenn har økt sine utslipp i takt med velstandsøkninge de siste tiårene, men av den norske brenningen av fossile brensler så er de store postene strømproduksjon offshore og transport (både privat og næring). I "sammenlignbare" land så har det vel vært vanlig å bruke gass i husholdningene, om dette fases ut til fordel for i stadig større grad fornybar produsert elektrisitet så vil jo husholdningenes utslipp gå ned.

    Direkte på privaten har jeg brent kanskje 15 liter bensin de siste 10 årene (hekkesaks). At tallet blir høyere når man inkluderer reise/offentlig transport og generelt komsum skjønner jeg selvsagt. Da vi overtok huset var det kanskje 3500 liter i året (2500 til oljefyren og 1000 til dieselbilen).
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.264
    Torget vurderinger
    2
    Jeg skjønner at nordmenn har økt sine utslipp i takt med velstandsøkninge de siste tiårene, men av den norske brenningen av fossile brensler så er de store postene strømproduksjon offshore og transport (både privat og næring). I "sammenlignbare" land så har det vel vært vanlig å bruke gass i husholdningene, om dette fases ut til fordel for i stadig større grad fornybar produsert elektrisitet så vil jo husholdningenes utslipp gå ned.

    Direkte på privaten har jeg brent kanskje 15 liter bensin de siste 10 årene (hekkesaks). At tallet blir høyere når man inkluderer transport og generelt komsum skjønner jeg selvsagt. Da vi overtok huset var det kanskje 3500 liter i året (2500 til oljefyren og 1000 til dieselbilen).
    Det var enklere for land UK, Belgia, Danmark å redusere utslipp pga nedstenging av kullkraftverk, men privathusholdninger der har også lavere fotavtrykk, mens det norske har gått rett til værs. Sveriges energieffektivisering under Persson er en hovedårsak til lave svenske utslipp (økte siste år pga at man fjernet reduktionsplikten for innblanding av biobrensle i diesel.)

    Grei sammenligning her, mellom 1990 og 2022, for EU-land.

    Norge i tilsvarende periode:

    Screenshot 2024-11-07 at 12.08.01.png

    EU-Land.

    .

    Screenshot 2024-11-07 at 12.06.30.png
    Screenshot 2024-11-07 at 12.06.42.png
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    Tyskland er jo et fint eksempel fra den grafen der.En av de ivrigste guttene i klassen men ligger fortsatt langt over Norge.

    0,56 tonn for Sverige må vel være en feil i datagrunnlaget? Internett sier ca 4 som ikke er så langt unna Norge gitt at sokkelen elektrifiseres vel og merke.

    Tillegg: Uansett hvor mye man energieffektiviserer i norske hjem så vil energibruken fortsatt være i form av elektrisitet og ikke fossile brensler, eller sagt på en annen måte: energieffektivisering betyr primært mindre bruk av elektrisk energi, ikke mindre fossil energi. Eneste unntaket jeg kan komme på er dersom man hiver ut oljefyrer men slike finnes det vel ikke så veldig mange av igjen? I Oslo har det vært verboten i flere år i eneboliger, usikker på hva som er tilfelle for boligblokker.
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.144
    Torget vurderinger
    1
    Kjør statistikk på flykilometer pr nordmann kontra andre.

    Er det fremdeles slik at internasjonale flyreiser ikke bokføres utslippsmessig i noe land? Mener det var snakk om dette i tråden for noen år siden.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    Kjør statistikk på flykilometer pr nordmann kontra andre.

    Er det fremdeles slik at internasjonale flyreiser ikke bokføres utslippsmessig i noe land? Mener det var snakk om dette i tråden for noen år siden.
    Internasjonal sjøfart og lufttrafikk er ikke med i nasjonale regnskaper for CO2-utslipp.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.144
    Torget vurderinger
    1
    Nei, og der hadde nok Norge kommet enda dårligere ut. Vi flyr jaggu meg halve befolkningen midlertidig til andre steder på kloden hvert år, det er helt perverst.
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.354
    Antall liker
    2.735
    Nei, og der hadde nok Norge kommet enda dårligere ut. Vi flyr jaggu meg halve befolkningen midlertidig til andre steder på kloden hvert år, det er helt perverst.
    Må dra fram numero uno, Europas mest trafikkerte flystrekning er Oslo - Bergen. Oslo - Trondheim er også høyt på lista, Tog .... . Det er (?) 6 avganger på en vanlig dag Bergen - Oslo med tog , hvis det går. Med fly, 26 avganger.
     

    pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    5.968
    Antall liker
    4.299
    Torget vurderinger
    1
    Må dra fram numero uno, Europas mest trafikkerte flystrekning er Oslo - Bergen. Oslo - Trondheim er også høyt på lista, Tog .... . Det er (?) 6 avganger på en vanlig dag Bergen - Oslo med tog , hvis det går. Med fly, 26 avganger.
    Distriktspolitikkens miljøbakside...
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.354
    Antall liker
    2.735
    Distriktspolitikkens miljøbakside...
    Vel....distriktspolitikk, vi snakker om Norges tre største byer. Det er vel mere en systematisk neglisjering av interregional samferdeselspolitikk i et framsynt perspektiv. Look to Europe.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.169
    Antall liker
    9.280
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Må dra fram numero uno, Europas mest trafikkerte flystrekning er Oslo - Bergen. Oslo - Trondheim er også høyt på lista, Tog .... . Det er (?) 6 avganger på en vanlig dag Bergen - Oslo med tog , hvis det går. Med fly, 26 avganger.
    Men dette er jo med i tallene, det er den internasjonale flyginger som ikke er med.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.758
    Antall liker
    14.379
    Må dra fram numero uno, Europas mest trafikkerte flystrekning er Oslo - Bergen. Oslo - Trondheim er også høyt på lista, Tog .... . Det er (?) 6 avganger på en vanlig dag Bergen - Oslo med tog , hvis det går. Med fly, 26 avganger.
    Tror ikke det stemmer, Oslo-Bergen pleier være et sted rundt nr fem på listen i Europa. Men ja, de er svært trafikkerte. Oslo-Stavanger også.

    For forretningsreisende er tog stort sett ikke et alternativ rent økonomisk så da blir det fort slik.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.264
    Torget vurderinger
    2
    Da kan alle ambisjoner om nødvendig nedtrekk av CO2 begraves. Som konsekvens av den kommende Trump-administrasjonen vil vi få enorme utslipp av karbon i atmosfæren. Vi går inn i "Fragmented World" scenariet, med global oppvarming tett på dagens spor, som peker i retning 3ºC som globalt snitt i forhold til førindustriell temperatur. Her i Skandinavia vil temperaturene øke betydelig mer, med store konsekvenser for landbruk, infrastruktur og uforutsigbarhet.

    Jeg minner om trådens første innlegg, der vi ser John McCain som presidentkandidat, som maner til globalt samarbeid for å bekjempe menneskeskapte klimaendringer. McCain var en anstendig politiker, som var i stand til å akseptere fakta i saken, og som så hva konsekvensene ville bety.

    McCains valgkampanjefilm om klimaendringer:


    Trump mener at menneskeskapte klimaendringer er en bløff, og han gleder seg til å utvinne USAs "liquid gold", som han nå får ansvaret for. Hans sønn, Don Jr., melder at han tar ansvaret for at ingen som ansettes i Trump-administrasjonen skal innbille seg at de er klokere enn hans far. En av Trumps første gjerninger som president, etter innsettelsen, vil være å trekke USA ut av Paris-avtalen, igjen. Heritage Foundation har, sammen med andre amerikanske "tenketanker", kjempet mot klimavitenskapen i tiår og nå vil klimainnsats på bekostning av olje- og gassindustrien bli nullstilt.

    IMG_3902.jpeg

    Fragmented World Scenariet kan man lese mer om her, men det er verste alternativ av dem man hadde å forholde seg til. Gjenstridigheten mot nødvendige endringer skyldes at politikerne vegrer seg mot "overgangsrisikoer", transition risks, dvs uro i velgermassen når effekten av politiske beslutninger slår inn. Fysiske risikoer er prosessene man utløser i klodens systemer, med økende temperatur. Vi ser dem allerede, ved rundt 1,5ºC - 2024 blir det varmeste året som er blitt registrert. Vi må håpe at nåværende oppvarmingstakt reduseres igjen, men målt global oppvarming er 1,62ºC i år og forskerne undrer seg over hvorfor snittemperaturen forblir høy, til tross for årets fotosyntesesong på land og i havet.

    Med Trump som president vil Biden-administrasjonens politikk for reduksjon av utslipp bli kansellert, USA vil åpne nye områder for utvinning av olje og gass, kryptomiljøet ønsker å bruke flere kullkraftverk (noe det allerede gjør), og Trump vil være på repeat med sitt mantra: Drill, baby, drill!

    Min beskjedne anbefaling til den som har lest helt hit: begynn å forberede deg og dine på hva som skjer, ved å tenke godt gjennom hva du bør gjøre og hvor du bør gjøre det, i tiårene som kommer. Det er for sent å stanse utviklingen, nå må man forberede seg på "high physical risks". Naturen har en gevaldig slagkraft. Og verdens største økonomi er snart i hendene på folk som ikke vil få lov til å tro at "they know better than my father".


    Screenshot 2024-11-08 at 07.44.45.png

    Screenshot 2024-11-08 at 07.44.53.png
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.012
    Antall liker
    18.264
    Torget vurderinger
    2
    Jeg åpnet tråden med McCain og avslutter min deltakelse i den med Trump.

    "I said, Bobby, leave the liquid gold to me," sa Trump da han erklærte seier i Mar-à-Lago. Robert F Kennedy, vaksinemotstander, 5G-skeptiker og fanatisk kjemper mot fluor i drikkevannet, skal få ansvaret for å "Make America Healthy Again", mens Trump tar seg av landets fossile ressurser.

    Begynn å forberede deg. Verden dine barn og barnebarn skal vokse opp i kommer ikke til å ligne den du kom inn i. Don Jr. har rett, ingen vil få lov til å tro at "they know better than my father".

     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.539
    Antall liker
    2.304
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    trump ville jo føre handelskrig og nedgang i både nasjonal og internasjonal økonomi, dette er gode nyheter for klima da dette vil føre til nedgang i utslipp og kanskje voldsom nedgang i oljeprisen som gjør at prosjekter legges på hylla = mindre fremtidig produksjon.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.062
    Antall liker
    3.144
    Torget vurderinger
    1
    Stikkordet der er aktivitetsnivået. Er det ingen reell interesse for å drive med dette er det naturlig at aktivitetsnivået blir lavt. Da kan man si opp mange av de man ansatte for å vise at man planla å ha et høyt aktivitetsnivå, sånn i starten. Greit å være ferdig med den rituelle grønnvasken, sånn at man kan konsentrere seg om kjernevirksomheten, the one and only.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn