Litt usikker på hva som eventuelt skulle være humoren eller morsomt i mitt innlegg, men som sagt er tallene fritt tilgjengelige for den som vil se, men det er åpenbart mye gøyere å dikte opp sine egne teorier for hvordan dette henger sammen og ikke la seg forvirre av lett tilgjengelige opplysninger.
Den som sliter mest i Norge er Coop, de tjener knapt penger og det har vært litt snakk om at de kan gå konk dersom disse milliardbøtene til Konkurransetilsynet blir noe av til slutt. Ledelsen i Coop vil sikkert sette stor pris på dersom noen kan forklare de at de egentlig tjener et tårn av penger slik at de kan revidere regnskapene sine for å vise det.
Coop omsatte i 2023 for 61 milliarder kroner og satt igjen med 316 millioner kroner før skatt, eller 0.5% om man vil. Her er det riktig nok noe byggevarer involvert som utgjør litt over 10% av omsetningen - skumleseing av årsrapporten gir ikke noen splitt men byggevarer fremstilles som en suksess der i alle fall målt i markedsandeler osv. For den som måtte tro at 2023 var et spesielt dårlig år så gikk Coop med underskudd i 2022. Skal sies at Coop betalte ut 1.4 milliarder i medlemsutbytte i 2023, men selv om man inkluderer det i overskuddet så er det rimelig begredelige saker.
Det morsomme er at du spiller den samme plata hele tiden - hvorfor ikke litt mer "matnyttig" (pun intended) info om de prisdrivende elementene da, for å få diskusjonen ned på gateplan...
Stikkord;
- See-through profitability når en/flere aktører eier mer eller mindre alle ledd i en verdikjede ( du er sikkert familiær med begrepet og hvordan det fungerer)
- Overetableringen av butikker
- Rabiat reklametrykk konstant, i alle tv-kanaler
- Den voldsomme utvanningen/overetableringen av en lang rekke produkter/typer for å få maks. hylleeksponering - trenger vi 8 utgaver av "makrell i tomat"
Dette er selvsagt ikke en fullverdig liste over de ting som aktørene selv kontrollerer, kun et utvalg av de mer vesentlige. I tillegg kommer alle lover og regler (som påvirker kostnadsnivået direkte) hvor myndighetene har ansvaret - matmoms, type minimumskrav til matbehandling/oppbevaring, avlønning av ansatte (delvis), generell hygiene, merking, etc. etc.
Hadde du klart å komme opp med en tabell som viser de enkelte elementers direkte innvirkningen på prisen her til lands i forhold til komparative land så hadde jeg ikke bare løftet på hatten men sågar tatt den helt av, da hadde du produsert et innlegg av virkelig verdi. Foreløpig forblir hodeplagget på hodet