Bak mur.
påfallende mange som abonnerer på Stavanger aftenblad er glade i å legge ut lenker dit som ikke kan leses med mindre man er abonnent. Er det noe i vannet der borte?
Special service for you fra oljebyen....
På et loft i Langgata har lærerne ved Lurahammaren skole julebord. Langbordet er pyntet med papirduk og vinglass av plast. Stemningen er god.
Penkledde gjester siger opp i lokalet, noen med klirrende poser. For drikke må de betale selv. Ja, og selve festen.
Et par av lærerne er ute og henter maten. Den kommer i bakker pakket med folie. Ribbe? Kalkun? Pinnekjøtt?
Å, nei.
I en hjørnesofa sitter en gjeng lærere med hver sin velkomstdrink. Kine Hatleskog (27), Marit Svevelstad (29), Christiane Sirevåg Kjelsnes (29) og Live Strøm Hagen (41) klager ikke.
– I år koster det 350 kroner. Og vi har med egen drikke. Det blir ikke noe julemiddag til den prisen. Det blir taco, da. Men det er helt ok, sier de.
En tredjedel får julebord
Sandnes-lærerne er langt fra alene om å måtte betale for festen selv. Det er omtrent dobbelt så mange i privat som i offentlig sektor som får goder som gratis julebord og julegaver. Det kommer fram av Medbestemmelsesbarometeret, utgitt av forskere ved Oslo Met:
- Arbeidsgiver betaler julebord for om lag 30 prosent ansatte i offentlig sektor, mens andelen i privat sektor som får gratis julebord, er på over 70 prosent, heter det i rapporten. (se faktaboks)
I offentlig sektor kommer statlige ansatte litt bedre ut enn kommunalt ansatte når det gjelder julebordet.
I rapporten kommer det også fram at fire av ti kommunalt ansatte betaler kaffen sin selv.
Noen av lærerne i Sandnes har tatt med seg en flaske vin til festen. En tok med øl.
– Hvor mange?
– Fire bokser, humrer én av de.
– Det skal holde.
– Jeg tok med champagne, sier en annen.
– Ekte champagne?
– Ja, det er jo julebord!
– I oljebransjen har de gjerne påkostede julebord, hvor kjente artister opptrer. Blir dere misunnelige?
– Den gang vi dro til Praha
– Jeg kan bli misunnelig på teambuildingen de har i oljebransjen, sier Live Strøm Hagen.
– Jeg har vært lærer i 15 år, og har opplevd den tida hvor også vi lærere hadde teambuilding. Vi dro til Praha, vi besøkte andre skoler. Sånne ting savner jeg. Det er synd at mine yngre kolleger her ikke får oppleve det.
– Eg unne dokker det, sier hun.
– Hva slags forhåpninger har dere til kvelden?
– Bare at det skal bli koselig. Det kommer det til å bli. Vi har det kjekt sammen.
– Men snakk med ham, sier de, og peker på en kollega som står og drøser med en selvkjøpt boksøl i hånda.
– Han har sterke meninger, sier de.
Mer om de sterke meningene lenger nede i artikkelen ...
Travelt for komiteen
De ansatte på Lurahammaren bytter på å sitte i julebordskomiteen. Det kreves nemlig litt av en innsats å arrangere fest på stramt budsjett. Komiteen planlegger, pynter, dekker bordet, bestiller mat og rydder når festen av slutt. Skolens bidrag er 5000 kroner for leie av lokalet.
– Vi er vant med å måtte betale og arrangere selv. Vi forsøker å holde egenandelen lav, slik at så mange som mulig blir med. Vi ordner også underholdning selv. Det blir nok noen konkurranser og leker, kanskje en quiz, sier Stefani James i komiteen.
– Ikke storslått
– Det er ikke storslått noe sted. Julebord for ansatte i skolen arrangeres som regel med egenandel, og det er ganske nøkternt, sier Hans Fredrik Hansen, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Sandnes.
Han får tilbakemeldinger fra lærere om at egenandelen varierer fra 100 til 600 kroner. Noen skoler får dekket litt av maten, eller lokalet. Andre må stå for alt selv. De aller fleste melder at det må dugnadsinnsats til, skal det blir julebord.
– De ansatte forstår at budsjettene er snaue, og har ikke forventninger om verken restaurant eller å få maten dekket av rektors budsjett. Samtidig er det ikke fritt for at julebord blir en snakkis når vi hører at deler av næringslivet har helt andre tilstelninger, sier Hansen.
50-lapp i Sandnes
Ingen avdelinger eller virksomheter i verken Sandnes eller Stavanger kommune har egne budsjett til julebord, men det settes av en sum velferdsmidler. I Stavanger 300 kroner per ansatt. I Sandnes 50 kroner.
De enkelte virksomhetene kan også sette av midler til sosiale aktiviteter. Nivå og standard på julebordet kan altså avhenge av hvordan lederne velger å disponere budsjettet.
– Praksisen er ulik, men et fellestrekk er at dette er nøkternt, sier kommunikasjonssjef i Sandnes Tove Sæther Hagland.
Ledergruppa på rådhuset i Sandnes har som regel en julelunsj eller -middag hjemme hos kommunedirektøren. Kommunedirektørens ledergruppe i Stavanger har ikke julebord.
Julebuffé for noen lærere
Mens lærerne fra Lurahammaren ungdomsskole spiser taco på papirduk, er det litt høyere standard på juleavslutningen for ansatte ved Sandnes vgs.
– Vi spanderer julelunsj på Kronen Gaard på alle siste dag før jul. På menyen er det julebuffé inkludert eplejuice og kaffe. Kostnaden er på 60.000 kroner, sier rektor Pål David Blakely.
Det betyr at skolen betaler nesten 700 kroner per ansatt.
Rektor mener det er viktig med et arrangement alle deltar på. Det styrker det psykososiale arbeidsmiljøet.
– Vi har valgt å gjøre det eksternt av praktiske formål, samt at det virker inkluderende å en gang i året å gjøre noe for alle ansatte utenfor arbeidsplassen. De ansatte arrangerer selv et mer tradisjonelt julebord der de som deltar betaler selv. Til dette låner de lokaler på skolen, sier Blakely.
Sandnes vgs. ser imidlertid ut til å være unntaket, for heller ikke i Rogaland fylkeskommune, som driver de videregående skolene, fins det midler øremerket julebord.
– Virksomhetene arrangerer sosiale sammenkomster innenfor egne økonomiske rammer, opplyser organisasjonsdirektør Svein Vathne.
En sjekk med tillitsvalgte viser at de fleste skolene har nøkterne julebord i egne kantiner, med egenandel fra 100 til 300 kroner. Alkohol må ansatte betale for selv. Bare et par skoler melder at de ikke har egenandel på julemiddagen i kantina.
Fylkesadministrasjonen har sin julemiddag på Atlantic Hotel i Stavanger. Egenandel er på 350 kroner.
Ansatte i Helse Stavanger får ikke julebord, men invitasjon til julekonsert i St. Petri kirke. Årets artist er Helene Bøksle, og det er satt opp fem konserter. Prisen for konsertene er total 670.000 kroner.
Ledergruppen i Helse Stavanger har ikke julebord.
En forbannet lærer
Tilbake til lærernes julebord i Langgata i Sandnes.
Andreas Tjørhom Rønneberg setter seg med Aftenbladet. Han er 37 år og har jobbet som lærer i over ti.
– Det er sinnssykt at alle kommunalt ansatte må sørge for sitt eget arbeidsmiljø. Vi må betale for dette selv. Gjør vi ikke det, skjer det ingenting, sier Rønneberg.
Han tar en slurk av ølboksen han selv har kjøpt. Selvbetalt julebord er bare en flik av et større bilde, mener han.
– Vi lærere skal liksom bare betale og smile og nikke og være takknemlige. Til jul får vi kanskje en sjokolade i hylla. Vi har én av de viktigste jobbene i Norge, men blir behandlet som de minst viktige.
– Vi har skoler som er fulle av sopp, mugg og skjeggkre. Men politikerne, hva gjør de? De bruker for eksempel millioner på en fotballstadion til Sandnes Ulf, som har fem tilskuere. Ok, skriv femti da, smiler han.
– Skolene forfaller og bygges ned stein for stein. Men politikerne tenker fire år av gangen. Ikke femti. De tar kun populære valg. Så lurer de på hvorfor resultatene på nasjonale prøver går ned?
Læreren fortsetter sin kritikk av forholdene i skolen. Og føler etter hvert behov for å understreke at ledelsen på hans skole er god. De gjør så godt de kan. Det er rammene han kritiserer.
Så hever noen stemmen og sier at maten er klar. Tacoen er servert! Folk kan forsyne seg!
– Jeg har bare drukket en halv øl, så jeg er ikke full, sier lærer Andreas Tjørhom Rønneberg, og legger til:
– Men jeg er forbanna.
PS! Aftenbladet arrangerer julelunsj for sine ansatte på Hotel Victoria. Ansatte får servert juletallerken og alkoholfri drikke. Vanligvis fortsetter festen et annet sted etterpå, og ansatte pleier da å få to bonger til valgfri drikke.