Selvsagt, svær offentlig sektor og byråkrati er venstrepolitilk uansett hvem som sitter ved roretNå este jo budsjetter og underskudd ut under både Erna i Norge og Trump i USA.
Drev de begge mot venstre?
Det har du sikkert rett i, om ditt perspektiv er et stykke til høyre for FrpSelvsagt, svær offentlig sektor og byråkrati er venstrepolitilk uansett hvem som sitter ved roret
Ap køyrde jo slik på slutten av 1970-talet, utan knallsuksess. Men det er vel avhengig av mange strategiske vurderingar: kva som vil gagna Ap mest neste haust, og kva Sp-Vedum tenkjer om å halda fram under Brenna.I første omgang er det vel vervet som Partileder som diskuteres?
Statsministerposten er vel trygg ut perioden, eller?
Jeg tror ikke de rollene kan skilles fra hverandre. Det har vært perioder hvor statsminister og partileder har vært ulike personer, både i AP (Nordli/Steen) og mer vanlig og mer vellykket i H (Willoch/Norvik, Lyng/Lindebrække), men om Støre tvinges ut som partileder vil han ha så svekket autoritet at han bare kan gå av som statsminister med det samme. Han er ikke akkurat plaget med stor autoritet og gjennomslagsevne som det er, og et år som totalt lame duck kan umulig friste.I første omgang er det vel vervet som Partileder som diskuteres?
Statsministerposten er vel trygg ut perioden, eller?
Ola Borten Moe burde vel egentlig vært i FrP, det er bare pga hans bestefar at han holder til i Sp.Ap køyrde jo slik på slutten av 1970-talet, utan knallsuksess. Men det er vel avhengig av mange strategiske vurderingar: kva som vil gagna Ap mest neste haust, og kva Sp-Vedum tenkjer om å halda fram under Brenna.
Veit ikkje kor sterk høgrefløyen i Sp (type Ola Borten Moe) er for tida? Skulle tru det er mange der som drøymer om ein eller annan sjanse til å byta side no.
Ja, spørst om han gidd meir. Veit at det var nokre grupperingar i Sp/Senterungdomen som gjerne ville vera bygde-Høgre, men veit ikkje kor viktig dei er for tida. Sånn som denne typen, som gjerne vil vera engelsk lord:Ola Borten Moe burde vel egentlig vært i FrP, det er bare pga hans bestefar at han holder til i Sp.
Drill baby drill, og gi faen i klimaendringene
Si det. Vedums trump light fungerte ikke så veldig bra, så den har de allerede brukt opp. Å reversere det 21. århundre var noe mindre populært enn forventet. Distriktene som ble lovet gull og grønne skoger over Vedums kaffekopp er rent ut forbannet over at han likevel ikke kunne oppheve tyngdekraften som han hadde lovet dem å gjøre. Kanskje SP kan trygle Europabevegelsen om å dra i gang en ny EU-debatt i håp om at det vil dra dem tilbake til fordums høyder. (Det vil det ikke.) Jeg tipper sperregrensen kanskje vil hjelpe dem med et svar på spørsmålet, helt som fortjent.Spøk til sides: eg lurer på kva i all verda Sp kjem til å finna på no.
Ja, det er klart at dette har vore i emning ei stund, og fiffig nok slept ut rett etter Giske-norminasjonen medan sjefen er på turné i Finnmark. Kjem til å vera god stemning på julebordet i år, tenkjer eg.På siste meningsmåling er H+FrP bare ett mandat unna rent flertall, tilsammen 84 representanter. Just sayin'.
Livlig på Youngstorget i dag: https://www.dagbladet.no/nyheter/planen-er-klar/82308774
Marte Mjøs Persen fekk ikkje heilt til dei energigreiene. Men Lubna Jaffery verkar no triveleg, og ikkje har ho blamert seg valdsamt som kulturminister, heller.det er kanskje ikke så rart med de to meste profilerte Ap representantene fra Hordaland...
– Jeg leser situasjonen som at jeg har tillit til å gjøre jobben. Jeg er lederen og jeg tar ansvaret. Og det er et spesielt ansvar som hviler på meg når vi har så dårlige tall.
Partilederen erkjenner at det er langt hyggeligere å kommentere gode resultater enn dårlige.
– Målinger helt ned på 16 prosent er alvorlig. Men det er også en kraft i partiet at vi samler oss og skal løse dette sammen. Dette er ikke et enkeltmannsforetak.
Han understreker at det nå er opp til hele partiet å ta tak.
– Vi er et lag i Arbeiderpartiet.
Media har det med å definera ein fylkesleiar eller lokal eks-ordførar som «partitopp» når dei skal køyra saker som dette, så det er eit betimeleg spørsmål.Politiske kommentatorer sier i går var en historisk dag, enormt press på Støre fra folk i toppen av AP, Aglen mener mye samme gjør Aurdal, men hvor er dem? De som legger presset på Støre? Hvem er det? Den eneste jeg har sett stå frem var en travkusk på Mysen kledd i rødt fra topp til tå på 2100 nyhetene, jeg har aldri hørt om han men han er sikkert viktig.
Dersom dette er sant, er det ganske breitt:– Men det er ikke en aktuell problemstilling at jeg på noen måte skal utfordre Jonas Gahr Støre, slo Brenna fast.
Det kan også vera ei ganske lita gruppe som prøver å få ein snøball i gang. Veit ikkje.Ifølge sentrale miljøer, som skal ha et flertall bak seg på landsmøtet, er det nå et ønske om at Støre raskest mulig avklarer at han ikke ønsker gjenvalg som partileder på vårens landsmøte.
[...]
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er ventet å lede valgkomiteen. Det er nå lagt en plan for at de fire store fylkespartiene, Oslo, Trøndelag, Akershus og Vestland, alle skal melde til valgkomiteen at de ønsker et lederskifte.
Det opplyser flere sentrale kilder til Dagbladet.
Men holder det med å virke trivelig?Marte Mjøs Persen fekk ikkje heilt til dei energigreiene. Men Lubna Jaffery verkar no triveleg, og ikkje har ho blamert seg valdsamt som kulturminister, heller.
Det hadde nok gjort seg med ein industrimekanikar frå Stord, sant det.
Var det ikke slik at han takket nei til jobben som utenrikspolitisk rådgiver for Høyre?Fra 12:34 her. Jeg har aldri vært noen fan av Støre, som jeg syns er utydelig, altfor forsiktig, lite inspirerende - og - Høyremann.
INTERVJUET: Jonas Gahr Støre - VGTV
VGTVs Mads A. Andersen møter Jonas Gahr Støre. Den nyvalgte lederen i Arbeiderpartiet innrømmer for første gang at han tidligere stemte på erkefienden Høyre. Han forteller også blant annet hvorfor han ikke har flagget på 1. mai og grunnen til at de fleste tennene i underkjeven hans er uekte.tv.vg.no
Som er satt til å lede Arbeiderpartiet, merkelig nok. Dømte det nord og ned her da det ble vedtatt i 2014. Da lå Ap på 30,5, forøvrig.
På denne dag kan vi da la oss forundre litt over at en herre med bakgrunn fra Slemdal/Ris, sønn av en skipsmegler og arving til en industriformue, med topputdannelse fra en av Frankrikes mest krevende skoler, nettopp har "tenkt ferdig" om han skal lede Arbeiderpartiet.
...
Men litt rart er det, at Administrasjonspartiet så tydelig forlater sin arbeiderbakgrunn.
Om Willoch fortsatt levde ville han vel sagt: Godt jobbet, Jonas. (Siden Støre ikke fikk jobben han ville ha hos Willoch gikk han til Brundtland.)
Må gjerne være formuende, men man skal jo helst være troverdig når man reiser seg opp og for full hals synger "Opp, alle jordens bundne trelle! Opp I, som sulten knuget har! Nå drønner det av rettens velde, til siste kamp det gjøres klar."Var det ikke slik at han takket nei til jobben som utenrikspolitisk rådgiver for Høyre?
Synes det er en merkelig argumentasjon at man som formuende ikke kan være på venstresiden av politikken. I logikkbøker kalles slikt ad hominem...
Å drive med internasjonale spørsmål, utenrikspolitikk & sånn her i landet er vel knappest å regne som (parti)politikk siden det stort sett har vært varianter av rørende enighet om de store spørsmålene og lange linjene. Siden Støre også er EU-tilheger ville den enste eventuelle uenighet av betydning vært ryddet av veien.Han søkte jobb hos Willoch, og skulle arbeide med internasjonale spørsmål. Fikk jobben, "men takket nei".
Fra mitt ståsted er vel Brundtland, Stoltenberg og Støre eksempler på Third Way/Der Mitte politikere som snudde ryggen til arbeiderbevegelsen og søkte å innordne venstresiden i et merkelig tjenestenæringsprosjekt med akselerert globalisering. Det var et feilgrep og partiene betaler prisen for det nå, i flere land. Kanskje var det umulig å unngå. Egentlig har arbeiderpartiene i Europa hatt fremragende suksess, om man ser på hva de fikk til -- en suksess som kanskje også gjorde dem overflødige.Å drive med internasjonale spørsmål, utenrikspolitikk & sånn her i landet er vel knappest å regne som (parti)politikk siden det stort sett har vært varianter av rørende enighet om de store spørsmålene og lange linjene. Siden Støre også er EU-tilheger ville den enste eventuelle uenighet av betydning vært ryddet av veien.
Jeg tror at dette er det samme fenomen som vi ser i USA, Romania og en rekke andre land, der fakta ikke virker mer, og alle lager seg sin egen virkelighet.
16,5%. Det er latterlig. Høyredreining var helt klart det sosialdemokratiske velgere ville ha...
Brundtland gav seg i slutten av oktober 1996, og gav statsministerposten til Jagland. Det hadde funka den gongen dersom han ikkje hadde lagt 36,9 på bordet. Han var rett nok partileiar, og ni år eldre enn det Brenna er no. Han hadde tre år på Stortinget, ho har tre år som statsråd.Å detronisere Støre i en opprivende lederstrid, nå 6 måneder før valgkampen starter, kommer til å forsterke nedgangen. Hvem stemmer på et parti i full indre splid? Partiet har heller ingen god erstatter.
Det er godt mulig at AP kan vinne tilbake noe oppslutning, men da trengs en real re-boot, og den bør legges til en roligere periode etter Stortingsvalget 2025. Det valget er allerede tapt, tror jeg.
Det er jo allerede en mindretallsregjering. Ap kunne kanskje like gjerne gått til H og KrF for støtte som til Sp og SV.Worst case, dersom Sp ikkje er med på idéen (og lurer eg på om kanskje er tingen her): mindretalsregjering, eller pressa Solberg til å danna ein slags koalisjon med det ho kan raska saman.
Til venstre for Ap er SV og Rødt mellom 15 og 20%. Tidligere, når Ap lå over 30, lå disse mellom 5-10%. Det viser at der er det mange å hente tilbake. Men da kan ikke Ap ha en statsminister og leder som er til de grader markedsorientert, EU- vennlig og som satser på at tidene skal forandre seg- av seg selv. Det må aktiv politisk styring til.Jeg tror at dette er det samme fenomen som vi ser i USA, Romania og en rekke andre land, der fakta ikke virker mer, og alle lager seg sin egen virkelighet.
Noen mener at de har skjønt hele greia, men det tror jeg lite og ikkeno' på, min opplevelse er at samfunnet er i en prosess av stadig økende forvirring og et folk som tror på hva som helst. Nå tror jeg forsåvidt at du har rett i at Støres variant over AP ikke er rett medisin, men jeg har ingen tro på at en venstredreining heller vil redde restene av fordums storhet. Vi lever i en annen tid, og folket vil ikke ha ansvarlighet og fornuft.
Til venstre for Ap er SV og Rødt mellom 15 og 20%. Tidligere, når Ap lå over 30, lå disse mellom 5-10%. Det viser at der er det mange å hente tilbake. Men da kan ikke Ap ha en statsminister og leder som er til de grader markedsorientert, EU- vennlig og som satser på at tidene skal forandre seg- av seg selv. Det må aktiv politisk styring til.
I dag gikk også Trond Giske ut med "støtte" til Støre. Samtidig som han sier at det er politikken det er noe galt med, med manglende politisk styring over strømpriser som eksempel. Det viser nok både at Giske også ser at ny leder nå ikke vil forandre politikken, samt at han faktisk ser en mulighet etter et katastrofevalg.Hvis palass oppgjøret mot Støre nå fisler ut i sanden, DA er AP i trøbbel.
Ikke bare har partiet mista halvparten av stemmene, men nå er det tydelig for alle misnøye med ham langt inn i de indre rekkene.
Tror Støre han kan ro dette i land, er han enda mer tåpelig en Jagis.
Leste også Giskes "støtte"I dag gikk også Trond Giske ut med "støtte" til Støre. Samtidig som han sier at det er politikken det er noe galt med, med manglende politisk styring over strømpriser som eksempel. Det viser nok både at Giske også ser at ny leder nå ikke vil forandre politikken, samt at han faktisk ser en mulighet etter et katastrofevalg.
Uten ny politikk, kommer det nesten på det samme hvem som leder partiet. Mer av ingenting forandrer ikke noe som helst.