Mat, drikke og røyk Pilsnerøl

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.205
Antall liker
1.283
Sted
'
Jeg tror, er av den oppfatning, at ett eller annet må ha skjedd med pilsnerølet gjennom årene. Før i tiden skulle det ikke så mange flasker til, drakk jeg fem-seks flasker pils så var jeg det man på godt norsk kaller godt i farta: oppstemt, verdensmester, problem med å koordinere tale og bevegelser osv.

Men så skjedde det noe med pilsen, den ble svakere: Selv om jeg drakk både femten og tjue falsker så virker det liksom ikke på samme måte. Jeg kunne like gjerne dukker Farris, Tja, riktig så ille var det ikke da, men jeg tror noen har vannet ut ølet.

Men så skjedde det igjen: Noen har sikkert revurdert hva pilsen skal inneholde: den ble kruttsterk! Drikker jeg fire-fem pils i dag så er jeg fullstendig dritings! Og ikke nok med det: Selv om dette skjer fortsetter jeg å drikke, der har på en måte blitt en annen smak på den, en smak som er infernalsk tiltrekkende. Jeg mistenker noen for å ha blandet andre smaksstoffer i ølet, kanskje er det bryggeriforengen som holder oss for narr? Frustrerende er det at denne bryggerinæringen skal skvalte og valte med dette tradisjonskrike brygget som det selv passer dem.
 

Pink_Panther

Æresmedlem
Ble medlem
23.03.2006
Innlegg
20.204
Antall liker
10.761
Jeg tror, er av den oppfatning, at ett eller annet må ha skjedd med pilsnerølet gjennom årene. Før i tiden skulle det ikke så mange flasker til, drakk jeg fem-seks flasker pils så var jeg det man på godt norsk kaller godt i farta: oppstemt, verdensmester, problem med å koordinere tale og bevegelser osv.

Men så skjedde det noe med pilsen, den ble svakere: Selv om jeg drakk både femten og tjue falsker så virker det liksom ikke på samme måte. Jeg kunne like gjerne dukker Farris, Tja, riktig så ille var det ikke da, men jeg tror noen har vannet ut ølet.

Men så skjedde det igjen: Noen har sikkert revurdert hva pilsen skal inneholde: den ble kruttsterk! Drikker jeg fire-fem pils i dag så er jeg fullstendig dritings! Og ikke nok med det: Selv om dette skjer fortsetter jeg å drikke, der har på en måte blitt en annen smak på den, en smak som er infernalsk tiltrekkende. Jeg mistenker noen for å ha blandet andre smaksstoffer i ølet, kanskje er det bryggeriforengen som holder oss for narr? Frustrerende er det at denne bryggerinæringen skal skvalte og valte med dette tradisjonskrike brygget som det selv passer dem.
Ung tenåring - i tyveårene - gammel gubbe
( Blir meget fort full - høyere toleranse - har tatt til vettet)
 

Hønndjevelen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2010
Innlegg
9.581
Antall liker
10.630
Sted
Oslo
Jeg tror, er av den oppfatning, at ett eller annet må ha skjedd med pilsnerølet gjennom årene. Før i tiden skulle det ikke så mange flasker til, drakk jeg fem-seks flasker pils så var jeg det man på godt norsk kaller godt i farta: oppstemt, verdensmester, problem med å koordinere tale og bevegelser osv.

Men så skjedde det noe med pilsen, den ble svakere: Selv om jeg drakk både femten og tjue falsker så virker det liksom ikke på samme måte. Jeg kunne like gjerne dukker Farris, Tja, riktig så ille var det ikke da, men jeg tror noen har vannet ut ølet.

Men så skjedde det igjen: Noen har sikkert revurdert hva pilsen skal inneholde: den ble kruttsterk! Drikker jeg fire-fem pils i dag så er jeg fullstendig dritings! Og ikke nok med det: Selv om dette skjer fortsetter jeg å drikke, der har på en måte blitt en annen smak på den, en smak som er infernalsk tiltrekkende. Jeg mistenker noen for å ha blandet andre smaksstoffer i ølet, kanskje er det bryggeriforengen som holder oss for narr? Frustrerende er det at denne bryggerinæringen skal skvalte og valte med dette tradisjonskrike brygget som det selv passer dem.
What a drag it is getting old
Med mindre 3 øl har ødelagt din hukommelse, sitat fra en gammal stånns låt
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.205
Antall liker
1.283
Sted
'
Rundt 1980 var en utvanning av pilsen på gang. Målet var å senke alkoholkonsentrasjonen til under 3% slik at den norske pilsen ble harmonisert med det svenske «Folkølet». Som en motreaksjon ble folkebevegelsen «Pilsens Venner» startet og denne hadde i løpet av kort tid over 200000 medlemmer. Medlemskapet kostet det samme som en halvliter på den tiden, altså 15 kroner. Som alltid er bevegelser med stor oppslutning på grasrotnivå skumle ting sett i et politikerperspektiv og forslaget endte vel som en kald fis i en eller annen korridor.
 

Deng1

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.04.2024
Innlegg
1.989
Antall liker
2.186
Sted
VestBredden
Torget vurderinger
1
Rundt 1980 var en utvanning av pilsen på gang. Målet var å senke alkoholkonsentrasjonen til under 3% slik at den norske pilsen ble harmonisert med det svenske «Folkølet». Som en motreaksjon ble folkebevegelsen «Pilsens Venner» startet og denne hadde i løpet av kort tid over 200000 medlemmer. Medlemskapet kostet det samme som en halvliter på den tiden, altså 15 kroner. Som alltid er bevegelser med stor oppslutning på grasrotnivå skumle ting sett i et politikerperspektiv og forslaget endte vel som en kald fis i en eller annen korridor.
På forhånd, beklager for tomt glass!!
Men det er mitt og jeg var medlem !!

20250201_125243.jpg
 

HasseBasse

OVK-Generalkonsul of Jutland :-)
Ble medlem
29.10.2016
Innlegg
9.677
Antall liker
25.312
Sted
Hjortshøj, Danmark.
Torget vurderinger
2
Rundt 1980 var en utvanning av pilsen på gang. Målet var å senke alkoholkonsentrasjonen til under 3%
Bare i Norge.
Hadde en kollega på den tiden, som var gift med en dame fra Lofoten.
Tror dette miljøet var like polarisert, som USA er i dag. De hadde bedehus deroppe,
og nede ved bryggen hadde foreldrene hennes dansehuset. Som hun fortalte: 50% av innbyggerne
vendte ryggen til, når de kom gående 😂 😂.
De verste var de, som forbannet familien langt vekk, og snek seg inn på dansehuset sent lørdagskveld 😂😂
 

Hønndjevelen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2010
Innlegg
9.581
Antall liker
10.630
Sted
Oslo
Bare i Norge.
Hadde en kollega på den tiden, som var gift med en dame fra Lofoten.
Tror dette miljøet var like polarisert, som USA er i dag. De hadde bedehus deroppe,
og nede ved bryggen hadde foreldrene hennes dansehuset. Som hun fortalte: 50% av innbyggerne
vendte ryggen til, når de kom gående 😂 😂.
De verste var de, som forbannet familien langt vekk, og snek seg inn på dansehuset sent lørdagskveld 😂😂
Dette var samme tid der svenskerne senket alkoholen i øl og innførte folkölet på 3.5%
Vi norrbaggar som nesten alltid kopierer svenskenes feil fikk stoppet dette.
 

Terje-A

Æresmedlem
Ble medlem
16.05.2013
Innlegg
13.873
Antall liker
9.811
Sted
Østfold
Torget vurderinger
19
Nå har vi jo 4,7% alkohol på lager og pilsner i Norge. "Riktig" styrke på denne typen øl er 5%. Men da må jo ølen inn på Polet. Derfor justeres norsk øl ned til 4,7. Godt jeg bor nærme Systembolaget. Godt med rimelig lager med riktig styrke.:)
 

Hønndjevelen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2010
Innlegg
9.581
Antall liker
10.630
Sted
Oslo
Nå har vi jo 4,7% alkohol på lager og pilsner i Norge. "Riktig" styrke på denne typen øl er 5%. Men da må jo ølen inn på Polet. Derfor justeres norsk øl ned til 4,7. Godt jeg bor nærme Systembolaget. Godt med rimelig lager med riktig styrke.:)
Tullprat om et øl virkelig med rette kan kalles pilsner nemlig Urquell, har en styrke på 4.4%
Men for deg er det kanskje ikke riktig pilsner?
Forøvrig et hyggelig sted for bryggeri besøk om du er på de kanter
 

Panama Red

Heartattack & Vine
Ble medlem
22.08.2009
Innlegg
4.019
Antall liker
6.326
Sted
Fiddler's Green
Torget vurderinger
2
Ikke for å vanne ut tråden, (øøh..glem det), så hadde Nordlandsbrygeriet i Bodø en nydelig "Red Ale-aktig" eksport
 
Sist redigert:

Cash 63

Æresmedlem
Ble medlem
14.06.2007
Innlegg
12.741
Antall liker
31.310
Sted
Oslo/Grebbestad
Torget vurderinger
1
Husker vi var på tur til Hamar i -81 for og være på den sagnomsuste musikk festivalen som var ett eneste stort kaos fra begynnelsen-slutt😆
Men vi kjøpte Hamar pils på store flasker som var virkelig gode🥰
Og Ebba Grön gjorde en knall spilling😎
 

Terje-A

Æresmedlem
Ble medlem
16.05.2013
Innlegg
13.873
Antall liker
9.811
Sted
Østfold
Torget vurderinger
19
Tullprat om et øl virkelig med rette kan kalles pilsner nemlig Urquell, har en styrke på 4.4%
Men for deg er det kanskje ikke riktig pilsner?
Forøvrig et hyggelig sted for bryggeri besøk om du er på de kanter
Tullprat ? Og hvorfor skriver du " for deg er det kanskje ikke riktig pilsner ?"
En lite hyggelig tone på et lite forum vil jeg si.

Grunnen til at jeg nevner 5% er etter informasjon av en pensjonert bryggeriarbeider som hevdet at når de brygger pilsner/lager så blir prosenten ca 5% på naturlig vis.
Sjekk utvalget av lager og pilsner, de fleste ligger rundt 5%.
 

Hønndjevelen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2010
Innlegg
9.581
Antall liker
10.630
Sted
Oslo
Tullprat ? Og hvorfor skriver du " for deg er det kanskje ikke riktig pilsner ?"
En lite hyggelig tone på et lite forum vil jeg si.

Grunnen til at jeg nevner 5% er etter informasjon av en pensjonert bryggeriarbeider som hevdet at når de brygger pilsner/lager så blir prosenten ca 5% på naturlig vis.
Sjekk utvalget av lager og pilsner, de fleste ligger rundt 5%.
Jeg jobbet i årevis på Frydenlund så dette kan jeg litt om.
Og det medfører ikke riktighet at "riktig" styrke på pils er 5%.
Pils/Lager brygges ifølge Wikipedia i styrker vanligvis mellom 4-6%
 

Deng1

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.04.2024
Innlegg
1.989
Antall liker
2.186
Sted
VestBredden
Torget vurderinger
1
Jeg jobbet i årevis på Frydenlund så dette kan jeg litt om.
Og det medfører ikke riktighet at "riktig" styrke på pils er 5%.
Pils/Lager brygges ifølge Wikipedia i styrker vanligvis mellom 4-6%
🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣

Dette kan du litt om... og så må du inn på Wiki..................... 🤭🤭🤭🤭
 

Terje-A

Æresmedlem
Ble medlem
16.05.2013
Innlegg
13.873
Antall liker
9.811
Sted
Østfold
Torget vurderinger
19
Jeg jobbet i årevis på Frydenlund så dette kan jeg litt om.
Og det medfører ikke riktighet at "riktig" styrke på pils er 5%.
Pils/Lager brygges ifølge Wikipedia i styrker vanligvis mellom 4-6%
Det er helt greit, men du behøver ikke å være så spydig i svarene dine.
 

xerxes

Æresmedlem
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
12.468
Antall liker
8.381
Sted
Holmestrand
Tullprat ? Og hvorfor skriver du " for deg er det kanskje ikke riktig pilsner ?"
En lite hyggelig tone på et lite forum vil jeg si.

Grunnen til at jeg nevner 5% er etter informasjon av en pensjonert bryggeriarbeider som hevdet at når de brygger pilsner/lager så blir prosenten ca 5% på naturlig vis.
Sjekk utvalget av lager og pilsner, de fleste ligger rundt 5%.
"The alcohol strength of beers termed pilsner vary but are typically around 4.5%–5% ".
 

xerxes

Æresmedlem
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
12.468
Antall liker
8.381
Sted
Holmestrand
🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣

Dette kan du litt om... og så må du inn på Wiki..................... 🤭🤭🤭🤭
Synes du DET er latterlig?
Ingenting er mer latterlig enn påståelige mennesker som tror de aldri tar feil.
Det skader aldri å kontrollere egen kunnskap mot andre kilder.
 

Dr_BASS

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.12.2013
Innlegg
5.730
Antall liker
2.358
Sted
Rælingen
Torget vurderinger
4
har drikki mye pils og den har 4.7% så dette kan jeg litt om :)
 

Deng1

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.04.2024
Innlegg
1.989
Antall liker
2.186
Sted
VestBredden
Torget vurderinger
1
Synes du DET er latterlig?
Ingenting er mer latterlig enn påståelige mennesker som tror de aldri tar feil.
Det skader aldri å kontrollere egen kunnskap mot andre kilder.
Han bedriver en pissekonkuranse, om han har stått i oppvaska på frydenlund så er det ikke stort.
Han sa ike hva erfaringen hans var.. så

Men stopp her, ihvertfall så gjør jeg det - Skål - med Mariestads :cool:
 

Terje-A

Æresmedlem
Ble medlem
16.05.2013
Innlegg
13.873
Antall liker
9.811
Sted
Østfold
Torget vurderinger
19
har drikki mye pils og den har 4.7% så dette kan jeg litt om :)
Kjøpt på den lokale Kiwien tenker jeg :D
Jeg tar meg av og til en tur til Systembolaget og kjøper Chang, Singha, Smaaland, Crocodile, m.fl, alle er på 5%, men whiskyen som også blir kjøpt inn ligger gjerne rundt 50%.
 

Cash 63

Æresmedlem
Ble medlem
14.06.2007
Innlegg
12.741
Antall liker
31.310
Sted
Oslo/Grebbestad
Torget vurderinger
1
Allt dette billig skivset som blir solgt på systemet Strömstad med landets største lager avd med svensk billig starkl öl til Nordmenn og svensker, varianter av samma skit :p
 
Sist redigert:

Cash 63

Æresmedlem
Ble medlem
14.06.2007
Innlegg
12.741
Antall liker
31.310
Sted
Oslo/Grebbestad
Torget vurderinger
1
Allt dette billig skivset som blir solgt på systemet Strömstad med landets største lager avd med svensk billig starkl öl til Nordmenn, varianter av samma skit :p
En kommentar til eget innlegg! Det er kommet en trend i Sverige og produsere billig lager øl gjerne høy % små bokser til under 10kr, de har blitt omtalt som "hantverks dödare" ett stikk mot dem som lager dyrere varer og imo betydligt bedre.
Har vært noen tester og har vel ikke fått veldig mye skryt, men billige er de. Kjøper selv Staropramen og lokale Grebbestad lager begge holder 5%
 
Sist redigert:

Multikanal

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
1.547
Antall liker
1.008
Sted
Nordfjordeid
Torget vurderinger
1
Drikker ikke butikk øl, bortsett fra Corona om sommeren. :cool: Mye god pils på polet, Staropramen er nevnt, men også Aas sin sterk pils(6%) og Hansa Lager(6,5%) anbefales. Blir mye bedre smak med litt høyere alkohol prosent, synes jeg.;)
 

otare

Æresmedlem
Ble medlem
04.04.2007
Innlegg
14.708
Antall liker
11.068
Sted
Trondheim
I Tsjekkia, pilsens hjemland, er det som drikkes mest gjerne 10° - altså med en alkoholprosent på mellom 3,8 og 4,3. Urquell ligger vel på 4,3 tror jeg. Krušovice 10° er på 4,2.
Man får jo sterkere, men 10° er det vanligste. Utmerket i varmen.
 

na_X

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.09.2013
Innlegg
5.051
Antall liker
4.550
Torget vurderinger
1
Det viktigste med øl er ikke prosenten, det viktigste er at gjæringsprosessen får gjøre seg ferdig. Dette gjør at man får et øl med mye bedre sødme, og rett og slett mer fyldig smak.
Det er mye snakk om utvanning av øl, men dette skjer ikke. Det er rett og slett styring av gjæringen, der man kjøler ned ølet før det blir ferdig i gjæringen for å begrense at det blir for høy prosent på det.
De ølene som har lavere prosent, kan inneha annen gjær type som gjør at det ikke blir så høy prosent og smaker allikevel forrykende godt da det får avsluttet gjæringen selv på en mer naturlig måte.
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
22.254
Antall liker
14.810
Det er mye snakk om utvanning av øl, men dette skjer ikke. Det er rett og slett styring av gjæringen, der man kjøler ned ølet før det blir ferdig i gjæringen for å begrense at det blir for høy prosent på det.
Jo, det skjer. Teknikken kalles "high gravity brewing" og er vanlig i industriell produksjon fordi det er billigere, om man slipper å koke noen hundre tusen liter vann i en times tid så bruker man mindre energi. Det brygges med en høyere alkoholstyrken enn hva det ferdige produktet skal ha og så tilsettes vann ned til korrekt styrke.

Dersom man, som du antyder, avslutter gjæringen før den er ferdig så får man et øl som er for søtt siden gjæren ikke har spist sukkeret den skal. Og så som en ren bonus så vil flaskene eventuelt eksplodere når gjæringen starter igjen. Man dreper ikke gjær ved å kjøle ned ølet.
 

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
16.486
Antall liker
13.165
Sted
Ytterst i havgapet...
Pils tilhører lagertype øl, hvor ettergjæringen foretaes ved lavere temperatur rundt 10 grader (7-12)...prosessen kalles for lagering, da ølet opprinnelig ble lagret i kalde bergkjellere... Opprinnelig var lagertyper øl nokså mørke, da malten ble tørket over trefyrte ovner.. Lys pilsner som vi kjenner ble til da man ppdaget at ved å tørke maltet med koksfyrte ovner sså forsvant røykfargen i stor grad... Dette skjedde som kjent i Plzen i dagens Tsjekkia....
I dag tørkes det meste elektrisk..
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
22.254
Antall liker
14.810
Pils tilhører lagertype øl, hvor ettergjæringen foretaes ved lavere temperatur rundt 10 grader (7-12)...prosessen kalles for lagering, da ølet opprinnelig ble lagret i kalde bergkjellere... Opprinnelig var lagertyper øl nokså mørke, da malten ble tørket over trefyrte ovner.. Lys pilsner som vi kjenner ble til da man ppdaget at ved å tørke maltet med koksfyrte ovner sså forsvant røykfargen i stor grad... Dette skjedde som kjent i Plzen i dagens Tsjekkia....
I dag tørkes det meste elektrisk..
Man kan gjøre lager på flere måter, starte på rundt 8-9 og gradvis øke opp mot 16 er en vanlig tenkikk, ellers er ca 3 uker på 8-10 grader kanskje det mest autentiske, da kanskje med en to-tre dager på høyere temperatur for å fjerne noen usmaker. Lagringen er det som skjer etterpå, da står ølet kjølig noen uker, gjerne under 5-6 grader, men over frysetemperatur i alle fall. Hva som faktisk gjøres i dagens industribryggerier med lagring, om de i det hele gjør det, aner jeg ikke.

Til sammenligning gjeres ales på temperaturer på 17-21 grader med litt variasjoner etter stil etc.
 

Latentfreak

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.08.2012
Innlegg
330
Antall liker
347
Jo, det skjer. Teknikken kalles "high gravity brewing" og er vanlig i industriell produksjon fordi det er billigere, om man slipper å koke noen hundre tusen liter vann i en times tid så bruker man mindre energi. Det brygges med en høyere alkoholstyrken enn hva det ferdige produktet skal ha og så tilsettes vann ned til korrekt styrke.

Dersom man, som du antyder, avslutter gjæringen før den er ferdig så får man et øl som er for søtt siden gjæren ikke har spist sukkeret den skal. Og så som en ren bonus så vil flaskene eventuelt eksplodere når gjæringen starter igjen. Man dreper ikke gjær ved å kjøle ned ølet.
Dette med high gravity har jeg også blitt fortalt, i tillegg skjer gjæringen gjerne under trykk for å få opp hastigheten. Også det for å spare tid og penger. Men gjæringen kan stoppes, og blir gjort for visse øltyper, da tilsettes sulfitt.
 
Topp Bunn