Politikk, religion og samfunn President Donald J. Trump - Quo vadis? (Del 2)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Mens vi alle vet akkurat hva slags fyr du er.
    Jeg forsøker å forstå konfliker. For å forstå konfliker må man se det fra begge sider. Det er helt innlysende. Man må forsøke å se ting fra et nøytralt perspektiv, så kan man trekke konklusjoner. Deg er meg. De fleste er i en saueflokk som ikke klarer stille spørsmål med det offentlige narrativet. Det var noen som sa at ordet er det sterkeste våpnet som finnes. Klok sagt. Hvis man tror det er bare en stormakt som bruker propaganda, og ikke den største av dem alle er man særdeles naiv.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.723
    Antall liker
    10.862
    Sted
    Oslo
    Og så tenkte du at jeg skulle sitere deg og så videre? Jeg svarer ikke på useriøse innlegg hvor jeg gjenta og gjenta uten at folk prøver å forstå.
    Nei stikk heller hodet i sanden, som din glitrende selfie viste.
    Og en litt bedre spelling funksjon hadde kanskje hjulpet på språket, men ikke på innholdet
    1740083074445.jpeg
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.723
    Antall liker
    10.862
    Sted
    Oslo
    Jeg forsøker å forstå konfliker. For å forstå konfliker må man se det fra begge sider. Det er helt innlysende. Man må forsøke å se ting fra et nøytralt perspektiv, så kan man trekke konklusjoner. Deg er meg. De fleste er i en saueflokk som ikke klarer stille spørsmål med det offentlige narrativet. Det var noen som sa at ordet er det sterkeste våpnet som finnes. Klok sagt. Hvis man tror det er bare en stormakt som bruker propaganda, og ikke den største av dem alle er man særdeles naiv.
    Okei, forklar fra begge sider massakren i Butcha eller Hitlers gasskamre.
    Eller Moskva prosessene under Stalin
    Eller at motsandere av Putin har det med å falle ut av vinduer.
    I følge deg kan de også forklares ved å forstå begge sider
    Ifølge deg er jo det helt innlysende
     
    Sist redigert:

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Okei, forklar fra begge sider massakren i Butcha eller Hitlers gasskamre.
    Massakren i Butcha er krigsforbrytelse hvor de skyldige må straffeforfølges. Har du sett dokumentaren om den? Den er godt dokumentert. Det er skjedd mange krigsforbrytelser gjort av ukrainere også. Sånt skjer i de fleste kriger. Hitles gasskamre vet vi alle om. Jeg har vært inne i den ene i Auschwits.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.723
    Antall liker
    10.862
    Sted
    Oslo
    Jeg vet jeg er paranoid, men må folk forfølge meg av den grunn, sitat fra Stabel
    Her har jeg et nick, men kan Trumsk eller Trumpin hacke HFS og få min identitet?
    Autoritære regimer spiller alltid på frykt, den enkleste måten å kontrollere befolkningen.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.237
    Antall liker
    9.445
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Lahlum på FB.
    Jeg liker hans nøkterne vurdering - spesielt opp i mot hva som var ventet:


    Etter en måned med Trump 2.0 kan det være på tide med noen foreløpige oppsummeringer. Hva skal man ta med og hvor skal man begynne? Innsettelsestalen 20. januar syntes jeg egentlig var omtrent som ventet på innhold og litt bedre enn forventet på fremføring. America First-sporet fra første periode gikk Trump helt som ventet rett tilbake på. Samtidig er det et oppsiktsvekkende stort skifte på lagoppstillingen, hvor Trump selv er eneste gjenværende toppspiller fra førstetieren i hans første periode. I det ligger en erkjennelse av at han fikk utrettet mindre enn ønsket sist, og samtidig en karakteristisk påstand om at det var andres feil. Som ventet er det en langt bedre forberedt og mer offensiv Trump man ser nå.

    Trump-tilhengere både i USA og Norge har selvsagt rett i at han er demokratisk valgt, at han kom tilbake med et styrket mandat etter endog å ha fått flest stemmer, og at det er velgerne som også har gitt republikanerne flertall i begge kamre av kongressen. Alle tidligere presidenter på 2000-tallet har sant nok også forsøkt å tøye presidentens fullmakter ytterligere. Når det kommer en president fra det andre partiet er det blitt helt vanlig at man straks legger om kursen på viktige områder i sin retning. Biden vred roret til venstre blant annet ved at han i 2021 umiddelbart reverserte Trumps beslutning om å ta USA ut av Paris-avtalen om klimatiltak. Det var helt ventet at Trump ville vri roret mot høyre blant annet ved å ta USA ut av Paris-avtalen igjen. Massebenådningen av straffedømte fra 6. januar-angrepene var ventet, og det samme gjaldt nye tiltak for å begrense innvandringen og deportere illegale innvandrere. Omfanget var dramatisk, men Trumps tilhengere har rett i at dette var varslet i valgkampen. Trump gikk samtidig ganske klart utover sine fullmakter da han via presidentordre forsøkte å oppheve den grunnlovsfestede retten til statsborgerskap for mennesker som er født i USA. Ikke uventet løp han da også rett inn i foreløpig uavklarte konflikter i rettsvesenet. Litt under radaren gikk presidentordren som skapte stor usikkerhet om medisinsubsidier for mange millioner pensjonister i USA. Hvor store konsekvenser det siste vil få i praksis er fortsatt uklart - her pågår det en interessant tautrekking mellom Trump-administrasjonen og republikanske ledere i Kongressen.

    Apropos Kongressen valgte republikanerne først en ny gruppeleder i Senatet som Trump slett ikke ønsket. Godkjennelsen av Kennedy som helseminister bekrefter likevel et inntrykk av at republikanernes gruppe der går langt i sin støtte til Trump. Tidligere gruppeleder Mitch McConnell fremstår langt mer Trump-kritisk enn tidligere, men har så langt fått med seg ca ingen andre senatorer på det sporet. Det var likevel en reell spenning særlig om svært kontroversielle Hegseth som forsvarsminister, og der måtte utnevnelsen til slutt reddes av visepresidentens ekstrastemme. Spådommer om at Trump ville forsøke å få gjennom kontroversielle statsrådskandidater uten godkjennelse i Senatet har ikke slått til. Alt i alt har Trumps kontroll i Senatet så langt vært litt større enn jeg trodde, men det er uro like under overflaten der og mer nøling enn jeg ventet i Representantens hus.
    Trump og Vance har gitt noe ulike uttalelser om avgjørelser fra rettsvesenet, men situasjonen med om administrasjonen ikke vil akseptere avgjørelser fra Høyesterett er ikke testet ut. Både kongressen og rettsvesenet er i funksjon og begrenser presidentmakten, men med en president som åpenlyst forsøker å utvide sin makt ytterligere. Elon Musks rolle var et stort spørsmål som synes å ha fått et svar: Musk har uten statsrådspost fått svært viktig rolle i Trump-administrasjonen, og går i bresjen for øksekutt i statsapparatet. At Trump ville ha store kutt i statsapparatet og fjerne embetsmenn han ikke liker var varslet, men det er likevel svært kontroversielt både politisk og juridisk. Det samme gjelder den mye omtalte avviklingen av utviklingshjelp. Her og på flere andre områder ligger utviklingen så nær Project 2025 at en direkte sammenheng nå synes åpenbar. Hva angår Musks uttalelser og håndbevegelser synes det klart at han enten er høyreekstrem eller veldig flink til å skape et inntrykk at han er det. Visepresident Vance har mesteparten av tiden vært mindre fremtredende enn Musk, men fremstår fortsatt som en erke-MAGA med klare isolasjonistiske trekk.

    Apropos utenrikspolitikk var Trumps oppstart der også mer offensiv enn i 2017, men fra start knyttet til USAs nasjonale egeninteresser i relativt snever forstand. Presidentordrer om økte tollsatser kom raskt og utløste selvsagt motreaksjoner både hos regjeringer og innbyggere i viktige samarbeidsland. Det synes åpenbart at Trump til dels bruker trusler om økte tollsatser for å oppnå bedre vilkår, men også at han er villig til å risikere vedvarende handelskriger. Det gjenstår å se hva som blir konsekvensene her. Navneskiftene til Amerikagulfen og Mount McKinley kan man gjerne forsøke å bortforklare som symbolpolitikk og en motreaksjoner mot woke. Det var dog oppsiktsvekkende at imperialisten (og proteksjonisten) William McKinley var den eneste tidligere presidenten Trump fremhevet i sin innsettelsestale. For de som har forsøkt å fremstille Trump som en fredspresident, måtte starten med aggressiv retorikk om Grønland og Panama-kanalen fremstå som ganske urovekkende. Ytterst merkelig og ganske uventet er den gjenkommende fabuleringen om Canada som USAs 51. delstat.

    Det var ventet at fokuset utenfor det amerikanske kontinentet ville snu seg videre bort fra Atlanterhavet og mot Stillehavet, men det er foreløpig noe uklart hvilken betydning det får for forholdet til Kina og andre store land i Asia. Forsterket og nærmest ubetinget støtte til Israel var ventet. Trumps plan om å rydde Gaza for palestinere kom likevel som et sjokk og medfører økt fare for en ytterligere fordypning av konflikten i Midt-Østen. Trump kunne som ventet ikke få slutt på Ukraina-krigen før han tiltrådte, og når han nå har grepet tak i den skjer det på en sjokkerende måte både på form og innhold. Det var ventet at Trumps forslag til fredsplan ville ta langt mer hensyn til Russland enn til Ukraina, men Trumps mangel på sympati og forståelse for Ukrainas forsvarskamp er de siste dagene blitt pinlig klare. Det må være krevende også for mange overbeviste Trump-tilhengere å høre ham påstå at det var Ukraina som startet krigen og at Zelenskyj er en diktator som bare har 4 % støtte i egen befolkning. Ensidigheten i favør av Russland fremstå nå som så stor, og kontrollen på fakta så elendig, at det blir en hard test for tilliten til USA i andre demokratiske land.

    Og altså ja – USA er fortsatt et demokratisk land, men utviklingen mot et mer autoritært styre har gått raskere enn ventet den siste måneden. Persondyrkelsen av Trump er på republikansk side ikke mye større enn jeg ventet, men likevel på et urovekkende nivå. Jeg er fortsatt ikke villig til å stemple Trump og hans administrasjon som fascistiske, men utviklingen i måned 1 av 48 har vært enda mer aggressiv og urovekkende enn jeg ventet. Det blir svært spennende å følge utviklingen de neste månedene, men alt tyder dessverre på at 2025 vil gå inn i historien som et svært krevende og konfliktfylt år både internt i USA og i verdenssamfunnet for øvrig. Republikanernes ledere i begge kongresskamre går inn i en krevende arbeidsvår, og det samme gjør utenriksminister Marco Rubio.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.766
    Antall liker
    11.152
    Sted
    Trondheim
    Nå vil republikanerne trekke USA ut av FN. Så de vil forlate den plassen der man kan møtes og snakke sammen. Jeg vet ikke om FN har vært noen stor suksess, med vetoretten man har i sikkerhetsrådet får man jo ikke bestemt så mye, men at det er viktig å ha et sted der man kan møtes og snakke sammen kan det vel ikke være noen tvil om?
     

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    4.101
    Antall liker
    2.829
    Sted
    Bergen
    Nå vil republikanerne trekke USA ut av FN. Så de vil forlate den plassen der man kan møtes og snakke sammen. Jeg vet ikke om FN har vært noen stor suksess, med vetoretten man har i sikkerhetsrådet får man jo ikke bestemt så mye, men at det er viktig å ha et sted der man kan møtes og snakke sammen kan det vel ikke være noen tvil om?
    En amerikansk analyse, stemmer veldig godt med de stemmene her inne som bidrar med analyser og kunnskap fra historien til å forstå hva som nå er iferd med å skje, samt svare ut helt fabelaktige påstander dratt rett ut av putlers kommunikasjonsavdeling
    (Dessverre har han en CV… ikke livets harde skole)
    https://carnegieendowment.org/emissary/2025/02/trump-executive-order-treaties-organizations?lang=en ny
     

    joha

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    19.08.2003
    Innlegg
    946
    Antall liker
    570
    Torget vurderinger
    1
    De fleste er i en saueflokk som ikke klarer stille spørsmål med det offentlige narrativet.
    Ikke de fleste, men noen. Hva er det offentlige narrativet i Russland?
    Man må forsøke å se ting fra et nøytralt perspektiv, så kan man trekke konklusjoner.
    Hvorfor ser du kun fra det russiske perspektivet, da?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.249
    Antall liker
    10.837
    Jeg forsøker å forstå konfliker. For å forstå konfliker må man se det fra begge sider. Det er helt innlysende. Man må forsøke å se ting fra et nøytralt perspektiv, så kan man trekke konklusjoner. Deg er meg. De fleste er i en saueflokk som ikke klarer stille spørsmål med det offentlige narrativet. Det var noen som sa at ordet er det sterkeste våpnet som finnes. Klok sagt. Hvis man tror det er bare en stormakt som bruker propaganda, og ikke den største av dem alle er man særdeles naiv.
    Dersom du er vitne til at en stor bølle denger løs på en ung kvinne forsøker du da også å se saken fra begge sider for å finne et balansert inntrykk?
     

    defacto

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2016
    Innlegg
    5.981
    Antall liker
    3.503
    Sted
    Liten by
    Dette er interessant....ja hvem og hvordan startet denne krigen...
    Når startet den egentlig..?
    Det var ikke Trump ivertfall 😄
    Du har falt i Russer gryta du og? Det finnes ingen tvil at det er Rusland som startet dette. To ganger.
    Men Trump gjorde sitt til at den kommer til å forlenges og antaglivis forverres betraklig nå. Men det klarer vel ikke du se...
     
    Sist redigert:

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Folk som fortsatt uttrykker støtte til Trump og hans prosjekt faller inn under én av tre kategorier:

    1: støtter fascistisk ideologi
    2: for dum til å forstå hva som skjer
    3: moskovittisk påvirkningsagent

    Man kan miste troen på menneskeheten av mindre.
    4: ønsker seg fred
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.033
    Antall liker
    3.582
    Avia Nordlys:

    «Mika Aaltola er en finsk utenrikspolitisk tungvekter. Han er tidligere presidentkandidat og direktør for det finske utenrikspolitiske instituttet FIIA.

    Nå sitter han i Europaparlamentet (lovgivende forsamling i EU) i gruppen EPP (Det europeiske folkepartiets gruppe).

    Aaltola skriver i en melding på Xonsdag kveld at «USA har gitt oss tre uker til å bli enige om vilkårene for Ukrainas overgivelse. Hvis vi ikke gjør det, vil USA trekke seg ut av Europa».

    «Trump setter Russlands sikkerhetsbekymringer først, nå og i fremtiden», skriver han.»
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Den samme typen fred som vi hadde her i landet mellom 9/4/1940 og 8/5/1945?

    At du i det hele tatt stiller et slikt spørsmål er helt vanvittig. Ukraina hadde fortsatt vært uavhengig. Jeg er for Ukraina. Et fritt Ukraina, men uten militær overmakt fra USA eller Russland.
     

    Antoine

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.09.2022
    Innlegg
    818
    Antall liker
    1.366
    Sted
    Oslo
    Jeg er ikke Larson. Det er 100% fakta. Dette er bare en tilfeldighet. Konspirasjonsteori rett og slett. Jeg trodde dette var avklart nå. Høvdingen bekreftet vel det så vidt jeg kan huske. Det er ikke mulig å være anonym for sjefene her tror jeg. Jeg er ikke det i allefall.
     

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.730
    Antall liker
    1.539
    Jeg er ikke Larson. Det er 100% fakta. Dette er bare en tilfeldighet. Konspirasjonsteori rett og slett. Jeg trodde dette var avklart nå. Høvdingen bekreftet vel det så vidt jeg kan huske. Det er ikke mulig å være anonym for sjefene her tror jeg. Jeg er ikke det i allefall.
    Du er en klakør. Intet mer. Intet mindre. Personlig finner jeg det forkastelig. I enda større grad nå enn da skjermdumpen min er fra. Trump og Putin prøver å demontere verdensordningen, og du gulper deres talking points. Fy skam.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn