Det er vel de færreste tørre rieslinger som lagrer særlig bra, og jeg er vel blant de som er tilbøyelig til å være enig i den kritikken. Mine kommentarer til lagring var siktet mot Cunes 2001 Rioja Imperial Reserva og Montanellos 2004 Barolo.
Skal man lagre riesling (som kanskje de færreste gjør i Norge) så er vel det tryggeste å gå for fruktige auslese'er (evt feinherb, spätlese e.l.) fra rike årganger med rikelig syre. Ikke noen selvsagt kombinasjon av egenskaper selvsagt; men morsomt nok så er auslese'er o.l. gjerne ikke så gode og lagringsegnede i de samme årgangene som kabinetter og lavere kvaliteter som er best i nuet opplever en god årgang.
De årgangene hvor det har vært mye sol og hurtig modning gir gjerne rike viner i de lavere kvalitetsklasser, men nødvendiggjør tidlig høsting av høyere kvaliteter, som gir mindre syre og mineraler. Omvendt; de årgangene hvor lavere kvaliteter ikke blir så fruktige og rike, altså mye kjølig og overskyet, er gjerne de årgangene hvor de høyere kvalitetene får stå og bli ferdigutviklet til rett før frosten, og gir gjerne gode lagringsdyktige kvalitetsrieslinger.
Derfor er det ikke slik at en årgang er universelt god for alle slags rieslinger, den er gjerne enten god for de lavere kvaliteter eller for de høyere kvaliteter. Morsomt poeng synes nå jeg da. Et eksempel er jo 2003 i Mosel; solrik og varm. Gav vidunderlig fruktige og flotte kabinetter, men risiko for overmodne og ikke så dype spätlese'er og auslese'er, ikke særlig rike fordi de måtte høstes tidlig.
De rimeligste kabinettene lagrer jo ikke godt utover noen få år nær sagt uansett produsent. Jeg har selv noen av de tidligste vinene fra Leitz etter at han kom på Vinmonopolet i kjelleren ennå, og ser jo at det er på høy tid å ta de snart. Selv om det er spätlese'er.