Som Bach_Man sier, espresso er en kultur for noen (ganske mange), mens andre drikker kaffegrut fra DeWalt'en på kontoret. Selv gikk jeg til innkjøp for flere år siden av en Moccamaster, og er strålende fornøyd med den - til kaffe. Men det manglet det lille ekstra. Med et heller dårlig utvalg av barristar i Tønsberg så jeg ingen utvei enn å investere litt på dette området.
For å ta dette steget må man spørre seg selv noen spørsmål:
Hvor mye arbeid ønsker du å legge ned i å lage en espresso m.m.?
Hvor mye betyr en perfekt espresso for deg?
Hvor mye plass har du på kjøkkenbenken?
Budsjett?
Jeg var inne på tanken om en helautomatisk maskin. Og da spesielt Saeco Touch Pluss. Ett tastetrykk og du fikk noe i nærheten av hva du ønsket. Jeg sier det fordi jeg var inne å testet resultatet, og det var heller skuffende. Det er mindre arbeid med denne. Eget renseprogram, kvern og separat melkebeholder, men dog ikke med kjøleenhet. Lager espresso, latte osv.. Lite søl. Til en prislapp på 14-15k syntes jeg ikke resultatet ikke innfridde forventningene (kaffe med melk..).
Jeg testet ikke Gaggia's, eller andre helautomatiske. På dette tidspunktet var det få maskiner som hadde samme muligheter som Saeco'en - for hjemmemarkedet. Skulle gjerne hatt den på 7-11, men den er litt for stor og jeg antar den ligger i 100k sjiktet..
Så, da gikk søken på god espresso over til det manuelle utvalget. Her spiller nok busjettet en god del inn. For min del tilsa dette maks 15k. Uten å referere til alle tester stod valget mellom Gaggia, Isomac og Rancilio. Resten i denne prisklassen scorer rett og slett dårlig på de fleste tester, på tross av godt design (?). Og av dette utvalget gikk Rancilio av med seieren. Hovedsaklig pga det gode resultatet du får ut av denne maskinen. Jeg gikk for en Silva og Rocky - med dosering (sist nevnte anbefales i etterkant uten doserenheten). Men, alle har sine positive og negative sider. Muligens litt liten "avfallsbeholder" på Silva'en, men du klarer fint å lage 4-5 stk før du må tømme den. Noe som sannsynligvis fører til oppgraderinger neste gang til en Classe 8 fra Rancilio - med tilkobling av vann og avløp.
Erfaringen fra maskinen er stort sett bare positive opplevelser. Bortsett fra resultatet i seg selv, blir maskinen raskt varm, den lager fin crema, foamer fint og enkelt, den forvarmer espressokoppene og enkel i bruk.
Når det gjelder maling av kaffebønnene er det minst like viktig som det å lage espressoen. Med en dårlig maler er det stor sjanse at resultatet er dårlig også. Rocky'en gjør en bra jobb her, men man må ikke tro at det er bare å male og vente et bra resultat. Jeg visste ikke dette, men forskjellige kaffebønner krever forskjellig malingsgrad!
Hvis du har en favoritt og holder deg til den er denne prosessen enkel, men ønsker du å variere litt (som jeg gjør), må du nok regne med at første koppen kan gå i vasken. Dette gjelder alle grindere.
Nå er ikke dette verdens beste anmeldelse og vurdering av espressomaskiner, men jeg kan hvertfall anbefale Rancilio på det varmeste.
Noen tips å ta med:
- Kast tamperen som følger med, den er "crap".
- Manuelle espressomaskiner medfører søl og arbeid. Skal man lage espresso til flere kan det være lurt å investere i en med flere grupper, slik at du kan lage flere samtidig.
- Bønner bør kjøpes der det er litt omsetning. Bønner er en ferskvare. Stockfleths i Oslo er et godt alternativ.
- Øving gjør mester. Ikke gi opp etter første forsøk!
- Legger mange tips og triks på nett for bruk av Rancilio Silva. Det finnes egne samfunn kun for denne maskinen. Det ligger også mange videoer på youtube som illustrerer fremgangsmåter og resultater av denne maskinen.
Lykke til Fosse! Personlig synes jeg det er gøy å lage espresso, og resultatet har blitt upåklagelig. Du har noe å se frem til!
Mitt oppsett:
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php?topic=19724.45