Jepp, du har jo rett - under panseret ser ting lite pent ut. Statistikken skjuler alle problemene - veldig mye holdes i live av oljepengene.Sier du det? 40% av arbeidsstokken er utenfor arbeidsmarkedet. Samtidig har vi stor andel arbeidsinnvandring (og annen innvandring), og massiv sosial dumping i rekke bransjer. I tillegg vil det vil komme et ras konkurser det neste året....
Vi er på tur utfor stupet; en stadig større del av befokningen vil føle seg marginalisert (Trump? Brexit?, Ringer det noen bjeller?), mens de priviligerte fortsetter å heve høye lønninger (deriblant politikere) for helt vanlige jobber. Disse sørger for arbeidsinnvandring slik at lønninger til folk man ikke identifiserer seg med kan være så lave som 6500,-kr i måneden. Dette er en oppskrift på amerikanske tilstander.
Her var det mye rart.. slutte i jobben fordi han ikke får jobb, men begynner på universitetet hvor man etterpå ikke får jobb?La meg tilføye at samtidig fyller vi universitetene med folk som er blitt utkonkurrert fra vanlige yrker (i tillegg til at ungdom generelt nå er forventet å fortsette med utdannelse etter videregående og dermed fyller opp universitetene). Jeg snakket med en maskinfører som sluttet i jobben og begynte på universitetet. Det var umulig å få fast jobb lengre; kun anbud og midlertidige prosjekter der man måtte konkurrere med firmaer fra østeuropa med luselønninger og som dreit i forskrifter, helse og sikkerhet.
Det vil ikke bli jobb for alle disse håpefulle på våre universiteter......
Trur lærarane og sjukepleiarane har hatt svært låg reallønsvekst dei siste åra, men det stemmer iallfall at skilnaden mellom dei som tener minst og dei som tener mest her i landet har auka. Fordeling, spesielt internt i det einskilde land, er den viktigaste faktoren for å ta vare på mijøet så vel som skape stabilitet. Internasjonalt sett ser det faktisk ut som skilnaden mellom dei rikaste og fattigaste har minka sidan 1960, så dette ordnar seg sjølv til ein viss grad. Men der korrupsjon, manglande samfunnskontrakt og skattelette/manglande offentlege inntekter får herje, vert det uro. USA har vel ein gong for alle bevist at skattelette ikkje fører til fleire arbeidsplassar og meir velstand for alle?En graf for totalen i Norge skjuler delvis det faktum at lønnsforskjellene er økende. "Alle" har hatt reallønnsvekst, til dels betydelig etter internasjonal standard, men de høyere lønningene har dratt fra en god del. Som en liten fun fact har forskjellene økt raskest i offentlig forvaltning, men det forklares med at de var minst der i utgangspunktet. Utviklingen har pågått de siste 20 åra sånn ca.
Eit ikkje ukjent dilemma. Vi treng gode rådgjevarar når det gjeld yrkesval. Opplæring i bedrift er for mange betre enn studiar. Og Noreg treng fleire handverkarar, så vel som lærarar og sjukepleiarar (det vert stor lærarmangel når eg pensjonerer meg ... )Her var det mye rart.. slutte i jobben fordi han ikke får jobb, men begynner på universitetet hvor man etterpå ikke får jobb?
Trur lærarane og sjukepleiarane har hatt svært låg reallønsvekst dei siste åra, men det stemmer iallfall at skilnaden mellom dei som tener minst og dei som tener mest her i landet har auka.En graf for totalen i Norge skjuler delvis det faktum at lønnsforskjellene er økende. "Alle" har hatt reallønnsvekst, til dels betydelig etter internasjonal standard, men de høyere lønningene har dratt fra en god del. Som en liten fun fact har forskjellene økt raskest i offentlig forvaltning, men det forklares med at de var minst der i utgangspunktet. Utviklingen har pågått de siste 20 åra sånn ca.