Bygdø Kongsgård drives økologisk, med fokus på å innhente erfaringer som kan gavne andre som vil satse tilsvarende.
Nå produserer de økologisk yoghurt, kremost, rømme og skjørost. Melken tas rett fra melkelinjen og går ikke i tank. Yoghurten lages rett i beger, for optimal fasthet, den pasteuriseres mens de øvrige produktene er upasteuriserte.
Må prøves -- selges i Mølleren Sylvia.
https://www.facebook.com/mollerensy...heater¬if_t=like¬if_id=1466152039575106
Kongsgårdens egne beskrivelse av produksjonen:
Meieriprodukter fra Bygdø Kongsgård
Produksjon:
Fersk rå melk:
Alle produktene er laget av melk tappet direkte fra melkeanlegget morgen eller ettermiddag, uten å være innom tanken. Dette for å få ferske og rene produkter.
Spiller på lag med bakteriene:
Produksjonen er upasteurisert der det er mulig i forhold til syrningstemperatur og sikkerhet for varene mht bakterieutvikling.
Pasteurisering vil si at man varebehandler melken til 63 grader i 30 min (lavpasteurisering) eller til 72 grader i 3 sekunder for å fjerne alle bakterier. Men man fjerne også råvarens smakskvaliteter og den rike flora i melken av god bakterier.
«Rå melk» er faglig betegnelse på upasteurisert melk.
Upasteuriserte melkeprodukter har flere hensikter – næringsinnholdet og smakskvalitetene i melka blir bevart og de naturlige bakteriene i melka gir et mer robust produkt både under laging og lagring.
Håndlaget:
Meieriproduktene er håndlaget fra tapping, temperering, røring til pakking, og siden det ikke er maskiner som er innspilt kan det oppstå små variasjoner fra gang til gang.
Variasjonen oppstår i hovedsak ut fra hva kua har spist ( og dagshumøret i fjøset), små temperaturforandringer ved produksjon som kan være både tilsiktet og utilsiktet eller ønsket om små justeringer i kvaliteten.
Produkter:
Yoghurt (pateurisert):
Laget av hel kumelk. Varmebehandlet til 90 grader for pasteurisering og for å oppnå tykkere og smidigere yoghurt. Nedkjølt til 45 grader for tilsetting av yoghurtkultur.
Yoghurten er pasteurisert da yoghurtkulturen herder/syrner på en temperatur der det kan utvikles farlige bakterier …. om melken ikke var varmebehandlet.
Yoghurten er laget rett i begeret for å få den mest optimale fastheten. Da melka ikke er homogenisert oppstår det et fløtelag på toppen.
Kremost (upasteurisert):
Laget av hel rå kumelk tilsatt kultur og litt løpe. Syrnet ved romtemperatur i ca 1 døgn, drenert og tilsatt litt salt. Osten har en fettprosent på ca 12-15%
Vi selger osten naturell uten for å mye salt for at den skal ha et bredt bruksområde.
Tilsett gjerne ferske eller tørket krydder (oregano, timian, rosmarin, ramsløk), 1-2 fedd hvitløk pr. boks eller for eksempel tyttebær, solbær eller pepper.
Rømme (upasteurisert):
Laget av hel rå kulmelk tilsatt kultur etter separering og syrnet i 1 døgn. Tappet på beger og kjølt. Vi ønsker å ha rømmen litt tykk for en kremet konsistens egnet på spekemat og vaffler. Rømmen har en fettprosent på ca 35%.
Skjørost (upasteurisert):
Laget av skummetmelken etter separering som er syrnet i 1 døgn, varmet til ca 35 grader, drenert og smuldret.
Skjørost er en mager variant av cottage cheese med ca 1- 2% fett og mye proteiner.
Vi lager den naturell for bruk på brød med syltetøy, krydder eller i bakevarer, salater eller pai som erstatning for kjøtt eller andre meieriprodukter (ost) og med karve som gir en god karakter til osten.