Høyttalere Den store rundstråler-tråden

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    - holografisk og detaljert 3D-lydbilde
    - at overgangene i lydbildet er glassklare og ikke grøtete
    Disse to punktene krever minimering av spesielt tidlige refleksjoner, uavhengig av høyttalernes powerrespons. Med andre ord, dette får du ikke i høy grad utenfor sweetspot i et mindre rom selv med en høyttalere som har uniform spredning, så sant du ikke har gjort store akustiske tiltak. Og definitivt ikke med rundstrålende. Det er akkurat slike områder som lider med en rundstrålende p.g.a. svært mye refleksjoner. Det tror jeg du vil oppleve fort dersom du prøver det hjemme og kan AB sammenligne.
    Men vil ikke det problemet bli mye mindre dersom spredningen faktisk er omtrent uniform, slik at refleksjonene blir veldig like direktekyden? Her er jeg litt usikker på relevansen av den psykoakustiske forskningen som har blitt gjort, siden de forsøkene som har blitt gjort med refleksjoner vel ikke har benyttet seg av rundstrålere, men av tradisjonelle høyttalere. Men her er jeg på sypt vann.
     
    Sist redigert:

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Hvis poenget er at høyttalerne skal gjenskape mikrofonlyden i ett punkt - eller snarere to punkter - der ørene sitter, må vel dette være en optimal løsning? Jo mer jeg tenker på det, blir jeg mer og mer overbevist om at poenget må være å samle lyden til ett bilde, ikke å spre den til alle kanter. At flere instrumenter er rundstrålende, kan neppe være avgjørende, all den stund ørene kun befinner seg på hver side av hodet (hos de fleste da). Riktig oppsatt, og med et godt opptak, vil en fiolin også med tradisjonelle høyttalere høres ut som en (rundstrålende) fiolin. Føler man at man får lyden i fleisen, er det noe galt med oppsettet.

    (Regner med at noen ikke er enige...he,he....:)
    For min del kommer begrensningen med tradisjonelle foroverfyrende bokser først og fremst fram når man beveger seg ut av sweetspot. Mener å huske at Valentino brukte uttrykket "skrustikke-sweetspot" i en annen tråd, og det synes jeg var godt sagt. Den siste utviklingen her i heimen er at jeg har pakket ned Enigmaene. I stedet har jeg satt opp de aktive monitorene mine fra AVI, som jeg lytter til i relativ nærfelt (ca 2.5 m mellom høyttalerne, 2 m fra hver høyttaler til lytteposisjonen). Når jeg synker ned i saccosekken som gjør tjeneste som sweetspot, opplever jeg egentlig at alt er helt riktig. Jeg føler at jeg ser inn på en tredimensjonal scene, og alle instrumenter og vokaler i alle musikksjangre høres i mine ører akkurat ut slik de skal. Det skaper med andre ord en troverdig illusjon hos meg. Jeg tenker ikke at jeg hører på høyttalere, men at jeg hører på faktisk levende musikk.

    Men det skal veldig lite til for at illusjonen brytes. Hvis jeg beveger hodet 50 cm til den eller andre siden, forandres lydbildet, og den presise 3D-illusjonen blir langt på vei borte. Hvis jeg reiser meg opp og går rundt i rommet, er jeg aldri i tvil om at jeg hører på høyttalere og ikke musikere. Jeg opplever det også kunstig at jeg ved å bevege meg rundt opplever at klangfargen blir så forskjellig fra et sted til et annet. Her opplevde jeg faktisk at enigmaene var bedre: Overalt i rommet befant jeg meg midt i samme diffuse felt av lyd. Så når jeg ikke satt bom fast i sweetspot, gjorde enigmaene noe jeg opplevde som mer troverdig. I sweetspot, derimot, er de foroverfyrende boksene mine gode nok, og vel så det.
    Har man kontroll på akustikken i rommet så får man fint til dette med apekister også. Jeg hadde ikke noe problem med å få stereoperspektiv mange forskjellige steder i rommet med mitt oppsett før jeg bygde om.
    Interessant!
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Men vil ikke det problemet bli mye mindre dersom spredningen faktisk er omtrent uniform, slik at refleksjonene blir veldig like direktekyden? Her er jeg litt usikker på relevansen av den psykoakustiske forskningen som barnlig gjort, siden de forsøkene som har blitt gjort med refleksjoner vel ikke har benyttet seg av rundstrålere, men av tradisjonelle høyttalere. Men her er jeg på sypt vann.
    De første to punktene bortsett fra klarhet du nevnte vil bevares i mye større grad fra en høyttaler som har uniform spredning.
    Det var:
    - tonal nøytralitet (og klarhet)
    - at høyttalerne forsvinner og ikke drar oppmerksomhet mot seg selv
    En høyttaler som har en konstant spredning (og delvis uavhengig av om den er bred eller smal) vil helt klart ha en langt mer lik tonalitet over alt i rommet. Både fordi spredningen alle steder er jevn, men også fordi den reflekterte lyden vil ligne mye mer på direktelyden. Så dette er veldig viktig for en høyttaler. Samtidig skal man ha i bakhodet her at vi snakker om mer lik tonalitet, veggene vil alltid farge noe.

    Høyttalerne vil også da i større grad forsvinne. Med de høyttalerne som har både bred og veldig uniform spredning, så kan man f.eks gå utenfor ene høyttaleren og vokalen vil fortsatt stå plantet i midten. Det er en veldig artig opplevelse. Så de forsvinner også i større grad.

    Derimot vil klarhet og de andre to punktene du nevnte helt klart lide på tilsvarende måte som med andre høyttalere. Disse områdene har nemlig sammenheng med ustikkende refleksjoner alene og da spesielt de som kommer tidligst. Undersøkelsene på dette er blant annet gjort med hodetelefoner. Så selv med en høyttaler som har uniform spredning, så vil refleksjonene gå utover områder som klarhet, tydelighet, lokalisering/pin-pointing, holografi, 3D osv.

    Det kommer man enkelt og greit ikke utenom og de refleksjonene må attenueres dersom man skal ha dette på høyt nivå. Jo lenger ned de er presset, jo bedre blir disse områdene. Vel, fram til et punkt hvor man ikke hører forskjell lenger hvor den hørbare grensen ligger. Da snakker vi om gjerne -30dB eller lavere i forhold til direktelyden. Det er veldig vanskelig å oppnå med de fleste høyttalere i stuer og med en rundstrålende må rommet gjøres nærmest anekoisk for å komme dithen.

    Så thohaug har helt rett. Med store akustiske tiltak kan man oppnå dette i større område, også med apekister.
     
    Sist redigert:

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.883
    Antall liker
    26.197
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Jeg vet at dette er rundstråler-tråden, men jeg liker prinsipielt dipoler bedre enn rundstrålere fordi de (i prinsippet altså) skaper færre refleksjoner enn rundstrålere. Jeg bare nevner det, hehe.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Jeg vet at dette er rundstråler-tråden, men jeg liker prinsipielt dipoler bedre enn rundstrålere fordi de (i prinsippet altså) skaper færre refleksjoner enn rundstrålere. Jeg bare nevner det, hehe.
    Er ikke det litt som å si «jeg liker kakao bedre enn is fordi kakao ikke er kald»?
     

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.883
    Antall liker
    26.197
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Teoretisk: Dipolen vil lage færre refleksjoner samtidig som powerresponsen er like fin som rundstrålerens. Resultatet i lytteposisjonen blir "mindre lytterom, mer opptak".
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Jepp. Spørsmålet er vel heller om man synes det er bra eller dårlig at rundstråleren lager mer refleksjoner. Gitt at refleksjonene (teoretisk) kan bli veldig like direktelyden, og i hvert fall dersom man får til nennsom bruk av rom-eq uten at det ødelegger lydbildet, så er det jo mulig at et slikt lydbilde med mer refleksjoner faktisk kan være noe man foretrekker. Det er på en måte en del av greia med rundstrålere, vil jeg si. Akkurat slik greia med is er at den er kald. Å klage over at rundstrålere skaper mer refleksjoner blir derfor som å klage over at is er kald. Pluss at rundstrålere vel vil skape en større sweetspot/sweet-area enn de fleste dipoler?

    Det som gjør at jeg er tiltrukket av rundstrålere, er nettopp at jeg ofte ønsker å lytte til musikk utenfor sweetspot. Jevn stråling i alle retninger, som aktivt tar i bruk refleksjonene i rommet, er en av måtene å oppnå dette på. Men det er ikke den eneste veien til rom heller. Når det er sagt så lytter jeg jo for tiden i relativ nærfelt, nettopp for å unngå at opptaket blir for farget av refleksjoner. Og jeg liker store horn, antakelig av samme grunn. Jeg er nok litt schizofren sånn hifi-messig.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.982
    Antall liker
    8.404
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Diskusjonen mellom line sorce og point sorce har vi høyrt allfall sidan tidleg på 70-talet. Vi vert nok neppe einige om anna enn prinsippa. Linjekjelder er lettare å plassere i eit rom , ettersom dei ikkje påverkast i særleg grad av sideveggar. Men når du har fått ting til å verke, er det ikkje så viktig med prinsipp lenger...
     

    svart-hvitt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.01.2015
    Innlegg
    6.408
    Antall liker
    4.075
    Torget vurderinger
    0
    Et par ord fra sidelinjen...

    Jeg leser denne tråden med interesse; tydeligvis flere veier til Rom..

    Noen ganger har jeg opplevd lyd som jeg husker. Den ene gangen var fra et anlegg hos Sterofil (MBL) og den andre gangen i en stille butikk (ikke hifi!) i en stille sidegate i en storby. At jeg likte det dyre produktet fra MBL, styrket troen min på at ørene mine er gode til å fange opp rådyr kremlyd. Alle vil jo være et gulløre, ikke sant?

    Men den andre gangen ble jeg nesten brydd da jeg så at den behagelige lyden kom fra et rundtstrålende livsstilsprodukt kledd i grå ull (ikke B&O). Kanskje jeg ikke har gullører likevel, bare en gjennomsnittlig evne til å sense behagelig lyd på et sted jeg ikke ventet å høre godlyd.

    Den eneste rundtstråleren jeg har (produsenten kaller det "omnidirectional sound"), er Beolit 15. Den gir overraskende god lyd til prisen. Og jeg har plassert den overalt; på et skap 160 cm over gulvet, på gulvet, nær vegg, i hjørner, på en uteterrasse, i et rom på 100 kvadratmeter, og så videre. Jeg er ikke sikker på at alle bokser er like anvendelige som den lille Beoliten (sic!). Og tenk; lyden kommer ut i bare mono!

    Til sist et spørsmål: Kommer de fleste rundtstrålende produkter for tiden i livsstilssegmentet?
     
    Sist redigert:

    S. Lieng

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.05.2014
    Innlegg
    1.663
    Antall liker
    850
    Diskusjonen mellom line sorce og point sorce har vi høyrt allfall sidan tidleg på 70-talet. Vi vert nok neppe einige om anna enn prinsippa. Linjekjelder er lettare å plassere i eit rom , ettersom dei ikkje påverkast i særleg grad av sideveggar. Men når du har fått ting til å verke, er det ikkje så viktig med prinsipp lenger...

    Må si meg enig i det, foretrekker helt klart linjekilder selv fremfor point source og enkelt å plassere.

    Vedr rundstrålere, så har jeg hatt en av mine beste lydopplevelser noensinne med MBL. Hva teorien tilsier blir jo fullstendig irrelevant
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Et par ord fra sidelinjen...

    Jeg leser denne tråden med interesse; tydeligvis flere veier til Rom..

    Noen ganger har jeg opplevd lyd som jeg husker. Den ene gangen var fra et anlegg hos Sterofil (MBL) og den andre gangen i en stille butikk (ikke hifi!) i en stille sidegate i en storby. At jeg likte det dyre produktet fra MBL, styrket troen min på at ørene mine er gode til å fange opp rådyr kremlyd. Alle vil jo være et gulløre, ikke sant?

    Men den andre ganger ble jeg nesten brydd da jeg så at den behagelige lyden kom fra et rundtstrålende livsstilsprodukt kledd i grå ull (ikke B&O). Kanskje jeg ikke har gullører likevel, bare en gjennomsnittlig evne til å sense behagelig lyd på et sted jeg ikke ventet å høre godlyd.

    Den eneste rundtstråleren jeg har (produsenten kaller det "omnidirectional sound"), er Beolit 15. Den gir overraskende god lyd til prisen. Og jeg har plassert den overalt; på et skap 160 cm over gulvet, på gulvet, nær vegg, i hjørner, på en uteterrasse, i et rom på 100 kvadratmeter, og så videre. Jeg er ikke sikker på at alle bokser er like anvendelige som den lille Beoliten (sic!). Og tenk; lyden kommer ut i bare mono!

    Til sist et spørsmål: Kommer de fleste rundtstrålende produkter for tiden i livsstilssegmentet?
    - Ja, også kalt livsstilssykdommer.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.982
    Antall liker
    8.404
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Dersom du har ein linjekjeldehøgtalar (a la Magnepan, som eg kjenner ganske godt) kan dei komme ganske tett på sideveggane, medan rundstrålande (tilnærma punkthøgtalar a la mbl, som eg etter kvart kjenner ganske godt, dei også) berre lagar trøbbel og rotar til lydbildet om dei kjem for nær sideveggane. Dei må ha ein meter ut frå desse. Magnepan kan stå mykje nærare, og det trur eg konstruksjonar som t.d. Adyton (som eg ikkje kjenner frå anna enn tre ulike oppsett i demo-rom, der dei ikkje vart flytta på). Tippar det kjem av at eit langt "band" med høgtalarar sitt strålingsmønster berre tek "farge" av golvet og taket, sidan det er mykje meir guffe i vertikalplanet enn i horisontalplanet, om du skjønar kva eg meiner.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.982
    Antall liker
    8.404
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Diskusjonen mellom line sorce og point sorce har vi høyrt allfall sidan tidleg på 70-talet. Vi vert nok neppe einige om anna enn prinsippa. Linjekjelder er lettare å plassere i eit rom , ettersom dei ikkje påverkast i særleg grad av sideveggar. Men når du har fått ting til å verke, er det ikkje så viktig med prinsipp lenger...

    Må si meg enig i det, foretrekker helt klart linjekilder selv fremfor point source og enkelt å plassere.

    Vedr rundstrålere, så har jeg hatt en av mine beste lydopplevelser noensinne med MBL. Hva teorien tilsier blir jo fullstendig irrelevant
    Slik tenkte eg også. Var prinsipielt skeptisk til mbl. Ville ha anten Beverigde eller noko "bipolart". Men så fekk eg høyre 101. Då var prinsippa ikkje særleg relevante meir...
     

    Gammeln

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    03.09.2007
    Innlegg
    742
    Antall liker
    43
    Dersom du har ein linjekjeldehøgtalar (a la Magnepan, som eg kjenner ganske godt) kan dei komme ganske tett på sideveggane, medan rundstrålande (tilnærma punkthøgtalar a la mbl, som eg etter kvart kjenner ganske godt, dei også) berre lagar trøbbel og rotar til lydbildet om dei kjem for nær sideveggane. Dei må ha ein meter ut frå desse. Magnepan kan stå mykje nærare, og det trur eg konstruksjonar som t.d. Adyton (som eg ikkje kjenner frå anna enn tre ulike oppsett i demo-rom, der dei ikkje vart flytta på). Tippar det kjem av at eit langt "band" med høgtalarar sitt strålingsmønster berre tek "farge" av golvet og taket, sidan det er mykje meir guffe i vertikalplanet enn i horisontalplanet, om du skjønar kva eg meiner.
    Årsaken til at Magnepan kan stå nær veggen er vel at den er en dipol, ikke at den er en linjekilde?
    Magnepan er for bred til å kalles linjekilde(?)
    Linjekilder har full spredning i horisontalplanet men liten i vertikalplanet(?)
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Magnepan eller en elektrostat mister nivået som en line source med 3 dB pr meter, men de er ikke det man på engelsk kaller line array. En line array er en høyttaler med mange elementer. Disse to har radikalt forskjellig spredningsmønster.

    En tradisjonell linjekilde høyttaler (altså line array) har et meget problematisk spredningsmønster med seriøs lobing (frekvensavvik) og varierer mye til ulike avstander. De er bedre vertikalt enn horisontalt, men også vertikalt er de meget varierende til innebruk og korte avstander.

    Elektrostater sprer lite til sidene og vertikalt, men spredningen varierer med frekvensene. Typisk blir de gradvis smalere hele veien oppover i frekvens. I diskanten beamer de fleste mye.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Kjøpe eller høre rundstrålere? - a guide for the perplexed

    Til sist et spørsmål: Kommer de fleste rundtstrålende produkter for tiden i livsstilssegmentet?
    Godt spørsmål svart-hvitt. Jeg tenkte jeg kunne lage en slags enkel oversikt over hva det i dag er mulig å høre og kjøpe av rundstrålere for oss som bor i Norge. Kommer til å oppdatere dette innlegget etter hvert med nye linker osv. Får sikkert ikke med alt her, så si gjerne fra hvis det er ting som burde være med.

    Først: Hvilken type høyttalere snakker vi om? Rundstrålere kan nemlig være så mangt.

    1. Den første typen, og den eneste typen som kan kalles rundstrålere i ordets rette forstand, sender samme lyden 360 grader rundt (noen sender også den samme lyden i alle retninger vertikalt, men det er mindre vanlig).

    2. Den andre typen kan vi kanskje kalle "kvasi-rundstrålere". Her sendes ikke den samme lyden 360 grader rundt, men i stedet for å sendes direkte mot lytteren sendes den oppover, bakover eller liknende - slik at refleksjonene i rommet aktivt tas i bruk for å skape et stort og reflekterende lydfelt.

    3. Den siste typen sender ikke lyden 360 grader rundt, men har svært bred spredning forover - typisk 180 grader på framsiden av høyttaleren, pluss/minus. Vi kan kalle dem "halvveis-rundstrålere".

    ------------------

    1. Hvis vi begynner med ekte rundstrålere:

    - den høyttaleren det har blitt snakket mest om i tråden her er MBL. De har rundstrålende modeller som starter på litt over 100000, og som går hele veien via en halv mill opp til et par mill. Ikke en budsjettvariant, altså. MBL 101E MKII er det mulig å høre (og kjøpe) hos Stereofil i Oslo. I tillegg har vel Arve antydet her i tråden at det er fullt mulig å spørre pent om å komme og høre dem hos ham :) ("på nordvestlandet et sted")

    - den eneste andre high end-rundstråleren som er tilgjengelig på det norske markedet er German Physiks. Modellen Unlimited II selges av Høium Hifi, til 85000. Høium Hifi befinner seg i Hokksun. Brukeren Schimmel har de høyttalerne hjemme (i Rogaland), og har i tråden antydet at også han kan ta i mot besøk fra interesserte.

    - de rundstrålende høyttalerne fra tyske Duevel ble tidligere solgt i Norge, men har såvidt jeg vet ikke noen distributør akkurat nå. Jeg snakket dog nylig med en bransjeaktør som hintet om at han/de snart vil begynne å importere de igjen, så jeg nevner de likevel. Den enkleste måten å kjøpe dem til Norge i dag er antakelig ved å bestille fra britiske Audio Affair som sender til Norge, og som har gode priser på Duevel. Duevel er nok det man bør sjekke ut hvis man vil ha et entry level-produkt for å prøve et par gode rundstrålere. De rimeligste er "Planets", som bare koster 850 pund hos Audio Affair. Verken jeg eller noen andre i tråden ser ut til å ha hørt dem, men de fikk i sin tid positiv omtale i Lyd og bilde. Høyere opp i pris har de flere modeller, fra 20-30000 opp til flere hundre tusen.

    - Bang & Olufsens super-spennende og super-dyre høyttaler Beolab 90 er en av de få høyttalerne som kan variere spredningsmønsteret, fra trangt og foroverfyrende til helt rundstrålende. Jeg har hørt dem, men da var det noe kluss med softwaren så jeg fikk ikke hørt dem i rundstråler-modus. Beolab 90 er aktiv, med forsterker og DAC innebygd.

    - Lenger ned i pris, når vi nærmer oss "livsstilssegmentet", er det også noen rundstrålende modeller. B&O har slik svart-hvit nevnte lansert modellen Beolit 15, som også er rundstrålende. Samsung har også utviklet en serie med trådløse, rundstrålende høyttalere, som kan plasseres i et rom og spre lyden overalt - feks R7-høyttaleren. Jeg har ikke hørt noen av disse høyttalerne, men ut fra anmeldelser på nettet ser det ut til at folk er godt fornøyd. Både Samsungs R7 og Beolit 15 er aktive. R7 er laget for å kunne inngå i multiroms-oppsett på samme måte som Sonos eller Bluesound.

    ------------------

    Så til "kvasi-rundstrålere":

    1. Det svenske merket Larsen har lansert noen modeller som spiller på skrå oppover i rommet, ut fra designfilosofien til den legendariske høyttaler-designeren Stig Carlsson. De jeg vet om som fører disse i Norge er Hifi-guiden som befinner seg i Ridabu. Tidligere ble de også ført av Hordaland Hifi som befant seg utenfor Bergen, men den butikken er nå lagt ned. Prisene starter på 7500 for den rimeligste modellen, opp til 30000 for den dyreste.

    2. Ungarske Heed produserer høyttalere i Enigma-serien, som i likhet med Larsen-høttalerne spiller på skrå oppover i rommet (det er de høyttalerne jeg har hatt, som jeg nå skal selge). De føres i Norge av Moiz Audio. Prisen starter på 25000 for den rimeligste i serien, opp til over 100000 for den dyreste.

    3. Bose har flere modeller som skyter lyden i ulike retninger, for slik å ta i bruk refleksjonene i rommet - blant annet 601 og 901. Jeg prøvde å lete litt rundt nå, men kunne ikke finne ut hvor eller om det går an å kjøpe dem i Norge. EDIT: Bose kan visst kjøpes på Elkjøp og Lefdal. Men har ikke funnet noen linker til akkurat disse modellene.

    ------------------

    Og til sist, "halvveis-rundstrålere", som sender lyden sånn ca. 180 grader forover, mer eller mindre:

    1. To modeller av B&O: Beolab 5, og Beolab 20. Begge disse benytter seg av såkalt acoustic lens-teknologi, utviklet av David Moulton. De koster henholdsvis (ca.) 85000 og 160000, hvis jeg ikke tar feil. Begge de er aktive og har dac og forsterker innebygd.

    2. Gallo Reference 3.5, selges for rundt 60000 av Norsk Audio Teknikk som befinner seg i Oslo. Har også et spredningsmønster som nærmer seg "rundstrålende" forover, men ikke bakover. EDIT: Denne høyttaleren har visst gått ut av produksjon. Men den mindre modellen til Gallo, Strada 2, har også et tilsvarende 180-graders spredningsmønster.

    -------------------

    Ok, håper det var til hjelp for noen. Skal oppdatere innlegget når jeg kommer over mer!
     
    Sist redigert:

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Tror Gallo er rundstrålende eller delvis. Mener de ble opprinnelig tatt inn av Norsk Audio Teknikk.
    Gallo Reference 3.5 - Norsk Audio Teknikk
    Renaissance audio i Bergen har solgt de tidligere, men vet ikke om de gjør det fortsatt.

    Bose selges av Elkjøp, Lefdal, Expert o.l. Brukes på flere restauranter og utesteder. I Bergen har tidligere Torget Music Pub (vet ikke hva de heter nå) Bose høyttalere. Ligger ved siden av Kina restauranten.
     
    Sist redigert:

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.883
    Antall liker
    26.197
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    @OlavE: B&O Beolab5 hører med. Spredningsbegrenset vertikalt, men trillrundt horisontalt. Aktiv.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    @OlavE: B&O Beolab5 hører med. Spredningsbegrenset vertikalt, men trillrundt horisontalt. Aktiv.
    Den er jo allerede nevnt! :)
    Men mener du at den har 360-graders spredning? Jeg trodde det bare var 180?
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Tror Gallo er rundstrålende eller delvis. Mener de ble opprinnelig tatt inn av Norsk Audio Teknikk.
    Gallo Reference 3.5 - Norsk Audio Teknikk
    Renaissance audio i Bergen har solgt de tidligere, men vet ikke om de gjør det fortsatt.

    Bose selges av Elkjøp, Lefdal, Expert o.l. Brukes på flere restauranter og utesteder. I Bergen har tidligere Torget Music Pub (vet ikke hva de heter nå) Bose høyttalere. Ligger ved siden av Kina restauranten.
    Takk! Oppdaterte innlegget. Gallo-høyttaleren ser interessant ut. Ikke hørt den før.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    En spredning på 180 grader vil ikke karakteriseres som rundstrålende. Men så er det jo en langt mer fornuftig spredning til bruket vi snakker om IMO. Man har ikke behov for å sende lyden bakover høyttalerne. Det skaper bare unødvendige problemer.

    En spredning på 180 grader eller forsåvidt noe mindre er mer enn nok til å gi god lyd overalt i stuen og vil også gi det laterale bidraget alá Toole hvis man ønsker det.

    Edit: Gallo fikk mye oppmerksomhet på forumet her tidligere. Bruk søkefunksjonen så finner du erfaringer :)
     

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.883
    Antall liker
    26.197
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    My bad. B&O Beolab5 sprer sånn:

    bl5_waterfall.png

    Det er jo ikke 360, men 180+ er det vel. Orso-høyttaler? ;)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    My bad. B&O Beolab5 sprer sånn:

    Vis vedlegget 408321
    Det er jo ikke 360, men 180+ er det vel. Orso-høyttaler? ;)
    Takk. Redigerte innlegget litt, slik at det ikke står nøyaktig 180 grader. Hovedpoenget er jo uansett at den sender lyden i omtrent alle retninger forover, men ikke like mye bakover.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.908
    Antall liker
    2.100
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Til sist et spørsmål: Kommer de fleste rundtstrålende produkter for tiden i livsstilssegmentet?
    Og til sist, "halvveis-rundstrålere", som sender lyden 180 grader forover:

    1. De eneste høyttalerne jeg kommer på nå som fungerer på denne måten er to modeller av B&O: Beolab 5, og Beolab 20. Begge disse benytter seg av såkalt acoustic lens-teknologi, utviklet av David Moulton. De koster henholdsvis (ca.) 85000 og 160000, hvis jeg ikke tar feil. Begge de er aktive, og trenger altså ikke separat forsterker.
    Bare en liten utfyllende kommentar: Til Beolab 5 trenger man - som du sier - ikke separat (effekt)forsterker. Men man trenger heller ikke forforsterker eller DAC - som også er innebygget i høyttalerne. Det eneste man trenger i tillegg, er en analog og/eller digital kilde.

    M.h.t. rundstrålingsegenskapene, har jeg oppfattet det slik at vi snakker om ca. 180 graders spredning i utgangspunktet - for diskant og mellomtone som har disse akustiske spredelinsene. Jeg har en trappesjakt bak Beolab'ene mine, så det blir uansett lite aktuelt med lytting bak høyttalerne - men man skal ikke mange gradene forbi 180 graderspunktet før det er ganske hørbar svekkelse i diskanten.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    5.008
    Torget vurderinger
    2
    Gallo ref 3.5,ikke lenger i produksjon

    ref-35-03.jpg




    CDT3 Tweeter 3kHz to 20 kHz, 300 degree dispersion across full tweeter bandwidth


    Strada

    strada3.jpg




    Patented CDT II (Cylindrical Diaphragm Transducer) sporting 180° horizontal dispersion from 3Khz to above 20Khz.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    @Ymir: Du har visst rett. Ser ut som det bare er Strada som blir produsert av Gallo nå for tiden.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Til sist et spørsmål: Kommer de fleste rundtstrålende produkter for tiden i livsstilssegmentet?
    Og til sist, "halvveis-rundstrålere", som sender lyden 180 grader forover:

    1. De eneste høyttalerne jeg kommer på nå som fungerer på denne måten er to modeller av B&O: Beolab 5, og Beolab 20. Begge disse benytter seg av såkalt acoustic lens-teknologi, utviklet av David Moulton. De koster henholdsvis (ca.) 85000 og 160000, hvis jeg ikke tar feil. Begge de er aktive, og trenger altså ikke separat forsterker.
    Bare en liten utfyllende kommentar: Til Beolab 5 trenger man - som du sier - ikke separat (effekt)forsterker. Men man trenger heller ikke forforsterker eller DAC - som også er innebygget i høyttalerne. Det eneste man trenger i tillegg, er en analog og/eller digital kilde.

    M.h.t. rundstrålingsegenskapene, har jeg oppfattet det slik at vi snakker om ca. 180 graders spredning i utgangspunktet - for diskant og mellomtone som har disse akustiske spredelinsene. Jeg har en trappesjakt bak Beolab'ene mine, så det blir uansett lite aktuelt med lytting bak høyttalerne - men man skal ikke mange gradene forbi 180 graderspunktet før det er ganske hørbar svekkelse i diskanten.
    Takk. Oppdaterte. Det der er jo relevant når folk skal vurdere prisen.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.982
    Antall liker
    8.404
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Takkar OlavE for grundig gjennomgang. I tillegg vil eg berre nemne at Beverigde hadde (og har) slike "halvsirkelshøgtalarar" som spreier lyden 179 grader eller så ved hjelp av akustisk linse framfor eit elektrostatpanel. Eg har høyrt modell 2, og tenkte litt på desse ei tid, men måtte få høyre dei fyrst. Ettersom det måtte ein amerikatur til for dette, tok eg heller sjansen på å kjøpe MBL.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Hva med Genevas Aerosphére?
    Tror ikke den er rundstrålende, faktisk. Det runde designet (og navnet) bedrar! :)

    Takkar OlavE for grundig gjennomgang. I tillegg vil eg berre nemne at Beverigde hadde (og har) slike "halvsirkelshøgtalarar" som spreier lyden 179 grader eller så ved hjelp av akustisk linse framfor eit elektrostatpanel. Eg har høyrt modell 2, og tenkte litt på desse ei tid, men måtte få høyre dei fyrst. Ettersom det måtte ein amerikatur til for dette, tok eg heller sjansen på å kjøpe MBL.
    Takk, det var nyttig for meg også å få en oversikt over hva som finnes, egentlig.

    Så at du skrev om Beveridge tidligere i tråden. Hadde ikke hørt om dem før, men de virker ekstremt spennende. De tonale egenskapene til elektrostater, kombinert med 180-graders spredning - virker som en uslåelig kombinasjon. Men lette å få tak i... kan man vel ikke akkurat si at de er.
     
    Sist redigert:

    hifipuristen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2010
    Innlegg
    2.902
    Antall liker
    3.380
    Sted
    Bærums Verk
    Torget vurderinger
    1
    Til sist et spørsmål: Kommer de fleste rundtstrålende produkter for tiden i livsstilssegmentet?
    Og til sist, "halvveis-rundstrålere", som sender lyden 180 grader forover:

    1. De eneste høyttalerne jeg kommer på nå som fungerer på denne måten er to modeller av B&O: Beolab 5, og Beolab 20. Begge disse benytter seg av såkalt acoustic lens-teknologi, utviklet av David Moulton. De koster henholdsvis (ca.) 85000 og 160000, hvis jeg ikke tar feil. Begge de er aktive, og trenger altså ikke separat forsterker.
    Bare en liten utfyllende kommentar: Til Beolab 5 trenger man - som du sier - ikke separat (effekt)forsterker. Men man trenger heller ikke forforsterker eller DAC - som også er innebygget i høyttalerne. Det eneste man trenger i tillegg, er en analog og/eller digital kilde.

    M.h.t. rundstrålingsegenskapene, har jeg oppfattet det slik at vi snakker om ca. 180 graders spredning i utgangspunktet - for diskant og mellomtone som har disse akustiske spredelinsene. Jeg har en trappesjakt bak Beolab'ene mine, så det blir uansett lite aktuelt med lytting bak høyttalerne - men man skal ikke mange gradene forbi 180 graderspunktet før det er ganske hørbar svekkelse i diskanten.
    Jeg tror ikke Beolab har innebygd Dac.😀
    På hifimessa i Stockholm spillte Beolabene på MSB Technology
    The Analog Dac. De brukte nok den som preamp også.😀
     

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.883
    Antall liker
    26.197
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Den har nok det:
    CONNECTION(S)


    • 2 x Power Link
    • 1 x Phono
    • 2 x Digital SPDIF (PCM 32/44.1/48/88.2kHz)
    • 1 x RS232 for cabled volume synchronisation
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Veldig bra gjennomgang som Olav foretok. Jeg har ikke sjekket spredningsmønsteret til Gallo 3.5 på papiret, men var så heldig å få et par på hjemlån fra nat over to helger. Dersom man satt "riktig" plassert mellom høyttalerne, ga de et stort og oppløst lydbilde som nok kan likne ganske mye på f eks MBL. Jeg opplevde også lyden som svært "ren", og de moste et par Focal Electra 1027BE som jeg hadde stående på den tiden. Erfaringen med Gallo førte til at jeg skrotet Focal-høyttalerne til fordel for et par i Utopia-serien.

    Jeg opplevde Gallo-høyttalerne som nærmest rene nærfelts-høyttalere, og man skulle ikke flytte seg mye før lydbildet forandret seg. Kom man skikkelig off-axis, låt de etter min mening skikkelig råttent. Tanken om Gallo ref 3.5 som "rundstrålere" er derfor fremmed for meg - men riktig brukt, er de meget bra.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Veldig bra gjennomgang som Olav foretok. Jeg har ikke sjekket spredningsmønsteret til Gallo 3.5 på papiret, men var så heldig å få et par på hjemlån fra nat over to helger. Dersom man satt "riktig" plassert mellom høyttalerne, ga de et stort og oppløst lydbilde som nok kan likne ganske mye på f eks MBL. Jeg opplevde også lyden som svært "ren", og de moste et par Focal Electra 1027BE som jeg hadde stående på den tiden. Erfaringen med Gallo førte til at jeg skrotet Focal-høyttalerne til fordel for et par i Utopia-serien.

    Jeg opplevde Gallo-høyttalerne som nærmest rene nærfelts-høyttalere, og man skulle ikke flytte seg mye før lydbildet forandret seg. Kom man skikkelig off-axis, låt de etter min mening skikkelig råttent. Tanken om Gallo ref 3.5 som "rundstrålere" er derfor fremmed for meg - men riktig brukt, er de meget bra.
    Interessant. Det kan jo være den faktiske spredningen deres er annerledes enn den skal være på papiret. Lar dem stå der inntil videre, og får revurdere deres plass på lista hvis flere har samme erfaring...
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    De er i hvert fall ikke dine høyttalere dersom du liker å kunne bevege deg rundt omkring i rommet uten at lydbildet forandrer seg vesentlig. Allerede dersom du reiser deg opp fra stolen, vil du merke klar forskjell.
    Men konevennlige - det var de.:)

    Red: Merk også at basselementene spiller innover og dermed rett mot hverandre. Jeg hadde følelsen av at det bidro sterkt til det litt rare lydbildet når jeg beveget meg til siden for høyttalerne.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    De er i hvert fall ikke dine høyttalere dersom du liker å kunne bevege deg rundt omkring i rommet uten at lydbildet forandrer seg vesentlig. Allerede dersom du reiser deg opp fra stolen, vil du merke klar forskjell.
    Men konevennlige - det var de.:)

    Red: Merk også at basselementene spiller innover og dermed rett mot hverandre. Jeg hadde følelsen av at det bidro sterkt til det litt rare lydbildet når jeg beveget meg til siden for høyttalerne.
    Bra å vite. Når det gjelder nærfeltslytting opplever jeg egentlig at det jeg har nå er så bra som det kan få blitt. Så da blir det antakelig ikke Galloene som tar over i stua her.
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Ingen her på tråden som har hørt German Physiks? De har jo et ganske stort utvalg av til dels svinedyre høyttalere.
    Kanskje Høvdingen har hørt dem? Ugh!:)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn