Dersom du spiste 300 gram sjokolade i natt, da spiste du bare i natt mer sjokolade enn den gjennomsnittslige Nordmann spiser i løpet av en måned. Akkurat det, nordmenns sjokoladeinntak, ble en kamerat veldig overasket over. Grunnen til det var fordi han ikke trodde han spiste så mye sjokolade, noe som av han var sterkt missoppfattet og heller enn å være basert på fakta var mer en følelse han hadde... Ergo var ikke det sjokolade-inntaket han trodde og følte var et normalt inntak noe normalt, da det viste seg at han spiste flere ganger mer sjokolade enn gjennomsnittsnordmannen.
Visste dere forresten at gjennomsnittsnordmannen spiser mindre enn 200 gram sjokolade i pr. mnd.? Det er reelle tall, hvorav noen trekker opp dette tallet veldig. Altså spiser den vanlige nordmann mye mer sjokolade enn hva mange tror.
Spesielt de med et usunt forhold til mat og spising, som gjerne har utviklet overvekt også, tror i lys av sine egne matvaner ar andre spiser mye mer sjokolade enn hva dem faktisk gjør. Akkurat det er et stort problem for dem, da dem danner seg bilde ut fra eget hode og ikke de reelle forholdene og slik fakta faktisk er.
Ikke bare hva gjelder sjokoladekunsum dem har et skjevt bilde på kostholdet, men andre matvaner også...
Når dem så foretar en livsstilsendring (f.eks. finner ut at dem skal slanke seg), så endrer dem vaner og dermed tror dem at dem ender opp med et normalt eller lite forbruk av diverse usunne matvaner - men veldig ofte viser det seg at det dem tror er normalt forbruk og at dem nå spiser mindre av den usunne maten enn folk flest - så viser det seg alt for ofte at dem fortsatt ligger langt over snittet i inntak av de usunne matvanene (gjerne to og tre ganger mer enn det som er snittet også). ergo spiser de masse drittmat når de går rundt og tror dem spiser lite av det - i alle fall sett i lys av et normalinntak.
Derfor skal man aldri sammenligne opp mot en følelse man har, reele fakta er den eneste kunnskap man kan bruke i denne sammenheng om man ikke skal ende opp med et helt skjevt bilde.
Litt trist at det er slik, og det er definitivt med på å lure ganske så mange. Man hører jo så ofte slankere berette om hvor flink dem har vært med å redusere sjokoladeforbruket sitt (og akkurat det er bra) - men det som ikke er bra er at dem føler og tror dem spiser lite sjokolade sammenlignet med andre og så kan det vise seg at dem spiser flere ganger så mye sjokolade som snittet. Om dem så har samme missoppfattede forestilling om flere andre usunne matvaner også så er det trist at dem går rundt og lar følelsene og troen definere hvordan alt er, heller enn å bruke faktakunnskap.
En annen skjevhet er også at dem med usunt forhold til matvarer ofte tror det vanlige er lavere inntak av frukt og grønnsaker enn hva tilfellet reelt er... Jo da, vi spiser for lite frukt og grønt og har en utfordring der - således gjennomsnittspersonen. Men det er ikke poenget, poenget er at flere med usunt syn på matvaner tror at andre spiser mindre frukt og grønt enn dem gjør. ergo kan dem selv øke dette inntaket, og tro dem spiser mer frukt og grønt enn snittet - mens dem reelt spiser mindre enn gjennomsnittet og langt unna hvor mye dem burde inntatt av dette.
Konklusjon: Man kan ikke vurdere et kosthold ut fra følelser eller hva man antar at andre spiser. Dette er et større problem enn mange antar og et problem som sjelden eller aldri blir belyst/presentert.