- Ble medlem
- 07.11.2005
- Innlegg
- 1.690
- Antall liker
- 8
Det som er high-tech i forbindelse med subsea-kabler er produksjonen og leggingen. Hvordan man løser signaloverføringen og de mekaniske påkjenningene er gammel teknologi.nb skrev:Du tuller nå?
Prøv selv:
1) Mekk f.eks en høyttalerkabel som skal overføre 20-20kHz over tre meter i en vanlig, norsk stue.
2) Mekk en diger sak på flere kilometer som skal ligge på over 1000 meters dyp med dertil hørende trykk i saltvann i årevis og styre undervannsinstallasjoner til olje- eller gassborring og overføre høyspenning, alt mulig av data til og fra installasjonene samt nødvendige kjemikaler. Og den bør virke etter den er lagt på havbunnen og koblet til, det koster sikkert noen hundretalls millioner kroner å få produsert og installert en slik en.
Så kan du rapportere tilbake hva som var mest komplisert.
I forbindelse med Ormen Lange ble det f.eks. lagt to kabler på 125 kilometers lengde og 12 centimeters tykkelse med følgende innhold:
6 stk hydraulikkforbindelser
5 stk 3kV høyspent kraftforsyningskabler
2 stk fiberoptiske 32 lederes signalkabler.
De er produsert på Nexans i Halden. (Nexans er for øvrig et fransk selskap og er verdens største produsent av kabler)
Feks er en umbillical for en ROV ren hyllevare. Husk at alle slike innretninger benytter relativt enkle signaler; motor på, motor av, osv. Det vanskeligste er vel å overføre analoge videosignaler. Da begynner vi å nærme oss audioproblematikk. Litt andre frekvenser, men likevel.
Nå kan vel ikke en vanlig høyttalerkabel anses som high-tech heller, men det er jo gjort forsøk med bruk av ledermaterialer som helt klart kan kalles high-tech. Hvis det var så lett og lage en høyttalerkabel er det veldig rart at det er såpass store hørbare forskjeller mellom dem. Dette kan selvfølgelig være et resultat av forsterker høyttaler kombinasjon.