Hei alle venner og takk for veldig hyggelig tråd.
Vi vil dele noen tanker rundt passiv kontra aktiv forforsterker. Stort sett alle meninger vi ser om aktiv/passiv er riktige og basert på troverdig erfaring. Vi ønsker imidlertid her å oppklare litt nærmere om hvorfor den ene eller den andre løsningen velges i gitte tilfeller. Det er ikke nødvendigvis slik at dette bør være delt inn i 2 menigheter. Det kan være greit å være åpen for begge, men tilpasse løsningen etter anledningen.
En forforsterker har tre hovedfunksjoner/oppgaver:
1. regulere volum (+ kanskje velge kilde)
2. matche impedans og sørge for at signalet "håndteres" på riktig vis.
(Dvs. Egnet inngangsimpedans på inngangen slik at signalet fra kilden "renner" lett/uforstyrret inn uten hindring. Egnet utgangsimpedans på utgangen slik at signalet "dyttes/renner" lett og uforstyrret/uten struping inn i effekten)
3. bidra med gain/forsterkning. ( ofte oppgitt som antall db fra produsenten )
Drøftingen:
1. Både aktiv og passiv forforsterker har volumkontroll. Noe annet ville vært snodig
Man kan altså regulere nivået opp og ned på lik basis.
2. Når det kommer til å håndtere signalet riktig med tilhørende hensyn til impedans så blir det straks mer komplisert. Det er primært dette punktet som gjør passiv løsning til en potensiell katastrofe. Vi tror ikke det er noen magi i dette. Det handler om spesifikasjoner og helt realistiske og logiske vurderinger i hvert enkelt tilfelle. Noen ganger vil aktiv løsning rundspille en hvilke som helst passiv løsning og andre ganger er det nesten omvendt. En skikkelig god aktiv forforsterker er mye tryggere enn en passiv løsning. En passiv løsning lider under at den er sårbar for endringer/match. Spesielt dersom du liker å bytte både kilde og effektforsterker vil aktiv gjøre livet langt enklere. Passiv preamp bør egentlig matches helt konkret til et system med en gitt kilde og en gitt effektforsterker. I tillegg må det nevnes; For at kilden skal kunne fungere bra gjennom en passiv løsning bør den ha lav ut impedans og en strømsterk utgang som er i stand til å drive litt kabel osv. Det er ikke alltid tilfelle og kilden vil trenge hjelp av en aktiv forforsterker som "redder" det hele. Videre er det viktig at effektforsterkeren har en inngangsimpedans (primært resistiv på inngangen) som gjør den lett å drive. Dersom alt stemmer her vil en optimlt matchet passiv pre gjøre en god jobb. Problemet er å matche den i hvert enkelt tilfelle. En skikkelig kompromissløs passiv løsning trenger ikke koste all verden - det er DET som er den store fordelen. Dersom alt stemmer med passiv drift vil selv ikke verdens beste aktive preamp tilby noe annet enn , enten identisk lyd, eller en fordelaktig eller negativt farvet lyd (alt ettersom hvordan den er voicet i forhold til system og personlig smak). Når alt dette er sagt så er det ikke lurt for hverken oss eller noen andre å ukritisk anbefale passiv pre. Den anbefalingen må komme med et absolutt forbehold.
Det er egentlig litt logikk og sunn fornuft: Dersom man ikke har problemer med hverken gain eller impedans og alle signaler flyter riktig gjennom systemet så er det bare dumt å implementere en aktiv krets som kun har potensiale til enten å fungere perfekt (identisk med ingen krets) eller på en eller annen måte degradere signalet.
3. gain. Det er sjeldent i dag at vi trenger mer gain enn det som er summen av alle gainstegene i en kilde og en effektforsterker. Eneste effekten av dette blir i så fall at anlegget er på full guffe når forforsterkeren står på kl 11. Kan imponere enkelte venner, men i praksis har dette ingenting med lydkvaliteten å gjøre.
Konklusjon:
Vi i Doxa er veldig opptatt av at dersom vi har fore oss et gainsteg vi ikke trenger så fjerner vi det. Rett og slett fordi alle aktive steg vil by på forringelse. Doxa forsterkerne er veldig enkle MEN de er ekstremt optimalisert. Hadde vi fått bedre lyd med å legge til enda et gainsteg inni forsterkeren så hadde vi selvsagt gjort dette. Likeså, hadde vi fått bedre lyd med å fjerne et eksisterende gainsteg så hadde vi gjort det. Albert Einstein sa det fint: "everything should be as simple as possible, but not one bit simpler" Det er denne balanseringskunsten Lauvland har levd etter i 40år.
For oss, når vi har designet både dac og effekt så står vi igjen med spørsmålet. Tregner vi gain? nei. Tregner vi impedansmatching? JA. Kan denne impedansmatchingen gjøres uten aktiv krets? JA (dette er i vårt tilfelle og vil ikke alltid være slik).
Konklusjonen er at vi , i vår demo, med våre produkter er mest fornøyd med en optimalisert passiv pre. Dette må ikke misforstås med at vi anbefaler dette i alle tilfeller og har meldt oss inn i 'den menigheten.
Tror vi da generelt at passiv pre er best ? NEI - definitivt ikke. Hos oss er det optimalt men i de tusen hjem så er det ikke alltid dette stemmer like bra.
I de siste årene har vi gått mange runder for å optimalisere vår passive pre. Den er i dag så god at, for de som kan bruke passiv, så er det ingen andre passiv pre vi anbefaler. I tidligere tider så anbefalte lauvland enkelte andre passive pre fordi Doxa sin egen var ganske enkel og bestod ikke av de optimale komponentene den i dag gjør. Vi tilbyr to nivåer av passiv pre i dag - ingen av dem er offesielle produkter men dette kommer snarlig. Vi jobber med saken. Vi jobber også med en ny Doxa dac som definitivt ikke vil trenge noen aktiv pre.
Vi ser også at markedet består av mange forskjellige produkter og sånn sett er vi litt inne på tanken å lage en ny doxa pre med en aktiv buffer. Det er svært få som trenger ekstra gain så det kommer vi nok ikke til å legge inn MEN en aktiv krets uten forsterkning kunne vært greit for å sikre at all dynamikken kommer gjennom selv de lengste kabelstrekkene(kapasiteter osv) og at selv de svakeste kilder og de vanskeligste effektforsterkere kan interaktere perfekt. Kanskje den kunne ha en switch slik at du kan velge selv om du vil kjøre passiv eller aktiv? På den måten vil alle være garantert topp resultat over en stor bredde av forskjellige samarbeidspartnere.
PS! helt til slutt vil jeg nevne at jeg personlig ved flere anledninger har brukt diverse påkostede aktive rør preamper på vårt doxa system og kost meg storveis med dette. Ikke fordi det nødvendigvis var bedre men fordi det var annerledes og moro i en periode. MAO. alt er lov og ingen skal diktere hva du vil velge. Håper misjonen min om å nyansere temaet rundt aktiv kontra passiv pre var oppklarende og at jeg ble forstått som "nøytral" i debatten med hva som er "best".
Mvh
Trond
Doxa