Behøver det å kunne ses på målingerne? Hvordan påvirker højttalerens Q i bassen. Og hvordan påvirker tynde kabler versus tykke? Hvordan påvirker basspolens modstand. Det behøver ikke nødvendigvis kunne aflæses på målingerne?Ta tempen
Spennende!Teknologien som er nødvendig for å emulere rørlyd digitalt hadde vi nok allerede på 70-tallet, kanskje enda før.
Men har det aldri slått deg at vi i dag for eksempel omtrent ikke finner en høyttaler med servo? Det var minst 2 store produsenter som tilbød dette på 80-tallet.
Jeg holder på å definere en slags standard for mellomtonedrivere. De eksisterende driverne jeg har klart å finne, som passer standarden rimelig godt, er gått ut av produksjon for mange år siden.
En liten billig DSP i dag har mange titalls eller hundretalls ganger mer regnekraft enn selv en dyr DSP for 20 år siden. Allikevel sitter vi med produkter der vi går tom for DSP-ressurser fordi man ikke gidder å utvikle software som bruker den ekstra regnekraften.
De fleste klasse AB-forsterkere som nylanseres i dag er stort sett basert på teknologi som ble utviklet og perfeksjonert på 60 og 70-tallet.
Vi har i dag tilgang på FEM, BEM, CFD, Lumped element method og flere andre modelleringsverktøy for å simulere høyttalere og kunne forutsi nøyaktig hvordan dette vil fungere i praksis. Vi har til og med maskinlæringsfunksjoner som gjør at man kan optimalisere en design mot et mål fritt innenfor gitte rammer. Disse verktøyene kan brukes til å simulere helt nye og uprøvde ting, men de brukes stort sett til å simulere hvordan de tingene vi har bygget en million ganger før ser ut på papiret.
Vi har masse teknologi med potensiale, men om ingen bryr seg blir det bare liggende å samle støv. Om vi bare skal dyrke annerledesheten og særheten er det nettopp det vi får.
Spolens kvalitet i udgangen påvirker lyden.Litt usikker (noen som liker rør kan kanskje uttale seg). Hvis jeg hadde vært rørentusiast, er jeg litt usikker på hvor interessant det hadde vært at en kjedelig (visuelt sett) klasse D forsterker med noe digitale filtergreier (æsj) kan simulere eller emulere det jeg allerede har i vakker innpakning i stua. Hva skulle vitsen med det være når jeg allerede har originalen? Ikke ironisk eller negativt ment.
Fordelen med klasse D er jo evnen til å drive enhver last og levere nøytralt. Hvis man vil ha rørlyd kan man vel bare bruke rør?
Det er stort produktfokus, men relativt lite teknologifokus. Det er en grunn til at en produsent som Purifi kan ta så fullstendig innersvingen på alle andre, og allikevel står 99% av bransjen på sidelinjen og trekker på skuldrene og ikke en gang forstår hva som har skjedd.Spennende!
Jeg tror det er skivebom å skyte på mindretallet entusiaster som tvilholder på det gamle. Dersom bransjen klarer å utvikle noe som virkelig imponerer og selge det til en vettug pris tror jeg færre ville stritte imot. Høna og egget, produktutviklingen må komme først for at markedet skal være villig til å følge etter.
Det virker jo litt underlig at med den teknologien og det potensialet, hvorfor trår ingen bare til med noe som virkelig slår an?
Nei. Det gir bare varmere forsterker.Tynd tråd i spolen vil vel give varmere lyd.
Jeg har ingen forutsetninger for å vurdere påvirkningen. For meg fremstår dette som en liten gruppe mennesker, med f.eks. Steve Guttenberg i den mer kuriøse enden av skalaen.Det er stort produktfokus, men relativt lite teknologifokus. Det er en grunn til at en produsent som Purifi kan ta så fullstendig innersvingen på alle andre, og allikevel står 99% av bransjen på sidelinjen og trekker på skuldrene og ikke en gang forstår hva som har skjedd.
Men, for n-te gang. Det er ingen som skyter på mindretallet entusiaster som tviholder på noe som helst. Det er predikantene vi vil til livs. De som predikerer dogmer og løgner jeg vil til livs. De som bare liker å fortelle verden at de har sett lyset fordi det er kjekt å være fanebærer og sole seg i glansen av sine brilliante observasjoner, men aldri gidder å lese seg opp på noe som helst. De som skal meisle inn at alle som tenker moderne tar feil, uten å ha et eneste argument å komme med, selv på oppfordring. De som i samme setning kan hevde at de er ydmyke og at alle har rett til å velge selv, og samtidig meisle inn at de som ikke driver med rør ikke skjønner sitt eget beste. De som sitter med den universelle sannhet og ikke tillater nyanser. De som hater vitenskap, fordi de har lyttet selv, og de 3 linjene de har lest med noe de trodde var vitenskap så ikke ut til å underbygge det de tror på.
De menneskene er i realiteten konspirasjonsteoretikere og har en effekt på markedet.
Hvorfor,?Nei. Det gir bare varmere forsterker.
Gløym då ikkje høna oppi dette her - kva er eigentleg behovet, sett ut frå ein gjennomsnittsforbrukar?Spennende!
Jeg tror det er skivebom å skyte på mindretallet entusiaster som tvilholder på det gamle. Dersom bransjen klarer å utvikle noe som virkelig imponerer og selge det til en vettug pris tror jeg færre ville stritte imot. Høna og egget, produktutviklingen må komme først for at markedet skal være villig til å følge etter.
Det virker jo litt underlig at med den teknologien og det potensialet, hvorfor trår ingen bare til med noe som virkelig slår an?
Kanskje ikke. Tynnere tråd i spolen = høyere seriemotstand = en "eq-profil" som følger høyttalerens impedansekurve, men også litt lavere strømtrekk fra utgangstransistorene ettersom motstanden er mellom dem og høyttalerne. Men hvis forsterkeren tar feedback etter utgangsfilteret (som UcD og NCore) gjør det vel ikke så stor forskjell noen vei.Nei. Det gir bare varmere forsterker.
Hypokondere kan føle seg veldig elendig uten at det feiler de noe som helstBehøver det å kunne ses på målingerne? Hvordan påvirker højttalerens Q i bassen. Og hvordan påvirker tynde kabler versus tykke? Hvordan påvirker basspolens modstand. Det behøver ikke nødvendigvis kunne aflæses på målingerne?
I alle fall varmere spoleTynd tråd i spolen vil vel give varmere lyd.
Vet ikke, men behovet er neppe utdaterte rørforsterkere i alle fall.Gløym då ikkje høna oppi dette her - kva er eigentleg behovet, sett ut frå ein gjennomsnittsforbrukar?
Jeg liker å pusle med rør, men ikke på grunn av det du kaller rørlyd. Jeg liker også å lage mat, men av en eller annen grunn har jeg aldri blitt spurt om å lage sjøkreps slik at det smaker biff av deLitt usikker (noen som liker rør kan kanskje uttale seg). Hvis jeg hadde vært rørentusiast, er jeg litt usikker på hvor interessant det hadde vært at en kjedelig (visuelt sett) klasse D forsterker med noe digitale filtergreier (æsj) kan simulere eller emulere det jeg allerede har i vakker innpakning i stua. Hva skulle vitsen med det være når jeg allerede har originalen? Ikke ironisk eller negativt ment.
Fordelen med klasse D er jo evnen til å drive enhver last og levere nøytralt. Hvis man vil ha rørlyd kan man vel bare bruke rør?
Varmere forsterker fordi tynnere tråd gir høyere spenningsfall, dermed større effekttap i spolen. Men siden spolen sitter innenfor loopen, og har ekstremt liten påvirkning på open loop gain vil den ikke påvirke frekvensresponsen eller forvrengningen. Spolekjernen kan være litt er interessant å se på, men det er grenser for hvor mye som skjer der også.Hvorfor,?
Ja, han representerer en litt smal gruppe. Det som forundrer meg er to ting. Det ene er hvor høyt de roper. Det andre er hvorfor de roper. Jeg mener, hvorfor er det så sinnssykt viktig å ha rett i noe man i prinsippet har funnet på helt selv?Jeg har ingen forutsetninger for å vurdere påvirkningen. For meg fremstår dette som en liten gruppe mennesker, med f.eks. Steve Guttenberg i den mer kuriøse enden av skalaen.
Jeg syns de bringer en tiltrengt glød og entusiasme til hobbyen. Jeg har stor glede av ASRs videoer på youtube, men hygger meg også med nevnte Guttenberg. Han hadde nylig en video om strømkabler, og han hørte stor forskjell. Det gjør derimot ikke jeg, så jeg holder meg til standard strømkabler.
Aldri feil med litt balanse, tror vi totalt sett favner flere mennesker da.
Nei, husk at spolen ligger i loopen. Ikke etter.Kanskje ikke. Tynnere tråd i spolen = høyere seriemotstand = en "eq-profil" som følger høyttalerens impedansekurve, men også litt lavere strømtrekk fra utgangstransistorene ettersom motstanden er mellom dem og høyttalerne. Men hvis forsterkeren tar feedback etter utgangsfilteret (som UcD og NCore) gjør det vel ikke så stor forskjell noen vei.
Jo, ikke bare det men vi inkluderer dem lett i lumped model eller spice-modeller. Det er temmelig forutsigbare saker.Behøver det å kunne ses på målingerne? Hvordan påvirker højttalerens Q i bassen. Og hvordan påvirker tynde kabler versus tykke? Hvordan påvirker basspolens modstand. Det behøver ikke nødvendigvis kunne aflæses på målingerne?
Forbannede fjomperi og skjitstøvleri at det finnes så mange trulte idiotiske fjottpeiser innen denne hobbyen som tillater at industrien ikke bare bremser, men rygger med fullt fart tilbake til steinalderen!En liten billig DSP i dag har mange titalls eller hundretalls ganger mer regnekraft enn selv en dyr DSP for 20 år siden. Allikevel sitter vi med produkter der vi går tom for DSP-ressurser fordi man ikke gidder å utvikle software som bruker den ekstra regnekraften.
Vidunderlige tider, virkelig. I uthus og fjøs sitter nå åndskapasiteter verden har ventet på i årtier. Antagelig med verdens beste høyttalere, forsterkere og det de kaller YouTube. Folk flest, simple mennesker som liker Stjernekamp, Kygo og Åge Sten, vil endelig kunne få konserthuset inn i stua. En revolusjon. Enestående. Åpne eders dører ( hvis de har hengsler) og slipp folket inn. La dem nyte disse mektige, men enkle kreasjonene. Den audiofile redningsplanken. I en tid hvor vi i skrift og tale stadig blir minnet om vår tids fortreffelighet, uavhengig av fast veidekke og innlagt vann, kaldt eller varmt, er miraklene her. Nå.
Problemet er her, som forklart av de skriftlærde, er at dette er veldig lett samtidig som det er veldig vanskelig. I sum blir det veldig vanskelig.En måte å lure ny teknologi inn bakveien så å si, kunne være konstruere en klasse-D forsterker som emulerer en rør-forsterker. For deretter å bygge den inn i et rør-forsterker kabinett med pynterør og full pakke.
(min understrekning)... Dersom bransjen klarer å utvikle noe som virkelig imponerer og selge det til en vettug pris tror jeg færre ville stritte imot. ...
Nei, det er ikke spesielt vanskelig. Det gjøres i stort monn i gitar- og bassforsterkere, selv i min lille Yamaha THR5 eller Line6 Pod. Yamahaen har til og med orange lysdioder bak grillen. Varm rørlyd, see?Problemet er her, som forklart av de skriftlærde, er at dette er veldig lett samtidig som det er veldig vanskelig. I sum blir det veldig vanskelig.
Poenget var ikke at det er et marked for det - men at det argumenteres for at det er lett å emulere en rør-forsterker si. Det er absolutt tåpelig å ta bilde av en forsterker med lys i for å si - se her er det rørlyd for det er lys i grillen. Fullstendig patetisk. Emuler en audio note forsterker da, så slipper vi videre diskusjon (om du tør) - eller er det nå det begynner å bli vanskelig?Nei, det er ikke spesielt vanskelig. Det gjøres i stort monn i gitar- og bassforsterkere, selv i min lille Yamaha THR5 eller Line6 Pod. Yamahaen har til og med orange lysdioder bak grillen. Varm rørlyd, see?
Vis vedlegget 714067
Problemet er snarere at det neppe er spesielt stort marked for noe sånt i hifi. Hvem skulle kjøpe en slik sak? De av oss som gjerne vil ha lav forvrengning og ufarget lyd vil sky det som pesten. De som mener det er noe smått magisk med lyden av rør vil ikke akseptere at «magien» kan fanges i en enkel oppskrift med lineær og ulineær forvrengning av signalet. Og de som bare synes rørforsterkere ser flotte ut vil ihvertfall ikke ha noen klasse D med plugin.
Så du står igjen med at noen eventuelt må snekre sammen en slik emulering for egen regning bare for å bevise noe i en blindtest, som i sin tur også vil bli avvist av de troende som ugyldig. Du må gjerne gjøre det om du gidder, og jeg har lagt ut link til C-kode for å implementere rør-emulering for noen sider tilbake, men jeg tror ikke du skal ta fraværet av et kommersielt hifi-produkt med denne funksjonen som bevis for spesielt mye.
Hvorfor skulle man ''lure'' noen til å kjøpe en klasse D forsterker når denne noen ønsker en type rør-lyd?En måte å lure ny teknologi inn bakveien så å si, kunne være konstruere en klasse-D forsterker som emulerer en rør-forsterker. For deretter å bygge den inn i et rør-forsterker kabinett med pynterør og full pakke.
De prøvde seg med elbil med lyd, men fant fort ut at elbilen lever best på egne premisser.En måte å lure ny teknologi inn bakveien så å si, kunne være konstruere en klasse-D forsterker som emulerer en rør-forsterker. For deretter å bygge den inn i et rør-forsterker kabinett med pynterør og full pakke.
Hvis man kan emulere en rør-forsterker perfekt med en klasse-D forsterker ville det vel vært kostnadsbesparende. Og man kunne konsentrert seg fullt og helt om en ny teknologi istedenfor en gammel.Hvorfor skulle man ''lure'' noen til å kjøpe en klasse D forsterker når denne noen ønsker en type rør-lyd?
Produkttypen du etterlyser finnes i denne DAC og DSP:Hvis man kan emulere en rør-forsterker perfekt med en klasse-D forsterker ville det vel vært kostnadsbesparende. Og man kunne konsentrert seg fullt og helt om en ny teknologi istedenfor en gammel.