Som sagt jeg har hatt subwoofer med 2x10" som spilte ned til 5Hz -3db. Trenger ingen lang utgreing for å vite at det er mulig. Aner ikke hva max SPL var, men det var i hvert fall nok til å at buksebena synlig slengte på seg selv om det ikke var mulig å høre den lave bassfrekvensen som ble spilt.
Mvh
Roysen
Jeg overprøver ikke erfaringene dine, men sett i lys av naturlovene og teknologien på driverfronten, så var dette mest sannsynlig et resultat av at du satt midt i en romnode for frekvensen som fikk buksebenet til å vibrere, og denne trenger ikke å ha vært 5 Hz eller mindre, faktisk kan den ha vært 10-15. Det er vanskeligere å høre lave frekvenser når signalet er kort, enn når man spiller konstant sinus, fordi hjernen ikke rekker å prosessere signalet fra øret før lyden er borte igjen. Når man kjører konstant sinus, så får hjernen tid til å forsøke å lokalisere lyden (noe som er umulig, siden frekvenser under 80 Hz ikke er retningsbestemte).
Som nybegynner har jeg testet subbene jeg har bygget mye, og ved konstant sinus på 10 Hz og høy SPL hører man ingen ting, men dørene helt opp i annen etasje står og vibrerer. Gulvet i etasjen over kjelleren står og vibrerer fryktelig (faktisk såpass at det er uansvarlig om man vil husets beste). Du vet du har oppnådd lave frekvenser ved høye nivåer når du slutter å høre bassen, men kjenner en følelse av en slags (deilig) dott i øret.
Forsøker ikke å overbevise deg om noe, men vi skriver jo i åpent forum her, og jeg synes temaet er interessant derfor svarer jeg. Har langt fra alle de riktige svarene, og setter pris på når folk kan tilbakevise det jeg sier med bakgrunn i rasjonalitet, logikk og målinger. Hadde du vist meg målinger av subben med 2x10" og høy output rundt 5 Hz, så ville jeg først og fremst lurt på om målingene var korrekte (måling av så lave frekvenser er vanskelig, og måleutstyr dyrt), deretter ville jeg forsøkt å få en forklaring på hvordan de har evnen til å prestere utenfor hva som skal være mulig ifølge fysikken.
I forhold til bass, tenker jeg at det blir litt som å handle bil, man må definere hva man vil oppnå og velge produkter deretter. Er man tilfreds med en eller to magico subber, så er jo det helt fair og er man begrenset pga rom osv, så er disse subbene muligens det mest kompromissløse enkeltstående alternativet av ferdigvare. Men skal man ha noe som er universalt kompromissløst og organisere seg for det, så kreves flere subber, og kostnaden vokser eksponentielt, siden man må doble antallet subber for hver 6dB økning man ønsker (6dB er en heuristisk regel), så 1, 2, 4, 8, 16, 32(!).
Om Espen ikke ønsker dette i sin tråd, så kan han bare si fra. No hurt feelings.
Hei Tittentei
Så lenge ting blir skrevet med en hyggelig tone som det til nå er blitt gjort så er det helt fint å ta det i min tråd
Når det gjelder hva jeg selv er opptatt av når man kommer til Sub så er dette noen av mine viktige grunn kriterier som jeg må ha på plass for å ha en Sub i mitt system.
1. Subben må spille med lag med rommet så langt det lar seg gjøre under rimelig normale lyttenivåer.
2. Hvordan er subben tilpasset/konstruert mot resten av systemet for at den skal "gli" HELT søvnløst inn i Hovedhøyttallerene.
3. Det må være lav forvrengning og ikke minst rå dynamikk uten at kassa spiller med.
Det jeg er mest spent på er hvor bra vi for Subben til å spille med rommet med tanke på at jeg har dette i en vanlig stue med noe begrenset Akustikk tiltak. Fungerer det ikke så er jeg rimelig overbevist om at det er rommet som ikke er bra nok og ikke Subben. Skulle jeg ha noen som helst mulighet til å få dette til å fungere så må punkt 2 og 3 være på plass og derfor så gikk jeg for Magico subben og ikke noe annet.
Mvh: Espen L
Takk, jeg er ikke ute etter å krangle med noen. Vi er her for å dele engasjement, lære og diskutere rundt hobbyen vår. Vi har alle til felles at det vi vil ha, er lyd som er optimalt for våre preferanser, så kan vi være uenige om hva som er best vei til målet. Jeg synes at det blir galt å rakke ned på andres mål. Jeg er glad i mye bass, mange er ikke det. Det betyr ikke at mine preferanser er teite eller fjortisaktige, bare annerledes enn de som vil ha lineær gjengivelse. Å diskutere preferanser, blir som at jeg sier at kjøttkaker er best, og at det er et objektivt faktum. Jeg blåser i hvordan artisten ville ting skulle låte, jeg vil at ting skal låte slik jeg vil at det skal låte, hehe.
FredrikC skrev noe som er veldig sant i 8x12_Tom sin tråd, og det var at 8x12_Tom har legendarisk bass fordi han ikke har tilpasset bassystemet til rommet, men rommet til bassystemet! Vi andre dødlige har et rom og forsøker å få det til å fungere ved å stappe inn diverse der. Litt som høna og egget dette. Det beste vi kan håpe på er et rom med bra respons og fleksibilitet for plassering, og så velge produkter i passende størrelse, med lav forvrengning og nok av det til at kapasiteten er tilstrekkelig for våre behov og responsen gjevn.
Med en sub som dette har du et godt utgangspunkt pga lav forvrengning, gode drivere, rigid konstruksjon osv, så da blir målet å få den integrert sømløst med mains. Jeg vil påstå at jo lavere man deler en sub, desto bedre. Dette er delvis fordi (1) driveren da takler de laveste frekvensene og kan "konsentrere" seg om det. Det gir mindre stress på driverne og de får bedre arbeidsbetingelser og (2) at lyden av bass under ca 80 Hz ikke er retningsbestemt, så jo lavere ned, jo vanskeligere å peke til at "der står den, og lyden kommer derfra", dette er avhengig av dine persepsjonelle evner som individ, (for å si det på fint, haha).
Slik jeg oppfatter integrasjon av subber, så er det litt slik: Kartlegge hvilke plasseringsmuligheter man har. Prøve hver plass og gjerne måle fra sweetspot så man ser responsen. Peaker kan man bruke DSP for å få ned, men dipper er ofte resultater av noder, og bruker man EQ for å utgjevne dipper, så ender man med å sende power i et sort hull, et slitent element og mer forvrengning er resultatet. Da er det annen plassering, flere subber eller demping som er svaret. Problemet er at demping i lave frekvenser ofte blir dyrere enn flere subber (så lenge vi ikke snakker om magico, kanskje, hehe), men skikkelige tiltak for virkelig lave frekvenser blir større enn en ekstra sub også!
Jeg synes det er moro å følge med på hva du får til med Magico-subben. Det er helt klart en bra sub. Bruker du noe high pass filter på høyttalerne dine for å få dem til å rulle av sømløst med integrasjon av subben? Hvis du bruker low pass, har du merket noen forbedring i høyttalernes passband? Jeg mener: Når du fjerner frekvenser høyttalerne egentlig ikke er optimalisert mot å spille, så vil også driverne i dem slite mindre, og du får bedre dynamikk og mindre forvrengning der også.
Shit, som jeg skriver!!! ;D