Min utheving.Such deals were not uncommon among smaller countries attempting to enter the eurozone club, but they were stopped by the EU economic statistics agency Eurostat in 2008. Eurostat has said Greece did not report the Goldman Sachs transactions in 2008, when it and other countries were told to restate their accounts.
Two of the men in charge of the debt management agency of Greece at the time have argued the department did not understand what it was buying and lacked the expertise to judge the risks or costs.
Tvertimot, det er helt rasjonelt. Forestill deg at EU hadde sagt "OK, vi ettergir den greske gjelden." Det ville blitt et helsikes rabalder både i land med lavere levestandard enn Hellas og i land med egne gjeldsproblemer. Opposisjonen i disse landene ville (med rette) kritisert regjeringene for å begunstige Hellas fremfor egne innbyggere. Ved neste valg ville det vært en betydelig risiko for at partier med tilsvarende program som Syrizas ville blitt valgt i flere av disse landene, alle med løfter om ettergivelse av gjeld (dvs at Tyskland skulle ta regningen). På et eller annet tidspunkt ville dette også blitt nok for tyskerne. En populistisk maktovertagelse i Tyskland basert på løfter om ikke å betale kunne også tenkes. En slik kjedereaksjon gjennom Europa ville vært nokså farlig. Det er mye bedre at grekerne blir nødt til å gjøre opp for seg, eller at de tvinges til å innse sitt eget beste og forlater euroen, selv om konsekvensen er ti års fortsatt lavkonjunktur i Hellas.
Demonstrantene i Athen onsdag kveld viste seg forøvrig å være utenlandske anarko-turister:
Arresterte demonstranter i Hellas var utlendinger - Aftenposten
De hjelper ikke Hellas, akkurat.
Det er jo en risiko utlåner tar, dette tar dem også betalt forTroikaen er ikke på noen måte skyldfri, og det europeiske prosjekt knaker. Tyskerne har tjent godt på en for de alt for svak euro - i forhold til hva de hadde hatt om de hadde beholdt marken. Men - den dagen naboen din får problemer med huslånet fordi han har belånt seg over pipa til 2% - og renta plutselig er 4 % - er det din jobb å ta en del av regningen?
Nei, det er jo argumentet for å hive dem ut av euroen nå, like godt først som sist. Schäuble har vært inne på det og meningsmålinger tyder på at store mindretall i euro-sonen ville foretrekke en slik løsning. Det ville ført til en økonomisk nedsmelting i Hellas på kort sikt, og enten bedret konkurranseevne eller hyperinflasjon på litt lengre sikt. Det ville uansett ikke lenger være europeiske skattebetaleres problem.Tvertimot, det er helt rasjonelt. Forestill deg at EU hadde sagt "OK, vi ettergir den greske gjelden." Det ville blitt et helsikes rabalder både i land med lavere levestandard enn Hellas og i land med egne gjeldsproblemer. Opposisjonen i disse landene ville (med rette) kritisert regjeringene for å begunstige Hellas fremfor egne innbyggere. Ved neste valg ville det vært en betydelig risiko for at partier med tilsvarende program som Syrizas ville blitt valgt i flere av disse landene, alle med løfter om ettergivelse av gjeld (dvs at Tyskland skulle ta regningen). På et eller annet tidspunkt ville dette også blitt nok for tyskerne. En populistisk maktovertagelse i Tyskland basert på løfter om ikke å betale kunne også tenkes. En slik kjedereaksjon gjennom Europa ville vært nokså farlig. Det er mye bedre at grekerne blir nødt til å gjøre opp for seg, eller at de tvinges til å innse sitt eget beste og forlater euroen, selv om konsekvensen er ti års fortsatt lavkonjunktur i Hellas.
Demonstrantene i Athen onsdag kveld viste seg forøvrig å være utenlandske anarko-turister:
Arresterte demonstranter i Hellas var utlendinger - Aftenposten
De hjelper ikke Hellas, akkurat.
De vil fortsatt ikke ha eller få råd til å betjene gjelden uansett hvor rasjonellt det er, så hvorfor hive dårlige penger etter enda dårligere penger?
Regningen ligger allerede hos skattebetalerne. Jeg tror en gjeldslette i form av "haircut", altså at en viss del av gjelden skal ettergis, blir veldig vanskelig å selge inn i kreditorlandene. Det vil være mye lettere å gi en gjeldslettelse i form av 50 eller 70 års tilbakebetalingstid kombinert med lave renter. Da slipper de andre landene å bokføre det som et tap, mens betalingsbyrden for Hellas blir redusert til noe som kanskje er håndterlig. Et Hellas som viser en viss evne og vilje til å holde orden i eget hus bør kunne forhandle frem noe sånt. Hvis de i stedet insisterer på en "haircut" vil det bare være en ekspressrute til grexit. Hvis kreditorlandene først må bokføre tap, kan de like gjerne avskrive alt som litt, og da er Hellas ute av euroen fra samme dag.Da er hvertfall alle pengene tapt og regningen for bankers spekulasjon sendt tyske skattebetalere, da må jo et bedre alternativ være restrukturering og noe gjeldsslette i bytte mot brødutsalg på supermarkeder
De har tatt noe tap, resten er flyttet over på skattebetalerneBankene er i all hovedsak ute av bildet for lengst. De har tatt tapene sine og "moved on".
Ironisk nok ville der vært betydelig enklere å få til gjeldsslette om det var banker som var kreditorene enn nå som det er europeiske skattebetalere.
Fjollsene i Syriza så hvertfall at opplegget fra 10 og 12 ikke var/er bærekraftigRegningen ligger allerede hos skattebetalerne. Jeg tror en gjeldslette i form av "haircut", altså at en viss del av gjelden skal ettergis, blir veldig vanskelig å selge inn i kreditorlandene. Det vil være mye lettere å gi en gjeldslettelse i form av 50 eller 70 års tilbakebetalingstid kombinert med lave renter. Da slipper de andre landene å bokføre det som et tap, mens betalingsbyrden for Hellas blir redusert til noe som kanskje er håndterlig. Et Hellas som viser en viss evne og vilje til å holde orden i eget hus bør kunne forhandle frem noe sånt. Hvis de i stedet insisterer på en "haircut" vil det bare være en ekspressrute til grexit. Hvis kreditorlandene først må bokføre tap, kan de like gjerne avskrive alt som litt, og da er Hellas ute av euroen fra samme dag.Da er hvertfall alle pengene tapt og regningen for bankers spekulasjon sendt tyske skattebetalere, da må jo et bedre alternativ være restrukturering og noe gjeldsslette i bytte mot brødutsalg på supermarkeder
Dette er ikke forretningsmessig logikk slik som en investeringsbank ville kalkulert, men mer en politisk kalkulasjon. Fjolsene i Syriza forsto aldri den forskjellen før EU satte hardt mot hardt.
Ja, for akkurat i det den greske økonomien for første gang på flere år sist høst var i sped vekst så gikk de til valg og vant på at både medisin og dosering hadde vært feil. Seks måneder er ikke lang tid, men hvor mye ekstra gjeld har ikke Syriza påført grekerne i denne tiden?Fjollsene i Syriza så hvertfall at opplegget fra 10 og 12 ikke var/er bærekraftigRegningen ligger allerede hos skattebetalerne. Jeg tror en gjeldslette i form av "haircut", altså at en viss del av gjelden skal ettergis, blir veldig vanskelig å selge inn i kreditorlandene. Det vil være mye lettere å gi en gjeldslettelse i form av 50 eller 70 års tilbakebetalingstid kombinert med lave renter. Da slipper de andre landene å bokføre det som et tap, mens betalingsbyrden for Hellas blir redusert til noe som kanskje er håndterlig. Et Hellas som viser en viss evne og vilje til å holde orden i eget hus bør kunne forhandle frem noe sånt. Hvis de i stedet insisterer på en "haircut" vil det bare være en ekspressrute til grexit. Hvis kreditorlandene først må bokføre tap, kan de like gjerne avskrive alt som litt, og da er Hellas ute av euroen fra samme dag.Da er hvertfall alle pengene tapt og regningen for bankers spekulasjon sendt tyske skattebetalere, da må jo et bedre alternativ være restrukturering og noe gjeldsslette i bytte mot brødutsalg på supermarkeder
Dette er ikke forretningsmessig logikk slik som en investeringsbank ville kalkulert, men mer en politisk kalkulasjon. Fjolsene i Syriza forsto aldri den forskjellen før EU satte hardt mot hardt.
Gjelda har gått fra 100% til 174% av BNP i de siste årene.. 6 måneder med Syriza har ikke akkurat vært avgjørende.. De hadde heller aldri kommet til makten om man hadde valgt en annen rute tidligereJa, for akkurat i det den greske økonomien for første gang på flere år sist høst var i sped vekst så gikk de til valg og vant på at både medisin og dosering hadde vært feil. Seks måneder er ikke lang tid, men hvor mye ekstra gjeld har ikke Syriza påført grekerne i denne tiden?Fjollsene i Syriza så hvertfall at opplegget fra 10 og 12 ikke var/er bærekraftigRegningen ligger allerede hos skattebetalerne. Jeg tror en gjeldslette i form av "haircut", altså at en viss del av gjelden skal ettergis, blir veldig vanskelig å selge inn i kreditorlandene. Det vil være mye lettere å gi en gjeldslettelse i form av 50 eller 70 års tilbakebetalingstid kombinert med lave renter. Da slipper de andre landene å bokføre det som et tap, mens betalingsbyrden for Hellas blir redusert til noe som kanskje er håndterlig. Et Hellas som viser en viss evne og vilje til å holde orden i eget hus bør kunne forhandle frem noe sånt. Hvis de i stedet insisterer på en "haircut" vil det bare være en ekspressrute til grexit. Hvis kreditorlandene først må bokføre tap, kan de like gjerne avskrive alt som litt, og da er Hellas ute av euroen fra samme dag.Da er hvertfall alle pengene tapt og regningen for bankers spekulasjon sendt tyske skattebetalere, da må jo et bedre alternativ være restrukturering og noe gjeldsslette i bytte mot brødutsalg på supermarkeder
Dette er ikke forretningsmessig logikk slik som en investeringsbank ville kalkulert, men mer en politisk kalkulasjon. Fjolsene i Syriza forsto aldri den forskjellen før EU satte hardt mot hardt.
På samme måte som jeg ikke har sett noen seriøse økonomer argumentere for at den siste avtalen ville kunne løse Hellas problemer på egen hand, så har jeg heller ikke sett noen som oppriktig har ment at Syriza hadde noen oppskrift fundert i den virkelige verden heller.Gjelda har gått fra 100% til 174% av BNP i de siste årene.. 6 måneder med Syriza har ikke akkurat vært avgjørende.. De hadde heller aldri kommet til makten om man hadde valgt en annen rute tidligereJa, for akkurat i det den greske økonomien for første gang på flere år sist høst var i sped vekst så gikk de til valg og vant på at både medisin og dosering hadde vært feil. Seks måneder er ikke lang tid, men hvor mye ekstra gjeld har ikke Syriza påført grekerne i denne tiden?Fjollsene i Syriza så hvertfall at opplegget fra 10 og 12 ikke var/er bærekraftig
Vel, i den virkelige verden så er gjelda altfor stor samt at økonomer mener at austerity ikke er riktig medisinPå samme måte som jeg ikke har sett noen seriøse økonomer argumentere for at den siste avtalen ville kunne løse Hellas problemer på egen hand, så har jeg heller ikke sett noen som oppriktig har ment at Syriza hadde noen oppskrift fundert i den virkelige verden heller.Gjelda har gått fra 100% til 174% av BNP i de siste årene.. 6 måneder med Syriza har ikke akkurat vært avgjørende.. De hadde heller aldri kommet til makten om man hadde valgt en annen rute tidligereJa, for akkurat i det den greske økonomien for første gang på flere år sist høst var i sped vekst så gikk de til valg og vant på at både medisin og dosering hadde vært feil. Seks måneder er ikke lang tid, men hvor mye ekstra gjeld har ikke Syriza påført grekerne i denne tiden?Fjollsene i Syriza så hvertfall at opplegget fra 10 og 12 ikke var/er bærekraftig
Selv om Tsipras og enkelte andre her inne synes å være fortjust i spillteori, så kan jeg bare ikke se hvordan Tsipras strategi eller taktikk på noe tidspunkt har begunstiget grekerne all den tid han har prøvd å vinne ved å spille både for og med andre folks penger. Hvis man satser alt på et Game of Chicken så er det jo greit å sjekke at man i det minste har bensin på tanken først.
Enig, og tror nok ikke det hersker mye tvil om det. Men det Tsipras endte opp med var å fremtvinge den brutale politiske statuering han endte opp med, ikke gjeldsnedskrivelse, godt hjulpet av en gjeng med heialedere som klappet kraftigere dess nærmere han kom stupet. Det var Syriza som gjorde dette mer til et politisk enn økonomisk spørsmål. Jeg er også for å skrive ned den greske gjelden. Ikke som gulrøtter mot lovnader om fremtidige reformer, men som belønning etterhvert som grekerne får på plass de reformene som trengs for at de ikke for all fremtid skal måtte nave rundt på andre folks penger.Vel, i den virkelige verden så er gjelda altfor stor samt at økonomer mener at austerity ikke er riktig medisinPå samme måte som jeg ikke har sett noen seriøse økonomer argumentere for at den siste avtalen ville kunne løse Hellas problemer på egen hand, så har jeg heller ikke sett noen som oppriktig har ment at Syriza hadde noen oppskrift fundert i den virkelige verden heller.Gjelda har gått fra 100% til 174% av BNP i de siste årene.. 6 måneder med Syriza har ikke akkurat vært avgjørende.. De hadde heller aldri kommet til makten om man hadde valgt en annen rute tidligere
Selv om Tsipras og enkelte andre her inne synes å være fortjust i spillteori, så kan jeg bare ikke se hvordan Tsipras strategi eller taktikk på noe tidspunkt har begunstiget grekerne all den tid han har prøvd å vinne ved å spille både for og med andre folks penger. Hvis man satser alt på et Game of Chicken så er det jo greit å sjekke at man i det minste har bensin på tanken først.
Eneste mulighet til å få modernisert Hellas, helt enig.Jeg er også for å skrive ned den greske gjelden. Ikke som gulrøtter mot lovnader om fremtidige reformer, men som belønning etterhvert som grekerne får på plass de reformene som trengs for at de ikke for all fremtid skal måtte nave rundt på andre folks penger.
Neida. Opposisjonen må jo kritisere så mye de vil, men de behøver ikke bekymre seg så veldig. Ettersom andre euroland heller ikke vil betale for gammel gresk moro er resten av Europa bare glad for at tyskerne tar belastningen. Syrizas politikk er såpass underlig som den er at jeg vet ikke helt hvilke "påstander" du sikter til. Valgløfter om gjeldslettelse og krisemaksimering i den tro at man kunne presse kreditorene til noe som helst var vel å forregne seg ganske kraftig.Det påstås så mye underlig om Syriza at folk burde skamme seg. Forøvrig har Stiglitz nå nettopp hatt et langt møte med Tsipras - mens Schäuble ble kalt "cutback Taliban" i Bundestag, før avstemningen der. Er i ferd med å gå opp for tyskerne at noen tiårs forsiktig gjenoppbygd goodwill etter Andre store slagsmål er ved å bli blåst.
Tror ikke at noen trenger å fortelle f.eks grekere under 30 at det er kriseNeida. Opposisjonen må jo kritisere så mye de vil, men de behøver ikke bekymre seg så veldig. Ettersom andre euroland heller ikke vil betale for gammel gresk moro er resten av Europa bare glad for at tyskerne tar belastningen. Syrizas politikk er såpass underlig som den er at jeg vet ikke helt hvilke "påstander" du sikter til. Valgløfter om gjeldslettelse og krisemaksimering i den tro at man kunne presse kreditorene til noe som helst var vel å forregne seg ganske kraftig.Det påstås så mye underlig om Syriza at folk burde skamme seg. Forøvrig har Stiglitz nå nettopp hatt et langt møte med Tsipras - mens Schäuble ble kalt "cutback Taliban" i Bundestag, før avstemningen der. Er i ferd med å gå opp for tyskerne at noen tiårs forsiktig gjenoppbygd goodwill etter Andre store slagsmål er ved å bli blåst.
Hellas og Europa er som en narkoman og familien.Syriza har skutt opp i meningsmålinger, og er nå dobbelt så stort som landets konservative parti. Om det var valg nå ville Syriza oppnådd flertall alene i parlamentet.
Alle spår grexit.
Slem er vel ikke det rette ordet.Krugman er slem i dag, og skriver om Europas umulige drøm: http://www.nytimes.com/2015/07/20/opinion/paul-krugman-europes-impossible-dream.html?_r=0
Syriza har skutt opp i meningsmålinger, og er nå dobbelt så stort som landets konservative parti. Om det var valg nå ville Syriza oppnådd flertall alene i parlamentet.
Alle spår grexit.
Målet var vel å skape noe tilsvarende amerikanernes dollarunion, men man så bort fra fordelene amerikanerne har. Samme språk over hele unionen, nok felles berøringspunkter til å føle enhet, samme flagg/historie, osv. Likevel regionale forskjeller, men ikke slik at den nasjonale enhetsfølelsen var truet. På alle disse punktene kommer EU til kort. Der amerikanerne etterhvert (til slutt gjennom en borgerkrig) skapte en nasjonal enhet, for så å innføre samme valuta i hele landet; har EU innført en overnasjonal valuta for en politisk konstruksjon som er i ferd med å falle fra hverandre.Den siste der fra Krugman er rimelig spot on. Euro var, er og vil være en stupdum ide klekket ut av politikere med sans for visjoner men med sterk mangel på kontakt med virkeligheten. Selv i tilfellet Hellas nekter de å innse realitetene, i alle fall offentlig. Prosjektet er viktigst. At det var dumt fra børjan av er ikke så nøye.