I disse dager er det 10 år siden den nye vergemålsloven trådte i kraft. Samtidig ble de kommunale overformynderiene avviklet, og oppgavene overført til Statsforvalterne. Det er tid for et tilbakeblikk.
www.statsforvalteren.no
Har blitt noe myket opp blant annet med samtykke
"
Noen ganger framkommer det påstander om at staten
«tar, beslaglegger eller sperrer» midlene til de som har vergemål. Hovedregelen er at formue over to ganger grunnbeløpet – vel 230 000 kr, skal plasseres på en kapitalkonto som kun Statsforvalteren har tilgang til.
Her gjelder også prinsippet om samtykke. Dersom den som skal ha vergemål, ikke samtykker til slik forvaltning, bestyres formuen av vergen og personen i fellesskap.
Men selv om staten forvalter midlene, er de ikke låst eller sperret. Dersom inntekten ikke strekker til, kan vergen alltid be om at midler stilles til rådighet.
I 2022 behandlet vi over 500 slike saker. I Nordland står det vel 1,4 milliarder kroner på rundt 2200 vergemålskonti, og avkastningen er fullt på høyde med annen banksparing."
Med den nye vergemålsloven kom muligheten til å skrive fremtidsfullmakt. Dette er en fullmakt som skal tre i kraft når du ikke lenger selv kan ivareta dine interesser og forpliktelser.
Fullmakten må skrives mens personen er mentalt frisk og forstår innholdet i fremtidsfullmakten. Etter at fullmektigen har tatt i bruk fullmakten, kan vedkommende be Statsforvalteren om å stadfeste ikrafttredelse.
Mal for fremtidsfullmakt finner du på Statsforvalterens nettsider. For mange vil det være hensiktsmessig å få bistand til opprettelse av fullmakten fra en advokat, på samme måte som ved opprettelse av testament.