Statsministeren fikk nylig kraftig refs fra en av Stavangers rikeste for å være næringsfiendtlig. Bedriftsleder Rolf Arne Lorentzen mener det blir altfor mye klaging.
www.aftenbladet.no
I forkant av Solamøte kom en av Stavangers rikeste, Halvor Øgreid, med en kraftsalve på Linkedin.
Den var rettet direkte mot Senterpartiet og Arbeiderpartiet – og kalte dagens regjering for den mest næringsfiendtlige regjeringen på lenge.
– Det er en ærlig sak å ha ulikt syn på formuesskatten, men de som mener pilene peker feil vei for Norge, de tar feil, svarte Støre, da han ble konfrontert med kritikken.
Nå får statsministeren støtte fra andre deler av Rogalands næringsliv.
– Jeg blir litt matt. Det blir veldig mye syting, sier daglig leder i Midbøe AS, Rolf Arne Lorentzen, om enkelte deler av næringslivets evinnelige klagesang.
Like spilleregler
Rørleggerbedriften han leder har de siste årene opplevd en enorm vekst og nær doblet omsetningen fra 2022 til 2023.Blant annet på grunn av to store kontrakter hos henholdsvis SUS og Aker BP.
I stedet for å klage på rammevilkårene i norsk næringsliv, ser Lorentzen dem som grunnlag for bedriftens økonomiske suksess.
– Du opplever altså ikke skattenivået som en hemsko for videre vekst?
– Nei, spillereglene er like for alle våre konkurrenter. Vi er selvfølgelig opptatt av å få en god bunnlinje med mulighet for investeringer. Og vi ønsker ikke at bedrifter skal skattes i hel, men i Norge har alle lik konkurranseevne, noe som er sikret gjennom mange års god styring og krav til det å være seriøs bedrift, sier han.
Ble snakkis
Lorentzen bekrefter at Øgreids utspill ble en liten snakkis rundt bordet under Solamøtet mandag.
Han sier til Aftenbladet at han forstår at enkelte tidvis kan hisse seg opp. Særlig bedrifter som rammes hardt av ustabile strømpriser og høy beskatning av stor formue.
– Men det blir for mye klaging?
– Ja, det blir mye av det, sier Lorentzen.
Øgreid har ikke besvart Aftenbladets henvendelser i forbindelse med denne saken.
Flest venter oppgang i 2025
Det ferske konjunkturbarometeret til Sparebank 1 Sør-Norge går langt i å avkrefte et bekmørkt bilde av næringslivet, i hvert fall i Stavanger-regionen.
Her melder godt over halvparten av de 1050 spurte bedriftslederne at de venter en oppgang i 2025 både i omsetning og antall ansatte.
Optimismen er størst i industrien og blant energibedriftene. Bygg- og anleggsbedriftene venter imidlertid en ganske klar nedgang.
– For bedriftene samlet sett er det positivt at de venter vekst det neste året. Det bidrar til oppgang i norsk økonomi og lav arbeidsledighet framover. Samtidig ser vi at det er ganske store regionale og bransjevise forskjeller, uttaler Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sør-Norge, i forbindelse med rapporten.
– Heldige som bor i Norge
Direktør Tone Grindland i NHO Rogaland sier at bedriftene i Rogaland i det store bildet drives godt, har gode resultater og ser lyst på 2025.
Men:
– Selv om det går godt i dag, og bedriftene er positive, skal vi alltid lytte når de melder om utfordringer. Enten det dreier seg om skatt, samferdsel, omstilling, utdanning eller andre saker, sier hun.
Ting må likevel settes i perspektiv, mener Grindland.
– Vi er heldige som bor i Norge, i et velfungerende demokrati. Vi har det godt, mange er i jobb. Det må vi aldri ta for gitt. Samtidig er det bedriftene som skaper liv i bygd og by, og når de melder om utfordringer, skal vi lytte.
– De som har mest, skal bidra mest
I kommentarfelt og kronikker er det trolig formuesskatten som oftest trekkes fram som drepende for norske bedrifter.
I Europa er det kun Norge, Sveits og Spania som har formuesskatt i dag, men mange land har likevel en eller annen form for kapitalbeskatning.
Lorentzen huker tak i bedriftens økonomiansvarlig, Runar Ullenes, når intervjuet dreier over på temaet. Her trengs det faglig kompetanse.
– Det er jo åpenbart ikke noe enkelt svar på hvordan det skal være, men vi har bygget opp en velferdsstat tuftet på at alle skal bidra, og de som har mest, skal bidra mest. Det er det som har ligget i bunn, sier han og legger til:
– Samtidig så ønsker vi å ha investorer i Norge som er villige til å ta risiko og skape
arbeidsplasser. Det er en balansegang. Men hvis vi ikke skal ha formuesskatt så må vi hente de inntektene fra et annet sted.
Gir honnør til begge sider
Lorentzen legger ikke skjul på at bedriften hans har et tett og godt samarbeid med LO. Han framhever det såkalte trepartssamarbeidet i arbeidslivet som sentralt for at Midbøe har lyktes, særlig i krevende perioder.
– Arbeidet som regjeringen har gjort for å opprettholde kjøpekraften i de tidene vi er i synes jeg har vært bra. Det har vært håndtert på en trygg måte så langt.
Han trekker også fram hvordan AS Norge har håndtert finanskrisen, oljekrisen og koronapandemien som gode eksempler på at styresmaktene – på tvers av det politiske spektrum – har losset bedriftene gjennom trøblete tider.
– Nå høres det jo ut som vi er en Ap-bedrift, men for vår del handler det om at vår butikk er bygget på denne historien. Det er det som gjør at vi er der vi er i dag. Den æren kan de blå og de røde få dele.