Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.344
    Antall liker
    105.955
    Torget vurderinger
    23
    Er du helt syk??? Da tjener de jo for lite penger :oops:
    JA til pristak på natron, salt, 7% eddik, mellomleggspapir, sukkerkulør, piperensere, kakelys og alt dette andre livsnødvendige som vi må handle hver dag :ROFLMAO::LOL:
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.129
    Antall liker
    2.430
    Er det produsert fra norske råvarer, er det en god idé å handle om du vil ha det beste. Antibiotikabruken i land lengre sør i Europa (og i verden ellers) er så abnorm, at det kjøttet ikke på noen måte anbefales som menneskemat.
    Norge, Island, og til dels Sverige har kjøttproduksjon med svært lite bruk av antibiotika, samt betydelig bedre dyrevelferd enn hyperindustrialiserte "kjøttfabrikker" lengre sørover.
    Ikke helt korrekt du skriver her. Joda, forbruket av antibiotika er større i en del land. Om det er abnormt vet jeg ikke. Men hos den lille slakterbutikken i "vår" lille italienske by er det ikke noe problem å finne et vell av økologiske kjøttvarer. Prøv det her... . Og når det gjelder dyrevelferd så kan jeg ikke si at de siste års avsløringer innen svineoppdrett akkurat underbygger dine påstander, det kan vel til tider heller kalles systematisk dyremishandling. Og kjøttkvalitet - et sjansespill spør du meg.

    Har også vært innom en s.k. agriturismo - gård , de fins i fleng i Italia i forskjellige varianter. De tilbyr overnatting for en billig penge og så deltar man i gårdsarbeid som innhøsting, dyrestell osv. Der jeg var hadde de nettopp tatt en diger porchetta ut av vedovnen - av en frittgående gris UTEN antibiotika. Milde himmel - mitt beste måltid noen sinne. Og akkompagnert av en rødvin av egen produksjon , svært god den og.

    De drev også utsalg av div spekemat og oster - alt sjølvlaga med stor stolthet. Slik kan det være i verdens største land - utlandet. Here not so much.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.344
    Antall liker
    105.955
    Torget vurderinger
    23
    :(:( Norge - et av verdens rikeste land. Men akk så fattig..
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Ikke helt korrekt du skriver her. Joda, forbruket av antibiotika er større i en del land. Om det er abnormt vet jeg ikke. Men hos den lille slakterbutikken i "vår" lille italienske by er det ikke noe problem å finne et vell av økologiske kjøttvarer. Prøv det her... . Og når det gjelder dyrevelferd så kan jeg ikke si at de siste års avsløringer innen svineoppdrett akkurat underbygger dine påstander, det kan vel til tider heller kalles systematisk dyremishandling. Og kjøttkvalitet - et sjansespill spør du meg.

    Har også vært innom en s.k. agriturismo - gård , de fins i fleng i Italia i forskjellige varianter. De tilbyr overnatting for en billig penge og så deltar man i gårdsarbeid som innhøsting, dyrestell osv. Der jeg var hadde de nettopp tatt en diger porchetta ut av vedovnen - av en frittgående gris UTEN antibiotika. Milde himmel - mitt beste måltid noen sinne. Og akkompagnert av en rødvin av egen produksjon , svært god den og.

    De drev også utsalg av div spekemat og oster - alt sjølvlaga med stor stolthet. Slik kan det være i verdens største land - utlandet. Here not so much.
    Er innom Annies og Jacobs (kanskje fornavnene skal få meg i godt humør?).

    - Hva har dere av økologisk kjøtt?
    - Nja, nei, vet du hva, det har vi ikke.

    Diskene er stappfulle av kjøtt og det tørrmodnes kjøtt i hektokilo i skapene tilegnet denslags.

    - Det finnes øko-kjøtt å kjøpe inn, nærslaktet og grasfôra, fra Horgens.
    - Horgens? Ja, de(m) har jeg hørt om, men vi kjøper ikke inn så mye fra Norge.

    Du kommer deg fra Mathallen, Bjørvika eller Colosseum til Horgen på 40 minutter. Men du slipper, siden de kjører ut selv.

    Men Annies og Jacobs har i det minste et bedre tilbud enn Strøm Larsen.

    Fakta, sant:

    I restaurant.

    - Hvor kommer dette kjøttet fra?
    - Det må jeg spørre om, vent litt.

    Kjapt tilbake.

    - Det kommer fra Strøm Larsen gården.

    Ja, ja.

    Anbefales. I nabolandet.

     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Noe er galt med maten vi spiser, og miljøgiftene vi omgir oss med.


    – Det var ikke litt, det var null spermier. Helt tomt.
    Vegard Lunde (38) sitter ved kjøkkenbordet hjemme på Hasle i Oslo med yngstedatteren på fanget.
    I 2017 hadde han og kona forsøkt å få barn i nesten ett år. Etter at hun fant ut at det ikke var noe i veien med henne, gikk han til lege og tok en sædprøve.
    Svaret kom som et sjokk.
    – «Dette er ikke verdens undergang», sa legen. Det var velment, men for meg føltes det helt idiotisk å få høre, for det var jo min store livskrise: Å ikke kunne få barn.
    Etter seks år og nesten like mange spontanaborter har Vegard Lunde og kona to døtre på henholdsvis tre år og seks måneder – takket være hjelp fra sæddonorer.
    – Når treåringen er i seng om kvelden, vil hun helst at jeg leser «Dinosaurgjengen» om og om igjen. Av og til hender det likevel at jeg sniker inn «Ole er laget av et magisk rumpetroll» – som handler om et donorbarn. Jentene våre skal få vite hvordan de ble unnfanget, så tidlig som mulig, sier Lunde.
    Men han vet at det kan komme til å bli litt vanskelig en dag, når datteren, kanskje i en krangel, kanskje i puberteten, i fullt sinne fyrer av:
    – Du er ikke faren min!

    SO SÆD. En sædcelle møter et egg – og blir til et barn. Eller?
    Nei, fullt så enkelt er det ikke. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) vil infertilitet i løpet av dette århundret bli den tredje mest utbredte, alvorlige tilstanden – etter kreft og hjerte-kar-sykdommer. Globalt blir det anslått at 80 millioner par nå er ufruktbare – anslagsvis én av seks mennesker.
    I rundt halvparten av tilfellene handler det om mennene. Sæden er rett og slett ikke god nok.
    I 2017 gjennomgikk et forskningsteam ledet av Hagai Levine ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem data fra over 50 land, og oppdaget at det gjennomsnittlige spermietallet hadde gått ned i flere tiår.
    Den omfattende studien, som fikk enorm oppmerksomhet blant fertilitetseksperter over hele verden, var en såkalt metastudie der man screenet 7500 studier utført mellom 1973 og 2011 og valgte ut 185 til analysen. Funnene var nedslående: Blant menn i Nord-Amerika, Europa, Australia og New Zealand hadde konsentrasjonen av sædceller falt med 52 prosent – og totalt antall spermier var redusert med 59 prosent.
    Hvorfor, kom ikke frem i studien. Men for forskningslederen var funnene en real wake-up-call.
    – Når vi begrenser analysen til studier gjennomført etter 1995, ser vi ingen tegn til at nedgangen minker. Dette har store implikasjoner for folkehelsen, sa Levine til The Financial Times i 2017.
    Ifjor oppdaterte de samme forskerne studien, og analyserte sædprøver fra totalt 57.000 menn i 53 land. Denne gang var også Sør-Amerika, Asia og Afrika representert.
    Funnene var fortsatt dystre: I løpet av de siste 50 årene har gjennomsnittlig konsentrasjon av sædceller falt med 52 prosent, og totalt antall spermier falt med 62 prosent.


    MYSTERIET. I et lite rom inne på «Sædlaboratoriet» ved Rigshospitalet i København i Danmark leverer opp mot 25 menn sædprøve daglig.

    De fleste menn er henvist hit av allmennlege fordi de sliter med å få barn. Danske forskningsmiljøer, og laboratoriet i København, har gjennom årene vært blant de fremste i verden på infertilitetsforskning.

    Foran en tv-skjerm midt i rommet står en enkel svart stol plassert. På veggen henger en vask, ved siden av en lav kommode. I den ene skuffen ligger en bunke pornoblader, bilder av nakne kvinner i plastlommer og et utvalg dvd-filmer med frekt innhold.

    På kortveggen i det lille rommet er det en luke, der begeret med sæd plasseres, før det plukkes opp og registreres av fagpersoner på kontoret på den andre siden. Sædprøven settes rett inn i et temperert skap i 15 minutter og «vugges» frem og tilbake for å gå fra geléaktig væske til mer vandig. Deretter henter bioanalytikere ut prøven forsiktig og setter den under lupen i mikroskopet for å analysere pH-verdi, konsistens og sædcellenes bevegelser og utseende.

    – Sånn skal det se ut! sier Niels Jørgensen (61).

    Han er overlege ved Rigshospitalet i København, har jobbet med menns helse i over 30 år og var en av forskerne bak den omtalte studien i 2017.

    I mikroskopet yrer det av liv; sædceller med ovalt hode og lange, rette haler svømmer målrettet rundt – og det er mange av de små sprinterne, som ser prikk like ut.

    – Han som avleverte denne prøven, har neppe problemer med å bli far, sier Jørgensen.

    I et annet mikroskop ser det langt verre ut. Under lupen er store, runde, svarte prikker, noen hale er knapt å se.

    – Dere ser at hodet er helt rundt. De har ikke mulighet til å svømme mot målet.

    - Han her vil aldri kunne bli far.


    ET SAMFUNNSPROBLEM. Den nederlandske oppfinneren av mikroskopet, Anton von Leewenhoek, skal ha fått sjokk da han i 1677 så at det svømte små vesener med hode og hale i sædvæsken – og oppdaget sædcellen.

    Året etter ble funnet hans publisert i tidsskriftet Philosophical Transactions.

    Spermier skal helst svømme fort og målrettet, ha ovalt hode og lang hale. Men det er mange barrierer som må passeres på vei til egget, og antall, bevegelighet og utseende gir ikke fullgod informasjon om de faktisk vil nå målet. Så hva forårsaker egentlig dårlig sædkvalitet – og hvorfor har antallet spermier sunket så dramatisk på så kort tid?

    – Årsaken til at sædkvaliteten har falt så bratt på få år, er fortsatt et stort mysterium, men det er likevel mer avklart enn tidligere, sier Niels Jørgensen.

    – Det pekes mer og mer i retning av at hormonforstyrrende stoffer har hovedskylden. Og dét kan ikke enkeltpersoner gjøre noe med. Å unngå overvekt, røyking og alkohol kan kanskje hjelpe noe. Men det er ikke svaret.

    PÅ NORMALISERE ET TABU. «Jeg er en infertil mann. Sånn, nå har jeg sagt det høyt.»
    Dét skrev Vegard Lunde i en kronikk på NRK.no i slutten av april i år.
    – Jeg ville normalisere et tabu, sier han, mens han lar datteren hoppe opp og ned på fanget ved kjøkkenbordet, mens hun skråler av glede.
    Da han fikk beskjeden om at han var rammet av azoospermi, sædcellemangel, følte han seg mutters alene gjennom infertilitetsbehandlingen – og etter hvert bruken av sæddonor. Ikke fikk han tilbud om samtaleterapi. Ikke kjente han andre menn som hadde erfart det samme. Og googlingen etter rollemodeller var resultatløs.
    – Vi valgte privatklinikk fordi de tilbød tettere oppfølging, en opplevelse av at våre synspunkter ble verdsatt, og at vi ikke møtte ny lege og sykepleier på hvert eneste besøk, sier Lunde.
    Infertilitetsbehandlingen foregikk i Norge, både gjennom offentlig tilbud og ved private klinikker. De vurderte Danmark da de skulle begynne søskenforsøk, så traff koronapandemien og det ble vanskelig.
    Mens kona snakket åpent med familie, venner og ektemannen om det hun opplevde i behandlingen, forholdt Lunde seg taus og skjulte følelsene sine. Etter mye graving, kom han over den lille Facebook-gruppen DI Dads, administrert av en amerikansk mann med to voksne donorbarn.
    Der fikk han svar på mange av spørsmålene som svirret rundt i hodet.
    – Jeg fikk først og fremst muligheten til å kunne tømme meg og snakke med andre som hadde vært i samme situasjon. Blant annet: «Hvorfor er jeg så påvirket av dette?» og ikke minst avklaringer rundt hvordan det oppleves å bruke donor for å kunne få barn.
    Gruppen har også vært et fint sted å gå til for å dele erfaringer underveis.
    – Situasjonen jeg sto i, er jo er ikke uvanlig, sier Lunde.
    – Mange menn går gjennom akkurat det samme. Men vi må snakke om det. Normalisere det: Ja, slik dannet vi vår familie, men det er ikke et problem.
    Selv brukte han fem år på å være åpen om det han så på som flaut, skamfullt, nedverdigende og skummelt. Han tror det er typisk for mange menn: Å late som alt er greit, selv om det ikke er det.
    – Det første jeg sier til menn jeg snakker med i dag, er: «Sjekk din egen sædkvalitet!» sier han.
    – Det er utrolig viktig, og kan spare deg for mye smerte.
    Menn som får en infertilitetsdiagnose, får ikke tilbud om samtaleterapi som en del av behandlingsforløpet. Det burde man få, mener Lunde.
    – Min fremste hjertesak er at alle menn og kvinner som får en slik diagnose, møtes med en ferdig booket time eller tre hos samtaleterapeut for å lære å sette ord på hva man føler i en slik situasjon, sier han.
    – Å bli fortalt at man ikke kan få egne barn, er en veldig tøff beskjed å få.





    MYSTERIET. – Årsaken til at sædkvaliteten har falt så bratt på så få år er fortsatt et stort mysterium, sier overlege Niels Jørgensen ved Rigshospitalet i København.

    DEN SKUMLE LINKEN. Verst i verden står det kanskje til med sædkvaliteten i Norge, Danmark og Tyskland, ifølge overlege Niels Jørgensen. Hvorfor, vet man ikke.
    – For over 20 år siden samarbeidet vi med de nordiske og baltiske landene om å undersøke sædkvaliteten hos unge menn, og fant at den var dårligere i Danmark og Norge enn i Finland, Sverige og Baltikum, sier professor Trine B. Haugen (68), forskningsgruppeleder for Reproduktiv helse hos menn ved Oslomet.
    Hun understreker at man ikke vet hvordan det stiller seg nå, siden undersøkelsen ikke er fulgt opp med tilsvarende studier i Norge. Men spesielt én ting bekymrer henne:
    De siste ti årene har forekomst av testikkelkreft økt drastisk – Norge og Danmark er på verdenstoppen. Dette er nå den vanligste kreftsykdommen hos unge menn i Vesten. Årsakene til økningen og de geografiske forskjellene er fortsatt et mysterium, men:
    – Man antar at denne krefttypen kan ha en sammenheng med redusert sædkvalitet. Derfor har økning i testikkelkreft også ført til bekymring for sædkvaliteten, sier Trine B. Haugen.

    DRAMATISK UTVIKLING. – Det er ingen tvil om at noe har gått galt i samfunnet vårt, sier Niels Jørgensen, og går med lange skritt for å hente en plansje som viser hvordan gode og dårlige sædceller ser ut. På veien passerer han to menn som venter på sin tur til å avlevere sædprøve.

    I 2022 ble samlet fruktbarhetstall (SFT) målt til 1,41 barn per norske kvinne. Det er en kraftig nedgang fra 1,55 året før, og det laveste som noen gang er målt i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. I Danmark er samme tall 1,55. For å opprettholde befolkningsveksten må tallet ligge på 2,1, forklarer Jørgensen.

    – Det skaper feil balanse i samfunnet og er en dramatisk utvikling, når det blir langt flere eldre mennesker på jorden. Hvem skal forsørge meg når jeg blir gammel? Spesielt dramatisk er dette fordi utviklingen har skjedd så hurtig.

    At vestlige menns sædkvalitet har falt med mellom 50 og 60 prosent de seneste 40 årene mener han er svært alvorlig.

    – Hvis 40 prosent av menn har nedsatt sædkvalitet ut fra det ideelle, vil det ta lengre tid å få barn. Det får store negative konsekvenser for samfunnet. Det betyr ikke nødvendigvis at man ikke kan få barn, men at man får færre barn enn man ellers ville ha fått.

    Overlegen påpeker at selv om mange menn med lav sædkvalitet fortsatt kan få barn, må man ha i bakhodet at sædkvalitet er en markør for helse.

    – Menn med dårlig sædkvalitet får generelt dårligere helse enn menn med normal sædkvalitet. Dette kan vi leger bli flinkere til å forebygge i tiden fremover, sier han.

    – Hvis vi klarer å forutse et problem som dukker opp om ti, 15 eller 20 år, kan vi bedre sikre en sunn aldring for mennene dette gjelder.

    MANNEFALL? Forplantningsevnen er i fritt fall, skrev forfatter Niels Christian Geelmuyden (62) i boken «Spermageddon» fra 2019, som er oversatt til spansk, fransk, polsk, portugisisk og russisk, og handler om at stadig flere par er ufrivillig barnløse – eller strever med å få barn.

    Etter å ha gått gjennom 1000 studier, jaktet han på svar på hvorfor sædkvaliteten i den vestlige verdenen er mer enn halvert på mindre enn 40 år.

    I boken ramser han opp en mengde faktorer som mistenkes for å medvirke til dette: Arvelighet, alder, persistente organiske miljøgifter, sprøytemidler, tungmetaller, plaststoffer, solkrem, parabener, tatoveringer, fluor, vitaminmangel, meieriprodukter, kjøttkonsum, soya, genmodifiserte organismer, springvann, sukker og kunstige søtningsmidler, diabetes, overvekt og fedme, oppvarming, inaktivitet, søvnmangel/stress, mobiltelefoner og stråling, testosteronbehandling, legemidler, rusmidler, klamydia og lite sex.

    Man kan jo undre: Er det noe som ikke tar knekken på sædcellene?

    – De seneste årene, etter at jeg skrev boken, ser vi at mistanken i økende grad rettes mot plaststoffer. Og jeg burde nok også ha skrevet mer om de genetiske faktorene, sier Geelmuyden.

    Han understreker at mennesker ikke er alene om å rammes.

    – Vi ser samme tendens i alle artsgrupper: blant fisk, amfibier, insekter, fugler, reptiler og pattedyr. Hva som skyldes dette fallet i forplantningsevne, finnes det ikke noe klart svar på. Men i dyreverdenen kan man i alle fall utelukke faktorer som tatoveringer, alkohol, mobiltelefoner og stråling. Mye tyder i stedet på at det har noe med klima og miljø å gjøre, sier Geelmuyden.

    – Fallet er kraftig, entydig og har pågått lenge, men det betyr ikke nødvendigvis kroken på døren for menneskeheten.

    Han viser til en studie utført av den anerkjente fertilitetsforskeren Shanna Swan, som slo fast at de fleste par vil ha behov for assistert befruktning innen 2045, om de ønsker seg barn.

    – De nyeste studiene viser dessverre at fallet foregår vesentlig fortere og over langt større områder av verden enn antatt i 2017. Men det er ikke bare sædceller som har skylden for den bratt fallende fertilitetsraten. Også det at man i dag tar høyere utdannelse og venter lenger med å få barn, er medvirkende årsaker.

    DEN LANGE PROSESSEN. Vegard Lunde og kona fikk barn, men ikke på naturmåten.
    De er langt fra alene.
    Infertilitet, som rammer 10 til 15 prosent av alle par i fruktbar alder, defineres ved at graviditet ikke inntreffer etter ett år med regelmessig samleie. Årsaken kan ligge enten hos kvinnen, mannen eller begge.
    – Mange norske menn får vite at de har nedsatt sædkvalitet, men det betyr ikke at de ikke kan gjøre kvinnen gravid. Blant annet kan paret forsøke ICSI-metoden, sier familieterapeut Tone Bråten.
    Hun jobber som terapaut og donorkoordinator ved Klinikk Hausken, Norges største private fertilitetsklinikk, har spesialisert seg på fertilitet og driver også nettstedet Fertilitetshjelpen.
    ICSI, «intracytoplasmatisk spermieinjeksjon», er en metode for assistert befruktning. Ved bruk av den vil embryologien hjelpe én enkelt sædcelle inn i egget med en tynn pipette. Dette foregår under mikroskop, krever spesialisert utstyr – og egget må være modent for å bli befruktet.
    Om man ikke finner spermier i en sædprøve, kan operativt sæduttak være en mulig løsning – et lite kirurgisk inngrep for å hente ut sædceller fra testiklene eller bitestiklene til prøverørsbehandling.
    Norske par får tre forsøk gratis i det offentlige.
    – Lykkes ikke dette, kan man gå over til en privat klinikk og forsøke videre, sier Tone Bråten.
    – Da ligger en «trepakning» på rundt 80.000 kroner. Blir man fortsatt ikke gravid, kan man reise utenlands. Mange par velger Finland, Spania, Danmark og Russland.
    Siste utvei er donasjon. De offentlige sykehusene i Norge bruker nesten bare norske sæddonorer, noe som betyr at ventetiden kan bli lang, ofte opp mot ett år, mens private klinikker henter sæd fra store europeiske sædbanker i Danmark. Da blir ventetiden kortere.
    – Når man kommer dit, merker vi gjengs over at infertile menn får lite bearbeidingstid. De sitter med mange spørsmål, ikke minst i forhold til bruk av donor. En donor høyner suksessraten for å bli gravid, så kvinnen presser ofte på. Og mannen sier ja, selv om han er skeptisk. Mange kan frykte at kona vil gå fra dem ellers. De tør ikke å si nei, men er ikke klare.
    Mange menn føler på en stor sorg gjennom prosessen, forteller Bråten. De kan ikke få genetiske barn, men får ofte ikke tilbud om veiledning. Som terapeut ser hun den enorme nytten av den.
    – Alle som går gjennom eggdonasjon, går gjennom veiledning, men ikke de som går gjennom sæddonasjon. Det er jo veldig rart at det skal være sånn. I begge tilfeller kan man trenge samtaleterapi for å komme gjennom prosessen på best mulig måte.

    SÆDENS VENTEROM. Etter at sædprøven er avlevert settes den inn i et temperert skap og «vugges» frem og tilbake i 15 minutter for å gå fra geléaktig væske til mer vandig.

    DEN VIKTIGE DONORPROFILEN. Da Vegard Lunde og kona fikk sitt første barn, valgte de selv donorprofil på den norske privatklinikken. Profilen matchet hans farger og en del av hans interesser og verdier. Donoren skrev også et brev, der han fortalte litt om seg selv.
    – Vi vet litt mer om første donor, for eksempel at han har islandsk bakgrunn, og er glad i friluftsliv og trening. Men vi vet ingenting om den andre donoren.
    Mellom 2019 (barn 1) og 2021 (barn 2) kom nemlig en regelendring. I dag er prosedyren slik at legen, etter samtale med paret, velger donor basert på fysiske karakteristikker som vekt, høyde, hud-, øye- og hårfarge, uten at foreldrene får vite noe som helst identifiserende om donor.
    Fra 2023 kan også donorunnfangede personer her i landet som fyller 18 år, få vite hvem som er deres biologiske far.
    – Når familien vår kanskje må forholde seg til en tredjeperson etter at jentene blir 18, synes jeg det er kjempeviktig at vi selv får velge profilen, sier Lunde.
    – Vi som par har valgt hverandre som foreldre, hvorfor skal vi da ikke ha noe å si i valg av donor som på sett og vis blir en del av vår familie også?


    SPERMIEDEBATTEN. Hva fallet i spermieproduksjonen skyldes – eller hvorfor det er geografiske forskjeller, klarer forskerne klarer ikke å bli enige om. De er heller ikke enige om hvor alvorlige konsekvensene kan bli. Og mange har vært skeptiske til WHOs grenseverdier for hva som er normal sædkvalitet.
    – Jeg var selv med på å sette WHOs referanserammer tilbake i 2010, sier professor Trine B. Haugen, som har holdt utallige foredrag om grenseverdiene, i og utenfor Norge.
    – Men at sædkvaliteten er innenfor referanserammene betyr ikke at du kan få barn hvis den er innenfor eller ikke kan få barn hvis den er utenfor. De er ingen fasit.
    – Når Hagai Levine, Niels Jørgensen og deres forskerkolleger har kommet frem til at menn i dag bare har halvparten så mange sædceller som sin bestefar, er det et reelt problem eller et overdrevet problem?
    – Det er bekymringsfullt at spermietallet faller, ikke minst fordi dårlig sædkvalitet er knyttet opp til testikkelkreft. Men det er fortsatt mye vi ikke vet, og det er stor usikkerhet rundt funnene fra disse studiene – derfor er det viktig med motstemmer, sier Trine B. Haugen.
    – Det å telle celler kan synes å være enkelt, men vi har erfart flere ganger at det er betydelige variasjoner i resultatene ved ulike laboratorier når samme prøve telles.
    I en debattartikkel i tidsskriftet Fertility and Sterility i 2021 settes Levine & co. sin forskning opp mot tre kritikere: John T. Sigalos, Dolores J. Lamb og Alexander W. Pastuszak, som representerer anerkjente forskningsmiljøer i USA.
    Sigalos, Lamb og Pastuszak kritiserer måten studien er utført på, mener at funnene kan være feilaktige og at kommunikasjonen er uheldig: «Å konkludere med at sædparametere er i nedgang kan føre til bekymring blant lekfolk for at menns helse blir dårligere», skriver de: Selv om det skulle være et bratt fall i menns spermiekonsentrasjon, er det likevel mer enn nok til å føre menneskeheten videre.
    Trine B. Haugen mener imidlertid det er god grunn til å tro på at spermieproduksjonen faktisk har falt. Om den fortsetter å falle vet man imidlertid ikke, og studier i enkelte land har ikke kunnet vise nedgang. Professoren presiserer at det er viktig å være varsom med å trekke konklusjoner, og at det er behov for nye studier i årene fremover.
    – Er det noe menn kan gjøre selv for å forebygge dårlig sædkvalitet?
    – Det som er bra for den generelle helsen din, liker også sædcellene, sier hun.
    – Lev og spis sunt, unngå overvekt, hold deg i fysisk aktivitet og ikke bruk anabole steroider. Å sitte å «breie seg» kan også ha en fordel. Studier har vist at menn som sitter stille i mange timer, for eksempel drosjesjåfører, kan være spesielt utsatt for lav sædkvalitet – uten at årsaken er klar.
    DYREBART INNHOLD. Kun noen få dråper sæd skal til for å kunne fastslå om en mann har gode eller dårlige muligheter for å bli far på naturmåten. Når jobben er gjort, settes begeret i luken og plukkes opp av fagpersoner på kontoret på den andre siden av veggen.

    ANGRER IKKE. – Da jeg så barna første gang, var det siste som sto i hodet genetisk slektskap. Jeg var mest bekymret for om de spiste nok, sov godt, var syke eller friske, og at de utviklet seg som de skulle. Jeg var – og er – rett og slett opptatt av om de har det bra, sier Vegard Lunde.
    Slik han ser på det nå, er det eneste som skiller deres oppvekst fra andre barns, historien om jentenes unnfangelse – og at han må forberede dem på at de vil få anledning til å kontakte donor om de skulle ønske det.
    – Jeg er mye tryggere i min rolle nå enn da diagnosen var fersk, sier han.
    – Nå er jeg trygg på at jeg er nettopp «pappa», og opptatt av at det ikke er farlig i det hele tatt.
    Han angrer ikke på at han valgte å stå frem som en infertil mann. Flere kontaktet ham også etter kronikken på NRK.no.
    – Jeg syntes det var så stas å få tilbakemeldinger fra andre infertile menn at jeg umiddelbart besvarte meldingene. Jeg ville hjelpe. Men jeg hørte aldri noe mer, sier han.
    – De følte nok fortsatt på skammen. D2
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.146
    Antall liker
    36.712
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det er han, men han utelater også noe viktig. Når man går til en prisforhandling for å selge noe er man interessert i å få så mye som mulig, men man vil også forberede seg ved å vite hva dette koster en selv. Motparten vil forsøke å få prisen så lav som mulig, og man må vite hvor smerteterskelen ligger og når man heller skal kaste kortene og forlate møtet.

    Forhandlingsbegrepene er BATNA, Best Alternative To Negotiated Agreement, og ZOPA, Zone Of Possible Agreement. Det siste er spennet fra selgers smerteterskel til kjøpers maksimale betalingsvilje, dvs kjøpers BATNA. For en produsent kan alternativet være å gå ned i antall skift, eller stenge fabrikken og si opp de ansatte. Da bør man vite en hel del om sine egne faste og variable kostnader. For kjøper kan alternativet være å gå til en annen leverandør, å begynne å produsere greiene selv, eller rett og slett la være å kjøpe varen.

    Erfaringen forfatteren viser til er som tidligere trader i Borregaard for soya, en commodity i et globalt marked. Det er noe annet enn å forsøke å få betalt av Norgesgruppen for en egenprodusert merkevare. Jeg er dessuten gammel nok til å huske den affæren og tenker at det ikke er den beste referansen man kan ha på CV’en.
    Anders Nordstad er siviløkonom og blogger. 58-åringen er tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og har før det jobbet med kornhandel i både Norge og Tyskland, i tillegg til at han hadde ansvar for Orklas soyaeventyr i Brasil i noen år.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Det er han, men han utelater også noe viktig. Når man går til en prisforhandling for å selge noe er man interessert i å få så mye som mulig, men man vil også forberede seg ved å vite hva dette koster en selv. Motparten vil forsøke å få prisen så lav som mulig, og man må vite hvor smerteterskelen ligger og når man heller skal kaste kortene og forlate møtet. Forhandlingsbegrepene er BATNA, Best Alternative To Negotiated Agreement, og ZOPA, Zone Of Possible Agreement. Det siste er spennet fra selgers smerteterskel til kjøpers maksimale betalingsvilje, dvs kjøpers BATNA. For en produsent kan alternativet være å gå ned i antall skift, eller stenge fabrikken og si opp de ansatte. Da bør man vite en hel del om sine egne faste og variable kostnader. For kjøper kan alternativet være å gå til en annen leverandør, å begynne å produsere greiene selv, eller rett og slett la være å kjøpe varen.

    Erfaringen forfatteren viser til er som tidligere trader i Borregaard for soya, en commodity i et globalt marked. Det er noe annet enn å forsøke å få betalt av Norgesgruppen for en egenprodusert merkevare. Jeg er dessuten gammel nok til å huske den affæren og tenker at det ikke er den beste referansen man kan ha på CV’en.


    Min kone får spasmer hver gang Nordstad uttaler seg om prissetting i butikkene. Selv om hun kun har drevet en bitteliten butikk i norsk matsammenheng har hun forstått ting han gjentatte ganger i flere kanaler viser at han ikke har forstått.

    Hun tilgir ham, derimot, fordi han er meget opptatt av at vi må ha matproduksjon i hele landet og må støtte mindre bruk, over hele landet, for å øke selvforsyningsgraden.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.894
    Antall liker
    2.885
    Torget vurderinger
    1
    Hva er markedet villig til å betale for wagyu-kjøtt her i Norge?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Hva er markedet villig til å betale for wagyu-kjøtt her i Norge?
    Vet ikke om det er riktig å snakke om "markedet" - det dreier som om et lite antall personer som har lyst/råd til å kjøpe slikt kjøtt. Annis tar fra 3600 og oppover for 1 kg. Selv syns jeg det blir for mye "marmorering", noe avhengig av hvordan man har tenkt å tilberede kjøttet. En smaksopplevelse, spesielt om fettet er godt.

    Skjermbilde 2023-07-16 kl. 13.50.01.png
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.894
    Antall liker
    2.885
    Torget vurderinger
    1
    Ja, jeg har også tenkt at det kan bli for mye av det gode. Tror det er aktuelt å kryssavle med AA for å øke kjøttfylte i forhold til ren W. Uansett, vi har ei 50% wagyukvige på snart året, et veldig fint dyr. Vi får se hva det blir til med den.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.481
    Antall liker
    9.930
    Hva er så stas med kjøtt fra ei smellfeit ku, hvor kjøttet er dypfryst for å få skåret det i fine, firkantede biter?
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.722
    Antall liker
    2.331
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Hva er markedet villig til å betale for wagyu-kjøtt her i Norge?
    Jeg kjøper av og til japansk Wagyu fra Oda i kvalitet A4 til 2650.- pr. kilo. I og med at det holder med 150 gram pr. person synes jeg ikke det blir særlig dyrt. Men jeg er ikke villig til å betale noe særlig mer enn vanlig kjøttpris for norskoppdrettet 50 eller 25% wagyu. Vitsen med wagyu er IKKE kjøttfylde, men "fettfylde". På det norske markedet så vil vel synspunktet til panteren dessverre være det dominerende. For min del vil jeg helst ha irsk gressforet Hereford når jeg skal ha biff.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Jeg kjøper av og til japansk Wagyu fra Oda i kvalitet A4 til 2650.- pr. kilo. I og med at det holder med 150 gram pr. person synes jeg ikke det blir særlig dyrt. Men jeg er ikke villig til å betale noe særlig mer enn vanlig kjøttpris for norskoppdrettet 50 eller 25% wagyu. Vitsen med wagyu er IKKE kjøttfylde, men "fettfylde". På det norske markedet så vil vel synspunktet til panteren dessverre være det dominerende. For min del vil jeg helst ha irsk gressforet Hereford når jeg skal ha biff.
    Enig. Handler også om hvordan fettfylden er oppnådd. Ofte stappes det korn i dyrene. Men en god wagyu, rett tilberedt, kan være en opplevelse. Selv er jeg entrecôte/ribeye og skirtsteak fan. Helst grasfôret, men med dyp marmorering og rett farge på fettet. Når det er så kritthvitt som i bildet fra Annis vet man at det er kornfødd på foie gras maner.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Nå har vi nettopp fortært marg fra to solide bein, så det er ikke fettangst som ligger til grunn. IMG_2557.jpeg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Hva er markedet villig til å betale for wagyu-kjøtt her i Norge?
    Men hvilken relevanshar Wagyu-kjøtt for norske daglivarepriser? Det er kanskje 0.01% av Norges befolkning som er i markedet for noe slikt noenlunde jevnlig.

    Jeg synes det er pinlig å lese hva han fyren lirer av seg fordi det er så åpenbart på trynet, men jeg skjønner at så lenge noen sier en eller annen variant over "kjedene er kjempeslemme" så skal det heies på uansett hvor fjollete det som bringes til torgs er.

    Du kan jo fortsatt tygge på at, dersom du for enkelhetens skyld gjorde all din dagligvarehandel hos Norgesgruppen, så ville du - om Norgesgruppen drev ren veldedighet og gikk i null, redusere regningen for husholdningen med 3-4% av totalen.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.894
    Antall liker
    2.885
    Torget vurderinger
    1
    Må du jaggu meg rulle inn snavla. Jeg spurte om en ting og fikk svar fra opptil flere. Det var ingenting i det spørsmålet som impliserte noe annet eller var en kommentar. Du er helsikes enerverende.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Må du jaggu meg rulle inn snavla. Jeg spurte om en ting og fikk svar fra opptil flere. Det var ingenting i det spørsmålet som impliserte noe annet eller var en kommentar. Du er helsikes enerverende.
    Denne fyren er jo en stor tenker og sannhetsvitner ditt, men jeg skjønner at det smerter om noen pirker i virkelighetsforståelsen din ang dette.

    skjønner du at fyren er på jordet eller ikke?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Men hvilken relevanshar Wagyu-kjøtt for norske daglivarepriser? Det er kanskje 0.01% av Norges befolkning som er i markedet for noe slikt noenlunde jevnlig.

    Jeg synes det er pinlig å lese hva han fyren lirer av seg fordi det er så åpenbart på trynet, men jeg skjønner at så lenge noen sier en eller annen variant over "kjedene er kjempeslemme" så skal det heies på uansett hvor fjollete det som bringes til torgs er.

    Du kan jo fortsatt tygge på at, dersom du for enkelhetens skyld gjorde all din dagligvarehandel hos Norgesgruppen, så ville du - om Norgesgruppen drev ren veldedighet og gikk i null, redusere regningen for husholdningen med 3-4% av totalen.
    Kanskje åpne gluggene for vidsynet litt? Enig med Odd J her, som jeg - såvidt jeg forstår - ønsket å forhøre seg om prisnivå på wagyu, fordi han har slikt i oppal.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Det vi trenger er holdningene bak dette kjøttet. Dyr som får gå på beite i mange år, før slakt, og som bearbeides perfekt når de skal serveres.


    Lennox Mastie ble lært opp der, og sviktet innehaveren da han forlot stedet og åpnet Firedoor i Sidney.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Kanskje åpne gluggene for vidsynet litt? Enig med Odd J her, som jeg - såvidt jeg forstår - ønsket å forhøre seg om prisnivå på wagyu, fordi han har slikt i oppal.
    Vel, det er i utgangspunktet vanskelig å lese spørsmålet som noe annet enn som at «ting er fittedyrt i Norge fordi market har høy betalingsvilje» siden det kommer helt uten kontekst (vi har et dyr av sorten nevnes ikke) og like etter en sv OddJs store tenkere om matvareprisene som forklares med betalingsvilje. Forrige sannhetsvitne var bananprisene.

    det er godt mulig jeg feiltolket spørsmålet, men om det var av genuin interesse ville jeg forventeret minimum av kontekst.

    hva folk betaler for kjøtt av edle stykningsdeler over disk i Oslo er vel heller ikke ekstremt relevant for verdien av et dyr på Nordmøre?
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.722
    Antall liker
    2.331
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Må du jaggu meg rulle inn snavla. Jeg spurte om en ting og fikk svar fra opptil flere. Det var ingenting i det spørsmålet som impliserte noe annet eller var en kommentar. Du er helsikes enerverende.
    Dette er nok dessverre noe weld77 ikke greier å ta inn over seg. Til det har han nok for stort selvbilde.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Dette er nok dessverre noe weld77 ikke greier å ta inn over seg. Til det har han nok for stort selvbilde.
    Hva tenker du slakteverdien av et Wagyu-dyr er da? Hele? Halve? Et kvart? Kun de fjonge delene? Hente selv på Nordmøre eller levert i Oslo? Ferdigparter og pakket eller ikke?

    hva prima entrecôte av er slikt dyr koster i Oslo eller Italia er vel ikke ekstremt relevant, er det vel? Hva om du måtte kjøpe 20-30 kilo av det og fryse 95% av det?

    norsk indrefilet koster en femhundrelapp pr kilo, hva mener du da en ku skal koste? 500 kroner ganger vekten?

    men kanskje er selvbildet for stort til å regne fra en liten del entrecôte til privat konsum kjøpt i Oslo til et helt dyr på Nordmøre - men for all del - opplys oss gjerne.

    som et datapunkt kan du få at min grisepusher tok 135 kroner kiloen for ferdigpartert og vakumert for en halv liten gris, rundt 25 kilo. Hun sa at Jacobs i Oslo ville betale en femtilapp pr kilo noe hun ikke ville selge for.

    hva vil du kjøpe wagyu fra bonden for i store mengder?
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    I følge internett veier en voken ku mellom 550 og 600 kilo. La oss ta midten og si 600. Gitt kiliporisen fra denne tråden på 2500 til 3500 kroner kiloen så skal dyret til OddJ være verdt mellom 1.5 millioner og 1.75 millioner, riktig nok inkludert mva. Om noen er for teite til å skjønne at entercoteprisen over disk i Oslo i småkvanta er irrelevant for slaktevekten for et helt dyr eller ikke må dere nesten finne ut av selv, men jeg antar at dere forstår at et enslig ku på Nordmøre ikke er verdt halvannen million uansett stamtavle.

    Når den innsikten har sunket inn så kan dere selv vurdere mitt påståtte trangsyn og andres vidsyn og selv vurdere, om dere er i markedet for Wagyu-slakt, hva dere faktisk vil betale gitt kjøttprisene oppgitt i denne tråden.

    Det er lov å regne på baksiden av en serviett og tenkte selv.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Sjarmerende. Som vanlig.
    Ville du betalt 1.5 millioner for en ku?

    Fela tilbyr "holdningene bak dette dyret" som koster fint lite og er lett å applaudere.

    Men hva mener du, sjarmerende eller ikke, at et slikt dyr er verdt som er hva OddJ påstå å spørre om og var åpenbart fornøyd med prisene på småkvanta prima vare over disk i Oslo. Uansett hvor mye eller lite sjarmerende man mener noe er burde det være mulig å skjønne at et slakt består av mange stykningsdeler med villt varierende priser hvorav mange i praksis uselgelige.

    Den virkelige verden er ofte ikke sjarmerende, deal with it.

    Siden en enslig Wagyu-ku ikke er verdt halvannen million så driver ikke bønder flest med slikt.
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.481
    Antall liker
    9.930
    ...........som et datapunkt kan du få at min grisepusher tok 135 kroner kiloen for ferdigpartert og vakumert for en halv liten gris, rundt 25 kilo. Hun sa at Jacobs i Oslo ville betale en femtilapp pr kilo noe hun ikke ville selge for.
    Men, men, men...det er jo bare såvidt butikkene tjener penger!!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Men, men, men...det er jo bare såvidt butikkene tjener penger!!
    De har som kjent ingen andre kostnader enn råvarer.

    Unasett er min lokale betalingvilje, vel vitende om at jeg får alle mulige stykningsdeler og faktisk kan forholde meg til de, langt større enn noen som bare vil har koteletter og svineribbe. Jeg kan å lage mat på noenlunde grei amatørstandard, de kan de langt fleste i Norge ikke.

    Men alt dette visse selvsagt dere som synes entrecoteprisen på wagyu-kjøtt over disk i Oslo var veldig relevant.

    Jeg lurer fortsatt på hvem som vil betale halvannen million for en dyr fra OddJ git alle de relevante svarene han fikk.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Du er så flink, altså.
    OddJ kan sikkert selge deg en ku for en en til halvannen mill.

    Jeg sliter i det hele med å skjønne hvordan tenkende mennekser kan mene at kiloprisen for et lite stykke wagyu-kjøtt handlet for Oslo når det selv passer en er relevant info for noen som har et helt dyr beitende på Nordmøre. Men det kan sikkert alle dere klartenkende folk forklare meg. Siden OddJ ikke er en dust, som er hva man må være for å regne fra diskpris i Oslo til dyr på Nordmøre så tenker jeg også at dette aldri egentlig handlet om "hva kan jeg selge dette dyret for" da svar som ligger rundt millionen åpenbart ikke har noensomhelst rot i virkeligheten og derav tror jeg spørsmålet heller aldri var ment å etablere verdien av dyret men men mer som "hvorfor er maten så dyr i Norge".

    Men dere får gjøre som dere vil. Om dere vil betale godt over en million for en ku så kan jeg nesten garantere at OddJ selger til dere. Om dere ikke vil betale en million for en ku så kan man kanskje vurdere å tøre av seg noe av sarkasmen.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Småpenger.


    Og wagyu er småtterier mot hva man skal ut med for Kobe, om man vil eller orker eller gidder eller har råd. Men frem med kalkulatoren, weld. Kjør samme på kaviar, typ beluga, sastrugi og ossetra.

    Folk er rare og bruker pengene sine på mye rart.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Folk er rare og bruker pengene sine på mye rart.
    Hjem etter to uker i Frankrike. Norsk oppredrettslaks som har vært innom Sveits koster 2500 kroner kiloen i Paris.

    Så med trådens logikk så burde da en norsk oppretslaks koste 2500 kroner ganger vekten på fisken i kilo.

    Om dere ikke ser feilslutningen i dette så er jeg sjokkert.

    Men så lenge ingen løfter kua til OddJ for minst en million så er det bare prat og ingen substans. Vis oddJ pengene, jeg er overbevist om at han vil selge kua for en million. Om ingen vil kjøpe så var den åpenbart ikke verdt det.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.146
    Antall liker
    36.712
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det relevante her er kanskje heller at det finnes kundesegmenter som er villige til å betale godt for kvalitet + en opprinnelseshistorie. Landbrukssamvirkene er ikke satt opp for å betjene de segmentene. Enklere å selge enorme mengder standardisert ost og kjøtt til Orkla som legger det oppå Grandiosaer, når hele samvirkets forretningslogikk er basert på å sikre avsetning for medlemmenes produksjonsvolum. Det blir nærmest garantert volum av det, selv om Orklas innkjøpere kanskje ikke er så mye enklere enn Norgesgruppens når det gjelder kilopriser. Wagyu - vel, det passer kanskje ikke inn i den forretningslogikken.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Hjem etter to uker i Frankrike. Norsk oppredrettslaks som har vært innom Sveits koster 2500 kroner kiloen i Paris.

    Så med trådens logikk så burde da en norsk oppretslaks koste 2500 kroner ganger vekten på fisken i kilo.

    Om dere ikke ser feilslutningen i dette så er jeg sjokkert.
    Det er vel ikke hva det handler om, weld. Forøvrig har jeg hatt mye moro av å demonstrere for ulike hva som skjer med norsk oppdrettslaks når den har vært innom "foredling" i Danmark. Regner med at det var Balik du kom over? De har diktet opp en historie om røtter i tsar-Russland, den påstås å komme fra Sveits og pakkes i Danmark, for det meste.

    Nettsiden deres har stupt i kvalitet, syns jeg:

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    Regner med at det var Balik du kom over? De har diktet opp en historie om røtter i tsar-Russland, den påstås å komme fra Sveits
    Det er (selvasgt) helt korrekt og er jo urkommisk om man skjønner greia.

    Det er også ca like relvant til verdien på OddJs dyr som hva småkvanta prima stykningsdeler selges for over disk i Oslo på den dagen der de få kundene føler for å kjøpe noe slikt til eget konsum samme dag eller dagen etterpå.

    Jeg kjøpte andelever i Paris til godt over en tusenlapp pr kilo. Jeg kjøper ikke and til over en tusenlapp pr kilo.

    Edit: Jeg brukte Balik som eksempel for ungene for at det ikke nødvendigvis er slik at noe som koster mye penger, har en grei historie og er pakket pent inn er spesielt bra saker,
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.181
    Antall liker
    13.699
    når det gjelder kilopriser. Wagyu - vel, det passer kanskje ikke inn i den forretningslogikken.
    Den som mente eller trodde at OddJ faktisk var ute etter en verdi på dyret sitt kan vel bare kjøpe den på la oss si halvparten av det som var sett på som gode innspill. Da er vi på ca en halv million til 750k. Be my guest.

    Ingen kommer til å kjøpe dyret til den prisen fordi det ikke er verdt det og det var heller aldri poenget med å spørre om hva markedet vil betale for slikt kjøtt. Om mot absolutt all formodning noen sier i denne tråden at de faktisk vil kjøpe dyret til OddJ for la oss si halv pris, altså 500-750k så vil jeg vurdere å endre mening. Da (som selvagt aldri vil skje) så skal jeg vurdere å endre mening.

    Dette er bare fluff og det skjønner alle som kan tenke og regne.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.251
    Antall liker
    16.844
    Torget vurderinger
    2
    Tror du har misforstått hva Odd J var ute etter, men han bytter vel gjerne mot en High-End USB-kabel og et par HT-strekk av ypperste kryogeniske kvantekvalitet?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn