Trist eksempel på den kyniske holdningen som gjennomsyrer matindustrien i Norge.
Nationen – Løfterike matvarer kommer for fullt
"– Pålegg er et eksempel: Vi ser vekst i kjøttpålegg med mer tekstur, ujevne kanter; det signaliserer mer naturlig.
Et mer naturlig utseende signaliserer også at noe er håndlaget, hjemmelaget heller enn fabrikkprodusert, en annen trend som fremdeles står høyt i kurs, så høyt at det kommer til uttrykk i pakning og utseende på emballasjen:
– Vi ser pakninger med litt tekstur, håndskrevne tekster, skrifttyper som ser håndskrevet ut, nesten kalligrafiaktig, det gir en litt retrofølelse og inntrykk av noe tradisjonelt og ekte, sier Nyhaug."
--
Her skal det ikke satses på naturlige råvarer som ekte rensmårne skinker, men bedritne farseprodukter fabrikert med "struktur" og modellert med ugjevne kanter for å svindle forbrukeren. I tillegg er det pønsket ut at folk lettere lar seg svindle og lure om innpakningen er med "håndskrift" og kanskje litt gråpapir surret rundt.
Pill råttent og viser som sagt hvilke holdninger laboratoriepersonalet i kjøttfabrikkene til Nortura etc. tenker, pønsker og koker sammen ideer for å kunne holde selve kvaliteten på et absolutt minstemål. Sleipe markedsføringsspesialister som Ole Petter Nyhaug har gode svært kår. Verre er det med dem som faktisk prøver å utvikle og selge produkter med ekte god kvalitet.
Snart på tide at de får revet tollmurene slik at kiwi og joker kan oversvømmes av franske og italienske håndverkstradisjoner
Forøvrig så er ikke dette noe typisk norsk problem.. dette problemet eksisterer i alle land og industrier
Du finner nok mat av elendig kvalitet i mange land. Men det får ikke dominere på samme måte som her. I Norge har vi et dysfunksjonelt marked der slike mennesker som dem som er intervjuet i artikkelen får lov til å bestemme hva nordmenn skal tillates å spise, for de største aktørene her har full kontroll på slikt. Dette er jo også hovedårsaken til at industrien frykter konkurranse, for hvem som helst kan lage den samme lavkvalitetsmaten som f.eks. Gilde selger, og sikkert billigere også siden det er spart til bene med råvarer og kvalitet. Det meste av det som selges som skinke i Norge er å betegne farsepodukter.
Det er ikke mange andre enn nordmenn man klarer å svindle til å tro at de får servert kvalitet bare man pakker noe i papir og stempler ut "skinken" med skjeve kanter og påmalt "stekekant" og får dem til å tro at de får servert høykvalitetsmat som det er verdt å betale 3-400 kr/kg for.
Det er klart at med en så kunnskapsløs, naiv og dressert kundemasse som den i Norge så har man et drømmemarked for slike kyniske juksemakere.
Fjerner man tollmurene vil nok ikke den gode ekte maten dominere importen, men det vil fort bli veldig tydelig for folk at de har blitt lurt trill rundt når de ser at det ikke er noe problem for enhver produsent å tilby den samme lave kvaliteten som Gilde representerer til den prisen slik juksemat fortjener. Dette vil forhåpentligvis skade slike uærlige produsenter, men vil også være gode nyheter for alle dem som produsere god norsk mat. For de finnes. Men med den markedsdominansen og monopolene de største norske produsentene og kjedene har skaffet så har norske kvalitetsprodusenter svært magre kår. De slipper ikke til med sine produkter, og gjør de det prises de så høyt av kjedene at de ikke skal konkurrere med den overprisede juksematen de lever av å selge.
Gode norske kvalitetsprodusenter har intet å frykte av at farsematindustrien sliter, eller at det kommer til andre kjeder med annet sortiment slik at folk etterhvert får et mer naturlig forhold til kvalitet og utvalg.
Sett at den samme markedsundersøkelsen hadde vært gjort i Frankrike eller Italia. "Folk vil ha kvalitetesprodukter, ekte mat som man ser er ekte,skinker med tekstur av ekte kjøtt og ikke sleip farse og saltlake etc." ... så er vel neppe den konklusjonen som hadde vært naturlig. Aha, vi kan jo bare pakke sleip farsemat og falsk skinke inn på en slik måte at de ser ut som ekte skinke. Våre forbrukere er for uniformerte, dumme og lettlurte at dette går som det griner hvis vi bare dobler prisen samtidig slik at man skulle tro at det var snakk om høykvalitetsmat. Kjør på!
I beste fall hadde man blitt ledd ut, i verste fall stokkeprylt og dumpe i Tiber eller Seinen for dyper fornærmelser mot folk, land og tradisjoner.
Men i Norge går slikt som dette utmerket... og det er verdt å undre seg litt over hvorfor og hvordan det har blitt slik.
For vi har like gode forutsetninger for å produsere og selge ekte kvalitetsmat i Norge også. Svinekjøtt er det rikelig av og det er ikke dyre råvarer for produsentene, selv økologiske kvalitetsprodukter som det Grøstad leverer er å få tak, og det er overhodet ingen upris på dem. (Men likevel kjøpes det Norturas gildeprodukter som ofte er priset godt over).
Den eneste måten å få bygget opp det ekte og gode Norske er å tvinge lavkvalitetsprodusentene i kne. Nortura, Prior og Tine må få reell konkurranse og de må møte reell konkurranse slik at de enten tvinges til å begynne å satse på kvalitet de også eller gå med dundrende underskudd. Den eneste måten å gi dem konkurranse på er å fjerne tollmurene.
Det vil øke nordmenns livskvalitet og bidra til at vi får et velfungerende marked med god tilgang på kvalitet, fra et vidt spekter av produsenter og leverandører. De som vil hevde seg vil måtte satse på det gode norske, på godt håndtverk og tradisjoner, ren mat, økologisk mat, naturlig mat (og ikke bare som i dag farsemat og smøreost med tilsatt smak av natur).
Norge vil bli et bedre sted å bo for alle.