H
Hardingfele
Gjest
Godt innlegg. Jeg kommenterer det jeg siterer.For mye tekst til at det er nyttig å quote.
De siste årenes meldinger fra forskerhold om at "endringene går fortere enn vi trodde" er jo et utmerket eksempel på at det beste vitenskapen kan komme med bare er det beste vitenskapen kan komme med, og det er ofte dårligere enn vi antar. Den typen kritikk mot klimakonsensusen som jeg kommer med her er nok mer akseptert i andre disipliner, for å si det litt forsiktig. I klimasaken er det haram.
Forskerne har advart i klartekst om verste- og bestefallsbaner i årevis.
Du må skille mellom forskernes arbeid, som viser til ulike utfall i henhold til realiserte mottiltak, og klimapanelets konsensusvurderinger, der veldig mange nasjoner og interesser trekker i språk og konklusjoner.
Man har forsket på "Erring on the side of least Drama" i denne sammenheng: Climate change prediction: Erring on the side of least drama? - ScienceDirect
På grunn av institusjonelt press har forskere ofte gått med på å sannsynliggjøre mer optimistiske baner, men har samtidig insistert på å opprettholde andre muligheter. (se abstrakt i linken).
Forskerne og panelrådet har ikke ønsket å skape panikk, selv om vi faktisk burde være i en tilstand av panikk om selv de moderate prognosene slår til. Og de prognosene har vært slik i tiår. Men politikere og byråkrater har ønsket å tegne et mulighetsrom for handling der man har antatt at tiltak ville bli innført som ville dempe "worst case" utfallene. Slike tiltak har uteblitt.
Du kan gå tilbake til Rio-møtet og til Kyoto og finne de samme banene. BAU - Business As Usual - er den vi befinner oss på og klimaet oppfører seg i henhold. Men BAU er ikke den banen som understrekes fra COP-møtene, der gjør man antakelser om at vi skal klare å forhindre at det går så galt.
I Paris, for eksempel, gjorde man noen veldig friske antakelser om at vi skal klare å trekke enorme mengder CO2 ut av atmosfæren i andre halvdel av dette århundret, gjennom teknikker man enda ikke kjenner til. Det var en forutsetning for å klare å få gjenværende karbonbudsjett til å gå ihop med eksisterende globale vekstmål.
Men forskerne avviste at dette var realistisk - det var en politisk ønskedrøm.
COP21 agreement is unclear and unrealistic: scientists | ScienceNordic
Så det du gjengir er medias kortversjon av situasjonen.
Vi er på den røde kurven:
![Skjermbilde 2017-11-28 kl. 14.12.25.jpg](/forumet/data/attachments/437/437996-985eaa61a47b5e14f6bf98d5f5f6c1af.jpg)
Sist redigert av en moderator: