Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    Grillkveld. Den ene gjesten hadde glemt igjen pakken med Angus entrecôte fra Horgen, i Oslo, så vi improviserte.

    Først ut i tomathagen.

    IMG_4430.JPG

    Og så ta opp noen poteter og avsløre den hemmelige kantarellplassen.

    IMG_4376.JPG

    Deretter fyr og flamme. Rösti-poteter på planchaen, sammen med kantarellene, kylling som snurrer i grillen, sammen med en nyretapp, en nyre og noen chorizopølser.

    IMG_4432.JPG

    På med litt salmuera på kyllingen.

    IMG_4433.JPG

    Snu Röstipotetene.

    IMG_4434.JPG

    Han som glemte entrecôtene ville ikke spise nyre, men måtte, om han skulle få smake nyretappen. OK, da, meldte han. Neste gang har han lovet å spise chinchulines (tynntarm).

    IMG_4435.JPG

    d21a4c6b-02c9-408f-9c45-55c6884e7854.JPG

    Det gikk bra, til slutt. Besøkende vil spise ved tilberedningsbenken, så jeg må lage en liten rampe de kan stå på, bord og stoler er like ved, men det vil de ikke ha. Det er jo "som i Argentina", der man spiser etterhvert som ting blir klart. Jeg har funnet en som lager utrolig gode morcillas (blodpølser) og de går rett hjem.

    IMG_4436.JPG
     

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    4.140
    Antall liker
    5.263
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    Grillkveld. Den ene gjesten hadde glemt igjen pakken med Angus entrecôte fra Horgen, i Oslo, så vi improviserte.

    Først ut i tomathagen.

    Vis vedlegget 1051470

    Og så ta opp noen poteter og avsløre den hemmelige kantarellplassen.

    Vis vedlegget 1051471

    Deretter fyr og flamme. Rösti-poteter på planchaen, sammen med kantarellene, kylling som snurrer i grillen, sammen med en nyretapp, en nyre og noen chorizopølser.

    Vis vedlegget 1051472

    På med litt salmuera på kyllingen.

    Vis vedlegget 1051473

    Snu Röstipotetene.

    Vis vedlegget 1051474

    Han som glemte entrecôtene ville ikke spise nyre, men måtte, om han skulle få smake nyretappen. OK, da, meldte han. Neste gang har han lovet å spise chinchulines (tynntarm).

    Vis vedlegget 1051475

    Vis vedlegget 1051476

    Det gikk bra, til slutt. Besøkende vil spise ved tilberedningsbenken, så jeg må lage en liten rampe de kan stå på, bord og stoler er like ved, men det vil de ikke ha. Det er jo "som i Argentina", der man spiser etterhvert som ting blir klart. Jeg har funnet en som lager utrolig gode morcillas (blodpølser) og de går rett hjem.

    Vis vedlegget 1051477
    Ett tips, fräs ur större spår på slaktarblocket slipper det rinna över.😉
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    :) Rant faktisk ikke over. Det er en squashskive som ligger der. Det var en veldig saftig nyretapp. Jeg brukte laaang tilberedningstid og sentersenen gikk i oppløsning. Blev mjuktugg.
    Har prøvd ulike måter å tilberede storfenyre på, denne gang kun saltet og oljet.
    Äta hela djuret.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.892
    Antall liker
    7.588
    Sted
    Holmestrand
    Grillkveld. Den ene gjesten hadde glemt igjen pakken med Angus entrecôte fra Horgen, i Oslo, så vi improviserte.

    Først ut i tomathagen.

    Vis vedlegget 1051470

    Og så ta opp noen poteter og avsløre den hemmelige kantarellplassen.

    Vis vedlegget 1051471

    Deretter fyr og flamme. Rösti-poteter på planchaen, sammen med kantarellene, kylling som snurrer i grillen, sammen med en nyretapp, en nyre og noen chorizopølser.

    Vis vedlegget 1051472

    På med litt salmuera på kyllingen.

    Vis vedlegget 1051473

    Snu Röstipotetene.

    Vis vedlegget 1051474

    Han som glemte entrecôtene ville ikke spise nyre, men måtte, om han skulle få smake nyretappen. OK, da, meldte han. Neste gang har han lovet å spise chinchulines (tynntarm).

    Vis vedlegget 1051475

    Vis vedlegget 1051476

    Det gikk bra, til slutt. Besøkende vil spise ved tilberedningsbenken, så jeg må lage en liten rampe de kan stå på, bord og stoler er like ved, men det vil de ikke ha. Det er jo "som i Argentina", der man spiser etterhvert som ting blir klart. Jeg har funnet en som lager utrolig gode morcillas (blodpølser) og de går rett hjem.

    Vis vedlegget 1051477
    Heldige gjester selv om du pusher komfortsonen deres!
    🤗
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    Delås gård ligger i Skjeberg og drives av Camilla og Raymund. Den er blitt en økologisk mønstergård, med mange aktiviteter, og de er mentorer for flere som har begynt med drift av mindre småbruk, rundt omkring på Østlandet og Vestfold. I anledning Økouka har de samling på gården 20. september, der de skal fortelle om hva det innebærer å drive økologisk, den samlingen blir nok populær.


    Delås gård har selvbetjent gårdsbutikk og Camilla fikk en sms fra en kunde, som undret seg over prisen på eggene fra gården. Hønene er i mobile hønsehus, som trekkes etter sauenes beiter. Insekter legger egg i sauenes avføring, larver klekkes, hønene flyttes inn på området og sparker i saueskiten for å komme til larvene. Jordene gjødsles naturlig, mikrolivet i samme aktiveres, hønene får egg med skikkelig gule plommer fordi de beiter i engen, i tillegg til insektjakten.
    All good og kvaliteten på eggene banker alt du får i butikken, om du da ikke er på en av de få som får egg fra Herfra eller Delås.

    Så til sms'en og Camillas svar.

    IMG_5333.PNG

    Eggene koster 5,50/stk. Og det er ikke dyrt i det hele tatt. Man kan selvsagt gå for egg fra såkalt frittgående høner, som aldri ser dagslys, som får stint med fiskemel i kosten (årsaken til at det lukter sardiner/tran av eggene) og som får pelletfôr, da avhenger det litt av hva en matkjede ev. har av tilbud på eggene, du finner dem sikkert til 3/stk. Velbekommen.

    Men om du vil ha egg fra høner som lever utendørs (i polytunnel om vinteren, der de spiser opp og sparker ned etter tomatplantene og gjødsler jorden til neste sesong), må du ut med hele 5,50/stk. Fryktelige greier.

    Jeg syns Camilla får sagt det. Men hun er også til vanlig meget frittalende. Og bra er det.

    Hønene på Delås.

     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.505
    Antall liker
    110.483
    Torget vurderinger
    23
    For en idiot...!!!

    Hadde jeg hatt mulighet for å kjøpe de gårdseggene hadde jeg standardisert på de. Dyrt? Her skal dere få se hva egg koster i fargehandlen.
    Dagens pris på viste produkter, hentet fra Meny. Alle viste varianter er DYRERE enn gårdseggene....



    5,89 / stk. for volumkjøp ( :ROFLMAO:) 12 stk
    6,00 / stk. for kjøp i små partier... 6 stk. i kartongen

    meny egg red.png


    Og skal du virkelig flotte deg så koster det 6,36 / stk.

    xl egg red.png


     
    Sist redigert:

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    4.140
    Antall liker
    5.263
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    Delås gård ligger i Skjeberg og drives av Camilla og Raymund. Den er blitt en økologisk mønstergård, med mange aktiviteter, og de er mentorer for flere som har begynt med drift av mindre småbruk, rundt omkring på Østlandet og Vestfold. I anledning Økouka har de samling på gården 20. september, der de skal fortelle om hva det innebærer å drive økologisk, den samlingen blir nok populær.


    Delås gård har selvbetjent gårdsbutikk og Camilla fikk en sms fra en kunde, som undret seg over prisen på eggene fra gården. Hønene er i mobile hønsehus, som trekkes etter sauenes beiter. Insekter legger egg i sauenes avføring, larver klekkes, hønene flyttes inn på området og sparker i saueskiten for å komme til larvene. Jordene gjødsles naturlig, mikrolivet i samme aktiveres, hønene får egg med skikkelig gule plommer fordi de beiter i engen, i tillegg til insektjakten.
    All good og kvaliteten på eggene banker alt du får i butikken, om du da ikke er på en av de få som får egg fra Herfra eller Delås.

    Så til sms'en og Camillas svar.

    Vis vedlegget 1052889

    Eggene koster 5,50/stk. Og det er ikke dyrt i det hele tatt. Man kan selvsagt gå for egg fra såkalt frittgående høner, som aldri ser dagslys, som får stint med fiskemel i kosten (årsaken til at det lukter sardiner/tran av eggene) og som får pelletfôr, da avhenger det litt av hva en matkjede ev. har av tilbud på eggene, du finner dem sikkert til 3/stk. Velbekommen.

    Men om du vil ha egg fra høner som lever utendørs (i polytunnel om vinteren, der de spiser opp og sparker ned etter tomatplantene og gjødsler jorden til neste sesong), må du ut med hele 5,50/stk. Fryktelige greier.

    Jeg syns Camilla får sagt det. Men hun er også til vanlig meget frittalende. Og bra er det.

    Hønene på Delås.

    Intressant, betalar 90:- för en karta med 30 ägg.🍳 Direkt från producenten.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    Intressant, betalar 90:- för en karta med 30 ägg.🍳 Direkt från producenten.
    Da Korsvold leverte sine økologiske egg til Fiskeriet i Oslo, Maschmans, Fjelberg, o.a., gikk de for 10/stk i butikken, og de ble kjapt utsolgt.

    Er din produsent økologisk, med beteshöns ute på vall?

    En forhåpentligvis "rolig" historie.

    REKO-ringen på Uddevalla har noen gode leverandører og noen dårlige. En av de gode er Lilla Håkansgården i Sollebrunn. Der driver Emelie Heij med "beteshöns" som beskrevet over. Hun selger sine egg på REKO-ringen, men må stå og se på en stor kø med eggkunder som står og venter på tur foran en stor lastebil fylt med egg i kartonger.
    Selv har Emelie en liten van og hun overleverer et par hundre egg ved hver utdeling. Disse kommer fra høner som har hatt det usedvanlig godt, og Emelie tar SEK 5/egg.
    Det store antallet forventningsfulle svensker som står bak rampen til den store hvite lastebilen, og vi snakker om kanskje 150 glade svensker i kø ved noen anledninger, de får egg fra et hønsehelvete bestående av 3 x 7000 høner, fordelt på tre driftsbygninger. Grensen er nemlig 7000 høner i ett bygg, så de har tre slike og i alt 21000 høner.
    Disse eggene koster 3/stk og er virkelig verdt å stå i kø for, spesielt om man ser hvordan disse hønene har det.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    En god nabo undrer om vi ikke bør ha noen av disse gående hos oss. Var på hans beitemark på Lindö mandag. Der har han 36 Highland Cattle gående, og hjemme på gården har han ni tre år gamle stuter som skal avsted til slakteriet.
    Så nå, mens en kylling er i ovnen og sopprisottoen er klar, sitter jeg og stusser. Har egentlig hatt lyst på Angus på gården, på grunn av bedre marmorering, men det er smart å ha en nær nabo som rådgiver og oppfølger.

    Fine dyr:

    IMG_4467.JPG

    Et tips, vi bruker Meaters temperaturmålere til forskjellig, fra baking til steking og grilling. Veldig bra. Meater har kampanjer nå og man kan kjøpe et sett med flere måleenheter, eller nøye seg med hva vi har, Meater Pro 2 +.

    Greit å kunne sitte og følge med på hva som skjer. Har satt måltemp på 65, liten kylling.

    IMG_4473.jpg

    Nå hviler den, varmen stiger.


    IMG_4474.jpg

     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    Delås gård ligger i Skjeberg og drives av Camilla og Raymund. Den er blitt en økologisk mønstergård, med mange aktiviteter, og de er mentorer for flere som har begynt med drift av mindre småbruk, rundt omkring på Østlandet og Vestfold. I anledning Økouka har de samling på gården 20. september, der de skal fortelle om hva det innebærer å drive økologisk, den samlingen blir nok populær.


    Delås gård har selvbetjent gårdsbutikk og Camilla fikk en sms fra en kunde, som undret seg over prisen på eggene fra gården. Hønene er i mobile hønsehus, som trekkes etter sauenes beiter. Insekter legger egg i sauenes avføring, larver klekkes, hønene flyttes inn på området og sparker i saueskiten for å komme til larvene. Jordene gjødsles naturlig, mikrolivet i samme aktiveres, hønene får egg med skikkelig gule plommer fordi de beiter i engen, i tillegg til insektjakten.
    All good og kvaliteten på eggene banker alt du får i butikken, om du da ikke er på en av de få som får egg fra Herfra eller Delås.

    Så til sms'en og Camillas svar.

    Vis vedlegget 1052889

    Eggene koster 5,50/stk. Og det er ikke dyrt i det hele tatt. Man kan selvsagt gå for egg fra såkalt frittgående høner, som aldri ser dagslys, som får stint med fiskemel i kosten (årsaken til at det lukter sardiner/tran av eggene) og som får pelletfôr, da avhenger det litt av hva en matkjede ev. har av tilbud på eggene, du finner dem sikkert til 3/stk. Velbekommen.

    Men om du vil ha egg fra høner som lever utendørs (i polytunnel om vinteren, der de spiser opp og sparker ned etter tomatplantene og gjødsler jorden til neste sesong), må du ut med hele 5,50/stk. Fryktelige greier.

    Jeg syns Camilla får sagt det. Men hun er også til vanlig meget frittalende. Og bra er det.

    Hønene på Delås.

    Aftenposten om Delås, for dem som har abo. Åpningsbildene er tilgjengelige for alle, forteller litt.

     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.997
    Antall liker
    10.515
    En god nabo undrer om vi ikke bør ha noen av disse gående hos oss. Var på hans beitemark på Lindö mandag. Der har han 36 Highland Cattle gående, og hjemme på gården har han ni tre år gamle stuter som skal avsted til slakteriet.
    Så nå, mens en kylling er i ovnen og sopprisottoen er klar, sitter jeg og stusser. Har egentlig hatt lyst på Angus på gården, på grunn av bedre marmorering, men det er smart å ha en nær nabo som rådgiver og oppfølger.
    Jeg har hørt at pensjonerte melkekuer som får lov til å gå rundt å slappe av og gresse ett års tid gir meget fint kjøtt, stemmer det?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    Jeg har hørt at pensjonerte melkekuer som får lov til å gå rundt å slappe av og gresse ett års tid gir meget fint kjøtt, stemmer det?
    Gjerne lenger tid enn det. Forutsetter at man får betalt for oppfôringen. Problemet er at melkekyr er grundig utmelket. Avdrott på en ku har gått fra et par tusen kilo på begynnelsen av 1900-tallet, for det som da var "ei god ku", til over 10000 kilo for "ei ku verdt oppmerksomhet" nå. Det betyr at kreket er blitt kjørt hardt i sin levetid og det er nok ikke beste grunnlag for godt kjøtt, i forhold til en kjøttrase.
    Det er forskjell på melkekyr og kjøttdyr.

    Det ideelle er om man lar kalvene gå minst to og helst tre år (og aller helst lenger) om man vil ha veldig godt kjøtt, med god marmorering. Men det koster, er som å ha en lagerbeholdning man ikke omsetter.
    Det er sjelden at gresset her i nord er tilstrekkelig næringsrikt til at man får marmoreringen man helst vil ha, så tilleggsfôring med korn eller kraftfôr benyttes gjerne.

    Wagyu og Kobe er tvangsforing på nivå med hva man gjør for å få fet gåselever, men det er fullt mulig å behandle dyret godt og likevel få fin marmorering. På Irland er gresset så næringsrikt, i kombinasjon god jord, godt med regn og bra gresskvalitet, at man får veldig bra kjøtt fra grasfôret, men det er ikke gitt at man får det til i Norge. Horgen gård klarer det med sine Angus, som er 100% grasfôret, men den rasen er også i stand til å levere god marmorering som genetisk utgangspunkt.

    NRF-kyr har ikke samme egenskap, men kan benyttes for å sikre at en annen rase gir mer melk til kalvene, ved "innblanding", som beskrevet i linken. Forøvrig en god artikkel om ulike rasers egenskaper. Fordi en NRF-ku har produsert enormt med melk, er dens fettreservoarer ikke stimulert i nevneverdig grad, sammenlignet med andre raser, som får disse igangsatt tidlig. NRF-kua har brukt overskuddsfett til å produsere melk, ikke marmorering.

    NRF benyttes en del som innblanding i kjøttferaser, da innslag av melkerase gir mordyr som produserer mer melk til kalven sin.


    Jose Gordón på Extebarri lar sitt storfé gå i opp til 16 år for å oppnå utmerket balanse mellom marmorering og muskelutvikling. Wagyu slaktes før de er tre år gamle, men da er de også blitt tvangsfôret for å få til "optimal" marmorering. 16 år før slakt er det vanskelig å motivere, dersom man ikke får betalt slik Gordón gjør på sin restaurant. (3.300 NOK før drikkevarer, forhåndsbetalt).
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.505
    Antall liker
    110.483
    Torget vurderinger
    23
    Hvordan tvangsforer man en ku? Med pistol?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    Hvordan tvangsforer man en ku? Med pistol?
    Du heller i dem øl, og stapper i dem en blanding av gress og ris, opp til 10 kilo pr dag. Overfôring av mat med veldig høyt fett- og karbohydratinnhold fører til den overdrevne marmoreringen som av en eller annen grunn er så ettertraktet. I tillegg melkepulver o.a., avhengig av hva nettopp denne leverandøren har av "tradisjon" som særmerker dennes kjøtt.
    Kjøttet smelter i munnen, selvsagt, fordi det er så stint av fett.


    Japanese ‘farmers’ have learned to artificially boost the marbling and Wagyu grades by the following highly unnatural and bizarre methods.
    • Force feeding wagyu calves a highly unnatural daily diet of supplement-infused powdered milk and powdered processed proteins.
    • Force feeding the Wagyu cattle, a range of high carbohydrates / high-fat foodstuffs such as white rice, grains, bread, beans, and olive peel. Even dark chocolate is used. Such an unnatural diet may lead to the elusive A5 marble score but will cause bloat, liver damage, and chronic cramping in the animal.
    • Forcefeeding wagyu cattle to drink beer or even sake (Japanese rice wine) in summer months to boost calories and appetite i.e the munchies so the beef cattle eat even more.This is extremely cruel on the animals.
    • Keeping the wagyu beef cattle in fattening feedlots almost exclusively indoors to reduce movement and minimize exercise ensures further fattening of the wagyu cattle but damaging joints and hooves.

      Men de får litt massasje, før dagens øl-leveranse, det er da noe.


     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    1.491
    Antall liker
    1.654
    Sted
    VestBredden
    ^^ Det mø-dyret der ser ikke ut til å ha det særlig bra.
    Det er 13 år siden videoen ble lagt ut, og den er definitivt ikke ny da heller.. la oss si 80 tallet, og at det er en reklame/propaganda film.
    Det er ikke driftet slik.. og de storfeene har genetisk marmorering, men ja, som med oss når vi spiser mye karbos, ja så øker insulinet, og du eter enda mer.,.. noen som kjenner seg igjen ??
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.147
    Antall liker
    18.435
    Torget vurderinger
    2
    Etterhvert har man fått wagyu-rasen til andre land enn Japan, renraset eller som hybrider. Det varierer i hvilken grad man gir dem tradisjonell japansk fettkur. Det ypperste man kan kjøpe av wagyu/kobe i Japan behandles som beskrevet, målet er den overdrevne marmoreringen. Kostbar wagyu i kjøttdisken er også «overfôret» på ulike vis, for å få ønsket fettegning. Det jeg misliker mest er at dyrene får minimalt med bevegelse, for å unngå at de brenner unødvendige kalorier, disse skal helst gå til bygging av fettvevet.

    Og slik foregår det idag, på «fattening farms». De får ikke bare øl, de får også sake, for å stimulere matlysten.


    At the fattening farms, wagyu cattle are raised in ventilated barns and each one is given a name instead of just a number. They will be fed a high-fibre diet of rice straw, maize, barley, whole crop silage, and concentrate. The cattle are allowed to grow up to about 700kg which generally take about three years (Normally, cows are slaughtered at about 18 months. For each wagyu breed, there are stricter weight rules).
    Every cow also has a birth certificate, which identifies its bloodline, so all pieces of Japanese wagyu steak can be traced back to the farm where they come from. Everyone has heard the story that cattle are fed on beer and massaged daily in Japan, but this is not necessarily the case. However, they are brushed to increase blood circulation and to relieve stress, and sake is fed to them in hot weather to stimulate appetite.

     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.461
    Antall liker
    13.989
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Jeg vil spise maten min, uvitende om forhistorien til dyret, fisken...osv
    Jeg vil fortsatt kjøpe ferskt hvalkjøtt, tuna toro, wagyu entrecote, og gåselever...titt og ofte.
    Fordi det smaker digg.

    Jeg vil ikke spise røkte pølser
    ...fordi dem inneholder hjerte, pikk, og lunger,
    rasshøl, fitte, og tunge..-> sitat fra fatter'n, + august 2016
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.131
    Antall liker
    12.736
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Otto von Bismarcks ord rinner i hu.... kanskje man får begynne å lage pølsene selv... egen politikk er litt vanskeligere, dvs ikke for meg selv.. :cool:
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    6.780
    Antall liker
    12.452
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Ikke så ofte jeg lager middag bare til meg selv, men i dag er det hjemme-alene-fest og da ble det brandade med en helt enkel salat med vinaigrette til.

    Det har vært mest nypotet å finne en stund nå, men kjøpte Berber-potet fra min lokale gårdsbutikk i dag og det funker. 👍🏻

    IMG_3425.jpeg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn