Den ekstreme selvskadingen toryene har påført Storbritannia (og EU) vil få store konsekvenser. Slik det nå er ser det ut til at disse blir størst for britene. Toryenes forslag bygger på fantasier, uten kobling til økonomiske realiteter. Liz Truss lanserte et mini-budget "that was anything but mini, it was a total reordering of our economy", sa Rob Watson, BBCs politiske kommentator etter at hun endelig dukket opp i Parlamentet i går.
Først sendte hun Penny Mordaunt, som stedfortreder. Det ble meget dårlig mottatt, også av hennes side. Til slutt skjønte hun at hun måtte stille, men kom "with a thousand yard stare", som om hun var blitt overkjørt av en dampveivals.
"They didn't have to hurry," sa Watson. Det var ikke nødvendig å komme med et så omkalfatrende budsjettforslag etter bare noen uker. Ingen forlangte det, ingen ventet at det skulle skje. En av toryenes fremste backbenchers ble intervjuet i programmet og han uttrykte sinne over det ugjennomtenkte hastverket Truss hadde lagt for dagen.
"This isn't a U-turn, they're doing the whole alphabet," var dennes kommentar til hva Jeremy Hunt nå gjennomfører. "It's Number 11 that's calling the shots now, not Number 10".
Vi har vel aldri sett en regjering kollapse så hurtig, i et land med slik (antatt) betydning. Og som påpekt over, valgordningen med "winner takes all" i små valgkretser har noe å svare for, folk responderer på fortvilelsen ved å omfavne populistene og dem med de mest ekstreme posisjonene. "We wanted to shake things up," sa de i USA, etter at de stemte på Trump. Noe tilsvarende i UK, med Brexit.
Det utrolige er at først var det toryene selv som stemte ut kandidater til statsministervervet, så var det alle med medlemskap i partiet som fikk anledning til å velge mellom Truss og Sunak, begge kanskje med like dårlig virkelighetskontakt.
Og på noen uker klarte Truss å sende noen torpedoer i eget lands økonomi, og kanskje i mange lands.
Etablissementet skulle få seg en på snørra, sa folk. Det viser seg at etablissementet klarer seg, mens folk nå slås i bakken av en økonomisk storm. Det kommer til å bli stygt.